IMR Rakovica

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IMR Rakovica

PostPostao/la BOR » 11. 05. 2013. (13:44)

Čisto me zanima kako se pokazao , jel bučan , jel bali puno ulja , imali li koju pojedinost na koju triba pripazit i td , evo o ovom kineskom perkinsu koji sam imao do sad mogu puno toga reć jel sam sa njim plovio i imao problema koje sam u hodu rješava, hahaha i taman kad sam ga naučija onako da smo na ti , pukla radilica , porazbijalo blok , ubilo sve , tako moj savijet za kineza je BIŽ , NEIDI DALEKO , POMOĆNU PENTU UVIK I TO DOBRU , i skupljaj noivce za što prije to maknit iz broda , nije pouzdan , jedno uvo mora ga slušat a jedno oko mora bit uvik na instrument ploči , nema bezbrižne navigacije dok je kinez u brodu , ...
BOR
New Entry

Tip plovila: gajeta , dužina 7. 50 m , perkins 43 ks

PostPostao/la Grinteša » 13. 05. 2013. (05:11)

Perkis su inače odlični motori, nepoderivi ali samo original Englez (za druge nisam imao iskustva).
Rakovica je nastala na toj bazi.Motor je dosta težak i velik, pa mora biti i bučan.
Što se tiče potrošnje ulja, normalno, to zavisi u kakvom je stanju motor ;).U mene ne potroši niti kapi između 2 promjene (svaki put na početku sezone).
Uglavnom, u brodu mi je več 5 godina, i jedino sam servisira alnaser i pumpu nafte na njemu i to iz razloga što je crkla pumpa i balila naftu po njemu.
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la Pape » 13. 05. 2013. (08:50)

...ma Grinteša nevaja ti motor ništa, o čemu ti pričaš...nemaš ti pooooojma o pooojmu.....stara smrdljiva, preteška, bučna, klapajuča s malin protokom na auspuhu raga....ni za korpomorto nije jer jedino šta za njega moš vezat je tanker....a srkator nafte jebate....uliješ pet-šest jupola u rezervoar...i sve popije mamu mu hebem....šta god ulijen popije, a čaja od kamomile neče...gov no jedno englesko razmaženo!... :twisted:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la mgotic » 16. 05. 2013. (20:43)

Društvo vidim da se razumijete u IMR, ja imam jednog takvog u Adriatiku, 64 ks, trenutno je na generalki pa trebam savjet.
Naime raspala se lamela, ovo su fotografije:
slika
image hosting site no sign up
slika
screen capture windows 7
slika
screen shot in windows[/quote]

Pitanje je gdje mogu nabaviti novu, takvu ili drugačiju?

I drugo pojašnjenje čemu ta lamela služi? Budući da se nalazi između motora i kopče. Motor se uvijek vrti kada radi, pa tako i na leru.
Što znači da ta lamela samo ublažuje udar prilikom paljenja motora, nakon toga motor stalno vti osovinu unutar kopče, a prilikom
ubacivanja u vožnju naprijed ili nazad uljna lamela u kopči odrađuje sav posao. Šta ja nisam dobro shvatio?
Pozdrav
mgotic
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adriatik 790

PostPostao/la neli27 » 16. 05. 2013. (22:08)

Pape,ja razmišljam da zavarim zamašnjak za kučište zamašnjaka,time bi smanjio potrošnju nafte,ulja,avjek trajanja motora bi malo produljio.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la dome » 16. 05. 2013. (22:32)

mgotic je napisao/la: raspala se lamela,...........I drugo pojašnjenje čemu ta lamela služi?

Netko te je doveo u zabludu ........
To nije lamela nego spojni element između zamajca motora i kopče ali nikako i ni u kojem slučaju to nije lamela jer lamela razdvaja i spaja dok je ovaj element čvrsti i neraskidivi spoj .........
U mehaničarskom žargonu se naziva "damper ploča" a, na kvarneru i u dalmaciji "parastrap" služi kao ublaživač trzaja kod ukapčanja pogona te da nema njega bi vrlo brzo pukla radilica ili kanđa u kopči (ako je u pitanju mehanička) ........
Naručiti to možeš u butigi gdje sam te uputio da kupiš lojnu pletenicu .........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la tg-boy » 17. 05. 2013. (21:21)

neli27 je napisao/la:Pape,ja razmišljam da zavarim zamašnjak za kučište zamašnjaka,time bi smanjio potrošnju nafte,ulja,avjek trajanja motora bi malo produljio.

je ali triba pazit da se stručno zavari inače če se brod počet vrtit oko propele kad se uključi pogon ;)
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la zore70 » 18. 05. 2013. (17:20)

mgotic je napisao/la:Društvo vidim da se razumijete u IMR, ja imam jednog takvog u Adriatiku, 64 ks, trenutno je na generalki pa trebam savjet.
Naime raspala se lamela, ovo su fotografije:
slika
I drugo pojašnjenje čemu ta lamela služi? Budući da se nalazi između motora i kopče. Motor se uvijek vrti kada radi, pa tako i na leru.
Što znači da ta lamela samo ublažuje udar prilikom paljenja motora, nakon toga motor stalno vti osovinu unutar kopče, a prilikom
ubacivanja u vožnju naprijed ili nazad uljna lamela u kopči odrađuje sav posao. Šta ja nisam dobro shvatio?

Skroz si loše shvatija ;)
Ovo ti je Engleski damper od proizvođača R&D....možeš je zaminit nekim europskim proizvodom karakteristika koji odgovaraju tvom motoru..od recimo Centaflexa..

Lamela je inače ulični naziv za ovi element...inače to je ublaživač torzijskih sila između brodskog prekretnog uređaja-reduktora..kojeg opet uličarski zovemo kopča..pa je ipak nemožemo radi naziva kopča zaminit kopčom sa ženina grudnjaka iako je ipak samo "kopča".. :lol:

Bez nje kao elastičnog elementa u sustavu bi bilo lomova radilice,zubaca kopče,klapanja,trzanja...svekolikog nereda..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Pape » 18. 05. 2013. (19:24)

neli27 je napisao/la:Pape,ja razmišljam da zavarim zamašnjak za kučište zamašnjaka,time bi smanjio potrošnju nafte,ulja,avjek trajanja motora bi malo produljio.

...samo nemoj puntat na jedno misto...nego lipo zavariš po cilom obodu zamašnjaka... i lipo napraviš dvi-tri "gusjenice" a ne ono poprskat okolo....i onda je to posal šta se tiće potrošnje... :thumbup:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la mgotic » 21. 05. 2013. (17:43)

Ok mislim da sam sve shvatio,

kontktirao sam R&D,
ali i Perkins Commerce u Zadru, izgleda da takvu (ili zamjensku damper ploču)
mogu dobaviti za 2-3 dana.
Da li je cijena od oko 3.000,00 kn realna?
Pozdrav
mgotic
New Entry

PostPostao/la mgotic » 10. 06. 2013. (21:40)

Poštovanje mornari,

ja još uvjek čekam damper ploču, koja bi trebala stići ovih dana, pa će motor ponovno u brod.
U međuvremenu je gotova generalka na IMR-u 65ks, međutim imam mali problem sa pritiskom ulja.
Naime pritisak je uvijek bio oko 2,4 bara bez obzira na broj okretaja (i na leru i pod punim gasom).
Pumpa ulja je nova, pa smo ponovno otvrali motor i sve pregledali međutim sve je ok.
Na kraju je skinut hladnjak ulja i tek tada se se pritisak počeo normalno ponašati, 2 bara na leru,
4 bara pod većim brojem okretaja (sigurnosni ventil u pumpi ulja počinje propuštati na 3,5 bara).
Priložiti ću nekoliko fotografija uljnog hladnjaka.
slika
programs to take screenshots
slika
image hosting
slika
screen cap
Pitanje:
što da radim sa hladnjakom za ulje, treba li ga mjenjati, čistiti ili da ga potpuno izbacim?
Pozdrav
mgotic
New Entry

PostPostao/la barbarinac » 14. 06. 2013. (21:08)

solozabal je napisao/la:Evo moja rakovica odradila zadnje ure
na paleti u garazi sada sljedi vracanje u brod.
Posto sam promonija alternator i remenicu
mirija sam mu aparatom za mirenje broja okretaja
okretaje i po tome ustelova postojeci djirometar
bila je vrlo mala razlika u nekih 100tonjak okretaja
a zanima me koliki bi trebali bit okretaji na minimumu
meni na minimumu vrti 760 okretaja i lipo radi
jel to okej?

slika

slika

Ajme sta lipo radi divota je slusat :thumbup: . Iman i ja isti imr i u fazi sam pribavljanja instrumenata pa me zanima jesi pribavia za tlak ulja i ako mi mos slikat ako nije problem di tocno na motor se navida davač. Jos san u dilemi ocu li stavit mehanički manometar ili električni.
barbarinac
New Entry

Tip plovila: Galeb 6,75 ; Greben 500

PostPostao/la mgotic » 17. 06. 2013. (20:44)

Ljudi, jeste li svi već na moru?
I ja bi porinuo brod u more ali ne znam što sa tim hladnjakom za ulje,
ajde pomagajte savjetom ako nešto znate o tome.
Unaprijed zahvaljujem,
Pozdrav
mgotic
New Entry

PostPostao/la neli27 » 17. 06. 2013. (23:12)

Kamo si spojio manometar pritiska? ja bi očistio hladnjak ulja kad je motor vani,ipak je lakše sada nego kad je motor na svom mjestu,kad več imaš kvalitetat hladnjak ostavi gajer ti sa njim temperatura ulja ipak biti manja a time i pritisak veči.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la Pape » 18. 06. 2013. (08:28)

mgotic je napisao/la:Poštovanje mornari,

Pitanje:
što da radim sa hladnjakom za ulje, treba li ga mjenjati, čistiti ili da ga potpuno izbacim?

...ne izbacuj...

...očisti, prominit sva criva, upresat nova, promini ove mažetne i obavezno brage....pukne li štagod tu bit će belaja....a dok je makina vani sredi malo i ostale cevke i brage....od goriva, rashladnog sistema...a moga si i ostale hladnjake očistit, provjerit....ne samo skrikat ti hladnjak i šta prije na vrat, na nos u more...jer ide lito i ja bi se vozija....jer možda nečeš daleko počme li ovaj kašljat, šmrkat i da mu fibra skoči...a onda nečeš proč samo sa andolom ili paracetamolom....

...i zašto ti je cili motor tako posoljen?...moš otvorit solanu koliko soli ima na njemu...da je neki drugi noviji motor već bi mu bubrezi otkazali od toliko soli....sredi malo to kad napraviš servis, uzmi oni Dax odmaščivać poprskaj po makini, pusti malo i isperi vodom. a dok su santine bez motora, prije nego ga vratiš sredi i njih na isti način... i nastoj da su ti santine kad je brod u moru koliko toliko suve, odnosno da ti bar kaljuža ne dolazi do makine, osovinskog voda zada...jerbo osovina, zamajac dovati tu kaljužu i čini vodeni sprej koji motor usisava tako zatvoren u motornom prostoru, još ako je kaljuža slana... :crazy: ...a ovo nije bar teško za održavat a makini znači masu....
...ovo sad šta san ti sad reka ti je jedan od osnovnih postulata među masu ostalih koje naš Zore trubi li ga trubi di god stigne, ljudi ne idu za ovim, ka šta ima veze da ga je malo prolilo, međutim kad makina stane, bloka... pa kad se otvori...ima se šta vidit....a u njega na stolu san vidija makina i makina koje su radi tih i sličnih stvari završile na operaciji....a kad bi pita ŽorŽa (Zoru) šta mu je...ovi bi samo reka... srka je sol...i sve bi mi bilo odma jasno...
Pape
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.