Problem s punjenjem baterije

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Problem s punjenjem baterije

PostPostao/la Marko123 » 27. 08. 2013. (14:33)

porer je napisao/la:Alternator bateriju puni sa 14,4V.
Punjenje se prekida kad baterija dosegne 13,8V. To se smatra potpuno napunjenom baterijom.
Puna baterija smatra se sve dok joj napon ne padne ispod 12,8V.
Ova tablica opisuje pražnjenje baterije pa stoga ni ne opisuje napone više od toga.

Ako se sjecas, nemam alternator nego dinamo. Mozda je u tome stvar.

Zasto punjac prestaje punit servisnu bateriju, koja definitivno ne dosegne 13,8, i prebacuje na startnu ?
Znaci startnu puni kako treba, problem je sto servisnu puni kratko (30 sekundi) makar je prazna. Servisna je nova vartina deep cycle.

Drugi tjedan cu tocno izmjeriti pa javim. MOzda pokazivac, odnosno voltmetar ne izmjeri tocno, s obzirom da mu struja ide preko komandne ploce.
Izmjerit cu direktno napon na baterijama, pa usporediti s pokazivacem na ploci
Marko123
Member

Tip plovila: SKORPIK 6,33

PostPostao/la porer » 27. 08. 2013. (15:14)

To sa dinamostarterom definitivno je moguć izvor problema, taj zastarjeli sistem jako varira i nije pouzdan. Već sam ti govorio da (iz više razloga) pređeš na alternator a ovo ostaviš samo za paljenje motora.
Regulator prebaci punjenje iz startne na servisnu kada startna dosegne 12,8 V. U stvari on ih u tom momentu paralelno spoji. Pošto ti je startna slaba a dinamostarter daje malu struju punjenja (reda 10 - 15 A) startna se brzo 'prelije' u servisnu i napon joj padne ispod 12,5 kada regulator opet prebaci punjenje na nju.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Marko123 » 28. 08. 2013. (08:56)

porer je napisao/la:To sa dinamostarterom definitivno je moguć izvor problema, taj zastarjeli sistem jako varira i nije pouzdan. Već sam ti govorio da (iz više razloga) pređeš na alternator a ovo ostaviš samo za paljenje motora.
Regulator prebaci punjenje iz startne na servisnu kada startna dosegne 12,8 V. U stvari on ih u tom momentu paralelno spoji. Pošto ti je startna slaba a dinamostarter daje malu struju punjenja (reda 10 - 15 A) startna se brzo 'prelije' u servisnu i napon joj padne ispod 12,5 kada regulator opet prebaci punjenje na nju.

Jos nisam uspio naci nekog tko ce izradit nosac za alternator, i spojit ga s remenom na postojeci sistem. 2 "majstora" su kemijala nesto u teoriji ali bez rjesenja.
Prvi je cak rekao da bi on ostavio i dinamo spojen na punjenje, pa da puni i dinamo i alternator zajedno :)

Ti si rekao da ces to ugradjivati na neki torpedo jos prosle godine, i rekao se javiti povratno. Jesi to radio ?

Da se bar startna prelije u servisnu, onda bi u servisnoj bilo nesto, ali na zalost, u servisnoj ne ostane niti za porenut radio :(
Marko123
Member

PostPostao/la bananko28 » 21. 09. 2013. (07:35)

imam relativno novu bateriu od 75ah, kupio novu prije godinu i pol dana za kamiončić i kako mi kamiončić nije više služiju izvadija sam ju (nakon godinu dana stajanja u kamiončiću), napunija i stavio u barku i spoio pumpu za bazen. i tako je ona delala sve do sada, jedanput sam je samo nadopunjavao, i neki dan ju donesem doma i punjač neće jednostavno da ju puni. nakon 2 minute punjenja punjač jednostavno izbaci i neće da puni više. mislio sam da je problem u punjaču, odem u barku po bateriju koja mi služi za sonder, nju puni bez problema. Što se dogodilo bateriji?
bananko28
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Marko123 » 07. 04. 2014. (08:27)

Pozz, da ne otvaram novu temu....

Kako spajam zice sa alternatora od vanbrodske pente ?

Direktno na bateriju ili prvo u neki regulator, kontroler, regler, nesto ? :thumbup:
Marko123
Member

PostPostao/la Rexi » 07. 04. 2014. (16:13)

Marko123 je napisao/la:Pozz, da ne otvaram novu temu....

Direktno na bateriju ili prvo u neki regulator, kontroler, regler, nesto ? :thumbup:

evo jos jedan, koji se kuzi u elektroniku manje od mene :mrgreen:

znaci pentu spojis na sklopku pa na bateriju. sklopka: slika
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Marko123 » 09. 04. 2014. (13:24)

Rexi je napisao/la:
Marko123 je napisao/la:Pozz, da ne otvaram novu temu....

evo jos jedan, koji se kuzi u elektroniku manje od mene :mrgreen:

znaci pentu spojis na sklopku pa na bateriju. sklopka: slika

nemam tu sklopku :?:
Marko123
Member

PostPostao/la Rexi » 09. 04. 2014. (16:58)

to se posebno kupi, kosta oko 100 kn, naj jeftinija pa na vise, ovisno o modelu.
i trebat ce ti jos jedan mali debeli kabel za od sklopke do akumulatora i naravno oni "O" ringovi na kraju kabela, neznam kako se to zove.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Thomy » 09. 04. 2014. (17:18)

Kabelske stopice ;)
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la MURTER 600 » 09. 04. 2014. (21:21)

I kliješta za krimpanje........i.. :angel:
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la zore70 » 09. 04. 2014. (21:37)

Ma koje sklopke..jeste normalni...pita je čovik kako punjenje sa pente spojit na akumulator a ne kako struju za verglanje vodit na pentu.Još će i zapalit pentu..

Pazi ,dobro provjeri kakav sustav imaš jer sve pente nemaju "uređen " napon za punjenje.Dakle,ispod kape budu kontakti sa špule pa na njih triba spojit regulator pa tek onda vodit na bateriju ili baterije.Najbolje prema tipu pente provjeri kod servisera koji ima literaturu ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la v_d_ » 12. 04. 2014. (22:25)

Marko123 je napisao/la:Pozdrav,
upravo sam se vratio s 14 dana plovidbe od Vodica do Premude i nazad. POjavio se slijedeci problem s punjenjem baterija pa da pitam za savijet.
Imam 2 baterije. Startnu oko 50Ah i servisnu oko 180Ah.
Automatski prekidac prebacuje punjenje s baterije A na B.

Prvo puni A (startnu), pa onda B.

Kako vrijeme nije uvijek bilo sjajno, znalo se desit da ostanem 2, max 3 dana u portu i tako ja potrosio servisnu bateriju.
Startna je puna jer sva trosila imam spojena na servisnu.

I sad ja krenem dalje putem i desava se slijedeci problem. A puna, prekidac pocinje puniti bateriju B. Puni ravno 30 sekundi i prebaci na A. Tada puni A (koja je tako i tako puna) i opet prebaci nakon 30 sekundi na B.
U konacnici se desi da od 8 sati plovidbe, 4 sata on puni vec punu bateriju A, znaci puni u prazno. I samo 4h puni servisnu koju bi u stvari trebao tih cijelih 8 sati puniti.

Dali netko zna kako ovo rjesiti ?

da probam pomoći... nije ti startni akumulator vrisnuo, kako sam imao prilike pročitati par postova iznad, nego servisni.
vsr koji ti je instaliran ima 30s zadršku (obično su dva stupnja zadrške - prvi koji reagira sporije na manju razliku napona aku1 i aku2 i drugi koji iskopčava nakon par sekundi zbog veće razlike napona aku1 i aku2) prije nego li iskopča, a iskopčava upravo zato da bi zaštitio startni akumulator da ne doživi istu sudbinu kao i servisni. i to je lijepo od njega, osim detalja što ti sada onemogućava da napuniš servisni akumulator jer je toliko ispražnjen da vsr iskopčava. catch 22 :)

nudim tri rješenja:
a) provjeri napon punjenja i ako si sto posto siguran da je ispravan (14,4V ili uglavnom iznad 13,8V), bilo bi dobro ugraditi ručnu sklopku koja će ti raditi isto što i vsr. neki to zovu emergency paralelator. obično se koristi za situacije kada je startni ispražnjen, a uključivanjem se paralelno spajaju servisni i startni da možeš upaliti motor. ali naravno da vrijedi i obratno. znači vsr ostavljaš kako je, a tu sklopku dodaješ i spajaš paralelno vsr-u. uključuješ ju po potrebi u situacijama kada ti je servisna ukomirana.. ali naravno samo kada motor radi i imaš izvor punjenja.. i ne zaboravi ju isključiti kada isključiš motor! ;)
b) izvadi servisni i napuni ga doma :mrgreen:
c) provjeri da slučajno nije servisni toliko ukomiran da se više ne može puniti? :geek:
My drinking team has a sailing problem...
v_d_
New Entry

Tip plovila: Amon 940, Victory sails i Scam SD325

PostPostao/la Gaso » 23. 04. 2014. (01:03)

Koji automatski prekidač imaš?

Mislim, da je to normalno, ako je servisna potpuno prazna, trebaš jo napuniti punjačem, zna se desit da kad se spoje servisna i startna, pade napon jako na startni, pa ti zbog toga prekidač odvoji. Ako imaš Cyrix to je normalno, nemoj ispraznit više od 50% akumulator i bit punit če kako treba.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

Prethodna

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.