Kako Spasit sidro kad se Zakuca

Neobavezni razgovori ... sa isključivo "morskim" temama

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Kako Spasit sidro kad se Zakuca

PostPostao/la Bella1 » 11. 09. 2015. (08:50)

Ova radi ovako
Ovaj unutarnji dio (suplja cijev) se provuce kroz lanac a ocica se sa konopom ili lancem spoji sa vrhom sidra i to stoji tu uvijek, nesmeta a na cijevi je napravljen utor par cenata nize od vrha. E ako se nedaj boze sidro inkastralo tada se ovaj vanjski dio (plosnati) stavi oko sidrenoga lanca ili konopa te se veze za dvije ocice na njemu samom. Lanac ili konop od sidra treba biti apjombo barke nategnut, te se tada ovo spusta sa konopom do dna sidra gdje se nalazi ona cijevcica od pocetka teksta. Kad dojde do cijevi zdruca se dok ta ista cijev neprodje kroz grlo ovog plosnatog dijela. Na tom plosnatom dijelu su dva stifta sa svake strane sa oprugom. Kako ovo mora pizati , cijev prodje kroz, te se stiftovi uvucu u utor na cijevi. Sad kad je cijev uhvacena sa ovim plosnatim dijelom otpusta se sidreni lanac ili konop te se poteze ova naprava koja sada poteze sidro od glave i tako odkacava sidro. Ludilo stvar. sa ovim ne izgubimo sidro a ni lanac koji moze bit dosta dugacak a i konop bogami nije jeftin. Malo se promucit napravit, ali se da. Ja sam pomorac strojar te sam u prilici te ovo napravio od inoxa ali zasto treba bit od inoksa moze i od obicnog zeljza samo da piza. Daj boze nikad ovo upotrebit ali neka je to na brodu zlu netrebalo.
A sad vam saljem jos jednu drukciju izvedbu jednostavniju barem je meni bila za napravit. Jer za ovo gori terba se imat drebank. Samo da znate gledo sam po netu ove stvarcice prodavaju se od 250 do 300 dolora, bas sramota koda su od zlata. Promucite se malo pa napravite barem ovu doli na slici, tu je i slika originala od koje sam i skinuo ovu moju.

IMG_20150910_012142.jpg
IMG_20150910_012208.jpg
IMG_20150910_012221.jpg
Anchor recue.PNG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bella1
New Entry

Tip plovila: Merry Fisher 755, 200 hp Evinrude e-tec

Re: Kako Spasit sidro kad se Zakuca

PostPostao/la Bella1 » 11. 09. 2015. (08:55)

Evo jos jedne izvedbe isto odlicna
Radi ovako:
Sajla se uhvati sa gambeticem za vrh sidra i za lanac od sidra plasticnom vezicom od struje kako bi je mogli kad potegnemo prekinuti a sajla neka je laska i na sajli je i plovak da drzi sajlu dalje od sidra. Lanac provucemo kroz cijev koju smo uhvatili sa konopom te je spustamo po lancu ili konopu. Odje neka je lanac od sidra ili konop nesto pod kakvijem kutom ne prevelikim, bolje da nije apjombo ali da je u forci. Kad je dosla ova cijev do kraja , odnosno do dijela gdje je sajla uhvacena za sidreni lana tada zdrucajuci sajla se provuce izmedju tese zakaci.,to cete osjetiti kako se je uhvatila. Kad se zakacila jakim potezom konopa lomi se plasticna vezica , otpusta se sidreni lanac ili konop te se poteze ova cijev koja je zakacila sajlu te se podize sidro preko njegove glave. Kad se otkacilo u isto vrijeme podizemo sidro a ovu cijev laskamo, jer lakse nam je sidro dizat njegovim lancem ili konopom
Dabogda vi ovo napravili a ne trosili solde na lopuze...

IMG_20150911_012349.jpg
IMG_20150911_012403.jpg
Alat za Spasit Sidro.PNG
Anhor Witch.PNG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bella1
New Entry

Tip plovila: Merry Fisher 755, 200 hp Evinrude e-tec

PostPostao/la dimulius » 11. 09. 2015. (11:57)

uspija san shvatit kako radi, ali tek nakon sta san pogleda ovi filmic ;-)

http://www.anchorrescue.com/
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la brbir » 11. 09. 2015. (17:18)

Može i na ovaj način (cijena oko 160 KN u Unimara)

slika

Evo što kaže Osculati:
"Proizveden od ojačanog polimera sa staklenim vlaknima, za upotrebu sa svim vrstama sidra do 8 kg i za sva plovila do maksimalno 8 metara. Za upotrebu sa lancem i sa konopom. Spašava uvijek sidro i konop. Težina pod kojim se otvara može se podesiti od 20 do 200 kg, ovisno o uvjetima."

Težina pod kojim se otvara regulira se odvijanjem i zavijanjem ušice za koju se veže konop.
brbir
New Entry

Tip plovila: M-Sport Luka, Yamaha F100 LB

PostPostao/la Rexi » 11. 09. 2015. (17:52)

jel to netko probao u praksi?
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Desi » 13. 09. 2015. (07:36)

Meni se nekako i dalje cini najbolji onaj najjednostavni starinski nacin (i najjeftniji) da se zakaci lanac na vrh sidra pa sa tankom spagom (ili najtanjom plasticnom vezicom) vezat kraj. Jedino mi je problem sto to ne mogu izvest s bruce-om koji mi je na provi na winchu jer nisam sigurna kod dizanja da li bi mi lanac i sidro zajedno prosli u kanal na spirunu. Ali zato za grotaste terene imam pauka. Ako ga ja na ruke ne mogu iskrivit, onda ga oni konji pod poklopcem bez greske ravnaju :lol:
Desi
New Entry

Tip plovila: Betina600

PostPostao/la el passo » 13. 09. 2015. (19:22)

Ne valja. Ima dvije mane...jednostavno, jeftino...nije in
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la dimulius » 14. 09. 2015. (07:15)

nije samo to nesricho

nego je to potencijalni uzrok nevolje kad:
- ti se neko pokusa usidrit na tvoju bovicu od sidra misleci ko zna sta
- neko uvati taj konopic sa propelom

ono gore sa regulacijom snage otpustanja isto nije neka srica jer se moze aktivirat kad ne zelis (isto ka i sistem da vezes glavni konop za vrh sidra a onda ga tankim konopicen vezes za kraj sidra).
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

Natrag na Mandrać

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.