SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la Marin Bralic » 02. 10. 2024. (10:00)

josey je napisao/la:Reci mi sto tvom alternatoru od 120A u automobilu kaze da ti imas bateriju od 75AH, i da bi optimalna snaga punjenja trebala bit 7.5A ?
da ti kazem? NISTA.
Koliko ti baterije u autu traju? pa i po 10god, a u autu imas daleko vise starteva i kratkih voznji nego brodicom (ne pricam o start stop sustavima)
Dakle moje pitanje je cega se bojis kod punjenja baterije (sa 756 razlicitih punjača a koji svaki radi svoj dio posla)?

E, dalje, pretakanje baterija,
ovako, kupis strujnja kljesta za DC,
upalis motor, "spojis" strujna kljesta od alternatora do prve baterije, izmjeris
nakon toga spojis strujna kljesta izmedju dvi baterije.
i? oba mjerenja ista. sta ti to znaci? ne pretače se ništa dok alternator puni i jace se puni ona prazna baterija jer struja ide di joj je manji otpor.
jel ti trebaju fensi smart uredjaji? ne trebaju.

A znam josey, stariji automobili su imali alternator i regler, aku je vukao kolko je trebao i stvar je funkcionirala.
Danasnji auti, znas i sam, imaju pametne punjace, kada krepa akumulator stavlja se novi, ali se i u racunalu auta mora resetirati baterija, da ovaj skuzi da ima novu bateriju… znaci, stvari su otisle malo naprijed (ili unazad, to bi se dalo raspravljati…)….
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la Marin Bralic » 02. 10. 2024. (10:02)

som je napisao/la:Pošalji prvo 2000 Eura i možeš doci gledati.

:lol:
To samo za gledanje, ili mogu i brikati?
Marin Bralic
Member

PostPostao/la peroLA » 02. 10. 2024. (10:15)

ovoliko preklapanja za tako malu barku, bolje da stavi kurblu na taj mercuy, šta niste bili napisali da takvi motori imaju špag za start?
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 02. 10. 2024. (10:34)

Marin Bralic je napisao/la:
som je napisao/la:Pošalji prvo 2000 Eura i možeš doci gledati.

:lol:
To samo za gledanje, ili mogu i brikati?

Moš brikati kolko hoces, nista se ne bi dogodilo.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josey » 02. 10. 2024. (12:47)

Marin Bralic je napisao/la:
josey je napisao/la:Reci mi sto tvom alternatoru od 120A u automobilu kaze da ti imas bateriju od 75AH, i da bi optimalna snaga punjenja trebala bit 7.5A ?
da ti kazem? NISTA.
Koliko ti baterije u autu traju? pa i po 10god, a u autu imas daleko vise starteva i kratkih voznji nego brodicom (ne pricam o start stop sustavima)
Dakle moje pitanje je cega se bojis kod punjenja baterije (sa 756 razlicitih punjača a koji svaki radi svoj dio posla)?

E, dalje, pretakanje baterija,
ovako, kupis strujnja kljesta za DC,
upalis motor, "spojis" strujna kljesta od alternatora do prve baterije, izmjeris
nakon toga spojis strujna kljesta izmedju dvi baterije.
i? oba mjerenja ista. sta ti to znaci? ne pretače se ništa dok alternator puni i jace se puni ona prazna baterija jer struja ide di joj je manji otpor.
jel ti trebaju fensi smart uredjaji? ne trebaju.

A znam josey, stariji automobili su imali alternator i regler, aku je vukao kolko je trebao i stvar je funkcionirala.
Danasnji auti, znas i sam, imaju pametne punjace, kada krepa akumulator stavlja se novi, ali se i u racunalu auta mora resetirati baterija, da ovaj skuzi da ima novu bateriju… znaci, stvari su otisle malo naprijed (ili unazad, to bi se dalo raspravljati…)….

ne,
ne kuzis materiju dovoljno.
alternator nije pametan, alternator je i dalje glup ko prometni stup, ali je PWM upravljan preko ECUa motora, odnosno u danasnje vrjeme ECU kontrolira sve.
E sad,
senzor vanjske temperature zraka, senzor temperature motora i napon baterije su tri osnovna ulazna parametra (a ima ih jos al nemojmo pretjerivat) uz pomoc kojih je ECU predprogramiran (ima tablice u sebi) i salje pwm signal na alternator koji puni bateriju, i ovisno o povratnom signalu napona sa baterije odnosno napona u sistemu regulira signal za punjenje.
Nikakva mudrolija ni "pametni" alternator, pametan je ECU, ustvari i on je glup samo je isprogramiran da radi ono sto mu se kaze.

dakle motor ima 90c, vanjska temp zraka je 40c, motor se vrti 800rpm (dakle upaljen je), zadani napon je 13.9v, a trenutno je u sistemu 13.6v, ECU, salje pwm signal alternatoru i alternator podize napon na 13.9v
jesmo to rjesili ?
nema tu pameti, imas alternator od 150A i bateriju od 75Ah (dakle optimalno punjenje od 7.5a) i dalje sve radi i nista se ne zapali, i vjeruj mi trpa alternator u tu bateriju i po 30-40A dok je ne napuni.

ovo pitanje jel mos na diodni razdjelnik spojit vise "punjača"
mozes, i alternator, i solar i 220-12dc istovremeno, i nista nece pustit bjeli dim.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Marin Bralic » 02. 10. 2024. (13:04)

Josey, nisam napisao da je alternator pametan, nego sam napisao da je punjac pametan. Kad napisem “punjac”, mislim na sam alternator i svu silu elektronike iza njega, kako god se zvala.
Ono sto sam htio reci, posto se na novijim autima treba toj pametnoj elektronici reci da je u auto stavljen novi akumulator, znaci da ona bas i nije vise “glupi alternator” kako je prije bio…
Volio bih samo u praksi vidjeti kakvo stanje pametni punjac prilazuje kada je spojen na isti akumulator na koji je spojen i solar.
Pametni punjaci imaju one korake, moj ctek ima 7 koraka, dize napon, smanjuje struju, pola sata ceka i testira napon na bateriji…
Kako ce njemu proci taj korak testiranja (koji je sastavni dio punjenja baterije) ako ce mu cujelo vrijeme drzati napon solar, a ne baterija?
Marin Bralic
Member

PostPostao/la porer » 02. 10. 2024. (13:41)

1. Alternator će puniti bez obzira na ostalo priključeno.
2. Solar ima glupi regulator i također će puniti.
3. Pametni punjač će sasvim izvjesno popizditi jer ispred sebe nema jasnu sliku što je priključeno. Kako će reagirati upitno je prema algoritmu koji mu je u programu upisan. E sad, Ctek, Bosch, Victron... Nastavi niz.

S ovim bih ja završio ovu raspravu dok se ne pojavi sunce kod mene, tada ću mjeriti i snimiti oscilograme pa analiziraj(te) kome se da (i to ako nađem vremena imam posla preko glave).
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josey » 02. 10. 2024. (13:50)

4. potpuno nepotrebno gubljenje vremena :thumbup:
nema potrebe to radit jer je sve receno

ili, da pitam, a sta ako na marsu ima zivota? oce mi se preko diodnog razdjelnika i dalje punit baterija ?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la porer » 02. 10. 2024. (14:15)

Ipak sam sada pokušao. Neću više ništa.
Na praznu bateriju priključio sam moj Bosch C3 pametni punjač i započeo je punjenje.
Zatim sam priključio 14.4 V sa lab. ispravljača.
Bosch je otišao u standby.

Pozdrav :wave:
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Marin Bralic » 02. 10. 2024. (14:36)

Hvala porer puno, sada sve znamo.
Znaci, ako imamo solar, nema smisla prikljucivati na 230v obalni prikljucak jer ce ovakvi punjaci biti u standby-u… Ironija je u tome sto ovaj od 230v pretpostavljam daje vise ampera od solara… Jaci se odmara, a slabiji puni :-)
Sad je jedino pitanje da li ti punjaci koji se koriste u brodovima za punjenje preko 230v, da li su projektirani slicno tom boschu, ili su mooooozda ipak drugaciji. Mada, sumnjam.
Znaci, kada se spajamo na 230v, trebalo bi solar otkopcati :-)
Marin Bralic
Member

PostPostao/la peroLA » 02. 10. 2024. (15:09)

ajme majko, možda ako imaju dvosmjerno brojilo se prikopčaš na obalu, a solar puni pa ti hep plati razliku
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 02. 10. 2024. (15:22)

Ovo je primjer kako zakomplicirati jednostavnu stvar. I Pat i Mat bi to pojednostavili.
som
Old Senior Member

PostPostao/la jokso » 02. 10. 2024. (15:51)

Bio sam do camca da ga prevezem za jugo i da povezem active captain app za Garminov sonar, da ga updejtujem. I uglavnom cackam ja a Garmin na ekranu pokazuje 11.8-11.9v (na startnu je povezan). Juce sam bio na lignje, sat vremena ili vise je radio motor ukupno sigurno. To znaci da je bas prazna? Koliko je uopste tacno izmjeren taj napon?
Tko leti vrijedi
jokso
New Entry

Tip plovila: Poseidon 550T, Mercury 60 efi

PostPostao/la porer » 02. 10. 2024. (15:53)

som je napisao/la:Ovo je primjer kako zakomplicirati jednostavnu stvar. I Pat i Mat bi to pojednostavili.

Hahahahahaha istina ali malo se zabavljamo. Hajmo sad otvoriti novu temu "Zašto veš mašina uvijek pojede jednu čarapu" :)
porer
Old Senior Member

PostPostao/la som » 02. 10. 2024. (16:41)

A ja si baš kupio novi panel 220 W. U petak skidam stari i stavljam novi. Ide direktno na servisnu bateriju sta god ko mislio o tome.
som
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.