Dizel DMB -anlaser - elektropokretač

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Dizel DMB -anlaser - elektropokretač

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (03:04)

Kupio pasaru Gradac prije par mjeseci. Brod stajao na suhom vezu dvije godine. Ovo ljeto me već par puta anlaser zafrkne i ne upali a ja umjesto na izlet prvi put skinem sam anlaser da bi ga drugi dan odnio lokalnom auto električaru. Anlaser popravljen i slijedeća dva puta pali veselo. Stižu tri dana blagdan + subota i nedilja. Velike pripreme za tri dana điranja brodom oko Zadra. Ukrcam sve u brod , žena čeka da odveže konope a ja kresnem ključ , anlaser zavrti ali ne upali , opet nije uskočija zubčanik i ne pali.Oblije me znoj , pošaljem ženu autom da popije kavu kod najbliže prijateljice a ja kako sam od prije neki dan već verziran za skidanje anlasera sad ga skinem za petnaest minuta. Kad što , zubčanik koji treba da klizne po osovini i uzubi zamajac ostao blokiran zbog RUZINE. Petnajst dana prije bio kod meštra na reparaturi i sada opet blokiran.Pokušao sam kacavidom gurati zučanik ali nije išlo. Odem kuči , isturpijam osovinu, podmažem mašinskim uljem i LIS 3 mašču ,vratim sve na brod, kresnem iz prve i napokon tri dana brodom po Zadarskom kanalu. Posli deset dana ponovo ne kresne iz prve , anlaser zavrti ali zupčanik ne uključi i tako drugi put , treči put upali i izlet prođe ok. Slijedeči vikend opet ista priča nekad upali nekad ne.
Dosadilo mi već sve i u ponediljak skinem anlaser pa ču ga temeljito sam servisirati do vikenda.Opisat ču proceduru i ubaciti nekoliko slika da se vidi , a pomoč mi je došla i preko telefona od starog meštra koji cili život popravlja anlasere na poljoprivrednim strojevima i autima.Kad je anlaser skinut , (odvida se i vodena pumpa i odmakne da bi se anlaser mogao izvući )pregledao sam zamajac da nije negdi voda koja zaruzina anlaser. Rukom okrenuo remen i kroz otvor gdje dođe anlaser pregledao cijeli zamajac - sve ok - suh kao barut.Ostatak procedure ču dopuniti sa slikama.
sapuncic
New Entry

Re: Dizel DMB -anlaser - elektropokretač

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (03:16)

Prvo sam rastavio par matica i vida i odvojio kučiše na dva dijela. Skupilo se dosta materijala pa sam sve poslikao.
RASTAVLJEN ANLASER.JPG
RASTAVLJEN ANLASER 1.JPG
Na gornjoj slici se vide dva stara bužira koji su na nosečim dugačkim vidama - obavezno staviti nove.Lijevo na gornjoj slici se vidi elektromagnet sa metalnim uloškom koji privlači kotvu i uzubi zubčanik u zamajac , desno je opruga koja bude umetnuta unutra u elektromagnet . Meni je kod rastavljana ispala , nisam ni primjetio a onda je meštar preko telefona rekao da mora biti opruga i nađem je ispod radnog stola ! ! Opruga služi da kod prestanka paljenja anlasera kljućem pomogne zubčanik izbaciti iz zamajca.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (03:28)

Svi djelovi anlasera oprani u benzinu u plastičnoj kantici sa malom piturskom četkom. Svaki komad ispran čistim benzinom iz kante sa strane i stavljen na sunce da se osuši.Kod rastavljanja sam najviše problema imao sa zubčanikom.Na slici se vidi kako to izgleda. Desno je metalni obruč koji ograničava zubčanik i ne možeš ga skinuti. Tu sam se vrtio i pokušavao ali me bilo strah da na silu nešto razbijem pa od popravke ništa. Opet telefon i po uputi meštra stvar rješena. Učvrstiti rotor okomito . Na metalni obruč staviti velika kombinir kliješta i čekičem par puta udariti na obruč , u smjeru zubčanika.Obruč se spusti a ispod njega običan čelični oring.Sad se može skinuti zupčanik koji kliže na zavojito napravljenim utorima. Sve očistio od ruzine. Podmazao masti i vratio nazad.
ZUPČANIK I ORING.JPG
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (03:35)

Kod rastavljanja i sastavljanja prvo i zadnje se skidaju i sta
CENTRIFUGALNA KOČNICA.JPG
DJELOVI KOČNICE.JPG
POKLOPAC ZA KOČNICU.JPG
vljaju dijelovi , nisam ni znao što je to , opet telefon a meštar kaže da je to centrifugalna kočnica .Tu paziti redosljed , velika podloška , križ na koji se stavljaju četri pakne , oring , i na kraju poklopac .
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (03:43)

Kod rastavljanja nisam skinuo nosač četkica pa sam zato uzaludno pokušao sastaviti anlaser. Štos je u tome da nemožeš bez skidanja nosača četkica ubaciti istovremeno osovinu u ležaj i razmaknuti četkice da legnu na kolektor. Posli po ure telefon u ruke i meštar ima savjet , sa dvije male vide koje sam previdio skinut i nosač četkica. Kad se sve skupa sastavlja i vraća četkice se izvuku iz ležaja taman toliko da ih opruga ne gura već zadržava razmaknute. Sad je lako ubaciti osovinu u kučište i samo maknuti opruge da gurnu četkice na kolektor.
UBACIVANJE ČETKICA.JPG
SKINUT NOSAČ ČETKICA.JPG
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (03:48)

Kod sklapanja anlasera zamjeniti bužire koji su navučeni na duge vide kojima učvrščujemo kučište. Jedna nije toliko bitna ali druga vida mora imati dobar bužir inače se može desiti da preko vide plus napon sa jedne od četkica ode na masu preko vide na kučište anlasera.
NOVI BUŽIR NA VIDAMA.JPG
Na slici se vidi jako mala udaljenost vide s bužirom od četkice.
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (03:56)

Kod sklapanja prvo vratimo rotor u ležište i ubacimo četkice. Nakon toga ubacujemo elektro magnet sa dvije vide da se uzube u plastičnu kotvu koja gura zubčanik.Za elektromagnet i njegov uložak sa oprugom je rečeno da ga ne podmazujemo sa mašću već samo WD40 , jer mast zna praviti veliki otpor.
UBACIVANJE ČETKICA.JPG
SKLAPANJE ANLASERA.JPG
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (04:00)

Kako sam prije napisao na početku i na kraju stavljamo centrifugalnu kočnicu i poklopac.
SKLAPANJE.JPG
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (04:04)

Napokon anlaser sastavljen , ponovo telefonom meštra za kraj . Kaže kresni ga na akumulator u dvorištu , samo ga dobro drži jer da ti ne ispadne iz ruke. Stavim kučište anlasera na minus klemu a sa debelom žicom spojim plus i dodatni kontakt na anlaseru. Anlaser zavrti , zubčanik iskoči , sve pet . Popodne na brod montirati.
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (04:11)

Na brodu anlaser montiran i radi bolje nego prije. Vjerojatno i zato jer je cili opran u nafti i sva ruzina skinuta i podmazana. Na jednoj slici se vidi žuta kutija sa masti LIS 2 . Mislim da je stara koliko i brod , preko dvadeset godina. Otiči ču baš na Inu viditi da li je još imaju i pod kojim nazivom.
OTKAČENA VODENA PUMPA.JPG
SKINUT ANLASER S MOTORA.JPG
MONTIRAN NA MOTOR.JPG
sapuncic
New Entry

PostPostao/la sapuncic » 19. 08. 2011. (04:17)

Evo nadam se da če nekom pomoći oko anlasera. Ja sam se odlučio sam jer mi je prvi meštar rekao , lupaj ga čekičem pa če vjerojatno proraditi ! ! Drugi je POPRAVIO anlaser a posli petnajst dana opet ne vergla. Da vam se ne desi kao meni , kreneš na tri dana a onda ne upali . A stvari ukrcane i vikend propao.
sapuncic
New Entry

PostPostao/la niksa » 19. 08. 2011. (06:19)

Sve super, odlično si ovo prikazo.... samo jedno pitanje, oli nemaš manicu za ručno upalit??????? :shock:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la gof » 19. 08. 2011. (07:16)

Odlično poslikano i objašnjeno. :thumbup:
Evo ga
gof
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: dalmatinka Ven 590

PostPostao/la riberer » 19. 08. 2011. (15:48)

Majstorski ... bravo sapuncic slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la tramontana » 19. 08. 2011. (16:59)

Pravi priručnik :thumbup:

Samo jedna primjedba - nisam neki stručnjak, ali se sjećam savjeta meštara: za morske uvjete mast LIS-3 nije :thumbdown: . Treba upotrijebiti neku od masti s prefiksom marine.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

Sljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.