SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la josey » 02. 08. 2024. (09:14)

pa bogati nemoze bit preprazan il je prazan il nije.
al mppt konstsntno drzi akumulator u “floatu” znaci i kad je pun.
tako da prvo vidi manual od mppta sta znaci to sta mu pokazuje na displayu
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 02. 08. 2024. (09:26)

znači discharging
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 02. 08. 2024. (10:34)

e jbg, donesi ispravan napunjeni akumulator i probaj, mislin da ce ti bit isto. mora ga "održavat" tome i sluzi
josey
Old Senior Member

PostPostao/la jokso » 27. 09. 2024. (11:20)

Pozdrav ekipo!

Lezim doma bolestan 3 dana pa sam iscitao cijelu temu, i jos podosta na netu :D
Uzeo sam polovan open fisher Poseidon 550, prethodni vlasnik se bavio ribolovom i ugradio je hard top iznad konzole sa panelom Luxor 300w 60cell 30v, ispod njega Steca solarix pwm kontroler i 150ah Exide servisnu bateriju, koja stoji skroz naprijed pod provu do Min kotte, jedno 4m kablova od kontrolera, i koja napaja samo min kotu i lampu za lignje, a solar samo nju puni. Dok startni trose led osvjetljenje, reflektor, nav svijetla, sonar i kaljuzna(obicna na dugme, samosekajuce je korito). I pumpa za zivu jesku, ali bas bas rijetko. Motor Mercury 60, daje 18A.

Camac se ne koristi svaki dan, nekad stoji i po 10-15 dana, i ideja mi je da i startnu bateriju punim/odrzavam solarom. Najelegantnije rjesenje mi je dual kontroler, medjutim nakon duge istrage ispostavilo se da nijedan pwm dual ne moze na ovaj panel, jer daje 38v open circuit voltage, pa odgovaraju samo jaci votronic mppt duali koje bih morao porucivat iz njemacke a i preskupi su.
Druga ideja elektricareva je bila da mi poveze obje baterije sklopkom za ne daj boze, ali to mi je bar 120e samo za kablove(8m x 35mm2 min).

Treca ideja se namece sad da izvucem 6mm2 kablove od servisne do konzole i spojim tako na nju i ostale potrosace, oko 8A max, a pod konzolu uz kontroler i startnu stavim Cirix ct 120, da se obje baterije pune solarom, a i alternatorom mozda ponekad. U tom slucaju ne bih koristio start assist funkciju (vidi pod ideja 2 :) ), nego sam mislio da vezem startnu i Cyrix na 6-16mm2 kabal (valjda je 6mm2 dovoljno do 25A a motor daje 18), a Cyrix i kontroler isto u konzoli na kablove sto vec idu ka servisnoj, blizu izlaza iz kontrolera. Ostaje i pitanje 120amp osiguraca koji ide po semi na Cyrix. Cyrix ovdje mogu za 65e kupit, kablovi bi me jos 30e izasli + ruke elektricaru.

Ako neko ima bolju ideju, ili ispravku gdje sam fulao u ovim idejama volio bih da cujem.
Tko leti vrijedi
jokso
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Poseidon 550T, Mercury 60 efi

PostPostao/la peroLA » 27. 09. 2024. (11:42)

po meni odustani, nije potrebno...
ja nikad nisam imao potrebu za punit startnu bateriju, a uvjek sam na dizelašima, i kad je bila samo jedan aku, i kad je stajalo mjesecima zimi, nikad... sparaj i kad crkne aku, kupi novi i miran
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la jokso » 27. 09. 2024. (12:26)

Motor dugo ne radi a poste su blizu na 10min, pa i tu bude jos nekoliko startovanja motora, bojim se da ne moze da tako da nadoknadi potrosenu struju, i bojim se da ce me ostavit negdje, dovoljno puta me je do sad u kolima tako izdao sa dugim stajanjem i malim relacijama. A i nije zdravo za bateriju kazu.

Svakako ne vezano sa tim sigurno cu da prebacim potrosace na servisnu, i kad vec to planiram i dovodim majstora za to sto da ne unaprijedim sistem.

Trenutno kod te ideje me brine da li bi bio problem da se Cyrix zakaci na postojece kablove od kontrolera do servisne, i to odma kod kontrolera a daleko od baterije?

Takodje citajuci kapiram da ovaj pwm kontroler vuce samo pola snage panela(Current at Maximum Power IMPP 9.35 A),130-140w, pa bi eventualni projekat za neku tamo drugu sezonu bilo zamjena postojeceg sa Victronom mppt 100/30 (ne moze manji po njima), koji bi skoro duplirao punjenje u idealnim uslovima, sa 9A na 18A, racunajuci 95% efikasnost.
Tko leti vrijedi
jokso
New Entry

PostPostao/la peroLA » 27. 09. 2024. (12:40)

solari nisu namjenjeni za punit startnu bateriju, ako se ona isprazni toliko da neće startat, solar ne pomaže... ali možeš je kako si napisao rasteretit tako da sva trošila prebaciš, i omogućiš start sa servisnom...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la jokso » 27. 09. 2024. (13:52)

Bukvalno svaki dual je namijenjen dopuni bas startne baterije u kamperima ili camcima. Nije mi poenta da je solar puni potpuno praznu, nego da malo dopunjava i odrzava, pomaze kad je vec tu i dzabe energija, dok je po 3-4 dana ili vise na vezu.
Evo sad stoji vec cetvrti dan, i necu moci vozit prije ponedeljka. U kakvom god da je stanju bila, da je cyrix ugradjen u ponedeljak bi me obje pune sacekale, a ovako ce samo servisna bit puna a startna kako sam je ostavio.
Tko leti vrijedi
jokso
New Entry

PostPostao/la jokso » 30. 09. 2024. (20:23)

Malo sam citao jos komentara o Cyrixu, i ono sto mi se ne svidja je da dok solar radi stalno startuje motor iz obje baterije. Pa sam gledao FET diode ali to vjerovatno ne bi radilo, a onda sam slucajno naisao na jos jeftiniju i bolju varijantu, Votronic 12V StandBy Charger (DC-DC Trickle Charger), mozda nekom ovdje zatreba pa da ostavim.
https://www.12voltplanet.co.uk/votronic ... arger.html
Made in Germany, napravljen bas za ovu situaciju u camcima ili kamperima. Ne kombinuje baterije ko cyrix nego sa servisne puni/odrzava startnu sa 0-3A strujom, u Njemackoj je 30e. Ima i pro model za posebnim podesavanjem za litijumske baterije.
Tko leti vrijedi
jokso
New Entry

PostPostao/la Marin Bralic » 30. 09. 2024. (20:46)

Vele da nema glupih pitanja, pa ajd da probam.
Ok, ovo mi je jasno, solar puni servisnu, ovaj uredjaj kada skuzi napon punjenja na servisnoj onda krene puniti i startnu sa max 3a.
Pitanje je, kada motor radi, alternator puni startnu. Kad napuni startnu, preko kakvog uredjaja je rijeseno da pocne puniti i servisnu?
I kako se ponasaju onda ta dva uredjaja, ako pretpostavimo da motor radi, alternator puni startnu, napuni startnu, pa preko “necega” krene puniti i servisnu, a opet i ovaj uredjaj hoce krenut punit startnu jer pretpostavimo da sunce pici i solari rade…
A ako brod jos ima i prikljucak na 230v, znaci neki punjac, kako je on spojen da puni i startnu i servisnu?
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la josey » 30. 09. 2024. (22:58)

marine, sta tebe zapravo muci?
sta dvi baterije puni tri razlicita izvora struje u isto vrjeme?

hipotetski suncab dan
imas solare koji daju 50a
upalis motor alternator daje 50a
brod spojen na obalu i punjac 220ac - 12dc daje 50a

sta je tebi ode problem?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 01. 10. 2024. (06:01)

Marine nije loše pitanje. Ja bih isto izbjegao takvu mrežu na spajanju.
E sad kako ja to rješavam? Gdje god radim ugrađujem isključivo Sure Power separatore koji za svaki model imaju uni direction i bi direction verziju. Evo link: https://ime.hr/en/product/batterie-char ... rator-1502 . Cyrix je za njega igračka, istina radi isti posao (ali isključivo bi direction) no nježan je i kontakti izgledaju kao da su pravljeni u školskoj radionici. Sure Power je ozbiljna makina, robustna.
Koristim isključivo uni direction, solar vežem na startnu a servisnu preko separatora i mirna Bosna. Za svaki slučaj stavim ključ kojim premostim separator ako se mi baš ukaže potreba za spajanjem obje baterije kad startam motor.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la porer » 01. 10. 2024. (06:33)

.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la ginekol7 » 01. 10. 2024. (07:12)

jokso je napisao/la:Malo sam citao jos komentara o Cyrixu, i ono sto mi se ne svidja je da dok solar radi stalno startuje motor iz obje baterije. Pa sam gledao FET diode ali to vjerovatno ne bi radilo, a onda sam slucajno naisao na jos jeftiniju i bolju varijantu, Votronic 12V StandBy Charger (DC-DC Trickle Charger), mozda nekom ovdje zatreba pa da ostavim.
Made in Germany, napravljen bas za ovu situaciju u camcima ili kamperima. Ne kombinuje baterije ko cyrix nego sa servisne puni/odrzava startnu sa 0-3A strujom, u Njemackoj je 30e. Ima i pro model za posebnim podesavanjem za litijumske baterije.

Ne "startuje" motor iz obje baterije već samo iz startne tj. iz one koja je spojena na anlaser.
Meni solar puni servisnu a preko razdjelnika se struja iz alternatora "dijeli" na startnu bateriju i servisnu. Ne može jednostavnije. Plusevi sa servisne i startne se mogu preko sklopke spojiti radi paljenja motora u slučaju problema sa startnom baterijom. Regler sa solara ima dva izlaza pa sam sa drugog izveo kablove sa štipaljkama kojima po potrebi punim bateriju za elektromotorić na bajbotu ili za svitlo za lignje.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la josey » 01. 10. 2024. (08:43)

ginekol7 je napisao/la:
jokso je napisao/la:Malo sam citao jos komentara o Cyrixu, i ono sto mi se ne svidja je da dok solar radi stalno startuje motor iz obje baterije. Pa sam gledao FET diode ali to vjerovatno ne bi radilo, a onda sam slucajno naisao na jos jeftiniju i bolju varijantu, Votronic 12V StandBy Charger (DC-DC Trickle Charger), mozda nekom ovdje zatreba pa da ostavim.

Ne "startuje" motor iz obje baterije već samo iz startne tj. iz one koja je spojena na anlaser.
Meni solar puni servisnu a preko razdjelnika se struja iz alternatora "dijeli" na startnu bateriju i servisnu. Ne može jednostavnije. Plusevi sa servisne i startne se mogu preko sklopke spojiti radi paljenja motora u slučaju problema sa startnom baterijom. Regler sa solara ima dva izlaza pa sam sa drugog izveo kablove sa štipaljkama kojima po potrebi punim bateriju za elektromotorić na bajbotu ili za svitlo za lignje.

daj mi objasni kako ne startuje ako izmedju servisne i startne imas samo cyrix?
dakle dan je, solari pune, cyrix skuzi da je napon veci od 13.2 ukljuci, baterije medjusobno spojene, ti dodjes na brod, gurnes kljuc i bravu i ... ?
ne kuzim ni sta se bojite da van iz servisne baterije anaser potegne 50a ?
sta inace na servisnu nesmis spojit 50a potrosaca? a nasevisnima imate 12dc - 220ac invertere od 3kw :o
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.