Litij-ionski akumulatori

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Litij-ionski akumulatori

PostPostao/la porer » 15. 03. 2025. (15:43)

Prekinite prepucavanje smiješno je to za čitat. Mislim na sve skupa a ne na nekog pojedinačno. Svatko od nas ima neke kvalitete a forum je tu da ih ujedinimo. Ja se ne miješam tamo gdje nemam što reći, recimo plastificiranje ili bliže u mojoj struci oko Li Ion akumulatora jer ni s jednim od toga nemam iskustva pa pročitam i šutim.
Iskustva na moru imamo svi od luftića pa do broda od 300 metara, pa nikom nije bogom dano da zna sve o svemu. Najgore je pričat o nečem što ne znaš, kako je u jednom filmu to lijepo opisano rečenicom "Nikad nemoj lagati ako ne znaš istinu".
Ponavljam ne bih sad o imenima ali sa svih strana ima pretjerivanja.

Peace
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josey » 15. 03. 2025. (15:59)

dovoljno je da procitas ko komentira postera (u ovom slucaju mene i to jako cesto) a ko komentira temu.
netreba bas bit tesla da ti nakon svega par postova sve bude kristalno jasno. A i isa bi toliko daleko i reka da je bit o ko prvi zasere temu, a eto to je i ribi ocito primjetija.

ja san u predzadnjem postu komentira “clanak” u kojem se opisuje rad “smart” alternatora, a koji je sve samo nije smart. I to sam napisao iz svog iskustva, a ne svog stajalista kojeg sam stvorio citajuci sto drugi pisu. Dakle probao sam i “programirao” ecu sto da kaze alternatoru. Isti rade i danas godinama iza programiranja (stovise ne da sam izprogramirao nego sam kompletnu struju napravio od nule, al to je za neku drugu temu - valjda)
Naravno to na brodu nemozes, jer nemozes mjenjat postavke ECUa motora, al opisani princip po, ponavljam, mom
iskustvu (a koje je mozda i slucajno i pogresno) nije tocan.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Mastrinka » 22. 03. 2025. (20:19)

Obeća san se javit kad Basengreen 300 Ah stigne. Evo, tu je. Putova je četiri radna dana. Sve je bilo tip-top zapakirano. Članci su istog napona, kapacitet na 50 %. U tijeku je 1. ciklus. Sve se čini odlično.
Mastrinka
New Entry

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la SEA » 11. 04. 2025. (17:15)

Mastrinka je napisao/la:Baterija naručena. Sad je triba spojit. Ima li ko da je samo zamijenija olovnu litijevom i da mu BMS bez dc-dc punjača sam regulrira punjenje preko alternatora?

stavi dc dc renology 20-40

za 80ah alternator, 50amp dc dc ti je puno za taj alternator a pogotovo ako je temperaturno zasticen kao hitachi

nasi alternatori su za punit startnu bateriju kratko nakon startanja a ne 50ah gurat 2,3 sata u 300ah litijevu bateriju

zato je renology dc dc 20-40 dobar jer mozes birati 20 ili 40amp punjenje

victron je neopravdano skup

inace basen ima dvi stranice za naruciti dva vendora nisu iste cijene ,neznam za baterije
SEA
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la Spearfish » 14. 04. 2025. (19:06)

SEA je napisao/la:
Mastrinka je napisao/la:Baterija naručena. Sad je triba spojit. Ima li ko da je samo zamijenija olovnu litijevom i da mu BMS bez dc-dc punjača sam regulrira punjenje preko alternatora?

Uspoređuješ dva uređaja gdje je jedan Fiat a drugi Audi...
Spearfish
New Entry

Tip plovila: Merry Fisher 895; YAMAHA 350

PostPostao/la SEA » 14. 04. 2025. (20:24)

Spearfish je napisao/la:
SEA je napisao/la:

Uspoređuješ dva uređaja gdje je jedan Fiat a drugi Audi...

fiat je imao prvi motor sprijeda i dvi bregate u glavi s duplim karburatorm,jos uvjek fire motori su misaona imenaica za ostalu konkurenciju

nego ajmo na renology to je ustvari brend ali moze se kupiti i no name isti

zrakom hladzen ,ventilator puno bolja opcija od victron 30amp dc dc koji se pregrijava i kosta je onda 3x vise

victron je ok ali nisam ljubitelj svih proizvoda njegovih a neki proizvodi i ne trebaju da budu meni ip68 i placam za to
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la beba » 15. 04. 2025. (11:29)

Fire motori su bogovi motora sta se tiče kvalitete i pouzdanosti
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la dusko75 » 16. 04. 2025. (08:38)

Pozdrav,

Renogy DC-DC 50A sam instalirao prošle godine, koji mi puni startni akumulator i servisnu grupu od 2 x 100ah Lifepo4, alternator je 50A, Renogya sam ograničio na 40 a punjenje, inštaliran je još 12 V 200 W solar panel Renogy, sve radi BP i nakon 16 dana na vodi nije bilo manje struje od 75% (hladnjak 90l, radio, pumpe, el. WC...)
dusko75
New Entry

Tip plovila: Gobbi 255 FC

Prethodna

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.