dioklecian je napisao/la:ok , hvala na savjetu , a jeli galvanska struja jede ove kabele od bakra ?
kupija sam tu samovulkanizacisku traku u chipoteke ali mi jos ni dan danas nije jasno kako se koristi , pa se samo sluzim buzirima a
naknadno sam nabavija crne sa smolom koji kad se ugriju na kraju ispuste nekzu smolu koja zaljepi sve krajeve
samovulkanizacisku traku probao sam je grijati ali ne stiska se kao buzir , pa nije valjda da se samo omota pa ona sama vrimenom stisne , ili nekako drugacije?
Ovaj bužir koji je iznutra namazan termoljepilom je zakon za takve stvari. S takvima se izoliraju i podzemni kablovi kad se krpaju.
Samovulkanizirajuća traka se koristi samo namatanjem bez grijanja ali se prije namatanja skine ona bijela folija i traka rastegne skoro do granice pucanja i takva napeta se namata. Zadnji namotaj, ako je dobro rastegnuta, će se sam dovoljno uhvatiti/zalijepiti za prethodni.
Ako je izložena suncu onda treba preko nje još namotati crnu izolir traku za zaštitu od UV.
Nakon dan-dva se slojevi vulkaniziraju i više se ne može odmotati nego samo rezanjem skidati.
Kad se radi s trakom prsti i podloga moraju biti čisti, suhi i odmašteni jer inače se neće vulkanizirati zbog nečistoća.
Galvanske struje neće izazvati elekro-koroziju i "pojesti" bakar ako je bakar na suhom, dakle u izolaciji s namaštenim završecima u stopicama.
Opet ponavljam da ako je kabel u izrazito vlažnom i mokrom prostoru onda treba biti bolji kabel baš za brodsku namjenu.
Obični kabel ima izolaciju koja je djelomično porozna i vremenom propušta zrak i vlagu. Zato bakar potamni ali tu stane i dalje se ne raspada osim ako ima toliko vode da se nastavlja kemijska reakcija i raspad zaštitnog sloja u vodi.