Autopilot

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Autopilot

PostPostao/la peroLA » 02. 03. 2015. (15:18)

porer je napisao/la:Hvala prijatelju, od ovoga živim već dobrih 20-tak godina a ovakvog koda u C-u imam stvarno brdo napisanog (mogu ti i referec listu poslati na pp).. U svakom slučaju bit će mi drago prodiskutirati kod kada se vidimo.
Syntax error ne postoji, ne znam gdje ga vidiš? Kakav 'x''? Jedini x koji ja tu vidim je u onim 0x30 koje dodajem rezultatu da ga pretvorim u ASCII, 0x je prefix za HEX broj jer je radix po defaultu decimalni a meni mozak radi u hex-u :)

svaka čast nisam znao da se baviš i time jer kad smo se upoznali bio si mi rekao da radiš struju, pa zato sam očekivao da bi ti dobro došla pomoć..., a netko tko ne pozna programiranje često piše x za * pa sam mislio da je to i tvoj slučaj ali sam se prevario...

ja nisam u ovakvim okruženjima nikad radio ali poznajem programiranje pa u standardima koje radim ako se nešto dodaje kao sufix onda treba bit u navodnicima npr '0x30' ...

svaka čast još jednom
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la porer » 02. 03. 2015. (20:17)

Dnevni update :)

Mehanika je gotova, ispala je fantastično! Na žalost dobio sam je samo kratko na uvid i u svem ushićenju nisam stigao slikati a odnešena je na još nekakvu sitnu doradu.
Elektronika je kompletno isprogramirana, sutra slijedi pakiranje u kutiju i testiranje u realnim uvjetima.

slika
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la solozabal » 02. 03. 2015. (21:15)

Ocete li to montirat na neki brod ili ...?
solozabal
Member

Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la porer » 02. 03. 2015. (21:47)

Pa naravno, što drugo? :)
Za sad postoji par naručenih i kapariranih a konačna namjera je serijska proizvodnja uz još dva srodna uređaja.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Inshoma » 03. 03. 2015. (10:10)

porer je napisao/la:Pa naravno, što drugo? :)
Za sad postoji par naručenih i kapariranih a konačna namjera je serijska proizvodnja uz još dva srodna uređaja.

Ajmo brže malo, nemamo vremena 100 stranica na forumu čekati :mrgreen: :clap:
Inshoma
Member

PostPostao/la porer » 04. 03. 2015. (00:29)

porer
Old Senior Member

PostPostao/la solozabal » 04. 03. 2015. (08:24)

Moram priznat da san mislija da ce ovaj sklop motor i kumplug bit pre robusan ali ovde iz videa se vidi da to nije preveliko :thumbup:
Jeli remenica koja ide na kormilo mora bit bas tocnoga promjera iz nekog tvog proracuna ili ne?
solozabal
Member

Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la oneeyed » 04. 03. 2015. (09:44)

Možda je malo OT ali bi želio izraziti iskreno divljenje poreru i svim ostalim genijalcima koji su sposobni smišljati, programirati i sastavljati ovakve stvari! Osobno sam u životnom izboru pogriješio sa izborom studija iz područja društvenih znanosti koji je po meni, bez uvrede ikome tko se u tome našao, a pogotovo u usporedbi sa ovakvim inženjerskim strukama - totalno traćenje kisika, parazitiranje na ovakvim genijalnim strukama koje imaju radost kreiranja. Nije mi to inače karakterna crta ali moram priznati da sam u zadivljenost i zavidan. :thumbup:
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la porer » 04. 03. 2015. (12:21)

Hvala na ovim lijepim riječima :)
Ovi filmovi su od jučer, prvo puštanje u rad na stolu.
Na prvom se vidi kako lijevom rukom mičem kompas i prema njemu motor se okreće lijevo ili desno.
Potenciometri su u funkciji, sensitivity za kut greške (jače ili slabije more) a Attack za reakciju kormila (jače ili slabije).
Na displeju su redom s lijeva na desno prikazani Sensitivity, Attack, Heading i Course. Prva dva su vrijednosti potenciometara, heading je smjer kamo gleda prova a course smjer kojim bi trebalo ići.
Jučer sam dobio sugestije za par novih funkcija, napravit ću i verziju s time implementiranim.
Prva sugestija je izbaciti botune +1, -1, +10 i -10 koji su relikt prošlosti. Umjesto njih ću ubaciti rotacioni enkoder, to je kao veliki potenciometar kojeg možeš vrtiti beskonačno u jednu i drugu stranu. S njime bi se u običnom kompas modu radile korekcije koje su ranije radili spomenuti botuni a također bi služio za šetanje po menijima.
Druga sugestija je da postoji opcija "Vrati se u kontra kurs za 180°lijevo i isto to za desno. Radi se na tome ;)
porer
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 04. 03. 2015. (13:48)

Samo moram dodati da barba Porer nije počeo ovaj autopilot smišljati "jučer", tj. pred kojih misec dana, kako bi neko moga pomislit.
slika
Ko zna od kad se ovo kuva :)

A sad o botunima - veliki okrugli enkoder je super rješenje, još staviš dvi funkcijske tipke (da/ne, izbor/natrag i druge kombinacije po potrebi. . .) i imaš dobar user-interface za sve što ti u budućnosti padne na pamet.
Možda bi dobro doša beeper (zvučni alarm), a nebi škodila ni crvena blink ledica kad se javi neki od alarma višeg prioriteta ?

Samo naprid ! :thumbup:
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la porer » 04. 03. 2015. (14:10)

Pagus, radim i jednu i drugu verziju pa kako ko voli...
A beeper je predviđen, evo shema :)

slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Inshoma » 04. 03. 2015. (22:28)

SUPER!!! Vidim da to ide galopirajuće i da se ne štediš :thumbup: Ali, (moram nešto sr@t :mrgreen: ) klinasti remen i ti momenti...moglo bi biti problema. Zupčasti bez rudder senzora bi mogao i raditi ali klinasti sumnjam. I još jedan dobronamjeran komentar, motor koji trenutno koristiš je veliki potrošač, što znaš, možda bi trebao početi razmišljati o planetarnom prijenosu i motoru manje snage. E sad, di to naći ne pitaj, ali ipak su kod autopilota mehanički sklopovi najslabija karika.
Inshoma
Member

PostPostao/la porer » 05. 03. 2015. (09:22)

Inshoma jako cijenim sve savjete i sugestije, ne govori da se**š ;)
Klinasti remen je stavljen zbog jednostavnije strojne obrade. Pošto je sistem takav da je moguće stvarno jako našpanati ga ne očekujemo proklizavanje, ipak nikad ne reci nikad :( Na jučerašnjem testiranju u realnim uvjetima i sa dosta bure (činjenica plovilo se samo u području Luke Pula gdje je dosta zavjetrina) sve je bilo ok. Vijeće staraca je zadovoljno :)
Što se tiče motora ostaje ovakav ili sličan, bez obzira na potrošnju. Uklapa se u predviđenu cijenu a potrošnja me puno ne brine jer taj motor u ovoj aplikaciji radi malo, 1/10 vremena najviše tako da je to zanemarivo.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 05. 03. 2015. (10:54)

porer je napisao/la:Što se tiče motora ostaje ovakav ili sličan, bez obzira na potrošnju. Uklapa se u predviđenu cijenu a potrošnja me puno ne brine jer taj motor u ovoj aplikaciji radi malo, 1/10 vremena najviše tako da je to zanemarivo.

Potrošnja možda može biti problem na jedrilici, kod motorina je autopilot aktivan samo kad radi alternator.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Robi-ST » 05. 03. 2015. (12:47)

oneeyed je napisao/la:Možda je malo OT ali bi želio izraziti iskreno divljenje poreru i svim ostalim genijalcima koji su sposobni smišljati, programirati i sastavljati ovakve stvari! Osobno sam u životnom izboru pogriješio sa izborom studija iz područja društvenih znanosti koji je po meni, bez uvrede ikome tko se u tome našao, a pogotovo u usporedbi sa ovakvim inženjerskim strukama - totalno traćenje kisika, parazitiranje na ovakvim genijalnim strukama koje imaju radost kreiranja. Nije mi to inače karakterna crta ali moram priznati da sam u zadivljenost i zavidan. :thumbup:

izvrsno rečeno Jednooki :OK 17:
Porer :Other14:
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.