Elektro propulzija većih brodica

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Elektro propulzija većoih brodica

PostPostao/la NOŠTROMO » 12. 06. 2008. (12:31)

Ako sam te dobro razumija takav motor sa onom serijom akumulatora bi ima oko 6 sati autonomije šta je zanemarivo kad se uzme da dosta ljudi, konkretno ja, kad ide bilo di vozi minimum 15 sati a često i po 25 - 30, a nemam se mogučnosti navečer vezat u marinu i uštekat na struju. Znači opet moram palit agregat koji troši na normalnoj snagi oko litru na sat i ovisim o pouzdanosti malenog jednocilindrčnog motora (vjerojatno benzinca, jer napravit dizelski agregat košta).
Moj motor kompletno sređen izađe oko 4 000 eura. Troši 5l/h i gura 4000 kg težak brod konstantnom brzinom od 6.7 čvorova. Generalka na njemu košta 500 eura, a potribna je tek nakon bar 5 000 - 6 000 sati rada. Sad napravite računicu šta se više isplati i šta je pouzdanije. I taj agregat triba reparirat nakon određenog broja sati, baterije se moraju prominit nakon određenog broja godina, šta izađe puno skuplje nego generalka na mom motoru! A da ne spominjem da cili sustav u početku košta debelo preko 15 000 eura, šta mi u razlici u cijeni odma osigurava oko 10 000 Eura goriva = oko 7 500 litara dizela, šta mi je dovoljno za 7 godina besplatnog uživanja. Nije sve baš idealno kako izgleda na prvi pogled
NOŠTROMO
Member

PostPostao/la amiklic1 » 12. 06. 2008. (16:40)

Prvo odgovor primorcu. Prema mojim saznanjima, potrebna je 3-4 puta manja snaga motora ako se koristi elektro pogon, nego kod diesel motora. Govorim o onom što čitam okolo, prema iskustvima drugih osoba, ne po svom iskustvu.

Šta se tiče tog LDW2204 kod Zubaca, da, tvrdim da će postići iste performanse s ovim motorom.

Malo je preskupo, istina, probati pa falit. Tu se slažem, i najlakše je uzet' nešto provjereno i gotovo. Nove tehnologije svakako teško ulaze u uporabu. Volio bi da iman manji brodić pa da mogu nešto provat' s nekim "običnim" elektromotorom (PM svakako).

A to šta kažeš da voziš po 15, 20 i 30 sati svakako je problem. Ipak, isplatilo bi ti sae uzet samo elektromotor bez velikog baterijskog bloka, jer isplativost je svakako znatna. ne štediš prostor, jer agregat je svakako velik, ali štediš gorivo. I to puno goriva. A ako uzmeš u obzir tvoju potrošnju s tolikim rutama (!), onda pogotovo.

A nema niti buke... :-)
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la primorac » 12. 06. 2008. (16:59)

Perendev EMM generator:
Power output : 100Kw 263.157 amps@ 380 volt 3 phase.
Continuous power output is 90KW
Synchronous generator.
4 or 8 pole
Temperature rating is 30-40c normal load
Weight 250kg
Dimensions: 1.2m Long
1.2m Wide
1.4m High

Fuel: None

Evo isto sa neta, Perendev generator koji ne troši nikakvo gorivo... forum:boatdesign.net -
Solomon Technologies - "Electric Wheel" electric motor propulsion systems

BTW, možeš na barci od 4 metra probati Minn Kota trolling motor ili Rhino, pa ćeš vidjeti...

Meni ovo nalikuje na perpetuum mobile ?!?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la amiklic1 » 13. 06. 2008. (08:43)

Da, liči na perpetuum mobile. Bilo je neke rasprave u vezi ovog, u pogledu demagnetizacije NdFeB magneta. Istina je da se ti magneti demagnetiziraju na temperaturama od 80 do 200 i više stupnjeva celzija (ovisno o modelu).

S tim magnetima radi se i SMOT te neke druge koncepcije "perpetual motion" mašina.

Ipak, SMOT i slične "igračke" (zasad) služe isključivo za zabavu, dok bi se u budućnosti netko mogao sjetiti jako jednostavnog načina implementacije oklretne i padajuće kuglice za proizvodnju ogromnih količina energije.

Magneti su jako zanimljiva stvar.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la vetos » 13. 06. 2008. (21:08)

pozdrav svima, nešto slično sam vidio u jednoj jedrilici. Naime zastupnik za poljske jedrilice VIKO u Sloveniji ( tvrtka ARTS iz Ribnice ) je to ugradio na svoju jedrilicu VIKO 25, nazvao ju je eco power. Ima ovu varijantu da se malo nadopunjuje kad jedri, ali ga još malo muči autonomija . Vlasnik se zove Aleš Lesar i uz zastupstvo za VIKO ima firmu u Sloveniji koja se bavi nečim u vezi struje. Krajem prošle godine smo bili na tom brodu gdje nam je demonstrirao pogon - odlična stvar ( najviše mi se svidio moment i tišina kad plovi, odmah koristi punu snagu ) On je negdje dao ugrađivati valjda vodeni dio, motor je kupio original, i znam da je puno uštedio na ostalim sklopovima oko motora jer je koristio neke dijelove koji su standardni. Čovijek se razumije u to i jako je pristupačan, pa ako nekog zanima kakav savijet ili mogućnost ugradnje ( znam da on to nudi i na tim jedrilicama )neka mu se javi

http://www.viko.si/cro/index.php
vetos
New Entry

PostPostao/la unije » 22. 06. 2008. (23:30)

vetos ti uopče nemaš problem s autonomijo. od Pirana do Kopra imaš milju dve. uzmeš stari akumulator od yuga 45 i celi dan navigaš ? kaj ne? savršeno !
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 23. 06. 2008. (12:06)

unije je napisao/la:vetos ti uopče nemaš problem s autonomijo. od Pirana do Kopra imaš milju dve. uzmeš stari akumulator od yuga 45 i celi dan navigaš ? kaj ne? savršeno !

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la val1 » 11. 10. 2011. (20:41)

Da li netko zna koji osim Pičuljana s Raba još renomirani brodograditelj u nas nudi hibridni pogon ?
val1
Korisnik baniran

PostPostao/la tg-boy » 11. 10. 2011. (21:10)

činjenica je da svit ide naprid i da je možda klasični motor bilo oto ili diesel sa svim dodacima za bolju iskoristivost tipa turbina, kompresor, sekvencijalna turbina, itd gotovo prošla svršena stvar i da je samo pitanje trenutka kada će električni motori zavladati svjetom - pri tom mislim na pojam iskoristivosti energije magnetskog polja
ali.... to će možda biti za 20, 30, 50 godina i to u europi a kod nas će se pomalo uvoditi oko 3000te godine dok nam sve razvijene zemlje budu imale ijednu tvornicu klasičnih motora i do jedan motor na svom skladištu..... modernizacija brodova biti će poslijedica modernizacije cijelokupnog društva i njegove svijesti i naobrazbe.......tako da se ostavim krležijanskog pisanja.... amiklić svaka čast na dobroj temi ali .......
na kraju krajeva i tradicija je dio kulturne baštine a ljudi sa godinama se okreču korjenima i tradicionalnom pristupu moru jer more nije ulovit 300kg liganja nego možde 3 za večeru, ne uvatit jato palamida od 45 dkg nego jednu-dvi od kila za društvo.... otić pod sviću nije zarada nego gušt i mala korist... a mi smo zaboravili guštat..
guštat u brundanju stare motorine i onome mirisu nafte i rose u zraku, onoga vitra kojeg bi moga uvatit u jedro i samo plovit i odmorit se .....
eto......
....sorry ako sam malo OT ili skrenija
s
teme
:oops: :oops: :oops:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la amiklic1 » 12. 10. 2011. (12:59)

Vitar, sunce, sve je to super...

Super je i stari krikaš kad pali a svaki takt mu čuješ, s razmakom od male vječnosti. I kad trese pod guzicon, sve je to gušt i poseban osjećaj.

Svojedobno san gleda jednu prekrasnu gajetu, lipu, drvenu, cca 6 metara, ma krasota za vidit, kamoli koristit. mala kabina, sve skladno, baš te zove da dođeš i odvežeš je.

Dok san se ja mislio, jer mi je bilo jako teško odlučit se na 2. brod, odma se prodala, u 10 dana...

Elektro pogon je dobar, al' kako smo mi navikli na forme koje već imamo, i teško se od toga odvajamo i ne prihvaćamo ništa novo i moderno, teško će i to zaživit'.
Ima brod koji s 40 konja lipo ide 12 čv., a potegne i do 17-18, dug je 12 metara i dobio je brojne nagrade za dizajn i izgled, a pogotovo za ekonomičnost.

zašto ne napisat koji je to brod? Baš za to šta je gori spomenuto. Ne isplati se ljudima nudit nešto novo, kad ni u ono šta imaju ne viruju ;-)....
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 12. 10. 2011. (13:21)

val1 je napisao/la:Da li netko zna koji osim Pičuljana s Raba još renomirani brodograditelj u nas nudi hibridni pogon ?

Nanni diesel, prije više od godine dana sam sam rapitivao na jednom sajmu nautike, i ostalo je mi je u sjećanju da ta "radost" košta oko cca 25.000kn
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la tg-boy » 12. 10. 2011. (20:18)

amiklic1 je napisao/la:Vitar, sunce, sve je to super...

Super je i stari krikaš kad pali a svaki takt mu čuješ, s razmakom od male vječnosti. I kad trese pod guzicon, sve je to gušt i poseban osjećaj.

Svojedobno san gleda jednu prekrasnu gajetu, lipu, drvenu, cca 6 metara, ma krasota za vidit, kamoli koristit. mala kabina, sve skladno, baš te zove da dođeš i odvežeš je.

Dok san se ja mislio, jer mi je bilo jako teško odlučit se na 2. brod, odma se prodala, u 10 dana...

Elektro pogon je dobar, al' kako smo mi navikli na forme koje već imamo, i teško se od toga odvajamo i ne prihvaćamo ništa novo i moderno, teško će i to zaživit'.
Ima brod koji s 40 konja lipo ide 12 čv., a potegne i do 17-18, dug je 12 metara i dobio je brojne nagrade za dizajn i izgled, a pogotovo za ekonomičnost.

zašto ne napisat koji je to brod? Baš za to šta je gori spomenuto. Ne isplati se ljudima nudit nešto novo, kad ni u ono šta imaju ne viruju ;-)....

to je baš to ---- dobro je nova ali je lipo i tradicionalno -- pa ko kako hoće i može-------
kod mene u lučici ritki su ljudi koji priznaju jednu nepobitnu istinu- čovik sređuje svoj brod kako hoće po guštu i može financijski ... i ukusi a i potribe su različite- zato cijenim svakoga ko se za svoj gušt muči i trudi - sitite se MOP-a, a eto vidite i Papu te ostale nekome je ono šta rade super a nekome navalja - to je brod.
reka bi jedan " komod prije svega "

ps. pozdravija te bivši kolega asanović.... :wave:
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 12. 10. 2011. (22:23)

Caca? A di si na njega naletio :-)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 12. 10. 2011. (22:51)

dosa radit kod mene :D
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la valko » 16. 10. 2011. (22:04)

Ami, ideja mi se sviđa :thumbup: Imalo bi to puno prednosti. Lipo bi bilo panulavat da se ništa ne čuje ni ne smrdi... Ipak, more nije baš zahvalan prostor za eksperimentiranje. Budućnost će pokazat. Tema je u svakom slučaju zanimljiva :thumbup:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares Patrol 690

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.