Izbor servisne baterije

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Izbor servisne baterije

PostPostao/la brule » 18. 10. 2025. (19:01)

Zato šta ja motor palim na žgance a za ostalo mi je dobro koristilo plovne agm iz UPS sustava iz banke, a oni minjaju kad preporuča proizvođač bez obzira na stanje baterije.Meni su odlično služile 5 godina a sad su nastavile rad u garaži u kjoj nemam struje pa mi osvjetljavaju istu. NJih četri su težile 128 kg, Lifepo4 25 kg i još sam u pretovaru broda za libražu moje minn kote, al ne puno.
Ako bacate dugu sjenu, budite dvostruko oprezni.
brule
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bandholm 24

PostPostao/la som » 18. 10. 2025. (20:14)

Samo za motor koji se da upaliti manicom nije vazno da li je baterija stara ili nova. Za sve ostale ni u ludilu, bolje stat u portu nego ic na more s "novomstarom".
Ja da odem zimi na more s takvom baterijom ne bi se usudio ugasiti motor do povratka s mora.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la brule » 18. 10. 2025. (20:21)

Ma kaki, nigdi ja nisam sudjelova u raspravama o startnim baterijama nego samo u servisnim. Moj motor je Suzuki DF20 EFI Lean Burn.Top proizvod.
Ako bacate dugu sjenu, budite dvostruko oprezni.
brule
Senior Member

Tip plovila: Bandholm 24

PostPostao/la josey » 18. 10. 2025. (21:37)

som je to malo na svoj osebujan nacin napisa, al je 100% u pravu.
Kad buden moga gurnit brod za upalit motor onda cu na brodu imat 5god stare baterije.

perola ima jedrilicu i neide po svakakvom vrimenu po moru pa to sta je stavija polovnu za startnu mu se moze progledat kroz prste. Som, ha som, a sve je napisa, nebi se odrisija od kraja ako 100% nije siguran i u baterije i u motor.

Nije mi jasno samo zasto je ispalo da ja i som gnjojimo ja nisan reka nista, a on je stava koji je jedini i 100% ispravan.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 19. 10. 2025. (18:39)

som je napisao/la:Samo za motor koji se da upaliti manicom nije vazno da li je baterija stara ili nova. Za sve ostale ni u ludilu, bolje stat u portu nego ic na more s "novomstarom".
Ja da odem zimi na more s takvom baterijom ne bi se usudio ugasiti motor do povratka s mora.

Neznam sta si mislio na otic na more zimi, kod nas recimo se i ne gasi nikad motor kad se ide zimi na ribolov..
Danas sam testirao ovaj novi beren, nije novi nego 7/2025, izgleda da ce bit ok, ali znat cu tek poslije slijedece sezone.. provao sam sve drzat upaljeno i grijalicu...
Kroz prste mi se Josey iskljucivo moze pogledat zato jer imam vise akumukatore od kojih su svi ispravni
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 19. 10. 2025. (20:49)

peroLA je napisao/la:Neznam sta si mislio na otic na more zimi, kod nas recimo se i ne gasi nikad motor kad se ide zimi na ribolov..

To znaci da krenem na more u subotu i vratim se u nedilju ali drugi tjedan.Webasto i frizider rade sedam osam dana, nema gasenja, plus sve ostalo da ne nabrajam.
Ovo ostalo bolje da ni ne komentiram
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la peroLA » 20. 10. 2025. (06:38)

Bravo, o u takvom slucaju minimalno dva nova onda. I agregat..znaci da kupis brod na proljece, koji funkcionira odmah bi kupio nove akumulatore bez obzira..mislim znam da netko ima ljepo garanciju priljepljenj pa se odmah vidi kad je mjenjan, a vidio sam da neki imaju gore s flomasterom napisano ime i to u italiji, pa me to govori da je taj aku vec bio polovan ili na nekom punjenju ili zimovanju
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la lior » 20. 10. 2025. (09:02)

ginekol7 je napisao/la:Možda je zeru OT ali evo mojega iskustva.
Za servisnu bateriju sam uzeo AGM 180 Ah. Nju puni solar 2x135 preko
Victron MPPT 30.
Alternator, preko Victron razdjelnika, puni motornu bateriju, olovo 100 Ah.
Kada se ta baterija, nakon startanja, oporavi razdjelnik prebacuje punjenje
na servisnu. Pri naponu od 14,1 V MPPT prekida punjenje solarom. Gašenjem
motora solar preuzima punjenje.
Godinu i pol sve radi besprijekorno, struje koliko hoćeš a stalno neki novi potrošač.
Frigo/friz se ne gasi.
Ugradio sam i sklopku kojom mogu, u slučaju potrebe, motor startati servisnom baterijom.
Sa litijem nemam iskustva ni znanja a ovo je tehnologija koju poznajem.

Nešto slično sam ugradio, samo taj razdjelnik kod mene je cyrix.

Imao sam jedan problema sa tim sustavom evo opisa:
Solar primarno puni servisnu, motor primarno puni startnu, kada je puna servisna cyrix prebacuje u startnu i obrnuto.
Ali u mom slučaju startna valjda se je oštetila ili što god, tako da cyrix ne uspijeva učitat točan napon startne ( za njega je prazna a u biti je u kvaru ) nastavija je punit startnu koja je doslovno prokuhala.
Kako to izbjeći? U biti taj cyrix bypassa regulator za startne i nije u stanje detektirati treba li prekinit punjenje baterije jer je oštećenja.
Kako to riješit?Izgleda bolje vratit se na ručnu skolpku ali time se gubit to automatsko održavanje stanja akumulatora..

Hvala na savjetima.
lior
New Entry

Tip plovila: G646

PostPostao/la peroLA » 20. 10. 2025. (09:14)

djeluje zanimljivo, ali ja bi da solar puni samo servisni, kad si zimi rjeđe na brodu bolje da je čim manje toga pod naponom, pogotovo u mom slučaju kamo su mrtvi vezovi itd... svejedno tu i tamo zimi dožeš i upališ motor i tako napuniš startni, ako se izpraznio bolje da ti ne upali pa znaš da moraš zamjenit... jednostavno i dalje mislim da nema smisla punit startni nikako drugačije osim na motor
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 20. 10. 2025. (09:25)

od ovog posta došo mi je još jedan upitnik, dali su ti isti tip startni i servisni, zato što na regulatoru od solara imaš različit mod ako nisu isti, pitanje dali je regulator uspio automatski prebacit ili je punio u krivom modu?
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la lior » 20. 10. 2025. (09:30)

Bitno mi je punit i servisnu preko alternatora ( haswing, frižider, inverter, itd ) ne može to sve panel i ako je oblačno.., zbog toga cyrix.
Ako ipak crkne startna sa cyrxom mogu otvorit krug da mogu pokrenut motor.

Preko regulatora se puni samo servisna preko solara, startna nije spojena na neki regulator ( cyrix nije regulator ), mislim da i ne može 2 baterije.
lior
New Entry

PostPostao/la josey » 20. 10. 2025. (10:01)

lior je napisao/la:
Nešto slično sam ugradio, samo taj razdjelnik kod mene je cyrix.

Imao sam jedan problema sa tim sustavom evo opisa:
Solar primarno puni servisnu, motor primarno puni startnu, kada je puna servisna cyrix prebacuje u startnu i obrnuto.
Ali u mom slučaju startna valjda se je oštetila ili što god, tako da cyrix ne uspijeva učitat točan napon startne ( za njega je prazna a u biti je u kvaru ) nastavija je punit startnu koja je doslovno prokuhala.
Kako to izbjeći? U biti taj cyrix bypassa regulator za startne i nije u stanje detektirati treba li prekinit punjenje baterije jer je oštećenja.
Kako to riješit?Izgleda bolje vratit se na ručnu skolpku ali time se gubit to automatsko održavanje stanja akumulatora..

Hvala na savjetima.

tebi nesto nije u redu na brodu sa strujom, i to nesto j**** steka kad ti prokuha baterija

lior je napisao/la:Bitno mi je punit i servisnu preko alternatora ( haswing, frižider, inverter, itd ) ne može to sve panel i ako je oblačno.., zbog toga cyrix.

Preko regulatora se puni samo servisna preko solara, startna nije spojena na neki regulator ( cyrix nije regulator ), mislim da i ne može 2 baterije.

A sad je i jasno sto ti nije u redu na brodu.

ajde spoji to kako struka kaze da nebi zapalio sebi brod i 3 broda okolo.

Zajebajete se sa ozbiljnim stvarima

imat solar na brodu i ne punit startne sa solarom je kao imat victoria secret foto model za zenu kuci i ne seksat se s njom. onako :wtf: :wtf:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 20. 10. 2025. (10:08)

lior je napisao/la:Bitno mi je punit i servisnu preko alternatora ( haswing, frižider, inverter, itd ) ne može to sve panel i ako je oblačno.., zbog toga cyrix.

možda sam krivo razumio što si gore napisao "i obrnuto" pa zato sam shvatio da ti solar puni startnu ili da možda imaš 2kotrolera, ostalo mi je jasno
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la lior » 20. 10. 2025. (13:43)

tebi nesto nije u redu na brodu sa strujom, i to nesto j**** steka kad ti prokuha baterija

Da stara baterija, olovna 9 godina.
Dotrajala.

Sa strujom sve u redu.
lior
New Entry

PostPostao/la josey » 20. 10. 2025. (13:46)

lior je napisao/la:

Da stara baterija, olovna 9 godina.
Dotrajala.

Sa strujom sve u redu.

u redu ti je da ti se baterija puni bez kontrolera?
ok :thumbup:

molin te di ti je vez da zaobilazin tu lučicu u krugu od bar dvi milje
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.