Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
skandalozo je napisao/la:U brodu imam Scama 140 i godišnje radim malo više od 500 sati. Takav motor ti je dobar odabir, obzirom da je kao i Nanni, te Beta marin rađen na bazi agregatnog kubotinog motora koji je projektiran za veliki broj radnih sati. Scam za istu snagu ima odabran bazni motor veće kubikaže od konkurencije. A obzirom da se snaga dobija umnoškom broja okretaja, količine goriva i kubikaže - potrošnja je zadovoljavajuća. Što se tiče turbine, puno plovim na minimumu (panula) što je dosta ""naporan" režim za turbinu. Za sada nema problema, a napominjem da sam na nekim motorima prije, koji su spadali u skuplju klasu imao na isoj satnici ozbiljnih glavobolja. S time da sada Scam radi i vodeni rashladnik okoliša turbine čime se spušta temperatura radnog okoliša. Ili jednostavnije, filter grabi hladniji zrak, što u konačnici znači više kisika - dakle više snage uz istu potrošnju.
Dobra opcija koju sada Scam nudi kao dopunsku,a mislim da je nama nitko od motora iz konkurencije (možda griješim) je i pomoćni, ručni alnaser. Odlična stvar - mehanički alnaser koji se lako navije ručicom i pokreće motor bez struje! DOk se ne pojavi potreba (tj. kvar na instalaciji pokretača) taj pomoćni alnaser čeka konzerviran u stand by-u. Vrhunski sigurnosni element.
Inače, što se tiče pitanja o motoru bez turbine, i ja sam se bavio tom mišlju i odustao - prvi takav motor je preko 100 kila teži od navedenih (koji kao radni motori sami po sebi nisu baš laki). A ta dodatna težina nije zanemariva na plovilu od 7 metara od ojeg očekuješ da ima brzinu.
Homer je napisao/la:Zašto panulat s motorom od 100 ili 140 ks? Naravno da se može, ali maltretiraš motor i nabijaš radne sate. Trolling ventil - svakako, pogotovo ako imaš malo teži pristup vezu.
Stavi pomoćni vanbrodski na krmu, imat ćeš brzinu za panulu a potrošnju nikakvu. Motor fiksiraj i upravljaj argolom.
Pisalo se već o tome ...
Homer je napisao/la: Trolling ventil - svakako, pogotovo ako imaš malo teži pristup vezu.
Homer je napisao/la:U većini lučica je takva gužva da su t.v. i pramčani propeler velika pomoć kad se treba provuć između masu barki, bovi i špage.
aladin je napisao/la: Jesi ti sta kupio?
sorry na OT
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.