Dodavanje ulja u dizel gorivo

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Dodavanje ulja u dizel gorivo

PostPostao/la marin » 22. 02. 2016. (13:26)

Interesiraju me iskustva, internet je pun diskusija na forumima o dodavanju ulja bilo običnog ili dvotaktola u dizel gorivo. Uglavnom su iskustva pozitivna, i takva praksa se preporuča i odnosi na starije tipove motora (koji nisu common rail). Cila priča je bazirana na tome da je moderni eurodizel oslobodjen sumpora radi zagdjenja, i u procesu eliminiranja sumpora su eurodzelu smanjena mazivna svojstva koja su stara dizel goriva imala, što je loše za Bosch pumpu, injektore itd. Dodavanjem odredjenog postotka dvotaktola (1:200) ili običnog mineralnog ulja, poboljšavaju se maziva svojstva goriva što pozitivno djeluje na motor koji je tiši, mirnije radi , navodno i manje troši, a pumpe i injektori se bolje podmazuju.
Novijm dizel motorima to nije potrebno jer su konstrukcijski prilagodjeni novom eurodizelu. Takodjer, postoje kvalitetnija dizel goriva (npr. class kod Ine), koja su skuplja upravo zato što imaju aaditive u sebi.
I neki domaći eksperti za motore preporučuju isto, npr :

http://autoportal.hr/clanak/zbog_chega_savjetujete_dolijevanje_ulja_u_spremnik_goriva

kakva su vaša iskustva, ako neko dodaje koliko dodaje i kojeg ulja, i da li je bolje dodavat aditive za istu svrhu i koje
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

Re: Dodavanje ulja u dizel gorivo

PostPostao/la lupis » 22. 02. 2016. (16:10)

Ajmo malo laički i logički. ..

Bit ću slobodan pa ću postavit granicu tog odnosa starosti motora i sumpora u gorivu na prijelazu stoljeća, 2000ta,mada je ona vjerojatno i kasnije.

Motori proizvedeni u ovom stoljeću su proizvedeni tako da rade bez problema sa gorivima današnjice bez obzira jesu li comon rail ili ne (opet ponavljam, možda tu griješim pa su mozda i oni motori tek iz 2005 kompatibilni sa današnjim gorivom.)U one starije moguće da je preporucljivo dodavati ulja,a za one 10 godina stare siguran sam da im ne trebaju ni ulja ni pilule.
Ovo govorim ko konobar kojem je čudno da razvijeni svijet nije sposoban napraviti motor odnosno gorivo koje je kompatibilno jedno s drugim.
Marine tu je i veeeeeliki upitnik u samoj kvaliteti goriva,jer naveo si neki domaći forum kojem je baza domaće gorivo.
Ko ti kaže da francuz,talijan,Španjolac ili englez isto moraju dodavat ulje u rezervar? Možda nisu naša goriva toliko ekološki napredna koliko su loša?
Ako je i vani slična praksa onda ima nešto u tome,ako nije onda je samo stvar u gorivu,a tu puše onda svi motori.
Oću reć da ljudi danas lete na misec a da u isto vrime za motor star do 10 godina nešto treba dodavat u gorivo meni je čudno, osim ako je samo gorivo loše.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la marin » 22. 02. 2016. (16:50)

poučen iskustvom, ne bi se ja bazira na domaćem forumu, ali provaj uguglat "adding 2T oil in diesel" pa ćeš vidit materijala na gomilu foruma vanka...
skoro da nema foruma koji ima veze s dizelom da nema istu temu, i čak je skoro konsenzus da triba dodavat
sad možemo mi filozofirat o logici ovoga ili onoga, ali meni bi bilo najzanimljivije čut konkretno iskustva ljudi ako je neko dodava i šta
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la lupis » 22. 02. 2016. (18:24)

Dodavanje ulja je samo jedan dio "iskustva",a dali je bilo nakon toga bolje ili gore ,ili što bi bilo da se postupilo suprotno, teško da ćeš saznati sa nekog foruma.Postoje tehničke specifikacije i goriva i motora i ako u njima piše da je potrebno dodavat ulje onda OK,a ako ne piše sve je to trlababalan.
Slično kao i sa "cijeđenjem "ugora.
U 21. stoljeću da nije moguće proizvesti motor bez dodatnih komplikacija prilikom tankiranja? ???
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Patrik 29 » 22. 02. 2016. (19:05)

Vjerujem da je dodavanje ulja u motore novije generacije,mislim na pd i cr motore nepotrebno,jer su oni stvoreni za naftu sa smanjenim udiom sumpora..
A u starije motore osamdesetih i devedesetih godina sa klasičnom bosch pumpon,mislin da se nebi nista lose desilo da se tu i tamo doda neki aditiv za podmazivanje sistema..
Patrik 29
Member

Tip plovila: Cranchi 580 by el passo,honda 40

PostPostao/la Bourbon » 22. 02. 2016. (20:17)

Dodavanjem ulja u dizelsko gorivo kod 4 T motora ima plus i minus ako se dodaje ulje u dizelsko gorivo to pogoduje boljem podmazivanju samih igala rasprskača i samih klipova tj plunđera i barela visokotlačne pumpe goriva a isto tako izgaranjem tog ulja prilikom izgaranja više se šporkaju ispušni ventili, vrh elementa rasprskača i sam kompresioni prostor. Kod plavog dizela koji je ujedno na dodir osjetno suši od klasičnog dizelskog goriva pri korištenju u light izvedbi motora bilo bi poželjno dodavat aditiv iz vlastitog iskustva pošto je stari ribar i koristi plavi dizel kad je imao lombardinija kojeg je vozio na plavi dizel u garanciskom roku blokale su dvije pumpe i promjenjeni svi rasprskači jer bi blokavali usljed slabog podmazivanja tako da je kasnije dodavao obični dvotaktol. Sad koristi također plavi dizel na nannijevom motoru bez nikakvih dodavanja aditiva i do sad je napravio 3500 rh sa orginalnim rasprskačima i visokotlačnom pumpom. Tako da bi zaključak bio da nema pravila i da sve zavisi o kvaliteti materijala a ujedno svaki proizvođač motora propisuje tip goriva i sa odgovarajućim predfilterom goriva svi ti elementi trebali bi napravit određene radne sate koje definira proizvođač samo i sami znamo da u masu slučaja to i nije tako.....
Bourbon
Member

Tip plovila: Antares 620 - Nanni 85 hp

PostPostao/la dendo » 22. 02. 2016. (21:02)

Bourbon,o kojem lombardiniju je rijec?

Na koliko RS se je pojavio taj problem sa pumpom ili pumpama i jeli bio montiran predfilter i koji?
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la plavnik » 22. 02. 2016. (21:05)

LOMBARDINI 2204 MT kod kolege na Taxi brodu skoro 5000 sati na plavom dizelu :thumbup:

Zbog njega sam i uzeo taj motor.
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la Bourbon » 22. 02. 2016. (21:24)

Onaj atmosferski bez turbine, jamislim da je imao 60 ks to je bilo u garantnom roku a za privredne svrhe garancija je bila samo 1 god, uredno su promjenili sve šprice i dve pumpe ( nije klasična Bosch pumpa nego svaki cilindar ima svoju, ali princip rada je slični kao kod klasične samo su mislim veći tlakovi ubrizgavanja) ali su negodovali jer je motor radio samo na plavi dizel i savjetovali staroga da baca aditive u gorivo kasnije nije bilo problema stari ga je imao neko vrijeme pa je prodao cjeli brod šta je bilo kasnije neznam. Imao je neki pred filter tj separator goriva neznam točno model.
Bourbon
Member

PostPostao/la dendo » 22. 02. 2016. (21:32)

Ok,hvala na odgovoru.

Pitao sam jer su uvoznici lombardinija jos tamo negdje 2007-8 spominjali te probleme uz objasnjenje da su uzrokovani u pojedinim slucajevima nedostatkom predfiltera,separatora.Malo nakon toga se predfilter nasao u obimu isporuke.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la Bourbon » 22. 02. 2016. (21:47)

Motor je samo motor nikad neznaš kad će se nešto pokvarit, treba vodit računa o specifikaciji koju je odredio proizvođač motora za servisne intervale, korištenje motora i samu ugradnju i nadat se najboljemu tj da neće doć do ozbiljnijeg i skupljeg kvara... Recimo sam primjer što se dogodilo kod nas u lučici na jednoj brodici sa yanmarovim motorom na 2000 rh puklo je koljenčasto vratilo i popeštalo cjeli motor vrijedan sa hidrauličnom kopčom 25 000 eura mislim da se to nije trebalo dogodit na samo 2000 rh ali se dogodilo.....
Bourbon
Member

PostPostao/la Pape » 22. 02. 2016. (22:50)

...evo javit ću se na ovu temu, u svog dodajem ulje u gorivo, i sa prvim, prvcijatim livanjem uja u naftu, motor mi je šta je to gorivo stiglo u sistem motora, odjednom posta za na uho za jednu lipu nijansu tiši i mirniji...uglavnom poslušah savjet, i iznenadih se. od tada nema livanja a da ne ubacim par deci 15-W40...

...iskustveno, ovo lito san ima čak i jedno iskustvo više, naime, neplanirani izletić/kupanac, i odem ja nalijen dvi kante jedno 60 lit nafte i nisan ponija uje za u gorivo od brzine, nema veze, vozija je i tako prije bez uja, ulit ću drugi put...oden na kupanac bez blema, kad smo se vračali nazad, fali makini 200 điri... :shock: ...koji sad kuac...motor radi sve uredno, ali ...i dalje fali 200 điri....bija prigleda propelu, sajle od gasa, sve sve vide za štelovanje gasa po boš pumpi, čak ozračiva pumpu, minja filtere...i kuac, fali i dalje 200 điri...kaže meni prika, a ništa, morat ću doć to istražit, ako sve radi ko sat...a fali ti 2 stoje điri...vozi, neće mu bit ništa, pa čim stignem...međutizim potošin ja onih 60l, i natočin 60 novih, al ovi put malo mi uteče uja za u gorivo...nema veze pere će progucat...i oden ja na more...
...lov ribolov...dosta je bilo...i palin ja za nazad...malo nešto po krmi sredin dok se ovi grije...sidnem naložin...svih 200 nestalih điri, vratilo se nazad... :wtf: ...koji sad kuac...šta se ovaj samopopravlja?...i onda mi sine...uje u nafti! zovnem priku i javim mu da su se điri vratili i šta misli o tom uljnom razlogu da je moglo bit...a on meni....sine, to je i meni palo napamet kasnije, vjerovatno si ulija gorivo sa loše zamišanim aditivom koji se dodaje kao zamjena za sumpor, odnosno u tvom slučaju nisi aditiv ni dobija s gorivom...i izgubija si đire...bilo je već xy istih slučajeva... i najzadnje je na šta posumljaš gorivo...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la bananko28 » 22. 02. 2016. (23:15)

a heba te..... dobro da nisi iša propelu minjat :D
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la som » 23. 02. 2016. (17:17)

Baš me zanima da napisu svoja iskustva oni sta imaju stare Torpeda, DMB-e i Volva a da ne stavljaju ulje u naftu a da imaju 10 000 i više uri.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la lupis » 23. 02. 2016. (18:33)

Pape je napisao/la:...evo javit ću se na ovu temu, u svog dodajem ulje u gorivo, i sa prvim, prvcijatim livanjem uja u naftu, motor mi je šta je to gorivo stiglo u sistem motora, odjednom posta za na uho za jednu lipu nijansu tiši i mirniji...uglavnom poslušah savjet, i iznenadih se. od tada nema livanja a da ne ubacim par deci 15-W40...

...iskustveno, ovo lito san ima čak i jedno iskustvo više, naime, neplanirani izletić/kupanac, i odem ja nalijen dvi kante jedno 60 lit nafte i nisan ponija uje za u gorivo od brzine, nema veze, vozija je i tako prije bez uja, ulit ću drugi put...oden na kupanac bez blema, kad smo se vračali nazad, fali makini 200 điri... :shock: ...koji sad kuac...motor radi sve uredno, ali ...i dalje fali 200 điri....bija prigleda propelu, sajle od gasa, sve sve vide za štelovanje gasa po boš pumpi, čak ozračiva pumpu, minja filtere...i kuac, fali i dalje 200 điri...kaže meni prika, a ništa, morat ću doć to istražit, ako sve radi ko sat...a fali ti 2 stoje điri...vozi, neće mu bit ništa, pa čim stignem...međutizim potošin ja onih 60l, i natočin 60 novih, al ovi put malo mi uteče uja za u gorivo...nema veze pere će progucat...i oden ja na more...
...lov ribolov...dosta je bilo...i palin ja za nazad...malo nešto po krmi sredin dok se ovi grije...sidnem naložin...svih 200 nestalih điri, vratilo se nazad... :wtf: ...koji sad kuac...šta se ovaj samopopravlja?...i onda mi sine...uje u nafti! zovnem priku i javim mu da su se điri vratili i šta misli o tom uljnom razlogu da je moglo bit...a on meni....sine, to je i meni palo napamet kasnije, vjerovatno si ulija gorivo sa loše zamišanim aditivom koji se dodaje kao zamjena za sumpor, odnosno u tvom slučaju nisi aditiv ni dobija s gorivom...i izgubija si đire...bilo je već xy istih slučajeva... i najzadnje je na šta posumljaš gorivo...

I galioti su isto gubili okretaje kad su dobivali pretanku bevandu.
lupis
Korisnik baniran

Sljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.