Evo malo mi dokurilo svake godine nesto oko motora raditi, bla bla da ne duljim pricu zasto i kako, mislimo se kupiti novi ili polovni ali ne prestar motor.
Brod je deplasmanac, tako da mi neki prejaki motori ne trebaju niti mi brzina igra. Isa bi s 40-55KS motorom. E sad gledao sam od novih Yanmar, gledao sam Volvo (sto mi iskusniji ljudi kazu da su jako dobri i sto je bitno da imaju dobru servisnu mrezu) ali novi dojdu i po 100k kn (imam ponudu od Navele). Onda sam gleda neke manje razvikane tipa Sole i Craftsman marine i tu smo vec dosli u rang 50-65k kn. Onda citajuci po forumima (a i ovde) neko daje neke dobre popuste ako im doneses stari motor? Da li to jos uvijek postoji?
E sada vi koji se bavite ovime, servisirate, imate ih, bilo sta, kakvi su ti motori (mislim na ove Sole i Craftsman marine)? Znam da je novo - novo, al jel to znaci da ce za 5god garancije, i prije nego kredu isplatim za motor, pocet raditi probleme?
Brod se koristi iskljucivo za privatne svrhe, ljeti đita s zenom i dicom, pa lagani izletici do Krknjasa, Solte, Braca sa drustvom, malo ribolova za zenom i to je to. Brzina nam nije bitna, tako da se motor nece nikada prziti nego ce se maziti i paziti da sto duze traje i radi bez problema. Ako kaze vozi ga na 2000okr da se ne preopterecuje - onda se vozi na 2000okr
Polovne gledam ima vec godinu dana po njuskalu, i vecinom su to prestari motori. Ja bi barem da je iz ovog milenija ili jos bolje proslog desetljeca Opet mi par ljudi s kojima sam dobar i koji drze charter kazu da se dobro pazim tih motora iz chartera, jer oni su svakako vozeni, niko to ne pazi, tipa jedan je nudio Volva D2-55KS samo par godina starosti (motor je bio u jedrilici u charteru) , kao razlog da ugradjuje D2-75, ali je uvik upitno sta je se to radilo s tim motorom u tom charteru, i kao da on se nebi zezao i riskirao s time, jer kao sigurno postoji razlog zasto minja takoreci novi motor....
I tako posto nisam previse u tim vodama, eto da pitam za savjet. Sto napraviti? Polovan? Di? Od koga? Novi? Najbolje bi bilo ovako Volvo ili Yanmar, ali sta je i s ovima Sole i Craftsman marine (i mozda jos neke koje ja ne znam).
Hocu pouzdan motor, pali i vozi, lito ili zima, necu oblak dima iza sebe, necu verglanje po 15sek dok se upali motor, necu po motoru ulja da vidim i sl.
Eto pa ako ima neko iskustva, svaki savjet je dobrodosao.
Unaprijed fala!