IMR Rakovica

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IMR Rakovica

PostPostao/la kile » 17. 07. 2012. (11:22)

Je u potpunosti se slazem sa vama motor na 450 rpm radi savrseno bez daljned al sta kad kad idem dizat okretaje upadne u ono takozvano cudno podrucje i strese me cijeloga zajedno sa brodom. Inace prekopao sam cuda toga i nigdje nisam nasao minimum al na grafu snage, momenta i potrosnje vidi se rad motora od 1000 do 2200 rpm.Iako to ne znacit da je to minimum.
Sta se tice tlaka ulja taj se kod mene ne mijenja previse na hladnom motoru po ljeti je oko 5 bara a kad se zagrije padne do nekih 4 bara i to je to.Po zimi malo vise za nekih 0.3 bara.
Polako sam misljenja da su mozda i nosaci motora vec dali svoje pa i sam motor recimo ima neke kriticne okretaje plus slabiji nosaci rezultat je pojacana vibracija.
zato sam i htio cuti malo misljena vas koji imate isti tip motora ili vise iskustva svaki savjet dobro dode. Jer kad sam pitao u servisima oni bi mijenjali od pumpe filtera dizni do ko zna cega jos, a sumnjam u ishod te price.
kile
New Entry

Tip plovila: Adriatic 790

PostPostao/la lupis » 17. 07. 2012. (22:15)

zato ti ja kažem da ti je najjeftinije priviknut se na to da preskočiš režim od 600 do 1000 okretaja..,vjerojatno je i s nosačima sve u redu...

ovi u servisu bi minjali,ko i u svakom servisu....,ne kažem da možda nešto i nije za prominit,ali motor će ti i dalje trest na tim okretajima..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la kile » 19. 07. 2012. (07:16)

Ma i meni se tako cini najbolje ostavit kako je bilo minimum na nekih 500 rpm a takozvano negativno podrucje izbjec
al to je prava muka kod manovre u lucici jer na nekih 900-1000 rpm Adriatik vec dobro krene tako da je malo frka sa
sijanjem. Inace rezim voznje je uvjek izmedu 1100 - 1800 rpm i tu nema nikakvih problema.
kile
New Entry

Tip plovila: Adriatic 790

PostPostao/la domagoj » 19. 07. 2012. (22:22)

Evo moga IMR-a. Znam vrlo malo o njemu, kupio sam ga zajedno s brodom, ali nije bio ugrađen niti je mariniziran.
slika
slika
slika
slika

Na pločici piše da je IMR M34i, dakle industrijska verzija, 35 kW(ili 34,5 ne sjećam se točno), 2000 o/min.
Prema informaciji od bivšeg vlasnika, motor je rastavljen, očišćen i podmazan. Ali to je bilo prije više od 8 godina. Kod mene je zadnje 3 godine u garaži, u suhom, pokriven da ne pada po njemu prašina, a što je bilo prije ne znam. Povremeno ga malo okrenem da ne zapeče.

S njim sam dobio kopču Perković KBS 200 s lamelom u koju nisam baš siguran
slika
slika
ekspanzionu posudu
slika
i izmjenjivače za vodu i ulje (ovaj mi djeluje glomazno)
slika
sve rabljeno.

Fali zvono za kopču, pumpa mora, nogare i još dosta toga, a najviše od svega dobrih savjeta.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la 4ever » 19. 07. 2012. (22:27)

imam ti ja zvono,poviri ako te zanima do omisa
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la lupis » 20. 07. 2012. (07:59)

šta fali kopči?
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la domagoj » 20. 07. 2012. (09:30)

Mislim da joj ne fali ništa (osim ulja). Nego, lamela mi ne ulijeva povjerenje i najradije bih je mijenjao. Vidio sam onu elastičnu spojnicu, koju proizvodi Perković. Tvrde da se s njom dobije puno mekši uklop i eliminiraju udari karakterisitični za mehaničke kopče, što vejrujem, ali ne znam kakva su iskustva i koliko je to pouzdano. Ne da mi se svakih par godina skidati kopču da bih promijenio lamelu. Oni tvrde da nema razloga za strah.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la opus » 21. 07. 2012. (11:11)

Možda bi bilo dobro staviti i ispušni kolektor hlađen vodom, tada bi marinizacija bila potpuna.
Ja imam identičan komplet od Scama na trocilindričnoj rakovici.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la lupis » 21. 07. 2012. (11:22)

domagoj je napisao/la:Mislim da joj ne fali ništa (osim ulja). Nego, lamela mi ne ulijeva povjerenje i najradije bih je mijenjao. Vidio sam onu elastičnu spojnicu, koju proizvodi Perković. Tvrde da se s njom dobije puno mekši uklop i eliminiraju udari karakterisitični za mehaničke kopče, što vejrujem, ali ne znam kakva su iskustva i koliko je to pouzdano. Ne da mi se svakih par godina skidati kopču da bih promijenio lamelu. Oni tvrde da nema razloga za strah.

sve stoji od a do ž...,prominio sam metalnu lamelu jer je na niskim okretajima bilo čut ko neko grebanje i zveckanje....,sad je ta plastična na mjestu,vidjet ćemo kaoliko će trajat,a "stara" sa 660 sati je u pričuvi..

prije dok je u brodu bio IMR 33T s KBS 200 to zveckanje i grebanje kopče nije se čulo od sveg ostalog koje je proizvodio IMR,a sad kad je u brodu JLM 4.50 i novom KBS 200 koji radi ko singerica dolazi do "izražaja" kopča,ali samo na baš najnižim okrtajima,koji se koriste npr za vrime panule..., pa se nakon nekog vrimena se zapitaš zašto moraš slušat kopču kad je ostalo savršeno
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la opus » 23. 07. 2012. (21:48)

Treba mi informacija koji automobilski alternator odgovara na IMR 33. Poželjno da ima izvod za brojač okretaja.
Hvala.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la pagus » 23. 07. 2012. (22:17)

opus je napisao/la:Treba mi informacija koji automobilski alternator odgovara na IMR 33. Poželjno da ima izvod za brojač okretaja.
Hvala.

Ovo te sigurno neće zadovoljiti, ali nek se nađe : ISKRA AAG :eh:
To ti je standardni alternator kojeg su ugrađivali na M33 , nominalna struja 33-35 A , više o njemu na adresi:
http://www.iskra-ae.com/eng/docs/alternators_AAG.pdf
Regulator je na njemu ISKRA AER1503 14V,iskra part no. 11125049.

Sad, i ja bi rado stavio jači alternator, pa me baš zanima koji jači odgovara, posebno s obzirom na promjer statora od samo 108 mm, a za puno veći promjer baš i nema mjesta na postojećem nosaču.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Pape » 23. 07. 2012. (22:59)

ovu zadnju rečenicu ne razumin Pagus...ima san iskrin od 45A a sad iman Bosch od 80A...a krojija niti bravarski nisan ništa specijalno...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la pagus » 23. 07. 2012. (23:04)

Pape je napisao/la:ovu zadnju rečenicu ne razumin Pagus...ima san iskrin od 45A a sad iman Bosch od 80A...a krojija niti bravarski nisan ništa specijalno...

Super, znači da mu je promjer toliki da lipo stane na misto stare ISKRE. A od kojeg auta ti je taj Bosch , i koji model ?
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Pape » 23. 07. 2012. (23:25)

...mislin da je od nekog mercedesa...model neman pojma, nisan ni gleda....al nije stvar u promjeru, već u ušesima di ga se vata i natiže...i šta bliže orginalnome to manje za bravarski prikrajat nosač i vodilicu za natizanje...a promjer može bit i po metra ako ima mista da ne moraš rušit po brodu za stavit motor sa tim alternatorom....

...evo nađem sliku...

prije...iskrin 45A
slika

posli....bosch 80A

slika

i jedna bez alternatora....

slika

...i nije ni velika razlika u između toga od 80A i 45A...a ima još i manjih od ova dva u promjeru a pumpaju po 120A... :o

a sad da vidim zujanje ostalih pčela medonosaca.... :lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la primorac » 24. 07. 2012. (21:34)

@Domagoj

Taj plavo obojan elektropokretač uvatija je ruzine kakvu samo može dobit u barci
Deklo ventila ispod te zlatne boje je izjedeno od ruzine, što također kazuje da je motor bija u brodu
SCAM-ov rashladni komplet također odaje da je rabljen (vidi tragove ruzine pod tom bojom za fumare) - treba ga detaljno vižitat i vidit kakve su zonder cijevi
Kopču triba isprobat, možda poslat JLM Perkoviću da je servisira
Ta "lamela" iliti ublaživač trzaja pari dobra, sasvim je ok za narečeni motor
Motor triba cili razvidat i ispitat triba li generalka (što nije preskupo za ovaj motor jer su dijelovi pristupačni)

@Papinjo
šta mećeš Perkinsa u temu "IMR Rakovica" - koji si ti OFFTopičar :crazy: :lol: moga ti je prijatelj ispjeskarit motor prije pituravanja 8-) a ne ovako ko da je sebi radija :lol:
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PrethodnaSljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.