alternator - anlaser

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

alternator - anlaser

PostPostao/la oliowwe » 07. 01. 2014. (20:59)

pozdrav drustvo

Vidim da ovdje ima dosta strucnih ljudi koji hoce objasnit pa da pitam i ja jer moram promjeniti svu instalaciju na mojoj barci, sad je samo ok zice od akumulatora do motora, tu idu dvije debele zice jedna + od sklopke akumulatoroa do anlasera, odatle ide jedna debela + na alternator i jedna nesto malo tanja cini mi se na grijace ,( -) minus zica je isto debela i ide na masu negdje na motoru, ostale tanke zice na tabli i za svjetla su od zvucnika i spojene ajme joj ni ne pitajte no to mi je sve jasno a ono sto me zapravo muci je ovaj spoj anlaser alternator i dalje na instrumente,,,,, dakle s anlasera ide debela zica na B+ kontakt anlasera (jedini debeli saraf na anlaseru) evo cijele slike :
http://www.zaslike.com/viewer.php?file= ... 8vq087.jpg
od kontakta na anlaseru jos ima 1, na njega je za sada spojena zarulja akumulatora (zuta zica na slici) koja se ugasi kad pocne punjenje akumulatora, dam malo gasa i ugasi se,,,, ima D+ kontakt na njemu nema nista kao i W kontakt isto je prazan, dosta sam citao o ovome ali htio bi jednom konkretno da mi netko objasni,
1. da li je ovakav spoj aku - anlaser- alternator(B+) ispravno
2. kontakt 1 = zarulja akumulatora ispravno ili ne , ako ne sto mogu tu spojiti
3. D+ kontakt ??? citao sam da tu treba biti spojena pobuda anlasera preko male zarulje cca2w, znaci od brave na zarulju (crvenu) pa na D+ ??? ispravno ili ne???
4. W kontakt je kako sam citao za obrtomjer, ja imam osculati( druga tema) ali nisam dobio nikakav signal na W do sada pa ne radi ni obrtomjer, a citao sam da bez pobude nema ni signal na W, dakle da li bi trebalo to spojiti ovako ili nekako drukcije
Alternator je ovaj gore sa slike Valeo, motor peugeot 206, 1,9d 4 cilindra, obrtomjer osculati guardian do 7000rpm ima S kontakt i nekakvo podesavanje iza tvornicki je postavljen na oznaku 2 sto u uputama pise da je za 4 cilindricne motore, motor se prema nekima vrti do 4200 rpm ja zaista neznam koliko se vrti jer nikad nije imao sat
evo to je to , kad bi mi netko od vas nasao malo vremena za tocno objasnit spajanje ova 4 koraka bio bi vam beskrajno zahvalan a pivica ne gine ako se nekad sretnemo
LP
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

Re: alternator - anlaser

PostPostao/la Pape » 07. 01. 2014. (21:15)

oliowwe je napisao/la:pozdrav drustvo

1. da li je ovakav spoj aku - anlaser- alternator(B+) ispravno
2. kontakt 1 = zarulja akumulatora ispravno ili ne , ako ne sto mogu tu spojiti
3. D+ kontakt ??? citao sam da tu treba biti spojena pobuda anlasera preko male zarulje cca2w, znaci od brave na zarulju (crvenu) pa na D+ ??? ispravno ili ne???
4. W kontakt je kako sam citao za obrtomjer, ja imam osculati( druga tema) ali nisam dobio nikakav signal na W do sada pa ne radi ni obrtomjer, a citao sam da bez pobude nema ni signal na W, dakle da li bi trebalo to spojiti ovako ili nekako drukcije
Alternator je ovaj gore sa slike Valeo, motor peugeot 206, 1,9d 4 cilindra, obrtomjer osculati guardian do 7000rpm ima S kontakt i nekakvo podesavanje iza tvornicki je postavljen na oznaku 2 sto u uputama pise da je za 4 cilindricne motore, motor se prema nekima vrti do 4200 rpm ja zaista neznam koliko se vrti jer nikad nije imao sat
evo to je to , kad bi mi netko od vas nasao malo vremena za tocno objasnit spajanje ova 4 koraka bio bi vam beskrajno zahvalan a pivica ne gine ako se nekad sretnemo
LP

...ako ćeš imat samo jednu bateriju...to može ostat da je alternator spojen na alnaser...
...kontakt 1 koji ti zoveš i je zapravo D+ koji pitaš u trečem pitanju, pogledaj malo bolje, a ta žarulja akumulatora kako je zoveš je ustvari pobuda koju si načuja da je moraš negdi spojit....
...i četvrto....taj W daje signal s alternatora (ako je izvučen u samom alnaseru bez obzira šta postoji kontakt vani) i ide na S na tvom pokazivaču koji ima +/- i taj S (signal) i dvi žice za rasvjetu + i -
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Pape » 07. 01. 2014. (21:20)

...e sad san se zagleda malo bolje u sliku...nije ti izvučen W jerbo nema stopice (ženske) vani...samo je na kučištu rupa i oznaka W...sad bi to triba odnit nekom autoelektričaru da ti rastavi alnaser i izvuče W....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la oliowwe » 07. 01. 2014. (22:06)

Pape je napisao/la:...e sad san se zagleda malo bolje u sliku...nije ti izvučen W jerbo nema stopice (ženske) vani...samo je na kučištu rupa i oznaka W...sad bi to triba odnit nekom autoelektričaru da ti rastavi alnaser i izvuče W....

Hvala Pape na odgovoru, i meni se cinilo da nema stopice ali pise W pa sam mislio da je ona vida pored, na slici se ne vidi kontakt 1 ali bas pise 1 pored one zute zice, a ispod je druga vida gdje pise D+, a da budem iskren najvise sam o tome citao ovdje na forumu,
svejedno nosim autoelektricaru da izvuce kontak w van i da mi sredi alternator, inace lampica koja je spojena sa tom zutom zicom ima oznaku akumulatora na sebi pa je zato tako zovem, ugasi se kad pocne punit, dakle s 12,6v skoci na 13,3,4 i raste do 14,6, ugasi se nacim prijedje 13v,
a sto se tice obrtomjera to bi trebalo radit kad bude w vani, ostali kontakti su spojeni i sve radi svjetli bijelo
LP :D
oliowwe
Member

PostPostao/la Pape » 08. 01. 2014. (00:14)

...nema blema...al sad ja vidin jednu svoju grešku...pišen da fali ženska stopica, a mislin na mušku...ebiga, šta'š...pastir...
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la som » 08. 01. 2014. (12:38)

Pape ima li janjaca?
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Pape » 08. 01. 2014. (13:09)

...ovisi...kako za koga...šta triba?
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la oliowwe » 08. 01. 2014. (17:32)

kakvi sad janjci medu anlaserima i musko zenskim w kontaktima??? :D :D :D
Pape hvala na tipu, danas sam dobio vdo senzor za temperaturu vode i gle cuda proradilo odma :P , valjda cu do kraja ovog mjeseca sve zavrsiti sto je planirano ,,, struja, tabla , stolica i pajole i farbanje unutrasnjosti drveni dio only
LP :thumbup:
oliowwe
Member

PostPostao/la Pape » 08. 01. 2014. (22:13)

...duga priča...

...aj neka, samo naprid i guštaj.... :thumbup: :wave:

p.s. nemoj mislit da san na onu gore obečanu pivu zaboravija, e... ;) :angel:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la oliowwe » 09. 01. 2014. (07:42)

e nisam ni ja zaboravio pivce, da posaljem jedno hpexpresom he he
oliowwe
Member

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.