Solarni paneli

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Solarni paneli

PostPostao/la som » 20. 07. 2010. (14:23)

Danas kupio Solaris 120 W i regulator MPPT 10 A.Očekujem 3-4 A za frižider.Montaža umijesto dijela tende-solar.Ako ima tko kakav prijedlog ili preporuku,volio bi da napiše.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la som » 31. 07. 2010. (13:49)

Gotovo je sve radi ko sat.Ako nekome triba struje samo neka donese kabel.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 31. 07. 2010. (14:17)

Som i ja upravo razmišljam o nečem sličnom. Ako nije problrm može podatak di si nabavio tu kombinaciju i koja cifra u kunićima ? :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la amiklic1 » 31. 07. 2010. (15:18)

Kod mene je 145W solar (Solaris, Novigrad, kupljen kod AdriaticBB u Splitu), a regulator je ručni rad.
Iman dva MPPT i pet komada PWM regulatora, al' nisam bio zadovoljan njihovim radom, pa je kolega napravio posebno za mene jedan, i sad je sve super ;-)...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la som » 01. 08. 2010. (01:23)

Trogiranin je napisao/la:Som i ja upravo razmišljam o nečem sličnom. Ako nije problrm može podatak di si nabavio tu kombinaciju i koja cifra u kunićima ? :wave:

Cifra je 3500 kn,bez PDV-a.Firma je Omnibus,daju popust oko 5 %.Nude isti solar kineski za 900 kn manje i neki regulator za 400 kn pa se može ušparati oko 1400 kn.
som
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 02. 08. 2010. (10:27)

Vidim da nisam napisao (mozda i jesam negdje drugdje) da sam ja jos prosle godine stavio te kineske jer je Kyocere nestalo ili su je prestali proizvoditi u malim panelima. Dakle, dva Suntecha od 40W i Solsumov regulator 10A rade odlicno. Frigo i radio su u pogonu 24 sata kada smo na krstarenju s time da se radio gasi nocu. Ne nedostaje struje. Od sporadicnih potrosaca imam vitlo od 900W i par pumpi te TV sa cijelom skalamerijom prijemnika i pojacala. Kostalo je cca 3.500 kn, ali vidim da je sad jeftinije. Kupio sam u http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=1147 poslali mi postom drugi dan. Montaza je bila na inox U profile na krov kabine.
Toliko dobra stvar da sam vec zaboravio da imam punjac s kopna. :D

P.S.
Mozda bih danas samo uzeo drugaciji regulator.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la mrak » 02. 09. 2010. (14:17)

Da malo osvježimo temu - ami javi se ;) ,postavil san dva panela 85 W na krmu i mppt regulator 10A od asela , kako mi regul. nema display postavio bi si neki kontrolni čisto radi znatiželje kako u kojim uvjetima puni. Imate koji za preporučit , kako ga spojit i koliko dalje od baterija se može postavit.
more je veliko jer ne podcjenjuje ni najmanju rijeku
muškarac bez trbuha je kao nebo bez zvjezda
mrak
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Meteor 8 Lombardini

PostPostao/la Gaso » 02. 09. 2010. (14:42)

Montiraj neki voltmetar, da ima digitalne brojke, preko napona na 2 decimale več sve vidiš, kako puni itd..
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la som » 02. 09. 2010. (22:44)

mrak je napisao/la:Da malo osvježimo temu - ami javi se ;) ,postavil san dva panela 85 W na krmu i mppt regulator 10A od asela , kako mi regul. nema display postavio bi si neki kontrolni čisto radi znatiželje kako u kojim uvjetima puni. Imate koji za preporučit , kako ga spojit i koliko dalje od baterija se može postavit.

Evo ovako ostavi se digitalnih voltmetara jar oni ne pokazuju koliko puni nego samo napon.Odeš u Čipoteku i kupiš voltmetar i ampermetar,velićine pola kutije šibica. Koštaju svaki po 60 kn s time da s ampermetrom dobiješ i shunt i još kupiš kip-prekidać s tri položaja ON-OF-ON.Spajaš tako da na voltmetar spojiš direktno plus a preko prekidaća mu pustiš minus i isto tako s ampermetrom s time da ampermetar dobiva samo minus ali opet preko prekidaća, .Za ampermetar je važan smjer protoka struje ,ako ne radi samo zamijeniš žice tj.smjer i to je to, Žicu od minusa s regulatora prema akumulatoru prerežeš i spojiš preko shunta na koji spojiš ampermetar.Znači digneš prekidać gore i pokaže ti napon,spustiš ga dole i pokazuje koliko daje ampera.Sve košta 150-180 kn i pola sata posla i radi kao da si dao 1000 kunića.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 03. 09. 2010. (00:45)

Voltmetar, napon >12.8V - puni, napon <= 12.8V, ne puni, tako znaš preko Voltmertra, ako se puni ili prazni. Kad punjači ne rade, preko napona vidiš u kojem stanju napunjenosti je akumulator. Ostalo je nebitno, bitno je znat stanje akumulatora u fazi pražnjenja i kad se puni ili troši. Ne treba ti za to ampermetar.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la mrak » 03. 09. 2010. (08:07)

Gašo
Baš zato i želim stavit neku kontrolu jer mi napon ni ne diže priko 12,5 V ,govorin o FN panelima i servisnim acu (olovne 2*120Ah) ,tek punjenjem priko alternatora se malo podigne voltaža .Startna je odvojena ona se ni ne spušta ispod 12,8 V.
Iman voltmetar za provjerit voltažu baterija , ali bi dodal još neki "pametni" lcd kontroler :ugeek:
mrak
Member

PostPostao/la amiklic1 » 03. 09. 2010. (10:28)

Kod mene je voltmetar koji je normalno spojen na servisnu bateriju, a imam tipkalo (za one koji ne znaju, to je prekidač koji radi dok je pritisnut, kad pustiš vrati se :-) ) kojim provjeravam napon motorne baterije.
također, do njega je ampermetar koji je uvijek spojen samo na servisnu bateriju, jer motornoj nema smisla mjerit' struje zato jer u momentu dosegnu enormne cifre od parsto ampera, pa onda cijelo vijeme ništa 8troši se samo dok startaš motor).

I to mi je dovoljno, nikakve ekstra elektronike ne trebam, sve pratim na tome...

Akop želiš nešto dobro a ne skupo, evo watts'up je stroj za nešto više. Mjeri sve i svašta, samo ga moraš naručit izvana. Imaš ih još, čak i na nekom našem forumu, pa potraži:
http://www.rc-electronics-usa.com/ammet ... meter.html

Evo ovdje foruma pa pogledaj:
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... e4a0982ff7
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Thomy » 03. 09. 2010. (10:44)

Jel ti ampermetar mjeri struju u oba smjera punjenje i pražnjenje baterije?ako da jel ima kakav predznak na instrumentu + ili -?

Pozdrav
:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la som » 03. 09. 2010. (19:19)

Gaso je napisao/la:Voltmetar, napon >12.8V - puni, napon <= 12.8V, ne puni, tako znaš preko Voltmertra, ako se puni ili prazni.

Gaso to nije baš tako .Napon teče s višeg na niži tj. ako je baterija ba 12.5 a panel daje 12.6 onda ga puni.Samo s ampermetrom se može ustanoviti koliko puni.
som
Old Senior Member

PostPostao/la mrak » 04. 09. 2010. (09:43)

točno tako, pogotovo sa mppt-om koji to fino regulira, ami :thumbup: naručen Watmetar ,ne Wats up nego onaj drugi.
mrak
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.