Pokositreni kabeli

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Pokositreni kabeli

PostPostao/la ceko » 07. 02. 2011. (08:44)

Ma ljudi, sve je točno šta navodite, samo jedan u kupe, drugi u špade.. Ko ima klišta za zakrimpat stopicu od 10 ili 16 kvadrata doma? Ja sam vidio kako neki stišću stopice sa kliještima, čekićem i sl.. Da se stopice (velike obavezno) stanjaju i kako se to radi, pokaza mi je čovik koji je navigava prije puno godina (na brodu su ga zvali Struja ;) ).. Za mene je to "amen" jer nemam kliješta za to(...) i za sve one koji ih nemaju - bolje je stanjati! Po meni, sve preko 4 kvadrata je bolje stanjati (nego loše zakrimpati).. Sebi sam žice 2,5 kvadrata krimpao + termobužir, a veće stanjavao.. Bitno je ovo: ne lemiti kraj žice prije krimpanja jer tako izgubi elastičnost (zbog olova) i lakše može ispast od vibracija (isto važi za luster klemu)... Eto, to je to šta ja znam o ovoj temi..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la som » 07. 02. 2011. (09:11)

ceko je napisao/la:Ma ljudi, sve je točno šta navodite, samo jedan u kupe, drugi u špade.. Ko ima klišta za zakrimpat stopicu od 10 ili 16 kvadrata doma? Ja sam vidio kako neki stišću stopice sa kliještima, čekićem i sl.. Da se stopice (velike obavezno) stanjaju i kako se to radi, pokaza mi je čovik koji je navigava prije puno godina (na brodu su ga zvali Struja ;) ).. Za mene je to "amen" jer nemam kliješta za to(...) i za sve one koji ih nemaju - bolje je stanjati! Po meni, sve preko 4 kvadrata je bolje stanjati (nego loše zakrimpati).. Sebi sam žice 2,5 kvadrata krimpao + termobužir, a veće stanjavao.. Bitno je ovo: ne lemiti kraj žice prije krimpanja jer tako izgubi elastičnost (zbog olova) i lakše može ispast od vibracija (isto važi za luster klemu)... Eto, to je to šta ja znam o ovoj temi..

Čim ti pričaš o luster klemama sve se zna makar se slažem s tobom u jednom djelu.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la ceko » 07. 02. 2011. (09:28)

som je napisao/la:
ceko je napisao/la:Ma ljudi, sve je točno šta navodite, samo jedan u kupe, drugi u špade.. Ko ima klišta za zakrimpat stopicu od 10 ili 16 kvadrata doma? Ja sam vidio kako neki stišću stopice sa kliještima, čekićem i sl.. Da se stopice (velike obavezno) stanjaju i kako se to radi, pokaza mi je čovik koji je navigava prije puno godina (na brodu su ga zvali Struja ;) ).. Za mene je to "amen" jer nemam kliješta za to(...) i za sve one koji ih nemaju - bolje je stanjati! Po meni, sve preko 4 kvadrata je bolje stanjati (nego loše zakrimpati).. Sebi sam žice 2,5 kvadrata krimpao + termobužir, a veće stanjavao.. Bitno je ovo: ne lemiti kraj žice prije krimpanja jer tako izgubi elastičnost (zbog olova) i lakše može ispast od vibracija (isto važi za luster klemu)... Eto, to je to šta ja znam o ovoj temi..

Čim ti pričaš o luster klemama sve se zna makar se slažem s tobom u jednom djelu.

Som, budi dobar..
Vidi, Pape je napisao na 2. stranici: "...još jedan vrlo važan detalj...ako već morate prespajat kabele preko luster klema, VS stezaljki i sl. onda opet obavezno krajeve kabela opet zalemit..." Zato ih spominjem.. Pročitaj šta sam ranije napisao.. A sad isprika na PP!slika
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la aladin » 07. 02. 2011. (09:56)

eyes_1.gif
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
aladin
Moderator

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la zore70 » 07. 02. 2011. (12:33)

Ma jeste ludasti :roll:
Pa kako bi ja u subotu zaradija kruva da ono sa Papinih slika nije pošlo vragu??
Kako bi proda novi akumulator...kleme..kabele..sklopku..upala dnevnica..
Dok je onako kvalitetnih meštara i još kvalitetnijih gospodara od brodova..zime nema :lol:
A vi se svađajte :angel:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la amiklic1 » 07. 02. 2011. (16:23)

Ajmo dalje...
Evo par detalja s Glampe, snimljeno jutros. Instalacija je bila lani u 3., 4. ili 5. misecu, kako šta, i niko ništa nije taka do danas.

Isplovio sam zadnji put u 12. misecu, na brodu me nije bilo i po 20 dana. Više-manje jednom tjedno sam na brodu.

Idemo redom (prašinu ne brišem, sorry,a žena kaže da joj je dosta i u kući :lol: ):
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

Mislin, baš me Pape pripa kad je stavio one slike, rekoh moj Glampo je sigurno već potonio, nisan bio doli dva dana :-(...
Otiša, kad ono ništa. Pluta ko' i prije... tank pun, 200 litara nafte unutra, ja neman vrimena... i tako nama dvojici lipo prolazi vrime... al neće još dugo ;-)

Sad bi, kad imamo dva čista i dokumentirana slučaja, mogli usporedit tehničke, a potom i ljudske čimbenike propadanja i korozije spojeva (te potrebu za radit nešto više od ovog šta san ja napravio), pogotovo usporedbu onog šta je Pape stavio i ovog mog, s tim da triba uračunat da je moje duplo starije od onog šta je Pape stavio.

Ljudi često zaborave tri komponente svih tehničkih stvari, a to su:

1. Izgradnja/razvoj
2. Pravilna uporaba
3. Održavanje

Nedostatak bilo koje od te tri komponente neće završit dobro...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la mikula moli » 07. 02. 2011. (19:01)

ami neman sta rec, instalacija ti je super, aj ja cu isto stavit pokositrene kabele i zalemit svaku stopicu.....
tako se radi struja u sv kajo, jel tako pape...... :D :D :D :lol:
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la amiklic1 » 07. 02. 2011. (20:53)

Ma to vi tamo s ledine šta nemate drugog posla nego radit nepotrebno. Ja san tio u more, napravit po zanatu (opet spominjem: nijedan registar to ne traži, a ko ima veze s registrima zna na čemu sve inzistiraju!!!) i sve sigurno.

I trajat će kol'ko i brod, garantiram...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Pape » 07. 02. 2011. (21:28)

ceko je napisao/la:Som, budi dobar..
Vidi, Pape je napisao na 2. stranici: "...još jedan vrlo važan detalj...ako već morate prespajat kabele preko luster klema, VS stezaljki i sl. onda opet obavezno krajeve kabela opet zalemit..." Zato ih spominjem.. Pročitaj šta sam ranije napisao.. A sad isprika na PP!slika

...Ceko...vadiš rečenice iz teksta pa dobiju nekako sasvim drugi smisao...bez onog objašnjenja šta san naveja uz tu rečenicu...ovo ispada ko naređenje.

Druga stvar...Ami...ok, slažen se apsolutno da su održavanje, pravilno korištenje i izgradnja čimbenici koji bilo koji proizvod iskorištavaju do maximuma...odnosno drugim riječima produžavaju vijek trajanja mnogostruko...ovi tvoje slike dokazuju da je to tako, i to ti može bit na ponos....međutim...ka šta san i prije reka i naveja koje su prednosti lemljena neću se ponavljat. u svom radnom vijeku, nakrimpa sam se stopica od 0,5.... 50, 70, 95, 150, 180 kvadrata mali milijun. koristija san od ručnih presa, do električno pneumatskih, električno hidrauličnih...i sve one presaju bez blema kvadrature za koje su predviđene. međutim i dan danas kod velikih kvadratura kad spajamo ormare od 2,2 MW snage, kad mi donesu stopicu za kabel od 150mm2 sa kratkim vratom...popizdim...popizdu i moji radnici...zašto?!...jer nijednu takvu dosad nismo uspili toliko upresat (nije do prese) i na polugu je zarotirat da glava dođe na svoje misto (spoj) a da nam ne ostane na polugi, odnosno spadne sa kabela. a ako znate šta je (ne finožičani) kabel od 150mm2 onda znate da ga nije lako smotat golim rukama. zato uvik tražimo stopice duga vrata (nekih 8cm dužine minimalno) da bi presanje izveli najmanje 3 puta i sami sebi garantirali da neće otpast prilikom montaže...a kamoli nedaj bože pod opterečenjem ili prilikom nadstrujnih udara...i naravno da ostvarimo šta bolji električni spoj...jer su snage ogromne...

a evo i još jedan primjer ne vezan za samu struju...baš sam gleda nekidan kako Ameri spajaju kabele neke žičare...prvo donesu neki ogromnu cilindričnu spojnicu koji na sebi imaju rupe svako nekoliko desetaka cm...onda uguraju tu spojnicu u čelični kabel i presaju je cijelom dužinom. lik na te-ve cilim putem objašnjava postupak...i na kraju kad su spojku upresali...odjednom se pojavljuju dva lika noseći ...šta?...rastopljeno čisto olovo i ulivaju u one rupe na spojnici dokle god na početku i kraju užeta na spojnici ne počme izlazit olovo.onda krajeve omotaju krpama natopljenim vodom kad su sigurni da je olovo stiglo na krajeve i tako osiguraju da olovo sigurno napuni cijelu spojnicu. lik na te-ve objašnjava....tek sada je čelično uže osigurano od svake mogučnosti ispadanja iz spojke. i da je takav spoj čak jači od samog kabela, tj da će prije kabel riknit nego sam spoj. dakle spojka može istrpit velike sile koje pokušavaju iščupat kabel iz same spojke a osigurali su ga lemljenjem. dakle nisu ni oni sigurni u samo presanje....

treča stvar...ka šta san prije reka osim čvstoče samog spoja lemljenjem, ostvaruje se i puno bolji sami spoj stopice i kabela...kako?...pa evo uzmite komad okrugle cijevi da možete ugurat svoja dva prsta u nju paralelno spojena i spojite svoja dva kažiprsta i ugurajte u cijev...di se dirate cijevi?.... u dvije točkena početku prvog prsta i na kraju drugog prsta...uzmite sad cijev da možeš ugurat četiri svoja prsta...di se sad dirate cijevi?...u četiti točke jel tako?...dakle ne dirate se cijelom površinom prstiju za cijev već samo ugrubo rečeno četvrtinom površine vašeg okruglog prsta...tako je i sa onim okruglim žičicama unutar vrata stopice. ne diraju se cijelom svojom površinom. a sad provajte u onom prvom primjeru sa dva prsta nagurat plastelina i utakat prste....di se dirate cijevi?...svugdi se dirate i plastelina i cijevi...e pa to i lem čini kad zalemite stopicu...sve žičice diraju stopicu....direkto ili indirektno preko lema...a poznavajuči princip da veća dodirna površina znači i protok veće struje...sve je jasno...

...a ako na kraju ipak meni ne virujete nakon svega...provajte...jedan kraj zalemit, a drugi ne zalemit...stavit u moršu...i provajte potizat...ja san svaku samo ukrimpanu stopicu do 6 mm2 uspija skinit samo kombinirkama. stupicu uvatin za glavu i rukom potegnem kabel...zalemljenu nečete iščupat ni da se obisite na njega...puknit će tek kad pređete silu nosivosti samog kabela ili stopice...nikad zalemljenog spoja...a o vodljivosti takvog spoja neću ni govorit dalje...sve san po n-ti put reka...

...i još iskustveno...mene zalemljeni spoj nikad nije zaheba...samo upresani...je...i to dosta puta....meni za dokaz dosta. :wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Pape » 07. 02. 2011. (21:36)

amiklic1 je napisao/la:Ma to vi tamo s ledine šta nemate drugog posla nego radit nepotrebno. Ja san tio u more, napravit po zanatu (opet spominjem: nijedan registar to ne traži, a ko ima veze s registrima zna na čemu sve inzistiraju!!!) i sve sigurno.

I trajat će kol'ko i brod, garantiram...

...opet ti o registru... :problem:

...druga stvar ne smatran da je nepotrebno, nego prvenstveno smatran da je taj spoj sigurniji...mučo sigurniji...i treče...možda će tvoj održavani, uspresani spoj doživit koliko i brod...al, lemljeni ne samo da će ga doživit, nego će ga i preživit... :wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la mikula moli » 07. 02. 2011. (21:38)

ma virujen ja tebi da ce to trajat,al pokositrene kabele imam, a nema klista za krimpanje, pa eto dobitna kombinacija je lemit pokositrene kabele.....
a struja je ipak struka, pa mora na brodu bit vrhunski sredjna :thumbup:
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la Jenny » 08. 02. 2011. (00:25)

zore70 je napisao/la:Ma jeste ludasti :roll:
Pa kako bi ja u subotu zaradija kruva da ono sa Papinih slika nije pošlo vragu??
Kako bi proda novi akumulator...kleme..kabele..sklopku..upala dnevnica..
Dok je onako kvalitetnih meštara i još kvalitetnijih gospodara od brodova..zime nema :lol:
A vi se svađajte :angel:

:thumbup: istina i zato :shh: najbolje je uzet kabel skinit izolaciju cenat, bez stopice, bez ićega samo zafrljat malo kabel spojit i izolirat običnim izolirbandom :lol: :lol: :lol:
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la ceko » 08. 02. 2011. (11:03)

Da je znat kako NASA spaja struju?
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 08. 02. 2011. (11:13)

NASA krimpa, provjereno. Ja sam prije lemio, sada krimpam. Lijenost, ništa drugo :lol: A treba i kliješta otplatiti :D
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Pape » 08. 02. 2011. (11:22)

ceko je napisao/la:Da je znat kako NASA spaja struju?

...evo kako.... isto lemljenjem. ..i detaljno su sve opisali načine lemljenja vodića i pripreme za lemljenje istog....od 80 strane nadalje...slija i primjera masu...čak i kako se spajaju kruti vodići lemljenjem, pa čak su opisali di se ne smi lemit i zašto... temperaturni senzori, optičke leće...i sl.... logično. .... dakle čitajte i guštajte!....

http://www.hq.nasa.gov/office/codeq/doctree/87394.pdf
Pape
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.