Pagus dobro zapažanje pa sam dužan pojasniti par stvari iz tog kućnog video uratka...
1. Nije steper nego običan motor, no nebitno. Primjedba stoji i dalje.
2. Ovaj motor koristim samo u radioničkim uvjetima za potrebe testiranja. U realnim uvjetima koristim motor Magneti Marelli kojem je osnova motor od brisača sa pužnim prenosom. Prvo što je taj motor puno sporiji a drugo ide preko remenica u odnosu otprilike 1:4,5 tako da ne radi histerično kao ovaj radionički nego puno mekše i lakše.
3. Kako sam prije napisao, na filmu jaki i brzi motor okreće neznatnu težinu (oko 250 grama komplet elektronika i kućište). U realnim uvjetima tu je otpor lista kormila, otpor sajle...
4. Soft start sam predvidio u jednom momentu (H most sa mosfetima i pwm) ali sam odustao zbog univerzalnosti. Naime, želim da ova elektronika može upravljati kako elektromotornim sustavima tako i hidrauličkim a kod ovih drugih nema soft start, ima samo otvoren ili zatvoren ventil za lijevo/desno.
5. Ključna stvar svega je PID algoritam (Proporcionalno Integralno Diferencijalni regulator) koji je naravno implementiran softverski. parametri tog upravljanja različiti su za razne uvjete tako da ovo upravljanje sa filma ne uzimam nipošto kao konačno jer predstoji testiranje i podešavanje na brodovima raznih vrsta kako sam gore i napisao. Bit ovog videa je da je moj program proradio na zadovoljavajući način a ostali posao je samo "tuning" PID parametara (
http://robotics.stackexchange.com/quest ... -pid-loops )
U svakom slučaju od jučer puno lakše dišem