Marko123 je napisao/la:Pozdrav,
upravo sam se vratio s 14 dana plovidbe od Vodica do Premude i nazad. POjavio se slijedeci problem s punjenjem baterija pa da pitam za savijet.
Imam 2 baterije. Startnu oko 50Ah i servisnu oko 180Ah.
Automatski prekidac prebacuje punjenje s baterije A na B.
Prvo puni A (startnu), pa onda B.
Kako vrijeme nije uvijek bilo sjajno, znalo se desit da ostanem 2, max 3 dana u portu i tako ja potrosio servisnu bateriju.
Startna je puna jer sva trosila imam spojena na servisnu.
I sad ja krenem dalje putem i desava se slijedeci problem. A puna, prekidac pocinje puniti bateriju B. Puni ravno 30 sekundi i prebaci na A. Tada puni A (koja je tako i tako puna) i opet prebaci nakon 30 sekundi na B.
U konacnici se desi da od 8 sati plovidbe, 4 sata on puni vec punu bateriju A, znaci puni u prazno. I samo 4h puni servisnu koju bi u stvari trebao tih cijelih 8 sati puniti.
Dali netko zna kako ovo rjesiti ?
da probam pomoći... nije ti startni akumulator vrisnuo, kako sam imao prilike pročitati par postova iznad, nego servisni.
vsr koji ti je instaliran ima 30s zadršku (obično su dva stupnja zadrške - prvi koji reagira sporije na manju razliku napona aku1 i aku2 i drugi koji iskopčava nakon par sekundi zbog veće razlike napona aku1 i aku2) prije nego li iskopča, a iskopčava upravo zato da bi zaštitio startni akumulator da ne doživi istu sudbinu kao i servisni. i to je lijepo od njega, osim detalja što ti sada onemogućava da napuniš servisni akumulator jer je toliko ispražnjen da vsr iskopčava. catch 22
nudim tri rješenja:
a) provjeri napon punjenja i ako si sto posto siguran da je ispravan (14,4V ili uglavnom iznad 13,8V), bilo bi dobro ugraditi ručnu sklopku koja će ti raditi isto što i vsr. neki to zovu emergency paralelator. obično se koristi za situacije kada je startni ispražnjen, a uključivanjem se paralelno spajaju servisni i startni da možeš upaliti motor. ali naravno da vrijedi i obratno. znači vsr ostavljaš kako je, a tu sklopku dodaješ i spajaš paralelno vsr-u. uključuješ ju po potrebi u situacijama kada ti je servisna ukomirana.. ali naravno samo kada motor radi i imaš izvor punjenja.. i ne zaboravi ju isključiti kada isključiš motor!
b) izvadi servisni i napuni ga doma
c) provjeri da slučajno nije servisni toliko ukomiran da se više ne može puniti?