Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
som je napisao/la:Samo za motor koji se da upaliti manicom nije vazno da li je baterija stara ili nova. Za sve ostale ni u ludilu, bolje stat u portu nego ic na more s "novomstarom".
Ja da odem zimi na more s takvom baterijom ne bi se usudio ugasiti motor do povratka s mora.
peroLA je napisao/la:Neznam sta si mislio na otic na more zimi, kod nas recimo se i ne gasi nikad motor kad se ide zimi na ribolov..
ginekol7 je napisao/la:Možda je zeru OT ali evo mojega iskustva.
Za servisnu bateriju sam uzeo AGM 180 Ah. Nju puni solar 2x135 preko
Victron MPPT 30.
Alternator, preko Victron razdjelnika, puni motornu bateriju, olovo 100 Ah.
Kada se ta baterija, nakon startanja, oporavi razdjelnik prebacuje punjenje
na servisnu. Pri naponu od 14,1 V MPPT prekida punjenje solarom. Gašenjem
motora solar preuzima punjenje.
Godinu i pol sve radi besprijekorno, struje koliko hoćeš a stalno neki novi potrošač.
Frigo/friz se ne gasi.
Ugradio sam i sklopku kojom mogu, u slučaju potrebe, motor startati servisnom baterijom.
Sa litijem nemam iskustva ni znanja a ovo je tehnologija koju poznajem.
lior je napisao/la:
Nešto slično sam ugradio, samo taj razdjelnik kod mene je cyrix.
Imao sam jedan problema sa tim sustavom evo opisa:
Solar primarno puni servisnu, motor primarno puni startnu, kada je puna servisna cyrix prebacuje u startnu i obrnuto.
Ali u mom slučaju startna valjda se je oštetila ili što god, tako da cyrix ne uspijeva učitat točan napon startne ( za njega je prazna a u biti je u kvaru ) nastavija je punit startnu koja je doslovno prokuhala.
Kako to izbjeći? U biti taj cyrix bypassa regulator za startne i nije u stanje detektirati treba li prekinit punjenje baterije jer je oštećenja.
Kako to riješit?Izgleda bolje vratit se na ručnu skolpku ali time se gubit to automatsko održavanje stanja akumulatora..
Hvala na savjetima.
lior je napisao/la:Bitno mi je punit i servisnu preko alternatora ( haswing, frižider, inverter, itd ) ne može to sve panel i ako je oblačno.., zbog toga cyrix.
Ako ipak crkne startna sa cyrxom mogu otvorit krug da mogu pokrenut motor.
Preko regulatora se puni samo servisna preko solara, startna nije spojena na neki regulator ( cyrix nije regulator ), mislim da i ne može 2 baterije.
lior je napisao/la:Bitno mi je punit i servisnu preko alternatora ( haswing, frižider, inverter, itd ) ne može to sve panel i ako je oblačno.., zbog toga cyrix.
Ako ipak crkne startna sa cyrxom mogu otvorit krug da mogu pokrenut motor.
Preko regulatora se puni samo servisna preko solara, startna nije spojena na neki regulator ( cyrix nije regulator ), mislim da i ne može 2 baterije.
tebi nesto nije u redu na brodu sa strujom, i to nesto j**** steka kad ti prokuha baterija
lior je napisao/la:tebi nesto nije u redu na brodu sa strujom, i to nesto j**** steka kad ti prokuha baterija
Da stara baterija, olovna 9 godina.
Dotrajala.
Sa strujom sve u redu.
Natrag na Ostala elektronička i električna oprema
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.