Postao/la plavo_more » 09. 08. 2013. (11:45)
I ja sam imao problema sa sistemom goriva. Usisivao je "falši zrak" i motor se zaustavljao. Odzračio bi usisni vod otpuštanjem vijka ispred visokotlačne pumpe i motor bi veselo krenuo dalje, ali samo neko vrijeme. Promjenio sam tada prastari usisni vod i mislio da sam problem riješio. Nisam, opet je usisivao taj falši zrak. Pritegnuo sam jače jednu šelnicu (obujmicu) i problem je bio riješen. Ali ne za dugo. Kada bi se motor dobrano zagrio (ulje palo na 2 bara), opet se pojavio taj, već prokleti, falši zrak. Dakle, nešto je moralo biti s niskotlačnom pumpom goriva (AC). Ugradim novu (cca 400kn) i opet isto. Ali sada sam posumnjao u bakrene brtve (podloške) za koje mi je, kao i prije 2 godine za sada već staru pumpu, prodavač rekao da su već termički obrađene i da ih mogu slobodno direktno ugraditi. Nije bila istina. Zagrijao sam ih na plinskom kuhalu do crvenog usijanja i ugasio u vodu. Montirao, i motor je nakon toga bezprjekorno odradio put RI - Mali Lošinj - RI (cca 30 l nafte pri cca 5čv, jedrilica 8m). Termičkom doradom bakrenih brtvi, sada sam osposobio i staru pumpu koju i dalje koristim, a novu sam spremio za rezervu)