Ciscenje motora

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Ciscenje motora

PostPostao/la opus » 22. 06. 2009. (21:04)

Palo mi je napamet (zapravo sam citao prirucnik motora) da odradim ciscenje rashladnog kruga slatke vode, poglavito od kamenca.
Pise da nakon svakih 1000 sati treba "sistem za hladjenje isprati sredstvom za odstranjivanje kamenca".
Kako nema detaljnih uputa, a ja nemam bas iskustva s time, trebam savjete iz prakse.
Naletio sam da neki koriste solnu kiselinu razrijedjenu, ali ne znam koliko drzati u motoru. Takodjer sam cuo da je vise ne drze po ducanima. :wtf:
Adje, dajte savjete....
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

Re: Ciscenje motora

PostPostao/la porer » 23. 06. 2009. (07:48)

Razrijeđena solna kiselina. Imaš je nerazrijeđenu u svakom dućanu (7 kuna litra, neki dan sam kupio). Stavi je pola pola s vodom. Neki čak i ne razrijeđuju nego je stave čistu, mene je malo strah.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la domagoj » 23. 06. 2009. (10:45)

Pod "razrijeđenom" se obično misli na 10% koncentraciju. Ona iz dućana je najčešće 20% (točnije 19%), pa se pomiješa pola/pola kao što je i Porer rekao, samo treba voditi računa da se kiselina lijeva u vodu, a ne obrnuto, da ne bi prskala. Kad se ulije, prva reakcija je burna: vrije, prska i ako se nalije do vrha kipi. Zato treba na jednu stranu ulijevati, a na drugu omogućiti da izlazi plin i višak koji kipi (crna smrdljiva tekućina sa komadićima kamenca i mulja). Drži se obično dok ne prestane kipiti, zatim se ispere vodom, pa ponovi, dok ne prestane.
Ovo će očistiti kamenac koji se nataložio u zadnje vrijeme (nekoliko godina). Međutim, višegodišnje naslage koje se s godinama stvrdnu i pretvore u kamen idu teže. Ovo je posebno izraženo kod motora s direktnim hlađenjem, npr. Torpedo. Ja sam jučer rastavio pola Torpeda zbog toga. Svakih nekoliko godina sam čistio motor kiselinom i mislio sam da nemam problema s taloženjem kamenca. Motor se nije grijao i sve je bilo prividno uredno i tako 25 godina. No, u zadnje vrijeme sam primjetio da mi se blok motora u donjem dijelu više grije nego u gornjem. Na dnu jednog cilindra se toliko nataložilo kamenca da kad sam otvorio vidu za ispuštanje vode iz cilindra, voda uopće nije tekla. No, zato su oni kanali kroz koje je cirkulacija dobra i kroz koje je i kiselina prošla sasvim čisti.
Zato je bitno za ovaj postupak osigurati da kiselina procirkulira kroz sve kanale koji se čiste i sve dobro isprati, po mogućnosti pod tlakom.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la opus » 23. 06. 2009. (22:01)

Dakle, ispustim postojecu rashladnu tekucinu, nalijem ovu mjesavinu s kiselinom i vrtim motor par minuta. Ispustim van, i nalijem ponovo (nekoliko puta) te na kraju vratim original rashladnu tekucinu?
Thanks. :thumbup:
opus
Senior Member

PostPostao/la dome » 23. 06. 2009. (23:38)

Pravilo je da se u zatvorenom krugu hlađenja koristi isto kao i u automobilu antifriz razrijeđen sa destiliranom vodom te u tom slučaju nema opasnosti od pojave kamenca i nije potrebno nikakvo čišćenje. :D
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Gaso » 23. 06. 2009. (23:56)

One cjevi u razhladnjaku, vadiš iz izmenjivača topline, pa onda u kiselinu.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la domagoj » 24. 06. 2009. (07:38)

Sorry Opus, na brzinu sam pročitao i previdio da ti govoriš o krugu slatke vode. Kako sam ja sad u velikom poslu oko remonta Torpeda, gdje je direktno hlađenje i unutrašnji kanali puni kamenca ja sam se raspričao o tome. Ako u uputama motora piše da se nakon određenog vremena obavi čišćenje, mislim da mu ovaj postupak s 10% kiselinom ne može štetiti. Ono što je važno je očistiti izmjenjivač, kao što Gašo kaže.
Oprez s kiselinom i to ne samo s čistom, nego i s onom kojom se čistilo. Uništava sve, podiže boju i ostavlja mrlje gdje kapne. Zato radi u gumenim rukavicama i staroj odjeći i pazi gdje prolijevaš.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la porer » 24. 06. 2009. (08:08)

I ja sad vidim da govoriš o zatvorenom sistemu. Za to ima posebna tekućina za pranje. Ako je uvijek korišten antifriz i destilirana onda nema potrebe za pranjem ali ako nije onda ga isperi. Treba nekoliko puta nasipati to sredstvo pa malo vrtiti motor pa ga proliti, nasuti ponovo...
porer
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 24. 06. 2009. (21:20)

Da malo pojasnim situaciju, radi se o IMR M33T (Rakovica) starom 20 godina koji je u punoj snazi. Rashladnike (vode i ulja) sam cistio odmah nakon sto sam kupio plovilo. Dakle, nisam prvi, ni drugi vlasnik, pa ne znam sto su prethodnici radili.
Sudeci prema ostavljenim zazorima ventila, nisu bas pazili. Unatoc tome, motor je neunistiv i odlicno radi.
Kako vrtim slijed predvidjenih radova u glavi, ulijevanje kiseline mi je trivijalno, no ispustanje mi ne izgleda lagan posao.
Takodjer nisam siguran koliko treba stajati u motoru? Par minuta?
Hvala na pomoci.

P.S.
Mislim da nije koristena destilirana. :(
opus
Senior Member

PostPostao/la focus » 25. 06. 2009. (09:28)

I MENE OVA TEMA INTERESUJE.
Moj sole mini 44 je otkucao preko 1000 h, pa me interesuje kako da ocistim kanale kuda tece slana voda.
Probao sam da skinem rashladnik ali ne ide bez grijanja, a i postoji mogucnost da motor toci po vracanju
rashladnika.Cuo sam da je najbolje ostaviti razblazenu sonu kiselinu u tom prostoru al bih htio da to neko
ko se time bavi ( odrzava, remontuje motore ) onako strucno objasni kako ne bi bilo iznenadjenja.
focus
Member

Tip plovila: Navar 795

PostPostao/la porer » 26. 06. 2009. (12:03)

Opus, tvoj motor sa zatvorenim sistemom ne čisti se sa kiselinom, već sam rekao. Meni je majstor čistio sistem hlađenja na autu u kojem je bila korištena obična voda sa posebnom tekućinom, što je tu svega izišlo za nevjerovati je. Obična voda neće uzrokovati taloženje kamenca (ili će ga napravizi zanemarivo malo) nego se stvori neka gnjila masa unutra i to smanjuje protok. Idi tamo kod tebe u novootvorene autodijelove i traži tekućinu za čistiti hladnjak, nije skupo (pretpostavljam jer je majstor nije štedio :) ). Naspi je unutra, upali 5 minuta pa prospi i ponovi postupak nekoliko puta.

Focus slobodno ulij kiselinu i na pipcima ispusti nakon par minuta (kad prestane pjeniti). Nakon toga dobro isperi s vodom i to je to. Ne brini, neće kiselina napraviti nikakvo zlo (sipao sam i nerazrijeđenu, mislim da ni s njom ne bi bilo problema).
porer
Old Senior Member

PostPostao/la beba » 26. 06. 2009. (13:45)

Potpisujem gore navedeno :thumbup:
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la Gaso » 26. 06. 2009. (15:04)

Motor sa dvojnim sistemom hlađenja odnosno rashčadnjak isto treba čistit. U mojim uputama piše, da bi trebao izvaditi cjevi u rashladnjaku svakih 500 sati i stavit ih u kiselinu HCl.
Isto se i kod dvokružnog sistema stvara kamenjac u rashladniku, ali u djelu sa morskom vodom na onim cjevima, ali ove cjevi se lako izvade. Kamenjac se stvara iz mora a ne iz antifriza.
Evo to je to:
slika
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la focus » 26. 06. 2009. (20:07)

Gaso je napisao/la:Motor sa dvojnim sistemom hlađenja odnosno rashčadnjak isto treba čistit. U mojim uputama piše, da bi trebao izvaditi cjevi u rashladnjaku svakih 500 sati i stavit ih u kiselinu HCl.
Isto se i kod dvokružnog sistema stvara kamenjac u rashladniku, ali u djelu sa morskom vodom na onim cjevima, ali ove cjevi se lako izvade. Kamenjac se stvara iz mora a ne iz antifriza.
Evo to je to:
slika

Ako nije problem koji motor imas
focus
Member

Tip plovila: Navar 795

PostPostao/la opus » 26. 06. 2009. (21:45)

slika
Ovako je izgledao moj rashladnik kada sam kupio plovilo. :silent:

slika
a ovako je izgledala unutrasnjost rashladnog sustava (ovo jos nisam dirao). :silent:
Definitivno bi trebao ovo dezinficirati.
opus
Senior Member

Sljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.