Litij-ionski akumulatori

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Litijionski akumulatori

PostPostao/la janko_ka » 06. 03. 2023. (07:54)

i sam prelazim na litij (LiPoFe4) samo servisna, sam ću složiti bateriju sa BMS-om, jedino što me trenutno brine je alternator. ima dosta toga napisanog na webu, u glavnom radi malog unutarnjeg otpora baterije potegnu veliku struju punjenja i desi se da alternator na malim okretajima bude opterečen više nego treba, nema adekvatnog hlađenja i u glavnim pregori, to se dešava nakon paljenja i prije isplovljavanja dok motor radi na malim okretajima.. oni koji imaju alternatore od 120 i više ampera tih problema ne bi trebali imati. BMS koji imam štiti bateriju ne alternator. ima rješenje DC/DC konvertor koji ograniči struju punjenja on se spoji između baterije i alternatora.. tako da ima tu dosta stvari na koje treba pripaziti..
janko_ka
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la lupis » 06. 03. 2023. (14:13)

Najbitnije da ti brod ne izgori ljeti daleko od kraja,pa da treba plivat satima kroz zonu dozvoljenog glisiranja.

Ako izgori u portu nema veze,ili po zimi na siki u lignjolovu kad je more 12 celzija,nije ni to bitno ionako nakon 15 minuta hipotermija će prekinut plutanje u moru,a nakon 8 minuta plivanje.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la som » 06. 03. 2023. (19:37)

Za sada nije nikome s LiPoFe4 baterijom izgorio brod bar ne u Hr. a i nema dokaza da su se nekome zapalile.
Ako vec mora gorit najbolje je vani na debelom i hladnom moru da ne bi agonija predugo trajala. Ne stignes vidit da do kraja izgori.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la lupis » 06. 03. 2023. (20:06)

Pa to i kažem.
Možda zato i nema dokaza.

Svako toliko samo nova grba na sonderu.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la janko_ka » 06. 03. 2023. (21:15)

eto, biti ću svjedok, i nadam se da ću moći prenjeti pozitivna iskustva.. kako u svemu kod broda treba biti razuman i poštivati pravila struke, neću biti niti jedini niti prvi koji prelazi na LiPoFe4 baterije. Pitao sam u osiguranju u vezi baterija pa nemaju ništa protiv ako su u komadu tj ako ne slažem sam, bez obzira na tehnologiju baterija..
janko_ka
Member

PostPostao/la maverick975 » 06. 03. 2023. (23:25)

janko_ka je napisao/la:i sam prelazim na litij (LiPoFe4) samo servisna, sam ću složiti bateriju sa BMS-om, jedino što me trenutno brine je alternator. ima dosta toga napisanog na webu, u glavnom radi malog unutarnjeg otpora baterije potegnu veliku struju punjenja i desi se da alternator na malim okretajima bude opterečen više nego treba, nema adekvatnog hlađenja i u glavnim pregori, to se dešava nakon paljenja i prije isplovljavanja dok motor radi na malim okretajima.. oni koji imaju alternatore od 120 i više ampera tih problema ne bi trebali imati. BMS koji imam štiti bateriju ne alternator. ima rješenje DC/DC konvertor koji ograniči struju punjenja on se spoji između baterije i alternatora.. tako da ima tu dosta stvari na koje treba pripaziti..

Vnabrodski imaju regler od tipa 15-20 A ....Da li tu ide motor -startna baterija- dc-dc konvektor pa Lifepo4...ili motor-konvektor pa Lipofe4
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la janko_ka » 07. 03. 2023. (07:25)

maverick975 je napisao/la:Vnabrodski imaju regler od tipa 15-20 A ....Da li tu ide motor -startna baterija- dc-dc konvektor pa Lifepo4...ili motor-konvektor pa Lipofe4

ide motor/alternator, startna baterija, dc/dc litij, ja uzimam od victrona, pogledaj na linku https://community.victronenergy.com/que ... bined.html
janko_ka
Member

PostPostao/la bjosip » 07. 03. 2023. (08:31)

Janko pitanje , ima Orion i Orion izolirani , cijena je duplo veća za izolirani? PREDNOST?

Po nekoj mojoj logici oba bi trebala biti izolirani ulaz od izlaza, možeš pojasniti?
EEEEEEEEE!!!!!!!!
bjosip
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: QS 700 weekend

PostPostao/la janko_ka » 07. 03. 2023. (09:23)

bjosip je napisao/la:Janko pitanje , ima Orion i Orion izolirani , cijena je duplo veća za izolirani? PREDNOST?
Po nekoj mojoj logici oba bi trebala biti izolirani ulaz od izlaza, možeš pojasniti?

to moraš sam odlučiti, tj ako imaš odvojeno sva trošila koja dolaze na servisnu bateriju tada treba izolirani, a ako ko ja npr imaš spojen servisni minus pol od baterije na kučište od motora tada je svejedno. https://voltaconsolar.com/blog/2021/12/ ... -is-right/
janko_ka
Member

PostPostao/la Gec » 09. 04. 2023. (19:41)

som je napisao/la:Gledam ove akumulatore, kazu da daju puno vecu kolicinu struje od AGM i Gel baterije. Prednost im je da se mogu isprazniti skoro "do kraja" i najvaznije nema pada napona. Navodno imaju nekakvu elektroniku koja iskljuci bateriju kad je skoro prazna. Tezina joj je oko trecine olovne. Puni se kao normalna i podnosi velike struje punjenja. I naravno kosta dosta. Uspio sam naci 200 Ah od 1500 do 2500 Eura. Svasta sam jos doznao.

Volio bi ako ima netko ko ima znanja i iskustva s time da napise:
Zna li se kolika je okvirna trajnost tih baterija.
Šta je s pregrijavanjem ili eventualnim hladenjem.
Kakva su dosadasnja iskustva s njima.
Jesu li opasnije na brodu od klasicnih.
Treba li mjenjati regler zbog napona.

Iznenadilo me kad sam doznao da se to dosta ugraduje na brodove u zadnje vrime.
Covik mi je rekao da cu dobiti od 200 Ah litijeve baterije vise struje nego od trenutne Gel od 300 Ah i da tezi za trecinu sadasnje. 200 Ah ima 25 kg.
Postoje Litij ion i LIFEPO4 baterije (Litij željezo), ove druge ima najčešće kupiti u 12V verziji zato jer je to sigurna kemija i ne gori. Prednosti u odnosu na olovne su u svemu osim u startnoj struji, znači za startnu ostaviti olovo a za servisnu LIFEPO4, ja sam imao na jedrilici 5-6 godina i to je svemir u odnosu na olovo.
BMS štiti od previsokog napona punjenja, predubokog pražnjenja, prevelike struje pražnjenja i punjenja. Znači prije kupovine dobro obratiti pažnju na sve potrebno i prema tome odabrati bateriju. Bolje je uzeti dvije od 100Ah nego jednu od 200Ah. Cijene od nekih razvikanih proizvođača su sulude i to je za naivce, nađu se od 100 Ah već po cca 500-600 Eura. Mogu se i složiti od čelija i elektronike samo se mora znati što i kako.
Gec
Member

Tip plovila: Crownline Bayside 765

PostPostao/la slot » 06. 06. 2023. (09:47)

Ja imam lifepo4 100ah,kupija sam je lani u solarshop za 600 e i služi mi za minnkotu.Odradim sa njom oko 25-30 sati u kombiniranim vremenskim uvjetima.baterija je lagana 11kg i nema veze sa litijonskim baterijama koje se znaju pregrijati i zapaliti.šta se tiče punjača,treba imati punjač predviđen za nju,nikakvi pametni ili za olovne..Npr.kad padne napon na 12.8v,pametni punjač će pokazati da je baterija puna a u stvarnosti je kraju..Punjača ima za 70 e.Sve pohvale za lifepo4 baterije
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la maverick975 » 07. 06. 2023. (12:07)

Uzeo sam isto kao i ti...koristio dva puta i zadovoljan sam...Da li minkota pokazuje napunjenost na onim lampicama...kako se lifepo4 prazni...
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la bjosip » 09. 06. 2023. (15:03)

Victron Orion 30/30 12 , radio samo par minuta dok sam testirao jel sve ok spojenog.
Primjetio sam da se grije, te htio spustiti struju punjenja , nisam našao kako jer dok ne napuni 14,2 puni s max snagom, jel se netko probao igrati s naponom da bi se smanjila struja punjenja?
Tražim po netu i ono iznenađenje , Viktorom Orion služi kao grijalica, ne samo punjač, ok zimi super al liti?
Nije neka panika, uzet je samo za dopunu kad zatrebalo, pošto sam
Predimenzirao baterije , al pobacao sam sa broda svu šrot kinesku elektroniku koja nikad nije zakazana za Viktron i odmah na početku iznenađenje.
EEEEEEEEE!!!!!!!!
bjosip
Member

Tip plovila: QS 700 weekend

PostPostao/la baja » 13. 06. 2023. (20:09)

Pozdrav!Prvo treba razlikovati kemije Litij-ion nije isto šta i lifepo4,prvi je u široj upotrebi(romobili,mobiteli,auti) jer je nešto jači i lakši od drugog,ali je i skloniji pregrijavanju i samozapaljenju dok kod lifepo4 kemije je takva mogućnost smanjena na najmanju moguću mjeru.Ne treba kupovati debelo precjenjene brandove zato jer se svi,ali baš svi članci proizvode isključivo u Kini u svega par tvornica.Ne smije se,tj. nije preporučljivo spajati ih direktno na alternator jer imaju jako mali otpor pri punjenju i uzimaju iz alternatora sve šta ovaj proizvede i ako nema nekakve regulacije poput dc-dc punjača ili regulatora samog alternatora,sprži ga za čas.A što se tiče majstora električara,svi oni žive i rade u nekoj svojoj komfor zoni i ne zanima ih nova tehnologija,jer im je tlaka učiti i pročitati nešto o tome i jer još uvijek mogu uzeti novce na zaostaloj i zastarjeloj tehnologiji koja je već 100 godina na tržištu i nema skoro nikakvih nepoznanica.Majstor koji je meni ugrađivao sve vezano za lifepo4 rekao da je on osobno odgovorio 4-5 vlasnika plovila od te tehnologije zato šta ne zna ništa ili jako malo o tome.Ja sam osobno dvije pune godine proučavao i čitao sve o tome i jako puno naučio i u suradnji sa Indel marine-om tj. gosp. Perom Lopandićem isprojektirao cijeli sustav i ima sve moje preporuke.Imam dvije Renogy lifepo4 baterije svaku od 200 ah koje se pune preko tri različita punjača koji mogu raditi svaki zasebno,a i zajedno i kad rade zajedno dobijam 80 ampera struje punjenja,prvi je Victron dc-dc 30 a izolirani koji je spojen na startnu bateriju,drugi je mppt solar i treći je Victron Phenix 50 ampera koji je spojen na shore tj. na generator.A sve se to kontrolira preko aplikacije na mobu.Već druga godina prolazi i nemam nikakvih problema s ničim vezanim na struju.A kuham na indukciji i el. roštilju,kuham kavu na espresso aparatu preko 2,2 kw invertera(plin sam izbacio) i još koristim dvije Minn Kote za panulu,sve sa te dvije baterije i struje ima u izobilju i najbolja stvar od svega je da kad se isprazne,mogu se napuniti za par sati jer mogu primiti u sebe svu struju koju im daš,za razliku od klasičnih baterija kojima se povećava otpor punjenja čim su više napunjene.Moja svaka preporuka ide za lifepo4.Malo duži tekst,ali se nadam da sam barem nekom pomogao u odluci.
baja
New Entry

Tip plovila: Damor Furia Yanmar 6LPA 315 ks

PostPostao/la SHETLAND » 13. 06. 2023. (21:44)

Vrlo korisno...
Hvala
....samo je u mašti granica...........
SHETLAND
Member

Tip plovila: SHETLAND 610 , JLM PERKINS 75 ks

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.