Evo ovako iz mog iskustva. Prije su impeleri rađeni valjda u RIS-u, i nisu dugo trajali, orginalnih, nije bilo za dobit, pa ako su ne baš od kvalitete, jeftinije ih je zamjenjivati bar svake 2 godine. Jer kad se desi, onda si u buturi, onda ti je žao zašto nisi promjenia, ili bio lijen kontrolirati. A kad se kontrolira, onda se i promjeni, stari je bolje ne više stavljati. A to šta radi več 4 godine, znači da imaš orginalni, ali ima 4 godine. Kod mene je zadni puta krepa nakon 7 godina. I onda se to desi kad je najnezgodnije. Sveisto imaš li rezervni, ili ne, jer i promijeniti, a trebaš motor, traje brat bratu, pa ako si vičan mehanici, pa pola ure najmanje. To ako je ona Jonsonova orginalna jednostruka pumpa. Zato po meni, pusti ti ono dok radi ne diraj. Ma mislim ne diraj u srce od motora, ali filtri, otkameniti kamenac, ventili i te okolne stvari treba kontrolirati. Ja sam tako radio i motor je drža 25 godina, a kad sam ga kupia bio je 11. Eno ga sad vozi po turskom mediteranu, i javlja mi kupac radi ko urica.
A te periferne stvari kao filtar, ili naprimjer vodena pumpa, altenator, to su dijelovi koji se mogu prikagođavati. Onaj indikator za ulje, onaj koji pali lampicu kad nema pritiska, isto. Mora pasati vida i mora biti za propisani pritisak, pa nema onda veze koji je. Filter za ulje netreba biti od Volva orginalan. Od Renola 4 je potpuno isti, a kudikamo jeftiniji. Čini mi se da su neki mečali i od Zastave 1100, ali nisam siguran. Anlaser je već nešto drugo, ako ga imaš. No kod tog motora nema frke sa paljenjem kurblom. Pali več na jedan pištun. Iako ljudi pričaju loše o onom anlaser-dinamu, to i nije toliko loše, samo ga treba štititi od vlage. Za punit bateriju je dovoljan. Ma pričat ču ja o tom motoru, kad stignem, i o konzervaciji, što tebi ne treba, jer ga ti stalnim paljenjem najbolje konzerviraš. Ti motori mogu umrit samo ako nemaju ulja, vode ili ako ne radu. Onda ih treba konzervirat.
To da filtar od golfa ima svoju pumpu nisam ni znao. No i orginalna je dobra stvar. Dali češ pumpati 20 ili 30 puta nije greda, ali ona uvjek radi.
Ma to se tako i tako radi jako rijetko, a ako onda se mora na ubrizgačima odzračiti. Koji puta, pogotovo ako ga ne ganjaš, neše se samo odzračiti. A kad ga na diznama odzračuješ, onda je ta ugrađena pumpa dobra. Onako na brzinu se to radi kad motor radi, ako se može upaliti, onda popustiš onu vidu na jednoj dizni, ali samo malo izađe zrak i ponovno zategneš. Pa onda drugi pištun. Ma motor bi najdraže kupija i stavija ga u podrum i sluša kako radi. Brojia taktove. Fali mi jako taj dobri stari motor.
Onaj rezervni impeler utopi u glicerin i u najlon. Onda neče stariti.