Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
janko_ka je napisao/la:i sam prelazim na litij (LiPoFe4) samo servisna, sam ću složiti bateriju sa BMS-om, jedino što me trenutno brine je alternator. ima dosta toga napisanog na webu, u glavnom radi malog unutarnjeg otpora baterije potegnu veliku struju punjenja i desi se da alternator na malim okretajima bude opterečen više nego treba, nema adekvatnog hlađenja i u glavnim pregori, to se dešava nakon paljenja i prije isplovljavanja dok motor radi na malim okretajima.. oni koji imaju alternatore od 120 i više ampera tih problema ne bi trebali imati. BMS koji imam štiti bateriju ne alternator. ima rješenje DC/DC konvertor koji ograniči struju punjenja on se spoji između baterije i alternatora.. tako da ima tu dosta stvari na koje treba pripaziti..
maverick975 je napisao/la:Vnabrodski imaju regler od tipa 15-20 A ....Da li tu ide motor -startna baterija- dc-dc konvektor pa Lifepo4...ili motor-konvektor pa Lipofe4
bjosip je napisao/la:Janko pitanje , ima Orion i Orion izolirani , cijena je duplo veća za izolirani? PREDNOST?
Po nekoj mojoj logici oba bi trebala biti izolirani ulaz od izlaza, možeš pojasniti?
Postoje Litij ion i LIFEPO4 baterije (Litij željezo), ove druge ima najčešće kupiti u 12V verziji zato jer je to sigurna kemija i ne gori. Prednosti u odnosu na olovne su u svemu osim u startnoj struji, znači za startnu ostaviti olovo a za servisnu LIFEPO4, ja sam imao na jedrilici 5-6 godina i to je svemir u odnosu na olovo.som je napisao/la:Gledam ove akumulatore, kazu da daju puno vecu kolicinu struje od AGM i Gel baterije. Prednost im je da se mogu isprazniti skoro "do kraja" i najvaznije nema pada napona. Navodno imaju nekakvu elektroniku koja iskljuci bateriju kad je skoro prazna. Tezina joj je oko trecine olovne. Puni se kao normalna i podnosi velike struje punjenja. I naravno kosta dosta. Uspio sam naci 200 Ah od 1500 do 2500 Eura. Svasta sam jos doznao.
Volio bi ako ima netko ko ima znanja i iskustva s time da napise:
Zna li se kolika je okvirna trajnost tih baterija.
Šta je s pregrijavanjem ili eventualnim hladenjem.
Kakva su dosadasnja iskustva s njima.
Jesu li opasnije na brodu od klasicnih.
Treba li mjenjati regler zbog napona.
Iznenadilo me kad sam doznao da se to dosta ugraduje na brodove u zadnje vrime.
Covik mi je rekao da cu dobiti od 200 Ah litijeve baterije vise struje nego od trenutne Gel od 300 Ah i da tezi za trecinu sadasnje. 200 Ah ima 25 kg.
Natrag na Ostala elektronička i električna oprema
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.