Bok ljudovi,
situacija je sljedeća. Radi se o motoru Yamaha 20BEPL. S njim bi htio puniti u vožnji 2 ista GEL akumulatora. Jedan bi bio startni a drugi servisni.
Zamislio sam to tako ta bi ih spojio u paralelu sa 25mm2 kabelom sa tim da bi na "+" grani bio osigurač 80 A i upravljački relej 12V koji "podnosi" 100A. Taj relej bi se aktivirao preko
vremenskog releja koji bi dobio signalni napon nakon okretanjem ključa, odnosno davanje kontakta.
Znači kada okrenem ključ i upalim motor povučem struju samo sa startnog akumulatora, i tek nakon tipa 5 sekundi vremenski relej mi uključi glavni relej i
uključuje u krug punjenja drugi akumulator. Nakon gašenja motora gubi se upravljački napon i odvaja mi "+" granu i trošim samo servisni akumulator.
Uglavnom pročitao sam forum i teme punjenja akumulatora i nemojte mi spominjati one sklopke 1-2 - both -off i ta sr@**a.
Moje pitanje je može li se što dogoditi motoru, regleru, alternatoru ako nakon tih 5 s spojim drugi akumulator u krug punjenja. Velike struje, iskrenje???