Moraju li "umrijeti" baš svi svjetionici?

Neobavezni razgovori ... sa isključivo "morskim" temama

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Moraju li "umrijeti" baš svi svjetionici?

PostPostao/la riberer » 16. 07. 2011. (16:39)

Nije mi čest običaj ... pogledati televiziju.

Bila je lineablu ... ponekad dobra, ponekad manje dobra, no uvijek udaljena nekoliko svjetlosnih godina od ovih naših ... uglavnom ...
Između ostalog su spomenuli i svjetioničara na Ustici. I napravili malu reportažu.
Radi se o ovom:
slika
fotografija sa autorskim pravima

"Zanimanje koje opstaje bez obzira na tehnologiju
Problem je, pogotovo gledajući na sveprisutnu automatizaciju svjetionika, što ta profesija nema neke velike izglede za napredovanje."

U Italiji i dalje postoji zanimanje svjetioničara (mislim da ih još ima 62), usprkos modernizaciji i automatizaciji. U posljednjih dvadesetak godina nije bio raspisivan natječaj za nove zaposlenike, ali ... postoje izgledi da se uskoro zaposli novih dvadesetak svjetioničara. To su ljudi kojima nije u cilju zarada (jer su plaće više, nego normalne), već težnja prema takvom načinu života, miru, slobodi i prirodi.
Za njihov rad odgovorna je "la Marina Militare", a ne neka poduzeća koja su te strukture dobila besplatno u nasljedstvo, izgrađene prije nekoliko stotina godina i koja ih danas daju dokonim Englezima u najam ...

Nemam ni najmanju namjeru otvarati polemiku, jednostavno me je uhvatila neka nostalgija, gledajući emisiju i misleći na naše svjetionike ...

Te usamljene iskrice razasute diljem Jadrana koje su nas uvijek znale, bili mi "mali" ili "veliki", izvesti na pravi put ... baš onda kada nam je to najviše trebalo ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

Re: Moraju li "umrijeti" baš svi svjetionici?

PostPostao/la Sveti ratnik » 16. 07. 2011. (18:04)

Evo i mene je uvatila nostalgija zivija san na svjetionicima 11 godina sa cacon koji je bija svjetionicar dok se nije razbolija i morali smo ic.... :thumbdown: ...vjerovatno bi bili jos tamo da nije toga bilo ali od kad smo se vratili on je jos vise obolija....od Splita i ovoga svega... :thumbdown:
Bezbroj puta san isa navit lanternu i dignit onaj uteg da vrti svitlo cilu noc (a dozivit onaj pobjedonosni pogled posli navijanja sa vrha lanterne recimo na Skrivenu luku na Lastovu...neprocjenjivo...)....sican se onih lita i divote....mirisa....da me pitate sta san jucer ruca nebi zna a znan svaku stinu na svim svjetionicima di san bija...stvarno za zamislit se u picku materinu...
Sveti ratnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Ven 501 k (Suzuki 6 KS)

PostPostao/la 3bunjac » 18. 07. 2011. (21:19)

Sveti ratnik je napisao/la:sican se onih lita i divote....mirisa....da me pitate sta san jucer ruca nebi zna a znan svaku stinu na svim svjetionicima di san bija...

ajme koji citat ratniče, za naježit se. pridružujen se nostalgiji i pitanju zašto smo to blago prepustili onima koji ga ne znaju cijenit? sramota je da nemamo jaku obalnu stražu, da nemamo strogu kontrolu nad svjetionicima koji život znače s tehnologijom ili bez nje. mislili smo da nas neće vuć nostalgija za vrimenima kad je mornarica bila respekt u našem moru, kad su ljudi živili sa svojim svjetionicima, kad su brodi plovili bolje i više nego danas....a nije dugo trebalo da nas ipak uhvati ta nostalgija.
3bunjac
New Entry

Tip plovila: Istranka

PostPostao/la Mladjen » 09. 10. 2012. (21:21)

Jos kao dijete kad bi sa starim isao na more,najljepse mi je bilo vidjeti svjetionike,ponekad bi znali pristati uz svjetionik i malo odspavati prije dizanja parangala.I sada kada idem panulavati uz sami cik zore prodjem pored svjetionika na Rtu Blaca....Neopisiv mir me obuzme.To nitko nemoze platiti.Svi koji panulaju u cik zore znaju o cemu govorim.Iako je danas napusten :cry: izgleda velicanstveno.Radjen za vrijeme austrougarske,kamen se na njemu bijeli kao da je jucer napravljen.Samo se krov od kuce do njega urusio.Iako ima nekih naznaka da bi se mogao obnoviti :)
Mladjen
Member

PostPostao/la teranavis » 09. 10. 2012. (21:35)

a ako neko zna da postoji još di to radno mjesto nek mijavi da predan molbu 8-)
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la Lando » 09. 10. 2012. (22:38)

Prve korake života učinio sam na lanterni . Nedavno je izašla jedna predivna knjiga iz tiska - Palagruža Diomedov otok , od našega uvaženog akademika dr. Branka Kirigina . Posebna mi je čast otvorit stranice i vidit slike moje obitelji i pročitat neka sjećanja moga oca , vjerovatno najstarijeg živućeg lanterniste s Palagruže .

Najveća tuga je vidit kako lanterne bez ljudi umiru .
Lando
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la Kapo » 10. 10. 2012. (02:50)

Tuzno je gledati kako jedna visestoljetna tradicija umire jednostavnim potezom pera na papiru :thumbdown:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la babarej » 28. 06. 2013. (20:20)

Sto je najgore, drzavu ili ministarstvo koje je nadlezno za svjetionike stvarno ne bi trebalo neku ekstremnu lovu potrositi da se zadrzi taj dio nase kulture. Cak bi se ispravnim planiranjem moglo i zaraditi na njima a da ne izgube svoj duh.
babarej
New Entry

Tip plovila: Kvarnerplastika Dalmatinka

PostPostao/la Zipi » 30. 12. 2013. (21:59)

Hrt 3
Nepoznate ribe vraćajte u more jer su opasne!
Zipi
Korisnik baniran - dvostruki nick

Tip plovila: Elan pasara

Natrag na Mandrać

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.