Prekidači - WL ?

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Prekidači - WL ?

PostPostao/la da-di » 30. 03. 2012. (22:22)

Pozdrav, posto trenutno preuredjujem jedrilicu, malo sam bacio oko na strujnu kutiju gdje su prekidaci. Posto je jedrilica stara oko 30-tak godina pomislio sam odmah da su za bacit, medjutua, svidjele su mi se kromirane rucice i odlucio baciti skic, da vidim kakvo je stanje. Kad sam otvorio kutiju, nije skoro bilo nikakve oksidacije na kontaktima, kromirani vijci za spojeve su kao novi.

Inace imam dosta iskustva sa elektronikom ponesto i elektrikom i odmah mi je zapela za oko njihova robustnost i kvaliteta izrade ... i odlucio da ovo nije nikako za baciti ... Kuciste od prekidaca napravljeno je od tvrdog bakelita (kao oni stari telefoni), rucica je kromirana, a kontakti unutar samog prekidaca se jos uvijek sjaje. Sami "klik" je jednostavno "pravi" mogu ga usporediti recimo kad se kupi "vimar" za kucu ... Jedini problem je sto su ovi stapici koji drze prednju masku pukli od starosti, to cu kupiti inox vijke tih dimenzija i zasarafiti.

Pise na njima da su bazdareni na 5A i 24V i jedino sto mogu skuziti na toj prednjoj maski pise "WL" i nekakav zig atesta "EB" ili sl. Ima li netko iskustva sa ovim prekidacima ? Inace sam pobornik starih stvari koje su neusporedivo bolje napravljene od danasnjeg "srota" koji se prodaje i vjerujem da bi ovi potegli bar jos 50 godina ... Evo stavio sam i nesto slika ...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
da-di
New Entry

Tip plovila: Jedrilica 6m, (Carina 600)

Re: Prekidaci - WL ?

PostPostao/la da-di » 30. 03. 2012. (22:50)

... jos par gdje se vidi dimenzija i dobije dojam velicine ...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
da-di
New Entry

Tip plovila: Jedrilica 6m, (Carina 600)

PostPostao/la sans-ego » 31. 03. 2012. (00:45)

Nisi napisao iz koje zemlje porijekla ti je jedrilica tj, gdje je gradjena. A pomoglo bi mozda naci neki drugi prekidac gdje se bolje vide oznake. Svojedobno je Istocna Njemacka (DDR) imala proizvodnju svakavih elektricinih prekidaca u kombinaciji s bakelitom i to su izvozili po cijelom svijetu, a ovo mi slici na nesto takvo...
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la antuntus » 30. 04. 2012. (08:45)

opcenito se gleda prekidna moc po snazi ne struji koja tece kroz njega. U tvom slucaju to znaci da imas 24*5 =120W prekidne moci. Znaci da bi ih moga stavit na napon od 12V i imas dozvoljenu struju od 10A kroz njih. Mislin da je od tih prekidaca puno bitnije sta je spojeno na njihove strujne krugove pa po tome mozes vidit pasu li jos ili ne. Znan da je kod nasih "mestara" tu filozofija stavis malo veci osigurac/prekidac da ne izbacuje ;).

U stvari nisan siguran kakav je problem i imas li ga uopce? :)
antuntus
New Entry

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.