SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la open510 » 23. 02. 2026. (11:01)

Evo da se i ja ubacim u ovu temu, godinama nastojim imat na brodu šta manje "struje", ali evo sad razmišljam o prijenosnom kompresorskom frižideru i popratnoj opremi (šta manje to bolje).
Dakle, budući da će mi frižider tribat vjerojatno 2-3 puta godišnje planiram uzet prijenosni kompresorski frižider. Trenutno ciljam na Vevor 60L: https://eur.vevor.com/compressor-car-re ... 0711848570

Prijenosnu servisnu bateriju OUKITEL od 1024Wh već imam (koristim za kuću) pa bi nju koristija za brod: OUKITEL P1000E Plus Portable Power Station 1800W Output Power 1024Wh LiFePO4 Family Outdoor Camping Backup Power Mobile Power (AliExpress). Ona se može punit direktno sa solarnog panela (max. 500W i max. 50V input), kabel je u paketu sa baterijom (muški i ženski solarni konektor su na kabelu za spoj sa panelom).

Na brodu imam hardtop od inox cijevi u obliku pravokutnika, dimenzije vanjske (!) su cca. 180x160cm uključujući cijevi promjera cca. 40mm. Kabeli za solarno napajanje bi s mogli pričvrstit uz cijevi hardtopa i sprovest u kabinu do baterije i frižidera. Ideja je trajno pričvrstit kruti solarni panel na hardtop, a frižider i bateriju donosit u brod po potribi.

Volija bi čut mišljenje/komentare/savjete od iskusnijih korisnika...koju solarnu ploču uzet, čime je učvrstit na cijevi hardtopa, triba li mi još nešto...vidim da neki imaju/su imali Vevor kompresorske frižidere, možda neki i sličnu prijenosnu bateriju pa nek opišu svoja iskustva...

Tija bi koristit opisani sustav za neke đite od cca. 7 dana da imam frižider/zamrzivač prvenstveno za ulovljenu ribu i hranu (pivo ne pijem, gemište samo rijetko na kopnu :lol: ), punjenje mobitela također. Ostalo mi ništa ne triba, startni akumulator ostaje odvojen i koristi se samo za paljenje motora i pumpu tuša ka i dosad.

Fala svima unaprid :)
open510
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la peroLA » 23. 02. 2026. (13:04)

100w, po meni dovoljno, ako stani više max 130.. nego, kako je aku prenosan, mene muči kako ćeš ostavljati solar u praznom hodu? Pa ako tu tko šta može napisati super, ja bi napravio navlaku, pokrivač... a drugo diskutabilno mi je direktno aku na solar, eto.. sve drugo će bit ok, čim ni piješ sve će bit ok ;)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la open510 » 23. 02. 2026. (14:38)

peroLA je napisao/la:100w, po meni dovoljno, ako stani više max 130.. nego, kako je aku prenosan, mene muči kako ćeš ostavljati solar u praznom hodu? Pa ako tu tko šta može napisati super, ja bi napravio navlaku, pokrivač... a drugo diskutabilno mi je direktno aku na solar, eto.. sve drugo će bit ok, čim ni piješ sve će bit ok ;)

za navedeni frižider piše da troši max. 60W, računam da je onda 24h*60W=1440W...znam da frižider ne radi cili dan na maximumu, ali ni solar ploče više nisu tako skupe pa bi stavija obilato...mislim da bi 200W uz nekih pretpostavljenih 8h rada dnevno (računajući noć, oblake, horizontalni smještaj solara itd.) tribalo to pokrit bez problema...ali ako nije neka razlika u cijeni i dimenzijama paše, moga bi stavit i veći solar
Ova baterija koju imam nije obična servisna baterija, ima u sebi svašta :-)...npr. MPPT controller, inverter na 220V i 4 utičnice, naravno i USB, auto-utičnica na 12V ...isporučen je i kabel za direktno spajanje na solare koji sam spomenija, tako piše i u uputstvima tako da bi punjenje baterije tribalo bit jednostavno...plug&play

Kad želim otkačit bateriju i odnit je doma, mislim da bi triba prvo zaustavit proizvodnju struje panelu tj. otkačit MC4 konektore na hardtopu...onda mogu otkačit i kabel spojen na bateriju (kabina) i gotovo...tako bi triba imat "beskoristan" i "bezopasan" panel koji ne proizvodi struju na hardtopu.
open510
Member

PostPostao/la peroLA » 23. 02. 2026. (15:18)

eto odgovorio si sam sebi ;) znači stavit maks koliko ti stane a radilo bi ti i sa 100w pogtovo za tako malo koliko si napisao da ćeš koristit
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la som » 23. 02. 2026. (18:02)

100 W panel samo u idealnim uvjetima daje dosta struje za potrosaca od 60 W.
5A panel daje kad je jako sunce a frizider trosi struju i po mraku. 100 watni panel proizvodi manje struje dnevno nego sta je potrebno za rad frizidera.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la open510 » 23. 02. 2026. (20:07)

ma ne bi stavlja tako mali panel, mislija sam bar 300 do eventualno 450W...dimenzije su ok, cca. 1.70x110cm. Ne znam kakva je zapravo razlika u praksi između skupljih "marine" panela i jeftinih kineskih tipa TRINA, JOLYWOOD i sl. koje se u SolarShopu mogu nać za 70-100€...kakva su vaša iskustva, jesu li ti jeftiniji dovoljno dobri ?
open510
Member

PostPostao/la josey » 23. 02. 2026. (20:38)

ove zime san instalira 6x215w victrona na xyz jahtu
ove zime su davali 300w, sad vec daju preko 450w do lipnja se nadam vidjet oko 800-900w
u omjeru tj postotku sa solarima na drugom brodu, i na solarnom sistemu od 750kw, ne vidim nikakvu razliku (dakle marine vs no marine :))
dakle kupi slobodno u solar shopu nema nikakve razlike.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 24. 02. 2026. (09:09)

išao sam bacit oko na ponudu, nevjerojatno koliko su se pojačali a cjena smanjili, jedino su dimenzije povelike, a vidim do 100 da su većina fleksibillni... na solar shopu gledam
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la mack » 25. 02. 2026. (09:10)

100 w panela sa tom baterijom vjerojatno bude premalo za frižider i zamrzivač.
Pa kad si već za bateriju i frižider odlučio da će biti mobilni, kupi mobilni 200 W preklopni solarni panel, koji pokupiš zajedno sa tom baterijom i frižiderom i stvar riješena. Možeš isprobati i doma da li radi i da li zadovoljava potrebe.
Imaš takvih panela i na tom Vevoru https://eur.vevor.com/monocrystalline-s ... 9YQAvD_BwE
mack
Member

Tip plovila: Leidi 600

PostPostao/la peroLA » 25. 02. 2026. (10:28)

slažem se za prijenosni i ovako se izbjegne prazni hod i da se ne prži bezveze.... slažem se kakva je situacija sad na ponudi da će se uzeti jači, ja sam preporučio 100w jer smo tako prije po porerovoj račinici većina i radilii i bilo je dovoljno pogotovo za kako je opisano za par dana po jakom suncu, ako se ne pije, malo se otvara i mislim svega 30w da je potrošnja ako je, makar nisam uzeo u obzir da bi se punilo samo preko solara, a navedena računica je i uključivala motor...
kakve su sad cjene ako ima prostora sigurno je dobro uzet max koliko stigne
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la open510 » 26. 02. 2026. (09:28)

mack je napisao/la:100 w panela sa tom baterijom vjerojatno bude premalo za frižider i zamrzivač.
Pa kad si već za bateriju i frižider odlučio da će biti mobilni, kupi mobilni 200 W preklopni solarni panel, koji pokupiš zajedno sa tom baterijom i frižiderom i stvar riješena. Možeš isprobati i doma da li radi i da li zadovoljava potrebe.
Imaš takvih panela i na tom Vevoru https://eur.vevor.com/monocrystalline-s ... 9YQAvD_BwE

i taj prijenosni solar je dobra ideja, ali ipak ću ostat na fixnom...da ne nosim i njega kuća<->brod nazad kad već moram teglit frižider i bateriju (tribaju mi doma ;) )
Bija u solarshopu, mislim da cu uzet panel od 390W koji je jeftiniji (manje od 80€)...više će koštat oprema za montirat ga na top :cry: Lako mi ga je isključit i neka stoji na krovu, neće mu bit ništa jer i na krovovima kuća stoje godinama...a i lako će ga bit i jeftino zaminit ako bude tribalo
Mislim da će potrošnja bit iznad 30W pogotovo ako budem držao frižider na nižim temperaturama, ali ovih 390W bi moralo sve pokrit i to obilato
open510
Member

PostPostao/la josey » 21. 04. 2026. (13:59)

peroLA je napisao/la:slažem se za prijenosni i ovako se izbjegne prazni hod i da se ne prži bezveze.... slažem se kakva je situacija sad na ponudi da će se uzeti jači, ja sam preporučio 100w jer smo tako prije po porerovoj račinici većina i radilii i bilo je dovoljno pogotovo za kako je opisano za par dana po jakom suncu, ako se ne pije, malo se otvara i mislim svega 30w da je potrošnja ako je, makar nisam uzeo u obzir da bi se punilo samo preko solara, a navedena računica je i uključivala motor...
kakve su sad cjene ako ima prostora sigurno je dobro uzet max koliko stigne

ovo je tvoja fotografija iz teme treci odlazak na suho.
https://i.ibb.co/x86rbHFy/20260416-090207.jpg

cinimise da ti je bimini poprilicno velik

napravi konstrukciju od cijevi i stavi 3 panela gore iznad, imat ces struje da ces moc posudjivat susjedima u uvali, a solar sa ulaznih vrata makni. :thumbup:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 21. 04. 2026. (14:10)

Je velik je i super da sa 29 stopa mogu jedrit sa biminijem, to bi solar dirao bum da promjenim...meni je za sad dosta ovako a konacno cu znat po ljeti, inace sad je bilo4 puna dana frizider upaljen ali na min., s jednim kisnim danom, jednim oblacnim, sve je izdrzao beren agm od 105 ah.. i sidreno svjetlo prvi dan, pumpe, punjave i frizider.. na bimini bi stiglo na zadnji kraj samo..ali kad sam i ovaj montirao bilo je u pola noci jer nemam vremena za nis, tako da samo prioritete radim
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 21. 04. 2026. (15:26)

bum dignes 30mm i rjesis problem :)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 21. 04. 2026. (16:34)

vec je na knap radi tende, makar vjerujem i sa zadnje strane da bi stiglo ali nikako nije mali posao jer bi tendu trebalo doradit, a i trebalo bi biti to dosta jako, susjed na vezu je morao i okvir solara ojačati većim rubovima i dosta masovno napraviti jer je vez na buri čak mu je jenom panel savilo...uglavnom sve skupa za sad nije prioritet
peroLA
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.