Došao sam na ideju da si složim prijenosnu kombinaciju
Prijenosni Solar bi vezao na tendu, spustio kabel u kokpit gdje bi pod stol stavio friđ. Dodatni kabel u motorni prostor do tog servisnog akumulatora.
Eventualno, dodat sklop za punjenje servisnog s alternatora (voltage sensitive relay mi radi u kamperu kao sat već godinama - 10-15 EUR npr. https://vi.aliexpress.com/item/1005006280153871.html) ako solar ne bude dovoljan.
Situacija:
1. Imam u kamperu kompresorski prijenosni hladnjak (Indel s Danfoss kompresorom), mobilnu solarku 150W i kontroler (kinezi) i jedan viška akumulator.
2. Brod za boravak koristim možda 15 dana godišnje, najčešće u komadu ili kroz 7-8.mjesec
3. Ostatak godine se koristi povremeno za dnevne ribolovne izlete (može se ponijet led)
4. Prijenosni hladnjak koji imam ne stane nigdje suvislo u kabini
5. Za duži boravak, dosta je komplicirano imat neku klopu i cugu na brodu bez frižidera
6. Nisam sklon ostavljanju kineskog jeftilena na brodu (U kamperu se to sve rasklopi i spremi kad ne treba)
Protiv fiksne instalacije:
1. Treba bar cca 400 EUR potrošit na dodatni friđ, solar i kontroler (a za poštenu opremu i do 1000)
2. Fiksna solarka na MF 655 blokirala bi krovni prozor. Porer je stavio sliku jednog kojeg je radio i nije mi se to baš dopalo.
3. Treba bušit i pilat po brodu
4. Gubitak ormarića (na mjestu gdje bi došao fiksni)
Protiv moje ideje:
1. petljancija s premještanjem 2x godišnje
2. Hladnjak u kokpitu - zauzima mjesto i osjetljiv je na vremenske (ne)prilike
Dajte još protiv!