Kanzaki KM35A2 ne "ukopča"

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Kanzaki KM35A2 ne "ukopča"

PostPostao/la Libis » 10. 09. 2024. (17:38)

Pozdrav svima,

Prije par dana mi se desilo da sam osta na moru zbog manjka pogona. Nije bilo prijenosa, kopča ne "ukopčava", nema onog trzaja kad "ubaci", pa nema ni potiska. Zanimljivo da se ovo desilo pri povratku, a ne pri kretanju iz lučice, pa sam mora u tegalj. Još sam rano u dijagnostici, više guglam što mi je činit, jer nisan ima ni vrimena za na brod. Ima nekih starijih postova i na ovom forumu i na nekim stranim forumima koji mi djeluju relevantno, ali ne znam ima li koji način da preciznije zaključim u čemu je problem i koje su mi opcije, a mozda najbitnije da li je netko imao ili popravljao sličan problem pa može iz znanja/iskustva nešto napisati.

Kad guglam "yanmar kanzaki clutch slipping" ili "yanmar kanzaki transmission issues" vidim da nije baš nažalost rijetko ovo "doživit" .

Fala unaprid na iskustvu i savjetima.
Libis
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Damor 700, Yanmar 39KS

Re: Kanzaki KM35A2 ne "ukopča"

PostPostao/la som » 10. 09. 2024. (17:42)

Prvo probaj rucno ukopcati da nije do sajle a onda dalje ako nije.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la peroLA » 10. 09. 2024. (20:08)

Osim sajle i ulje provjeri ako ga ima i koje je boje..inace skidaj i pravac mestar..ja preporucam Slavka iz Ri..slovi ko najbolji na Jadranu..meni su bili konusi na tmc40.. klizila i hvatala nakon 30sec i desavalo se samo na hladno po zimi
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Libis » 11. 09. 2024. (07:31)

Fala na savjetima. Za prvu ruku ću pokusat izvuc sta vise ulja i vidit ima li sta čudno u njemu. Provjerim ovo za sajle, ali čini mi se da je to ok. Imam i duple komande, iz kabine i sa krme.

Za samo ulje, kad vec trenutno izvadim postojece, ulija bi naravno novo.
Vidim da piše SAE20/30 HD, ali me zanima koje mi je najbolje stavit (marka, model ulja) i da ga ima kupit u nas/Splitu u nekoj normalnoj količini tipa 1l? Jel to u Poljomar baš neko Yanmar ulje ili mogu neku marku/model nać i u klasičnim auto dućanima? Da li je bolje SAE20 ili SAE30 za minimizirat ovakve probleme ubuduce?

Za samo skidanje i slanje meštru, a koje ce vjerovatno bit potrebno, ne želim ni "mislit" s obzirom na godine i utjecaj "vrimena" na spojeve/matice. Nekako mi se čini da je i to najbolje da odradi neki iskusni pedantni meštar. Straj me da nešto ne polomim.

Idemo korak po korak. Di baš sad kad dolazi najbolje vrime za ribe/lignje, moga je bar pričekat veljaču :mrgreen:, ali šta je tu je.

Hvala jos jednom na savjetima.
Libis
New Entry

PostPostao/la som » 11. 09. 2024. (07:58)

Ukopcavanje probas tako da odpojis sajle od kopce i probas rucno ukopcati. Vadenje ulja ne ce nista pokazati jer ako ima krhotina u ulju one ostaju na dnu. Ako ne ukopcava rucno sve ostalo neka radi mestar. Ulje sigurno nije krivac ako ga ima.
som
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 11. 09. 2024. (08:41)

na ulje sam mislio prevenstveno na šipki dali ga ima i ako je jako crno, ako ne ukopčava ručno sigurno će morat dolje...
za utjehu kako je meni sporo ukopčavala i te me sekiralo pred dvije godine negdje od 10 mjeseca na dalje, cca u 3mjesecu išoao jedno popodne probat skinut, išlo bez problema, isto popodne nazvao sam čovjeka u Ri i odmah na večer mu ispred stana donio, drugi dan je bila napravljena, treći dan ujutro sam je pokupio i popodne polovio.. (sa minimalno iskustva sam je izvadio u jako nepristupačnom, s time da sam jednom gledao mešta kako to radi...)

koliko sati ima baš me zanima?
iz razloga što je meni na jedrilici trajala puno manje nego što sam očekivao za raazliku od hurtice ili ronim-v koje sam imao na dalmatinki i primorki... sa kojima sam vuko panule i puno više ih eksploatirao, a prošli vlasnik je i mreže spušta/diza
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la janko_ka » 12. 09. 2024. (13:55)

Libis je napisao/la:Fala na savjetima. Za prvu ruku ću pokusat izvuc sta vise ulja i vidit ima li sta čudno u njemu. Provjerim ovo za sajle, ali čini mi se da je to ok. Imam i duple komande, iz kabine i sa krme.
Za samo ulje, kad vec trenutno izvadim postojece, ulija bi naravno novo.
Vidim da piše SAE20/30 HD, ali me zanima koje mi je najbolje stavit (marka, model ulja) i da ga ima kupit u nas/Splitu u nekoj normalnoj količini tipa 1l? Jel to u Poljomar baš neko Yanmar ulje ili mogu neku marku/model nać i u klasičnim auto dućanima? Da li je bolje SAE20 ili SAE30 za minimizirat ovakve probleme ubuduce?
Hvala jos jednom na savjetima.

ako ti piše SAE20/30 HD to onda motorno ulje, isto koje sipaš u motor, boja ulja pokaže puno ako je crno obično je problem sa konusom, tj jako se grije tj konus proklizuje,, kod mene je uz konus bio problem u nosiću koji gura konus prema "napred" i Natrag, taj nosić je u ručci koju pokreću sajle, i taj dio ide van unutra skoro 5mm , kod mene je prethodni gazda bojao kopču i motor i boja je zapekla tako da taj nosić nije pravilo uključivao konus, i konus je bio za baciti nakon toga.. te kopče nisu komplicirane, ima manual, jednostavno ih je rastaviti.
janko_ka
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la Libis » 12. 09. 2024. (15:40)

Sati ne znam precizno koliko jer iman onaj poznati problem sa displejem koji mi je treba bit sljedeci projekt, ali za jednu punoljetnu kombinaciju nije puno sati cca 1500-1600.

Gledat cu izvadit brod pa onda krenit sa detaljnijom dijagnostikom sta je poslo po krivu.

Jel ima neki dokument ili jubitu kako se osovina odvoji od ovog tipa spojke
slika

Naša sam videa/upute tipa https://www.youtube.com/watch?v=_qBaSVx7tcg i https://www.youtube.com/watch?v=sj4lfzUkBQY, ali nije ovaj tip "split" sa maticama. Da li je ovdi dosta ove matice poprečne popustit da bi osovina se mogla izvuc ili je isto potrebno sve odvojit od kopče prvo, pa maticu, pa...

Fala unaprid.
Libis
New Entry

PostPostao/la som » 12. 09. 2024. (15:55)

Otpustiš ove velike matice i trebala bi biti još jedna manja imbus vida, nju izvadiš i izvuces osovinu vani.
som
Old Senior Member

PostPostao/la som » 12. 09. 2024. (15:56)

slika
som
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 12. 09. 2024. (16:12)

ja sam samo odvojio flandju od kopce, ostavio na osovini... odvajo sam od osovine samo kad sam mjenjao volvo ležaj...
kopča može dolje i u moru bez problema
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la janko_ka » 13. 09. 2024. (06:27)

som je napisao/la:Otpustiš ove velike matice i trebala bi biti još jedna manja imbus vida, nju izvadiš i izvuces osovinu vani.

pogledaj na flanđi da li su dva imbusa ili samo jedan, ako su dva, tada obično postoji oznaka na osovini koju treba poklopiti sa oznakom na flanđi, sa ta dva imbusa se može precizno centrirati osovina u flanđi
janko_ka
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la žbirac » 13. 09. 2024. (06:53)

Osovina i flanda bi trebale bit oznacene bez obzira na imbus(e). Imbus vijci ne sluze za centriranje osovine. :wave:
Jedini način da se izbjegnu greške je steći iskustvo. Jedini način da se stekne iskusvo
je praviti greške.
žbirac
Senior Member

Tip plovila: plasticna pasara

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.