Pokositreni kabeli

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Pokositreni kabeli

PostPostao/la Jenny » 31. 01. 2011. (19:12)

Papalina je napisao/la:Članak iz Nove burze nautike:
Međutim, dobro izveden spoj sukanjem dvaju očišćenih krajeva kabela zalemljenih odgovarajućim zagrijanim lemilom, pomoću bezkiselinske paste i kvalitetnim kositrom, odmašćenim i očišćenim, izoliranim kvalitetnom izolacijskom vrpcom - tvori odličan električni i
mehanički spoj. Takav način spajanja odavno je poznat i dugo vremena upotrebljavan, mnogo prije nego li se počela primjenjivati tehnika stiskanja, koja je posebno pogodna kod brze serijske proizvodnje i montaže plovila.

sad se vratimo malo unazad, šta san ja ono bija napisa :lol: :lol:
Jenny
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la Pape » 31. 01. 2011. (19:27)

Jenny je napisao/la:
Papalina je napisao/la:Članak iz Nove burze nautike:
Međutim, dobro izveden spoj sukanjem dvaju očišćenih krajeva kabela zalemljenih odgovarajućim zagrijanim lemilom, pomoću bezkiselinske paste i kvalitetnim kositrom, odmašćenim i očišćenim, izoliranim kvalitetnom izolacijskom vrpcom - tvori odličan električni i
mehanički spoj. Takav način spajanja odavno je poznat i dugo vremena upotrebljavan, mnogo prije nego li se počela primjenjivati tehnika stiskanja, koja je posebno pogodna kod brze serijske proizvodnje i montaže plovila.

sad se vratimo malo unazad, šta san ja ono bija napisa :lol: :lol:

...a šta su tek od mene sve uspili zaključit!... :lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la som » 31. 01. 2011. (19:37)

Toliko o Burzi nautike

Prijavi postCitiraj (i odgovori)Dobar savjet ili
Postao/la som dana 03. 04. 2010. (09:13)

Otvoreno more,broj106 od 02-04-2010,autor Matko Jerković strana 19.
citiram:
Filtar ulja ne bi trebalo mijenjati svaki put kad i ulje, ali ako nije preskupo preporučljivo ga je zamijeniti. Stari pročistač se skida prije ispuštanja ulja, a novi se pričvrsti nakon što ulijemo novo ulje.Kraj citata

Probajte pa da izmijenimo iskustva
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Thomy » 31. 01. 2011. (19:50)

som je napisao/la:Toliko o Burzi nautike

citiram:
Filtar ulja ne bi trebalo mijenjati svaki put kad i ulje, ali ako nije preskupo preporučljivo ga je zamijeniti. Stari pročistač se skida prije ispuštanja ulja, a novi se pričvrsti nakon što ulijemo novo ulje.Kraj citata

:lol: :lol: :lol:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la Pape » 31. 01. 2011. (20:32)

som je napisao/la:Toliko o Burzi nautike

citiram:

... : Laughing4: : Laughing4: : Laughing3: ...ZNA SAN...al kako san ZNA...da ćeš ovo obisit.... : Laughing3: : Laughing3: : Laughing3: ...uuuu ebalo nanu...sve me boli od smija...
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la emils » 31. 01. 2011. (20:35)

som je napisao/la:Filtar ulja ne bi trebalo mijenjati svaki put kad i ulje, ali ako nije preskupo preporučljivo ga je zamijeniti. Stari pročistač se skida prije ispuštanja ulja, a novi se pričvrsti nakon što ulijemo novo ulje.

Ko zna, zna : Laughing3:
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la mikula moli » 31. 01. 2011. (20:50)

som je napisao/la:Filtar ulja ne bi trebalo mijenjati svaki put kad i ulje, ali ako nije preskupo preporučljivo ga je zamijeniti. Stari pročistač se skida prije ispuštanja ulja, a novi se pričvrsti nakon što ulijemo novo ulje.

: Laughing4: : Laughing4: : Laughing4: : Laughing3: : Laughing3: : Laughing3: : Laughing3: :
ma vrhunski.......
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la Pape » 06. 02. 2011. (20:18)

...evo primjer šta se dešava kad se ne lemi. napominjem da je sve montirano bilo u 8 misec prošle godine...dakle niti 6 miseci nije izdržalo. kasnije je strujno naprezanje na tim klemama izilo same olovne izvode na baterijama, a onda su riknile i glavne ključ sklopke.... šteta...dvi vetusove marine baterije 95Ah, kleme, sklopke, nagoreni kablovi...sve skupa par ijada kuna...još malo... i bilo bi gori goraaaa....goooriii borovinaaaaa... ;)
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 06. 02. 2011. (20:39)

Ovo se obavezno "stanjaje"... Ja to radim na plinu jer nema te el. lemilice šta bi dobro napravila posao. Prvo treba kabelom "nabost" pastu, onda nataknit stopicu, grijat na plinu i kroz rupicu gurat lem unutra.. Posli proba - stopicu u moršu i povući kabel.. Ne moram ni reć da se nesmi izvuć...
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la som » 06. 02. 2011. (20:48)

Pape pa na slikama se vidi da su to radili Lojzeki,nisu se ni potrudili da naprava kako treba a da o izolaciji ni ne govorim.Nadam se da se slažeš samnom da je to "vrlo stručan rad"
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Pape » 06. 02. 2011. (21:04)

som je napisao/la:Pape pa na slikama se vidi da su to radili Lojzeki,nisu se ni potrudili da naprava kako treba a da o izolaciji ni ne govorim.Nadam se da se slažeš samnom da je to "vrlo stručan rad"

...bija je bužir na stopicama...al smo ga ogulili da vidimo šta je to od ispod...stručan/nestručan...baza je u tome da je sve bilo dobro stisnuto sa klištima...meni poznata koja...ali brale kad sol počme svoje...ne pita ona ko je stiska... kako i sa čim...da je bilo zalemljeno...nema šanse da bi lem pustija stopicu...prije bi stopica izgnjijala...al kabeli bi ostali spojeni i zaliveni kako jesu i di su bili...a inače slažen se...Lojzeka san se brale nagleda....ajmeeee... pa kad mi neko kaže moj brod planija...da san mu bija tu napočetku slaganja instalacije...odma bi mu doda 5l benzine i šibice...evo ti da puno ne čekaš...planija sad il za koji misec...isti ti je kua...
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 06. 02. 2011. (21:57)

Ajde uvatit ću ja par munuta za svoje slikat, isto nije lemljeno... Nemoj pričat. Vidi kako su stegli. Samo sredinu. Pola licni nije držalo... brod valjda vlažan skroz, neodržavan...

Jbt, vidio san gore od toga čak i u velikim brodima, skupim, u unutrašnjosti. propada drvo, spužve i krpa, sve propada kad se složi da je budala napravila a još veća budala održava ;-)...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 06. 02. 2011. (22:08)

I, da. Samo još jedno. pape, kažeš da se prvo zalemi žica a onda stavi u stopicu, zakrimpa pa onda opet zalemi. Nisi li prethodnim lemljenjem žice prije umetanja u stopicu spriječio da se licne na njoj (koje su glavni razlog uporabe baš te vrste žice) pravilno rasporede, a samim tim i onemogućio ispravno krimpanje... na 1,5 - 2,5 kvadrata još bi i išlo, al' na 25+ kvadrata ni moja hidraulična klišta za krimpanje ne bi baš vlila to odradit ;-)...

2. većina ozbiljnih proizvođača brodova nema električare koji im rade cijelu instalaciju u brodu, nego ožičenje rade druge, specijalizirane firme, pa se ta ožičenja stavljaju u brod na predviđena mjesta naknadno i spajaju utikačima. Stoga, pada u vodu primjedba o prevelikom trošku lemljenja u odnosu na samo krimpanje.

3. Ni jedan registar, koliko znam, ne traži lemljenje žica u stopicama, a inače su jako strogi baš što se tiče sigurnosti.

4. vidio sam nekoliko puta puknutu žicu upravo zbog krutog dijela žice u presjeku di je ušao lem, pa kad stalno vibrira 8jednom i na cca 10cm dužine) došlo je do pucanja i rastavljanje skoro pola broda dok se otkrilo u čemu je stvar...

rasprava ide dalje...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Pape » 06. 02. 2011. (22:26)

amiklic1 je napisao/la:I, da. Samo još jedno. pape, kažeš da se prvo zalemi žica a onda stavi u stopicu, zakrimpa pa onda opet zalemi. Nisi li prethodnim lemljenjem žice prije umetanja u stopicu spriječio da se licne na njoj (koje su glavni razlog uporabe baš te vrste žice) pravilno rasporede, a samim tim i onemogućio ispravno krimpanje... na 1,5 - 2,5 kvadrata još bi i išlo, al' na 25+ kvadrata ni moja hidraulična klišta za krimpanje ne bi baš vlila to odradit ;-)...

2. većina ozbiljnih proizvođača brodova nema električare koji im rade cijelu instalaciju u brodu, nego ožičenje rade druge, specijalizirane firme, pa se ta ožičenja stavljaju u brod na predviđena mjesta naknadno i spajaju utikačima. Stoga, pada u vodu primjedba o prevelikom trošku lemljenja u odnosu na samo krimpanje.

3. Ni jedan registar, koliko znam, ne traži lemljenje žica u stopicama, a inače su jako strogi baš što se tiče sigurnosti.

4. vidio sam nekoliko puta puknutu žicu upravo zbog krutog dijela žice u presjeku di je ušao lem, pa kad stalno vibrira 8jednom i na cca 10cm dužine) došlo je do pucanja i rastavljanje skoro pola broda dok se otkrilo u čemu je stvar...

rasprava ide dalje...

1. moja nehidraulična zakrimpaju to bez blema...nevajaju ti klišta...bacija si nojce u vitar... ;)
2. an?!! ne razumin kako si ti to zaključija iz ovoga da ne utječe...
3. neman pojma ni ja sigurno, niti znan ka ni ti....daklen nemamo pojma...oboje, pa ne pričajmo o registru...
4. ti si to vidija nekoliko puta, a ja san vidija milijun puta da je samo zakrimpana žica ispala iz stopice...dakle koliko je velika greška lemit odnosno ne lemit... :think:

rasprava zaustavljena...jer mi se ne da više.... :silent: :wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 07. 02. 2011. (00:08)

Pape je napisao/la:rasprava zaustavljena...jer mi se ne da više.... :silent: :wave:

Sad kad je postalo naj zanimljivije ..............Ami te je demantira a, on je ipak vjerodostojni meštar i ja nebih njegov stav samo tako odbacio ........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.