Instalacije 12V???

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Instalacije 12V???

PostPostao/la amiklic1 » 23. 10. 2009. (06:15)

Grinteša je napisao/la:
Gaso je napisao/la:...ili jedan punjač koji ima dva izlaza, ni jedno ni drugo nije danas više skupo.

Imaš nešto za preporučiti? ;)

Ma nema tu jeftinih stvari. ja gledam Quick SBC punjač 40A, košta po zlato. Možda neki no-name, al' to je bolje ne uzimat.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la marselomm » 24. 10. 2009. (10:01)

Krenija san montirati struju, kabeli su provučeni sad mi triba savjet jeli ovo šta sam uzeja dobro, jer ako nije još imam mogućnost prominiti i zaminiti za bolje. Planira san imati dvi baterije po 100 ak amper sati, bez 220 v i zasad bez solarnih panela, pa me zanima šta još moran kupiti. U ovom sam totalni laik, ali imam prijatelja koji će mi sve to pospajati, ali ja moran kupiti sve šta mi triba. Imam 12 prekidača(hella), diodni razdjeljnik, prekidač za bateriju i potrošače naravno.
Još moran kupiti refužo osigurače vidija sam ih u marina store(oni u gumenim kućištima) za one potrošače šta mi neće ići preko prekidača jer na njima su već stavljeni osigurači.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
marselomm
Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la baraba » 24. 10. 2009. (10:40)

dobro si uzeo, ovako sa slike gledano.

bolje bi bilo da slikaš naljepnice sa oznakama proizvoda, da ne bude zabune.
na ovaj diodni razdjelnik se može spojiti alternator maksimalne struje 70A ako se ne varam, pa vodi račun oko toga.

pripazi da na panel ne spajaš potrošače jače od snage samih prekidača. piše negdje na njima.
ista stvar za sklopku. pripazi koja je maksimalna struja koja može ići kroz nju (radi anlasera ako motor spajaš nakon nje).
baraba
Member

PostPostao/la marselomm » 24. 10. 2009. (10:49)

battery switch
6-32 volts DC
280 AMPS CONTINUOUS
380 AMPS INTERMITTENT

MULTI BATTERY ISOLATOR
MODEL 702
MAX ALT AMPS: 70
DC VOLTS: 6-50
GROUND: NEGATIVE

znači samo moran paziti da je alternator do 70 amp.
Jeli na ovo mogu spojiti baterije bilo koje snage ili?
Ovaj izolator sam platija 500 kn jeli znaš koliko dođe taj šta može primiti jači alternator?
marselomm
Member

PostPostao/la baraba » 24. 10. 2009. (18:58)

da, možeš spojiti bilo koje baterije, struja punjenja je limitirana alternatorom (max 70A).

samo, ako imaš veliki kapacitet akumulatora, slab alternator će ih (pre)dugo puniti, pa je bolje koristiti odgovarajuće baterije, diodni razdjelnik i alternator.

krenuo si naopako; napiši koliko potrošača i koje imaš po brodici, provjeri snagu alternatora.
koje uređaje planiraš koristiti dok motor ne radi? koliko dugo?

tek onda se može nešto konkretno savjetovati.
baraba
Member

PostPostao/la unije » 24. 10. 2009. (20:16)

sklopka je dobra, ali je za svaki slučaj otvori i vidi šta je sa mašću unutra. u mojoj je bilo masti za podmazat navoz u škveru. biče tom kinezu bilo dosadno ili su ga zaje.... na poslu.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la marselomm » 24. 10. 2009. (20:33)

E da sad me unije sitija kad san pisa ove karakteristike zaboravija san napisati sve je made in china :D
marselomm
Member

PostPostao/la marselomm » 24. 10. 2009. (20:35)

Šta je sa ovim razdjelnikom, pisali ste nešto da diodni nisu baš.(ili san pobrka nešto) Spominjali ste neke druge zaboravija san sada.
Koliko ja razlika u cijeni između ovih i tih kvalitetnijih.
marselomm
Member

PostPostao/la primorac » 24. 10. 2009. (20:36)

baraba je napisao/la:i kako bi odvojio strujni krug drugog alternatora? 8-)

Evo ovako:

Drugi se spaja gdje je "AC Batt Charger" a 701MDVS je "emergency powering VSR"

http://www.bepmarine.com/High-Current-R ... -1472.html

Guglaj malo pa ćeš vidjet. Nita neuobičajeno gdje fali Ampera...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la primorac » 24. 10. 2009. (20:39)

Pogledajte malo ovu stranicu

http://easyacdc.com/?cat=39
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la marselomm » 24. 10. 2009. (20:52)

Iman normalnu rasvjetu na cilom brodu, od potrošača šta koriste više struje ću imati frižider onaj šta radi i na plin i na 12 v, pa ga namjeravan dozirati malo na struju a puno na plin, jer sam svjestan da sa prosječnim alternatorom(45) neću moći napuniti dvi baterije od 100 amper sati. Često koristin Sviću za lignje, ali namjeravan kupiti novu led jer mi je ova trošila hrpu struje. Reflektor i to je više manje to.
Opet za taj frižider moran nešto smisliti za napraviti ventilaciju, jer sam skeptičan sa tim plinom u brodu. Neznan koliki bi otvor triba biti.
marselomm
Member

PostPostao/la primorac » 24. 10. 2009. (21:16)

Probaj naći alternator 100A ili malo jači, svi današnji automobili (dieseli makar) opremljeni su njima. Remenicu promijeniš, jer se na broskim motorima koriste klasični V klinasti remenovi. To ti može napraviti svaki tokar, i ev. mehaničko prilagođenje na motor.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la baraba » 24. 10. 2009. (23:47)

primorac je napisao/la:
baraba je napisao/la:i kako bi odvojio strujni krug drugog alternatora? 8-)

Evo ovako:

Drugi se spaja gdje je "AC Batt Charger" a 701MDVS je "emergency powering VSR"

http://www.bepmarine.com/High-Current-R ... -1472.html

Guglaj malo pa ćeš vidjet. Nita neuobičajeno gdje fali Ampera...

znam za takve sklopke i načine spajanja.
moje pitanje je bilo; kako odvojiti strujne krugove 2 grupe akumulatora (alternatora)?
morao bi imati posebne pobude za svaki od alternatora. da se izvesti, ali je ipak jednostavnije sve povezati preko diodnog razdjelnika sa 2 ulaza za alternatore. ;)

prednost ovih releja iz tvog primjera je u tome što se baterije napune do punog kapaciteta, a preko diodnih za 0,6V manje.
ugrađivao sam ove od bep marinea koje si naveo, poprilično imaju paprenu cijenu.
baraba
Member

PostPostao/la Gaso » 26. 10. 2009. (18:26)

Grinteša, nisam te potpuno razumjeo koji regulator punjena misliš, ja sam mislio da se radi o regulatoru za solarni panel.

Ja sam nekako sklon onom sistemu, da se ubaci između dvije grupe akumulatora mokroprocesorski razdjelnik, a on se stavi između + vodiča starnonga i + servisnih akumulatora, a servisne ako ih imamo više paralelno spojimo, dobro je da ovi su ovi paralelno spojeni istog tipa i kapaciteta. Sabirnica svih punjača (AC 220V, solarni regulator, alternatori ) je kod + startnog akumulatora, a mikroprocesorski razdjelnik otvara + servisnih akumulatora, kad je startni pun i tako nema nikakvih problema sa pobunom alternatora, punjača itd... Startni je uvijek pun, dok se ostali pune koliko preostane struje. Tako se može kupiti sve ostale punjače sa jednim izlazom za jedan akumulator, koji su obično jeftiniji. Dodatnih regulatora nije potrebno montirati, alternatori i ostali punjači ionako imaju u sebi regulator. Sada se više ili manje uzgrađuje u nove brodove, znači da obični diodni razdjelniki nisu više toliko aktualni.
Ja imam mokroprocesorski razdjelnik Cyrix od Victron. Tako su servisni i starni odvojeni, a svi alternatori i punjači se spoje direktno na startni.
To je ova shema, koja je več u nekoj temi na forumu:
slika

Ja imam spojeno sve točno po ovoj shemi, pogledajte kako je spojen Cyrix razdjelnik, ovdje je još neka kutija DC bord, ali u biti je tako kako sam gore napisao. Jedina stvar što se mi ne sviđa u ovoj shemi, pa tako i kod instalacije na mom brodu, je da su kaljužna pumpa i navigacijska svijetla spojena na servisne akumulatore. Ja sam mišljenja da je to pogrešno, pošto je kod takvog sistema ima startni uvijek prioriteto punjenja i je uvijek najviše pun, dok kod servisnog recimo zaboravimo uključen hladnjak, koji nam isprazni servisne akumulatore, a na kraju ne radi kaljužna pumpa, koja je najbitnija na brodu, a drugi primjer je da motor još možemo upalit, pošto je startni pun, dok navigacijska svijetla ne možemo, u slučaju da imamo servisne prazne, pošto alternator prvo puni startnog, pa mu treba nešto vremena da Cyrix otvori punjenje servisnih akumulatora, a do tad ne možemo koristiti navigacijska svijetla, pa tako brod ne može ploviti noču. Ove bitne stvari za plovidbu mislim da uvijek kod trebaju bit montirane tako, da u slučaju ako otkazuju svi akumulatori i motor upalimo na kebele onda treba odmah proraditi sve što je bitno za plovidbu (kaljužna i navigacijska svijetla), zato sam mišljenja da je u ovoj shemi to pogrešno, pa ču to promjeniti na mom brodu i spojiti navigacijska svijetla i kaljužno na startni akumulator, pa možda i sidreni vinč, ako neče bit previše komplicirano, pošto njega uvijek treba koristiti kad motor radi, a u početku kod Cyrix razdjelnika puni se uvijek samo startni, kad je on pun, tek dolaze na red servisni.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la amiklic1 » 27. 10. 2009. (08:17)

Gaso je napisao/la:Ja imam spojeno ...

Pa servisni se napuni jako brzo. isporuči veliku struju u kratkom vremenu pa se, ako je motor u redu, i ne može punit' dugo.

Druga stvar je da se servisna baterija nikad ne smije ispraznit toliko da u njoj više nema struje. Ugradi sklop koji isključi frižider kad je napon servisne još uvijek dovoljno visok za rad kaljužne pumpe i svjetala. A tvoje LEDice rade i na propuh, ne struju :-)

Shema je 100% točna. Ne miješaj kruške i jabuke. Sidreni winch vuče (recimo 500W) 42A bez opterećenja, znači i 60 pod opterećenjem, pa motorna baterija nije za to. Startne baterije služe za kratku upotrebu, kratka jaka pražnjenja. A sidro se diže i duže od onog za što su one sposobne bez negativnih posljedica.

Mislim da imaš pogrešno domenzioniran sustav. mali solarni panel (koji frižider imaš?), baterije malog kapaciteta (treba vidit' bilancu snage, bez toga je samo mišljenje neutemeljeno na činjenici).

Uglavnom mislim da tu nešto ne štima. Veliki panel ti bez problema pokrije potrošnju frižidera. Zimi nema puno sunca, ali i temperature su dosta niže pa je i zahtjev frižidera za strujom puno manji... Ljeti je sve obratno...

A ako je frižider s okomitim prednjim vratima, opnda nema nade. kad ga otvoriš potrošiš sav hladni zrak koji imaš u njemu, pa onda radi opet cijelo vrijeme i troši baterije.... ipak, komfor se plaća...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.