som je napisao/la:Cuj njega opet prosipa mudrost. Load motora 30 %?
Nije load vec opterecenje da bar svi znaju o cemu se radi. Ko to u svom brodu ima opterecenje od 30 %? Fantaziras. Vecinom, bar na ovom forumu ljudi voze motore od 60 do 80 %. Na 20 do 30 % eventualno kod panulivanja. Ko ga zmice na fullu neka ga i otvara. A to rade vama koji rentate. Nije uopce za usporedbu.
.Kako se ovdi radi o Sole 44 neznam za teski gliser od 5 ili 6 tona da ga ima.
A i ne razumijem usporedbu jer mislim da to ovdje nitko nije spomenuo.
Po tebi se svi voze na leru u Galebima, Gudama i ostalim domacim brodima. Dodi malo kod mene pa da vidis.
Brat mi ima 4,5 Kubotinih bagera nijedan manje od 25 000 sati, nijedan motor otvaran i za tvoju info bager ne radi duze od jedne minute na istim okretajima osim kad vozi ili se premjesta. Cim povuces bilo koju rucicu povecava mu se onaj tvoj load i podize ili smanjuje broj okretaja.
A brod izades iz porta i dodas gas i vozis na 70-80 % uru dvi ili koliko vec treba.Jos nisam vidio da neko u voznji smanjuje ili povecava gas svakih pola minute.
ili je to tebi tesko za shvatiti. Nuklearna fizika.
Raspitaj se malo koliko imaju kilometara autobusi u Zagrebu. Voze 10, 15 godina dan i noc. Stani, kreni, stani, kreni. Mislim da bi te srce udarilo da im vidis kilometrazu. I sve bez otvaranja motora. A voze ih kao da im je misija unistiti motor.
autobus???
motor u autobusu se vrti max 1600 rpm o cemu pricamo?
motor u bageru se vrti kolko ? isto 2200 max.
upravo ono o cemu ja pricam.
imas motor u brodu koji vrtis na 1800 rpm heavy dutty i imas ova nasa g... koja imaju 1700, 2000, 2500ccm ... koja se vrte na 3900.
i? razlike nema jelda?
load load load
jesi kad bio na motornoj kocnici al pravoj kocnici koja moze zakocit od 100ks do 10 000ks ?
ja jesam
jesi kad bio onda na brodu na kojem je ugradjen taj motor ILI generator pa da vidis koliki je LOAD na tom motoru ? ja jesam.
ajde da ti otkrijem, load na motoru kad vi imate 40ks u galebu i vozite ga na 6 milja je cca 20%
i ja ti tvrdim da vi svi te vase deplasmance ne vozite na vise od 30% i da vam zato traju 4-5-6-7-8 000 uri.
sto ja od POCETKA tvrdim da je tako i dao sam primjer TAMD41P kojeg ja imam u brodu X2 i di san nasa na forumu da se ti motori raspadaju na 700 uri pa gore kad su u poludeplasmancima ili teskim gliserima 40ft i preko
a isto tako taj motor traje vec 8000 sati na jedrilici od 32m
da se sve nac na forumima, samo jebiga treba se registrirat i citat malo engleski.
i ponovo ponavljam ja od POCETKA pricam o poludeplasmancima i gliserima di se motori koriste kako spada citaj 80% loada i vise, a ne o motorima u deplasmancima od tonu ipo dvi di se koriste sa 20-30% loada.
i ponavljan opet, trajace ti motor 100 000 sati ako ga ostavis na 900rpm sa zakacenom zaruljom na alternatoru.
al kad ga vrtis 3900 i kad mu dignes load na 90-100% bogami nece!
a load si mozes izracunat i sam po potrosnji goriva, pa si bacis oko u manual od motora pa vidis koliki je BSFC ili kolika je potrosnja u gramima na kolko kw ulozene snage pa si vidis i kolki ti je load.
ako ti motor trosi ispod 2 litre na 40ks onda znas koliki ti je load, recu ti ja, mal, 20% . (max bi trebalo bit oko 9.6 litara)
teski gliseri
sta su antaresi?
cisto glisersko V dno, moj ima 8100kg, bez i jedne konzerve paštete unutra.
jel 8 tona teško za 2x TAMD41? 2x 6cyl, 3600ccm? pa ono je to je tezak brod. i kad 8 tona pici po valovima od 2m sa 20 milja osjete to motori itekako.
jel crkavaju?
naravno da crkavaju, crkavaju talijanima, francuzima, englezima, španjolcima, al eto sveti volvo ne crkava samo hrvatima, daj poškalklji me da se nasmijen.
dakle da ponovin
ti vozi svoju kubpotu u svom galebu na 20% loada i vozi je dabogda 100 000 sati
ja volva MORAN otvarat na 1000.
MORAN!!! jer vidin po potrosnji goriva koliki mi je load. puno veci nego tvoj.
al i dalje nam uzalud prepiska jer ti nikad neces prihvatit da neko eksplatira brod i motore drugacije nego ti, iako sam ja vec nekoliko puta objasnio u kojim uvjetima, al vama je to sve istom jer vi ne prihvacate da postoji nesto drukcije od onog na sto ste vi nauceni.