Gec je napisao/la:SEA je napisao/la:Neko od vas je spominjao koliko agm povuce ,pa 4X100ah agm povuce 70-80 ah ali kroz 1h to padne na cc 30ah barem meni i nije mi ugodno kad imam tih 70ah punjenja.Lifepo4 ce stalno vuc max struju tu je ta razlika na koji treba pripaziti.
Agm baterija cuga maksimalnu struju do 90% kapaciteta, tada joj pada struja punjenja, znači nema tu velike razlike između njih i Litija. Te AGM baterije koje imaš su za stacionarne sisteme i predviđene za punjenje sa 10% struje nazivnog kapaciteta i 10-11h laganog punjenja. Struja punjenja počinje padati ako se krene ozbiljnije grijati što pretpostavljam da je kod tebe slućaj. Može biti i da se alternator zagrije pa smanji struju ili su baterije pri kraju napunjenosti, pao im je kapacitet itd. Ukoliko imaš potrebe za toliko struje tebi su te baterije premale. Postoje AGM baterije baš za nautiku ili aute koje mogu podnijeti veće struje punjenja i te baterije se ponašaju vjerovao ili ne slično kao Litij baterije. Te baterije imaju preko 90% iskoristivosti a Litij od 95-98%, unutarnji otpor im je čak i niži od LIFePo4 što kaže da su VEĆE opterečenje za alternator. Ovo što vidim da tebi sustav nije dobro osmišljen ćim ti treba 4 sata vožnje da napuniš baterije a glavni problem je u premalom kapacitetu baterija koje nisu baš adekvatne za tu namjenu. Kažeš da ti je sa starim alternatorom punilo sa 30 A a sada ispada i da sa ovima puni isto, nisi se baš pomogao sa tim jačim alternatorima.
Upravo ono sto sam napisao sve izvrnuti da bude drugovacije...
Po mom pegulanom iskustvu baterija koju ti i slicni nazivate 300ah Sole a realno je cc 220ah,nikad a ni prazna nije mogla povuc neku extra veliku struju ,dok one baterije koje ti nazivas za stacionarne sisteme i 10% punjenja mogu povuci puno vise..
All Power Safe SBS 100F batteries are designed with EnerSys' proprietary thin plate pure lead technology (TPPL). Batteries utilizing this advanced technology have a better energy density, better resistance to heat, and lower internal resistance to support higher rate charging and discharging!
Jer kako gore pise imaju izrazito mal unutrasnji otpor ,sto je slicno s lifepo4,od kojeg kostaju nesto vise btw.
Tehnicki si slabo potkovan,ili necitas rekao sam da sad shunt mi kaze da imam 70-80ah na servisu ,a jos su ostale 4 baterije 75ah svaka agm optima kojima ne mogu vidjeti punjenje ,one imaju godisnjicu 10g uspjesnog rada s sbs 100f baterijama
Ja zelim kad vozim 2h da mi alternator je ustanju ubaciti 50% svoje snage u baterije i danas mi to radi bez greske,s hitachi alternatorims to nisam mogao,jer su temperaturno zaštićeni to su alternatori za punit startnu bateriju ,a mislim da i ovo ljudi brkaju ovde na forumu.
Danas imam ovo i nemam greske ni ogranicenja,opet to treba staviti na neku remenicu i nije bas za unjuli klinasti remen ali ce i to biti tema o kojoj ce se sve znati na forumu bez prakticnog iskustva.
Moji alternatori su Balmar marine i max sto ide na single remen
Marine Alternator Features
Double-insulation to eliminate electrical shock in wet conditions and prevent sparks. Dual fans and large heat sinks for self-cooling under high, continuous loads. Stainless steel bearings, corrosion-resistant metals and heavy-duty coatings.
Vidim da spominjete ebay zastite za zeke peke i sl,to je izvrsno ali kako ces puniti svoj battery bank ako imas pad napona i struje,opet dolazimo do toga da pricate o francuzu 6,7m s dvi baterijice a ja pricam o brodu koji gdje vlasnik zeli imat komfor i puno vece baterije s potrosnjom. I to sam napisao 4X100ah + 4X 75ah .
Tako da je meni tema zakljucena ,brod moze punit 70-80ah servis,mogu sutra i lifepo4 stavit ,solari mi pune kucu s do 80ah 52v lifepo4 i sve radi kako treba jer pratim/čitam forume gdje su ljudi to prakticno i napravili,usa je tu svjetlosnu godinu ispred nas