Stranica: 1/1.

Minus/uzemljenje, pitanje amatera

PostPostano: 16. 11. 2016. (19:15)
Postao/la Rexi
Zanima me, ukoliko brod ima metal koji ide direkt u more, dali bi bilo kvalitetno i sigurno stavljati minus raznih potrosaca na taj metal, recimo inox?

Recimo kod neke jedrilice ili tako veceg broda.
Ovo pitam jer se kod automobila minus kaci na metalnu karoseriju, pa sam se eto zapitao, zar se ne bi moglo nesto slicno i kod broda.

Mozda je pitanje glupo, al eto, nisam imao fiziku u srednjoj pa se ispricavam ako je glupo pitanje :thumbup:

Re: Minus/uzemljenje, pitanje amatera

PostPostano: 16. 11. 2016. (21:54)
Postao/la porer
Kod ozbiljnih instalacija stavim jedan veliki cink na krmu izvana i na njega uzemljim motor. Dalje od mtora ide isto uzemljenje prema svim trošilima (negdje uzemljim i ogradu).

Re: Minus/uzemljenje, pitanje amatera

PostPostano: 17. 11. 2016. (07:43)
Postao/la Shile
Rexi je napisao/la:Ovo pitam jer se kod automobila minus kaci na metalnu karoseriju, pa sam se eto zapitao, zar se ne bi moglo nesto slicno i kod broda.

Mozda je pitanje glupo, al eto, nisam imao fiziku u srednjoj pa se ispricavam ako je glupo pitanje :thumbup:


Minus na automobilu nije uzemljenje...nego je da zatvara krug na trošilima.Automobili nisu uzemljeni...jer sami ne dodiruju tlo.
Ako netko primijeti da se nekada stavljala guma sa željeznom jezgrom odispod (npr Stojka) to je bilo samo zbog elektriciteta...uzrokovanog odličnim Cx om ... :D ...

Re: Minus/uzemljenje, pitanje amatera

PostPostano: 05. 10. 2022. (12:23)
Postao/la Rexi
Dali se uzemljenje za inverter može spojiti na ispust od mesinga?

Čitam da se toplo preporuca uzemljiti invertere, ali ne bas na minus baterije nego bas uzemljenje. S obzirom da nemam previse veza za more sjetio sam se da bi mogao staviti zicu na ispust i terminirat i zalit silikonom da izoliram? :?:

Re: Minus/uzemljenje, pitanje amatera

PostPostano: 05. 10. 2022. (14:08)
Postao/la peroLA
na mojoj primorki je sve bilo uzemljeno i išlo dolje na nosač ispod kormila kamo je bio i centralni cink, i svi ventili su bili spojeni i motor i izmjenjivač... na nekoj tv emisiji bilo je da se to više ne radi i kad smo tu se raspisivali zaključili smo da puno novijh brodova to nema... mislim da ja nemam uzemljen niti intverter ali ga koristim minimalno

Re: Minus/uzemljenje, pitanje amatera

PostPostano: 05. 10. 2022. (19:36)
Postao/la Rexi
gledao sam neki youtube o razlici solara poly vs mono vs flexi pod uvjetima refleksije i lik spomenuo inverter i naglasio ako je za nautiku da se obavezno uzemlji pa mi dalo misliti. Ja sam kao i ti na dalmatinci imao + - i sve radilo ok. Ali ako ovo sto pitam ima smisla, onda bi provukao jedan kabel pa ga spojio na taj ispust.

(znam da se ispusti spajaju kada je u pitanju unutarnji motor radi razlicitih potencijala i metala, to se diskutiralo tu vec ali to nije moje pitanje, nego bas za inverter na ispust)