MARINIZACIJA MOTORA

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

MARINIZACIJA MOTORA

PostPostao/la yuura1 » 13. 06. 2008. (12:50)

MARINIZACIJA MOTORA? Uvijek interesantna tema? ja skuvo WM od 110 ks. Još kad pustim brod u more veselju nikad kraja. Ili?
DSC00204.JPG
DSC00362.JPG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
yuura1
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GIB SEA 74

Re: MARINIZACIJA MOTORA

PostPostao/la bodul » 20. 06. 2008. (10:14)

Lipo ti to tvoje čudo izgleda.Ja sam marinizirao nekoliko mercedesa(4,5,6 cilindara) i sv ijoš uvijek rade
mada je meni osobno draže kupiti pravi brodski motor i napraviti kvalitetnu generalku.Slažem se da neki noviji motori zauzimaju manje mista od brodskih ali je i kvaliteta malo drugačija je brodski je ipak napravljen da odvozi 10 sati u komadu na 3/4 gasa
što za recimo marinizirane auto motore nije baš preporučljivo često raditi a dad ne govorim o panulavanju.Svejedno čestitam na trudu i sritno,nadam se da če mo viditi još koju sličicu tvoje makine. :)
bodul
New Entry

PostPostao/la lupis » 20. 06. 2008. (10:26)

Jeste čuli za lika koji je fljusnuo mercedesa iz 200 D u barku,more u motoru(kakvi bakrači,antifriz....), i vozio se 20 godina dok se motor nije raspao?
Jedino mi je nepoznato kakvo je bilo stanje mora u trenutku otkazivanja motora! :lol:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la bodul » 20. 06. 2008. (11:02)

Taj sa direktnim hlađenjem u mercedesu je stvarno biser,ali ako se je vozio 20 god onda ga je sigurno i amortizirao pa ga nije bilo briga a stanje u trenutku raspada je sigurno bilo ZAČEPLJENO.Nisam prije rekao da sam imao malo problema sa termostatima tako da sam na jednom od 5 cilindara na ulaz vode u motor(cijevi ispod broda) jednostavno ugradio šiber ventil i samo ga moraš regulirat prema godišnjem dobu i režimu rada koji koristiš.Uglavnom vlasnik sritan ka malo dite. :lol:
Samo moru virujen,
more sluša
more rane vida
bodul
New Entry

PostPostao/la yuura1 » 20. 06. 2008. (12:02)

bodul je napisao/la:Lipo ti to tvoje čudo izgleda.Ja sam marinizirao nekoliko mercedesa(4,5,6 cilindara) i sv ijoš uvijek rade
mada je meni osobno draže kupiti pravi brodski motor i napraviti kvalitetnu generalku.Slažem se da neki noviji motori zauzimaju manje mista od brodskih ali je i kvaliteta malo drugačija je brodski je ipak napravljen da odvozi 10 sati u komadu na 3/4 gasa
što za recimo marinizirane auto motore nije baš preporučljivo često raditi a dad ne govorim o panulavanju.Svejedno čestitam na trudu i sritno,nadam se da če mo viditi još koju sličicu tvoje makine. :)

Pozdrav Bodulu i ekipi. I ja bi rađe brodski al sam kratak. Ovaj na slici je nov iznutra a lip i izvana.
Vidim da si jači u toj temi. Kakav(kolko stupnjeva) termostat stavit?
yuura1
Member

PostPostao/la primorac » 20. 06. 2008. (13:48)

Yura, termostat ne diraj, jer u tvom slučaju more indirektno hladi antifriz, a njegovu temperaturu regulira termostat. Ovo što je bodul rekao odnosi se na "štedljivu" marinizaciju, dakle ispod broda provuče se cca 1,5 metar (ili više, ovisi o motoru) bakrena cijev od pola cola, pa kroz tu cijev kola antifriz pogonjen vodenom pumpom samog motora. U tim slučajevima stavlja se kuglasti ventil-slavina, pa kad vidiš da je radna temperatura ispod normale, smanjiš protok ventilom i gotovo.

Recimo, mariniziran golfov 1.6 diesel motor podnošljiv je do jedno 1900 okretaja, nakon toga potrošnja raste enormno. Ako se sjetimo kako vozimo diesel automobile, ustvari vrlo kratko i rijetko vozimo na 3 ili 4000 okretaja. Brodski motori tzv "little bore" dakle manjih snaga koji su nama interesantni za naša plovila, odreda se mogu vrtiti na 3600 okretaja - ali 10 minuta - :D no na 3200 mogu satima bez prestanka. Ovo ne vrijedi za motore iz auta, jednostavno nisu za to projektirani. VM-ovi motori su u biti industrijski motori, koji su ugrađivani u automobile, stoga su se pokazali dobri u brodovima. Također traktorski IMR /"perkinsi"/, koje isto ne treba natjerivati u visoke okretaje a mogu dugo. Mercedesovi OM 601,602 i 603 kao i Peugeotov iz modela 206 (1.9) su isto primjeri automobilskoih motora koji dugo i dobro rade u brodovima. Dugovječni su iz Mercedosovih kamiona OM 314 i 352 (kamiončić 813 i 608) koji su većih gabarita.

Daleko je bolje marinizirati industrijske motore za pogon generatora,traktora, malih utovarivača, radnih strojeva, a to upravo rade Nanni, Beta Marine, Vetus... ili kod nas SCAM (Kubote) JLM Perković (Perkinse) Ivica Carev (Mitsubishi)... Ovi naši nimalo ne zaostaju kvalitetom od ovih prvonavedenih.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la yuura1 » 20. 06. 2008. (17:29)

E hebat ga. A isto tako mi preporučili da treba promjenit termostat i stavit da otvara
puno prije (do 70 stupnjeva) jer se inače kristalizira sol po kanalima?
yuura1
Member

PostPostao/la Ogius » 21. 06. 2008. (20:25)

primorac je napisao/la:Yura, termostat ne diraj, jer u tvom slučaju more indirektno hladi antifriz, a njegovu temperaturu regulira termostat. .
;) a, nadamo se svi da u antifrizu nemas, a i da dugo nebudes imao pojavu soli :o
Taxi boat Ogius (Vodice, Srima...)
Ogius
New Entry

Tip plovila: super galeb

PostPostao/la bodul » 23. 06. 2008. (07:41)

Pozdrav ekipi.Yuura dobro ti je reko Primorac,ventil važi samo za način hlađenja kadd su cijevi ispod broda samo moram reći da to nije jeftiniji naćin marinizacije(hlađenja)jer ako se rad ikvalitetno košta kao i rashladnik(izmjenjivač topline).Ja osobno sam koristio bakrene cijevi promjera 28 mm s tim da su spojevi izrađeni od bronce i tako da se cijevi mogu relativno lako skinuti a da prolazi kroz madire ili dno broda ostaju na mistu.Također sam obavezno na same cijevi montirao cinl protektor.Meni su cijevi uvik išle sa jedne strane kolumbe iza krme i vračale se sa druge strane.Normalno stavljaju se uz sami spoj kolumbe i dna broda da bi bile zaštičene od udaraca a opet ne tako blizu da bi smetale kod čiščenja.Znači moraju se raditi nosaći na bar tri mista da bi to čvrsto stajalo i na nosačima ako su u pitanju obujmice mora biti podstavljena guma zbog vibracija.Cijev imogu biti i od inoxa ali bakar je bolji provodnik.Što se tiče tvog termostata triba viditi u papirima motora kolika mu je radna temperatura i sumnjam da je ispod 70 C.
Samo moru virujen,
more sluša
more rane vida
bodul
New Entry

PostPostao/la yuura1 » 23. 06. 2008. (11:56)

Ma razumio sve kaj je rečeno. I imam novi orginalni termostat u mom WMu. No svojedobno u razgovoru
s nekim likovima mi savjetovano da stavim termostat koji otvara prije orginala što s obzirom na kom
režimu radi motor i nije bez veze. A kaj se kristalizacije soli tiče imal sam priliku vidjet kako izgleda
takav jedan izmjenjivač. :?: Strava.
yuura1
Member

PostPostao/la scale » 24. 06. 2008. (09:24)

Stari i ja smo jucer kupili novog galeba turist, ima mariniziranog mercedesa 90 konja, 5 cilindara. vozili smo ga od Novalje do Paga od oko 3 ure popodne do 8 uri večer bez ikakvih problema ili nečeg sličnog. radna temperatura oko 90 stupnjeva na 8.5 do 9 milja. može potegnut 14-15 milja sa jednom osobom.
scale
New Entry

PostPostao/la lupis » 24. 06. 2008. (09:54)

scale je napisao/la:Stari i ja smo jucer kupili novog galeba turist, ima mariniziranog mercedesa 90 konja, 5 cilindara. vozili smo ga od Novalje do Paga od oko 3 ure popodne do 8 uri večer bez ikakvih problema ili nečeg sličnog. radna temperatura oko 90 stupnjeva na 8.5 do 9 milja. može potegnut 14-15 milja sa jednom osobom.

Scale,pozdrav i iskrene čestitke ,i ča više uživancije!!!

A di su slike,obavještavaš nas ko da si kupil jučer kilo kapule i pol kile faširanoga!!! :D
I nemojte se sramit,daj otvori TI temu "Galeb",ili Ogius ,imate ča za reć a forum je malo siromašan za sada! ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la bodul » 30. 06. 2008. (07:15)

Čestitam scale na lipom brodu,ja sam 4-5 god vozika takav brod sa istim motorom i brzine su bile iste,samo me mući što jedan moj poznanik sa istim motorom u istom brodu ide 2-3 milje bolje.Vjerovatno je razlika u propeli(on ih je promini 3 kom dok ni naša pravu.Reci mi kako te sluša kad šijaš?Ovaj što sam ja vozi je sluša tek na jačem gasu što ni baš ugodno kad izlaziš iz tijesnog porta,još kad je malo vitra onda imaš lipe monade.
Samo moru virujen,
more sluša
more rane vida
bodul
New Entry

PostPostao/la scale » 30. 06. 2008. (09:30)

Točno. Triba malo jači gas u šiju. To s propelom je jako zanimljivo. Bi moga saznat ku sad ima???
scale
New Entry

PostPostao/la bodul » 30. 06. 2008. (10:58)

Moga bi saznati za propelu a on je isto prerađiva i list timuna tako da se u šiju vrti oko sebe na minimum gasa.Saznat ću pa ti javim.
Samo moru virujen,
more sluša
more rane vida
bodul
New Entry

Sljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: karacha, peroLA i 1 gost.