Problem sa dizanjem temp. motora

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Problem sa dizanjem temp. motora

PostPostao/la LG27 » 07. 06. 2015. (08:08)

Razbijam glavu vec par dana ali nikako da neadjem neko rijesenje pa vas molim za vasa iskustva ili savjete,
naime imam marinizirani Mercedes 250D sa 5 cilindara 90 KS i Bowman Marinizacijom,za sad je funkcioniralo sve besprijekorno.Motor kad radi na leru dok sam na vezu radi sve normalno,radna temp dodje do 85 i tako stoji koliko god ja jako drzao gas,(termometar otvara na 85).Problem nastaje kada brod plovi,ja ga inace vozim na oko 2600 o/min i tad se pocinje dizati temp na nekih 98 stupnjeva,nisam zelio dalje forsirati da ne prekuha.Cim spustim okretaje polako pada i temp,ako ga vozim na 1800-1900 sve je ok.

Ja sam mislio da je negdi protok mora zacepljen pa sam krenuo u ciscenje,krenia sam od sponge nju ocistio,pa sam ocistio hladnjak od ulja,promjenio impeler,promjenio remenje,izvadia sace iz hladnjaka te i njih ocistija, znaci cili sustav dovoda mora sam ocistija i opet isto sr@**e.I termostat sam prominija da budem siguran medjutim opet bez rezultata :sick:

Nemam pojma vise sto dalje,i sto bi moglo da bude.U karteru nema vode,niti ulja u hladnjaku,sve je kao i prije osim temp :D ,motor radi normalno kao i uvijek.

please neki savjet

Zivili
LG27
Member

Tip plovila: Adriatic 790

Re: Problem sa dizanjem temp. motora

PostPostao/la som » 07. 06. 2015. (09:30)

Ako si siguran da je prije sve bilo kako triba a sad kod opterecenja raste temperatura mozda je problem u naslagama kamenca koje nisi ocistio u samom motoru. Ako nisi siguran da je prije sve bilo u redu moze bit propela, sporak brod i jos sto drugih cuda.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la LG27 » 07. 06. 2015. (09:43)

som je napisao/la:Ako si siguran da je prije sve bilo kako triba a sad kod opterecenja raste temperatura mozda je problem u naslagama kamenca koje nisi ocistio u samom motoru. Ako nisi siguran da je prije sve bilo u redu moze bit propela, sporak brod i jos sto drugih cuda.

Brod je upravo spusten,cist ko suza,novi koper,velox..ovo sa kamencim mi je isto palo na pamet i raspitiva sam se pa kazu da postoji neka kemija za ciscenje tog kamenca u motoru.da li je neko to mozda radia?
LG27
Member

PostPostao/la neli27 » 07. 06. 2015. (16:13)

Jesi li u sistemu imao antifris ili vodu,i čiji si rotor(gumeni)montirao.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la LG27 » 07. 06. 2015. (16:40)

neli27 je napisao/la:Jesi li u sistemu imao antifris ili vodu,i čiji si rotor(gumeni)montirao.

imao sam antifriz,sad vise ne jer kad sam minjao termostat sve sam ispustio.Do sad je bio johnsoon impeler u njemu,sad me covik nagovori da stavim neki drugi kao bolji je pa sam poslusao,reci mi neli27 da li mislis da bi to mogao biti problem,razumim da kad je impeler stari ili pokidan da nastaju problemi,zar takvu razliku mogu napraviti impeleri razlicitih proizvodjaca?
LG27
Member

PostPostao/la neli27 » 07. 06. 2015. (17:02)

Stavi antifris,stavi original impeler i vozi i uživaj,u zatvoren sistem uvijek antifris,a sto se tiče impelera samo kvaliteta jer na tržištu svašta prodaju.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la pagus » 07. 06. 2015. (17:19)

Zanima me da li si osjetio da se pregrijava, pa onda krenuo u sve ove remonte,
ili si (dok je barka bila na kraju) nešto mijenjao, pa se poslije toga motor počeo pregrijavati ?
Ako si prije mijenjao, što si točno dirao dok ti je barka bila na kraju ?

Na kraju, da li ti je ispravna pumpa (mješalica) antifriza ? - iako je malo vjerojatno da bi to bio razlog.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la LG27 » 07. 06. 2015. (19:56)

pagus je napisao/la:Zanima me da li si osjetio da se pregrijava, pa onda krenuo u sve ove remonte,
ili si (dok je barka bila na kraju) nešto mijenjao, pa se poslije toga motor počeo pregrijavati ?
Ako si prije mijenjao, što si točno dirao dok ti je barka bila na kraju ?

Na kraju, da li ti je ispravna pumpa (mješalica) antifriza ? - iako je malo vjerojatno da bi to bio razlog.

Krenija sam u remont nakon sto sam vidio da se pregrijava,sutra stavljam orginal johnsson impeler unutra i antifriz cu vratiti pa cu viditi kakva je situacija.
LG27
Member

PostPostao/la 2105 » 07. 06. 2015. (21:00)

Ako imaš podatak, možeš jednostavno provjerit sa jednom kantom količinu mora na izlazu iz auspuha pri određenim okretajima..prije nego započmeš kopat po motoru.

Da nije stari impeller bio puknut ili možda nekad prije... Ako je starom falila koja latica(krilo) onda se sve što fali moralo nač u sistemu iza pumpe prije nego se upalio motor sa novim impellerom. Obično se otkinut komad - krilo impellera probije do ulaza u hladnjak ali i u kakvom kolinu.. te tu ostane. To ti može smanjit protok mora za hladnjak što je dovoljno da stvori problem na većem opterečenju (kad voziš) jer nema slobodnog protoka ....

Bilo je slučajeva sličnih tvom kada je problem bio u blokiranom čepu antifriza na samom hladnjaku...a bili su raskopali sav motor... i to novi..
2105
Member

Vrsta ribolova: sportski

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.