Radari na malim brodicama

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Radari na malim brodicama

PostPostao/la NOŠTROMO » 19. 09. 2008. (23:33)

Je al kad namistiš alarm na dvi milje udaljenosti možeš se više koncetrirat na posal,a ne stalno zvirat okolo i bojat se ako od umora nisi uočija brod na vrime
NOŠTROMO
Member

PostPostao/la unije » 20. 09. 2008. (07:24)

raptor ja tebi to ne mogu objasnit kad nisi u tom filmu. noštromo ti je reka jednu od opcija. negdje gore sam spomenuo da bi i na m700 stavio radar da imam 7-8 keka eura pa ma kako to izgledalo. sve je stvar korištenja broda i područja plovidbe. raptor tebi između drvenika i šolte ne triba radar. odeš na lignje i uvik vidiš svitla od kuća ;) ako si van suska na 10 milja na pravim mistima i opali ti magla ona proljetna šta dođe od italije u 10 minuta ne vidiš provu...inače male brodice smatram do 10 metri cca a sve preko toga, ako je riječ o motornjacima pod mus bi stavio radar jer je onda on u cijeni u malom postotku. prijevoz putnika, profići apsolutno bi morali imati radar adekvatan području plovidbe...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 20. 09. 2008. (11:55)

Unije,u kojem to ja filmu nisam :?: Ja samo velim a glede naslova teme da nama malima radar nije neophodan osim recimo profesionalnim ribarima.A do one pozicije di lovim moram proć ka kroz New York,desetine jedrlica,jahti,kruzera,tankera koji danonoćno tramakavaju amo tamo ;) Imam dobar gps i to mi je dovoljno da me recimo uvati magla.
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 20. 09. 2008. (13:29)

Ja Raptore misliom da ti ne kužiš baš tu situaciju. Jesi plovio kad po magli? Po noći?

Situacija di se u tom području nalazi puno brodova koji plove nije baš super. Možete svi imat GPS kakav god hoćeš, ali po noći ti za prolaz treba bar reflektor (i to nije dobro rješenje, ali ajde), ili radar.

Po meni je radar obavezan svima koji plove po noći malo dalje od obale, na vanjske pošte....

Kako uopće misliš da ti je GPS dovoljan za plovidbu po magli? Recimo da ti ploviš s tim tvojim GPS-om, a ja s radarom. Ti mene ne vidiš, ja tebe vidim. Al' zamisli da ni ja ni ti nemamo radar, a oba plovimo.
Kako ćemo se izbjeć u slučaju potrebe?
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la raptor » 20. 09. 2008. (13:46)

Ma Ami,kužim ja ča oćeš reć i sa time se slažem da je svakako dobro imati radar ali i da nama koji nismo profesionalci nije baš oglavu.Ako je netko svaki dan ili noć na tim vanjskim pozicijama onda je ok i takvome triba.Po magli nisam plovio već san čapa kraj,sidro umore,debelu guz**u ispod prove i knjavanje :mrgreen: Ne mislim se prepucavat ovdi sa vama te svoju lajavu gubicu mićem iz ove teme ča ,a vi kojima isti triba, kupite,instalirajte, ako baš oćete i tanjur od satelitske,meni je svejedno,lipi pozdrav :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 20. 09. 2008. (16:24)

Ma nije svađa nego razmjena argumenata :D

Da, i meni je nekako draže brod u kraj i spavat. Tu si u pravu. Ali ima ljudi koji puno borave vani, na pučini, a nemaju nikakvu elektroniku osim GPS-a.
O tome pričam, da je potreban a ne luksuz.

Ja osobno ne oplovim puno ni daleko, niti ću s M700. Ipak, s vrimenom možda dođe i to, a onda će radar sigurno gori, i to ovaj Garmin GMR18, kako zbog veličine tako i zbog cijene. Za neke profi velike sustave mislim da nema potrebe u mom slučaju.

Ima tu puuuno elektronike ako čovik neće mislit i ako može kupit, al' triba bit iskren prema sebi i odredit ono šta je potrebno, plus ono šta nije al' oćeš imat (radio, CD, TV..., npr.)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 20. 09. 2008. (21:05)

Ctiram svoju rečenicu:

"Radar je svakako vrlo koristan instrument, ali ne za sve i ne svugdje. Dobar je ako se plovi noču. Nezamjenjiv je u magli."

I još jednu:

"Radar je uglavnom nepotrebna igračka viđeno iz naše perspektive." :lol:
I još jedno pitanje? A ko to vozi u prolječe pod italijanskom obalom. I još jedan odgovor : Onom ko to treba i ima potrebne siče, pa neka ga kupi, pa se ponovno citiram: "Radar je svakako vrlo koristan instrument, ali ne za sve i ne svugdje"

Ja svoga kupio samo zato jer bi bilo glupo praktično poklonjeno ne kupiti. Dobrim razmišljanjem vas "velebrodara" možete izbječi kupovanje radara.
Ma bog te grebo, vidi brodine od 7 metara, a prči se radarom. Spustite se na morsku površinu, i štedite šolde, to šta vam Sanader obečaje netrebate vjerovati. Isto kao što ja meterolozima ne vjerujem. Tamo di oni sjedu, tamo se ne ljulja :lol:
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la unije » 20. 09. 2008. (21:28)

Strici lipo ti sidi doma, već si u godinama, a nama ča močimo guz**u svaki dan po moru prepusti da palimo ili gasimo radar.
Kad si zadnji put plovio po noći ?
I kakve veze brate ima Sanader sa ovom temom ? :roll: :roll:
p.s. tako i oni stari akademici kad više nemaju ća reći onda citiraju sebe :lol: :lol: :lol:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Strici » 21. 09. 2008. (19:18)

Hej Čo !
Meni i ne pada na pamet podučavati takve kapacitete kao što si ti, pa te molim da svoje dežurstvo poklopca na forumu ne protežeš na ono šta ja pišem. Da si ekonomist znam, piše u skoro svakom drugom postu, uzgred gdje si studirao?
Inače poznam dosta ekonomista, i nijedan mi to nije svako malo napominjao, netreba ljudima reputacija. Ako tebi treba, onda je ovdje kao dežurni poklopac imaš.
Čo molim te skini mi se s ... ; da ne kvarimo temu, ajde zaobilazi bar mene. ;)
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la riberer » 21. 09. 2008. (19:59)

slika slika ___________________________________________________ slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la unije » 21. 09. 2008. (21:20)

Strici ne ljutim se iako je ton tvoje zadnje poruke dosta neugodan. Ako je netko aktivan na forumu onda je poklopac? Ponavljam (hehe citiram sebe :lol: ) ovo je javni forum i ono što napišeš je podložno kritici u regulama koje postavljene. Štaš to je tako...Jer da nije onda bi forum bio zbirka umnih misli bez ikakve konfrontacije. Jel znaš ča znači forum ? Pa to i ja kao ekonomist sa 2 razreda latinskog znam :D
Čo moj ja san ponosan na to ča san ekonomist. Ma slušaj puka bi da ne rečen kako je svojedobno Mao Ce citira sebe u svojin govorima :lol: :lol: :lol:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la luc » 21. 09. 2008. (22:13)

Kakve veze ima dužina broda sa radarom ?
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la amiklic1 » 22. 09. 2008. (06:46)

Nema u direktnom odnosu dužina/radar, ali ima u uobičajenoj opremljenosti brodova u odnosu na njiuhovu dužinu.

Na primjer, teško ćeš nać' brod od 5m koji ima na sebi dovoljnu elektro instalaciju za prihvat radara (dovoljan broj baterija, ožičenje...). Isto tako, nekakva (praktična? ) granica je 7 metara, jer od te dužine (nemoj mi sad mirit centimetre ;) ) obično je brod opremljen navigacijskom i elektronskom opremom (naravno, nije svaki, ali recimo da se danas nova plovila opremaju otprilike po tom ključu. Ipak, svaki vlasnik to radi za sebe pa ne možemo generalizirat problem).

Ima radara i na gumenjacima, a nema ih na nekim većim brodicama. Nema tu pravila. Sve je relatrivno, pa tako i potreba za radarom na maloj brodici. Pošto se radi o dijelu opreme kojem je isključiva svrha povećanje sigurnosti, ja glasam za njega, šta ipak ne znači da ću ga imat na M700. A možda i budedm, moja stvar :D.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 22. 09. 2008. (06:46)

Šta je sad ovo, stavilo mi 2 posta dok sam uređiva :shock: .

Ajde, dodat ću još... Mislim da se u vezi opreme koja doprinosi sigurnosti i ne bi trebalo gledati cijenu kao isključivi faktor i prema njoj stvarati mišljenja (rečeno je: besplatno je, pa sam ga stavio...). To je potpuno kriv stav. U koji dio opreme treba uložiti više love? U alu prozore, jer ih susjedi vide? U inox ogradu, iz istog razloga? U jaki motor, da me svi vide da pičim??

Redoslijed odlučivanja je jako jednostavan.
- odabrati za što se brod koristi (biti jaaako iskren)
- nabaviti brod (ili je već tu, svejedno)
- odrediti obaveznu opremu,
- odrediti opremu koju želimo a ne treba nam (recimo radio s CD-om),
- odrediti koju opremu uopće ne želimo iz raznih razloga (opet biti iskren i kritičan).
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la luc » 22. 09. 2008. (09:54)

Hvala Amiklic na odgovoru, ali moje pitanje je bilo u vezi sa stricijevim postom di je ogadija ljude koji imaju brod od 7 metri a stave radar. Kao, štedite novce ??! Da, štedite , tako kad nekoga po noči ubijete ili razbijete brod da mu možete platit familiji odštetu, ili popravak broda. Ja sam štedio pa nemam televiziju na brodu, ali zato radar iman i pitanje je samo jel to možeš ili ne. Radar nije kožna fotelja pa da je luksuz, zna se točno čemu služi, a ko nezna, njemu i netriba.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.