Galun je napisao/la:treba i računat da čim veći motor troši i puno više goriva,a malo koji turist može to platit,tako da je bolje vozit pomalo,da je potrošnja čim manja i da više šoldi ostane u đepu,a turisti i onako imaju vrimena.a ako se već misli radit sa brzim taksiranjem onda je naj idealniji neki gliser i vozit samo relacije od točke do točke,a sa barkom lipo delat izlete iod vale do vale,to turisti vole.
U svakom poslu ide se za što manjim troškovima pa tako i u ovom slučaju sa potrošnjom goriva. Nakon što sam "zašiljio olovku"
došao sam do sljedeće spoznaje (ispravite me ako nisam u pravu).
Dnevno bi motor mogao odraditi, odnosno preć do max 50milja.
Uzmimo za primjer 40milja sa motorom 140ks i putnom brzinom 10nm (to mi je želja postići):
za tu udaljenost potrebno je 4 sata plovidbe i pri potrošnji od 14litara/sat utroši se 56l goriva
Ako brzinu spustimo za "samo" 2nm dobijemo 5sati plovidbe (znači sat duže) i uz potrošnju od 10l/h (sa nekim manjim motorom) dobijemo ukupnu potrošnju od 50l.
Rekapitulacija: 6l manja potrošnja sa manjom brzinom ali i sat vremena duža vožnja.
Da izlet ne postane prenaporan turistima bliži sam varijanti vremenski kraćeg valjanja na moru uz par kuna (možda zanemarljiv) skuplju varijantu, ipak će oni sve to platiti
.
Sada je samo pitanje kako će se barka ponašat pri putnoj brzini od 10nm i "punoj ratnoj spremi" (max opterećen - 12/13 ljudi) dali će to moć postići.
Ova slika u prilogu ne uljava možda preveliku nadu (pri 14nm provu je dosta ukopalo)
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.