Kad vas brodograditelj vuče za nos!

Neobavezni razgovori ... sa isključivo "morskim" temama

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Kad vas brodograditelj vuče za nos!

PostPostao/la skandalozo » 24. 05. 2013. (15:57)

Možda ova tema nije zamišljena na ovom mjestu ali će sigurno biti najviše korisna onima kojima je brod i kupovina broda na pameti.
Dakle, kriza u državi je od mnogih nekad vrijednih, poštenih i radišnih privrednika učinila ljude sklone nekorektnom postupanju. U stara vremena u kojima se dosta jednostavno manu moglo razlikovati od vrline, ljude koji ne plaćaju svoje radnike, naručuju robu za koju znaju da je neće moći platiti dobavljačima ili uzimaju kapare za proizvode koje znaju da neće moći isporučiti nazvali bismo jednostavno lopovima. Međutim, u vremena kada šaka ljudi iz državnog vrha može opljačkati cijelu državu teško je govoriti o moralnim standardima.
Dakle, preostaje samo istomišljenicima da jedni drugima pomognu. A mi smo ovdje, kada su more i brodovi u pitanju, istomišljenici.
Kako sam u kontaktu sa dosta ljudi kojima je nautika bliska često čujem kako kasni isporuka naručenog i plaćenog broda kod domaćih brodograditelja. Zanimljivo je da potencijalni budući vlasnici plovila, dakle ti koji su zakinuti, vrlo rijetko to javno spominju.Riječ je o stanovitom sindromu; kao što vlasnik plovila kojim nije zadovoljan vrlo rijetko javno spominje mane svoga broda, tako i oni koji čekaju mjesecima pa i godinama plovila koja su trebala biti isporučena ne spominju "svoje" brodograditelje. Zaključio sam da je to zato što se nadaju da će takvim postupanjem odobrovoljiti stvaraoca svoga plovećeg ljubimca i tako ga navesti da brže isporuči plovilo. A u biti je obrnuto, čim više šutite tim je vaše plovilo bliže kraju redosljeda isporuke plovila.
Ne znam koliki će broj ljudi biti spremno progovoriti ovdje o svojim trenutnim ili minulim problemima na ovu temu, ali svako izrežčeno iskustvo može pomoći budućim kupcima. Malo solidarnosti ne bi škodilo, ne mislite li tako. Iako je solidarnosti sve manje (zato nam i je tako), to najbolje vidim kad vozim cestom. Gotovo da je izumrlo ono staro blendanje svjetlima vozilima iz suprotnog smjera, kada zamjetite policijski radar na cesti. Netko naivan zaključit će da je to zato što danas više štujemo i volimo našu policiju od "one" milicije, što je pojačan negativan stav prema prekršiteljima. Ali to na žalost nije tako. Vozim se neki dan s jednim poznanikom (on za volanom), prolazimo kraj radara i ja mu spomenem da zablica onima s kontra bande.
Prvi namu susret dolazi Tuareg i prijatel komentira: "Ko ga j... ko zna koga je sve pokral da bi kupil ovakav auto,neka plaća kaznu!"
Iza njega piči prastari Unić koji također zavrijedi etiketu: " Ma vidi ga bijednik šta vozi, sigurno neka lenoba koja celi život niš ne dela, da mu nebi ja sad pomagal a takvi su mi stalno na grbači."
Slijedeći auto se na ističe ni cijenom ni starošću, ali za volanom je..."Pederčina,vidi mu se to p ofaci, ko ga j..."
I tako bi trajalo do Pule da nisam temu skrenuo na barke...
Ali vratimo se ovoj temi. Dakle, za života prosječan čovjek kupi nekoliko automobnila pa nakon svakog slijedećeg postaje iskusniji kupac. Kod plovila je malo drugačije, barka se često kupuje i samo jednom, pa to prosječnog kupca čini idealnom ovcom za čišanje. Zato probajmo učiniti što više kako bi pomogli da ljudi sa foruma budu manje ovce a više informirani budući nautičari.
Za početak nekoliko savjeta s moje strane za slučaj da vam je neki brod zapeo ozbiljno za oko:
-Brod vam se svidio, bilo da ste ga vidjeli na moru, na sajmu... Prije donošenja odluke raspitajte se o brodograditelju. Forum je recimo dobro mjesto za to. Možda je brod koji vam se sviđa idealan za vas, ali da biste bili zadovoljni brod mora biti proizveden i mora postati vaš. Mnogo je firmi u ova crna vremena pred stečajem, raspadom... Pazite da ne postanete dio crne statistike i izvisite baš u trenutku kada se okončala agonija nekog brodograditelja.
-Kada ugovorite plovilo, dakle kada definirate cijenu i specificirate opremu, ne pristajte na kompletno plaćanje niti plaćanje većeg dijela u naprijed. Pravilan put je radove na plovilu razbiti na faze i definirati cijenu svake te faze. Dakle lijevanje u kalupu je jedna faza, sklapanje plastike druga, opremanje... Naravno da je od većine domaćih brodograditelja danas teško očekivati da financiraju materijalne troškove proizvodnje vašega broda (prihvatite da je to tako, u takva vremena živimo!), ali pazite da vi ne financirate nečije tuđe plovilo koje je davno trebalo biti isporučeno. Dakle, plaćate jednu po jednu fazu u naprijed, inače ćete trebat čekat da neki nesretnik poput vas u nekoj budućnosti financira vaše plovilo.
-Sklopite ugovor prije početka radova i plaćanja bilo kakvog avansa i predvidite penale zbog kašnjenja. Ovo prepustite odvjetniku (svom, ne brodograditeljovom).
-Pratite proizvodnju svoga plovila i uvjerite se s vremena na vrijeme da je to baš vaše plovilo. Ne bi bilo prvi puta da se netko divi svojem plovilu koje u proizvodnoj hali raste iz dana u dan pa da se u jednom trenutku ustanovi da niste jedini koji to isto plovilo smatrali svojim. U pravoj proizvodnji na svakom trupu je izvješen radni nalog koji je tu iz dva razloga; da se zna čije je plovilo i da radnici znaju što na to plovilo moraju ugraditi. Nema razloga da tog naloga nema uz brod, jer je on svima od pomoći. Osim brodograditeljima koji nemaju čista posla.
-Posjetite koji puta brodograditelja nenajavljeni. Naravno da ne smijete biti dosadni i pre često to činiti jer nije korektno prema onim brodograditeljima koji savjesno rade svoj posao. Ali nenajavljenim dolaskom onemogućavate brodograditelja da na trup koji smatrate svojim izvjesi "vaš" radni nalog, dok je netom prije visio nalog Ante Antića, (ne)sretnog i nesvjesnog suvlasnika vašeg plovila.
Ovakvim blic posjetima uvjerit ćete se i da se posao radi stručno i korektno. Ukoliko se ne smatrate stručnim procijeniti kvalitetu radova, povedite sa sobom nekoga tko to jest.
-Kada je brod gotov ne brzajte s preuzimanjem. Jasno je da ste željni čim prije zaploviti i na to neki brodograditelji računaju. Isprobajte brod na moru, i pregledajte temeljito svu instalaciju. Naravno da je brodograditelj dužan u garantnom roku ispravljati nedostatke, ali i vama i njemu je daleki sigurnije u jednostavnije to napraviti u domicilu brodograditelja nego kod vas u portu. Osobno znam nekoliko plovila koja su na prikolici putovala po nekoliko puta na relaciji brodograditelj - porat (stotine kilometara na cesti), u toj situaciji nitko nije zadovoljan.

Toliko za početak teme, slobodno dopunite i iznesite svoja iskustva, siguran sam da ih ima svakakvih. I ne računajte da ćete dobiti bolji brod, ili ga dobiti brže zato što šutite i trpite - PERO (tastatura) JE NAJJAČE ORUŽJE!!! Iskoristite ga.
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

Re: Kad vas brodograditelj vuče za nos!

PostPostao/la zorica » 24. 05. 2013. (17:33)

Cujes uopce ne sumnjam da si dvista posto u pravu.medjutim kad si napisa ovakav post i otvorija uopce ovakvu temu predpostavljan da i znas za neki konkretni slucaj. Ili ga iznesi pa da tin stopama krenu i drugi ( naravno i dokaži ) ili ce se tema pretvorit u deset stranica laprdanja o necemu sta svi ka ono znamo a niko nebi reka.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la tg-boy » 24. 05. 2013. (18:42)

skandalozo, kad sam vidija tvoj post pitao sam se kako je moguće da je ovo još na forumu -- onda san pogleda vrijeme i datum i vidio da si post stavija par sati prije . Pusti samo post da ostane živ pa ćeš viditi koliko ljudi će se javiti .
osobno sam imao prilike surađivati sa nekoliko brodograditelja - nisam loše prošao- mislim barem - jer sam dobar pregovarač i cijenim tuđi rad kao svoj - ali u glavu se ne dam baš j..ati
ima boljih i lošijih prodavača i kupaca - istinu treba tražiti u sredini
pozdrav
baš da vidimo kako će tema proći
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la ivan3 » 24. 05. 2013. (19:46)

zorica je napisao/la:Cujes uopce ne sumnjam da si dvista posto u pravu.medjutim kad si napisa ovakav post i otvorija uopce ovakvu temu predpostavljan da i znas za neki konkretni slucaj. Ili ga iznesi pa da tin stopama krenu i drugi ( naravno i dokaži ) ili ce se tema pretvorit u deset stranica laprdanja o necemu sta svi ka ono znamo a niko nebi reka.

ovo šta je on reka...
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la malub1 » 24. 05. 2013. (21:23)

Evo ja sam prrije misec dana potpisa ugovor sa Damorom za isporuku broda (zadnji tjedan rujna ) i sa predviđenim penalima u slučaju kašnjenja šta je bilo odma u prijedlogu ugovora odnstrane brodograditelja.Plaćanje 30% odma,30% 45 dana prije isporuke ( motor) i ostatak na dan isporuke.
ima sam priliku razgovarat i sa vlasnikom broda koji je bio u fazi isporuke kad sam ja potpisiva ugovor i koji mi je reka da je brod dobija i malko ranije nego je bilo predviđeno.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la sapido » 25. 05. 2013. (10:29)

malub1 je napisao/la:Evo ja sam prrije misec dana potpisa ugovor sa Damorom za isporuku broda (zadnji tjedan rujna ) i sa predviđenim penalima u slučaju kašnjenja šta je bilo odma u prijedlogu ugovora odnstrane brodograditelja.Plaćanje 30% odma,30% 45 dana prije isporuke ( motor) i ostatak na dan isporuke.
ima sam priliku razgovarat i sa vlasnikom broda koji je bio u fazi isporuke kad sam ja potpisiva ugovor i koji mi je reka da je brod dobija i malko ranije nego je bilo predviđeno.

evo to mi je skroz korektno, ustvari tako i treba bit, da se napravi takav ugovor u kojem se kupac štiti u slučaju ako dođe do kašnjenja isporuke broda i da se nabijaju penali proizvođaču :thumbup:
sapido
New Entry

Tip plovila: Grašo 23

PostPostao/la škarik » 25. 05. 2013. (13:21)

Ka prvo, pozdravljam te prijatelju (Skandalozo), sve san čuja o promjenama kod tebe. Nije vrag da si nadrapa oko novog broda?

Sad na moj slučaj, kad san kupova Betinu 2008. godine, stavio sam u ugovor (bio je to uvjet) penale od 1000kn dnevno. Iz predostrožnosti. Previše ili ne, ali to je bilo to. Bobi je malo kasnio s isporukom radi objektivnih razloga ali mi je ipak napravio neugovorenih radova u vrijednosti 15ak tisuća kuna bez da sam mu išta reka. I dan danas smo u kontaktu i ispa je skroz korektan. Kad se svi punti zbroje. Nije mi Betina bila 1. izbor jer se tek radija kalup, ali sličan brod jednog drugog brodograditelja (možda Skandalozo cilja na njega) nije dolazija u obzir kad san čeka ponudu skoro 2 miseca iako smo se u par navrata sreli i dogovorili sve što me zanimalo za kupnju. Možda nije tija penale u ugovor.

Šoma dela šoma, danas da kupujen takav brod, ne da bi stavija penale nego bi tražija i zadužnicu ovjerenu u bilježnika. Ko misli ispoštovat dogovoreno, taj će dat jamstvo bez problema.
škarik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la Kapo » 25. 05. 2013. (13:39)

Nažalost...u ovoj našoj banani ispada da čim si nekome dao neki predujam (ne nužno samo za gradnju broda,nego općenito...) sam si sebe isti trenutak ucjenio svojim vlastitim novcem.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la levan » 25. 05. 2013. (20:08)

Prema napisanom tekstu škandaloza predpostavljam kojem proizvođacu ide u đep i to je točno tako. Puno se priča širi a barem ih je 90% istinito.

Ja npr mrzim kad za nešto dogovoreno i potpisano moram čekati i još se nadati da cu to i dobiti pa i biti sretan sto sam dobio pa makar i sa par mjeseci zakašnjenja.Gnjaviti telefonom ispada normalna stvar a nije mi u prirodi biti naporan i nasrtljiv pa se i čovjek zapita koga bi trebalo biti sram. Shvatljivo je da u ovoj situaciji svi imaju kombinacije da se izvuku da im poslovanje krene i da već jednom prestanu biti manufakture jer to i nisu zapravo.Nemaju smisla za detalje,finese koje takav brod sa tom cijenom mora imati.oni to jednostavno nemaju.

Murterinjosi su barem u nekom segmentu poslovanja izgledali super ozbiljna firma.Naime u Buzinu sam imao priliku vidjeti (ne i popesti se ,ne znam iz kojeg razloga) cca 15 gotovih standardnih plovila m21 i nemam pojma koliko glisera. Po tome iz perspektive kupca izgledaju ozbiljna firma daleko od ruba propasti.kAako izgleda prava kupnja ne znam.

Za grašu sam se pri kupnji vodio činjenicom da mi je brodić po izgledu super a i velika prednost je bila da smo u Puli oboje.Čekao sam 3-4 mj extra jbg. za sta je Tonči imao razlog, ali je ispao fer i stavio nešto dodatne opreme extra ali mi je i poremetio cijelu koncepciju opremanja i mojih rokova.
Frend je kupio damora dobio ga je čak i par dana prije roka bez greške i bez prigovora sa njegove strane.To je po meni prava stvar.
levan
Senior Member

Tip plovila: Jouet 920

PostPostao/la hobotnica » 31. 05. 2013. (15:18)

evo ja se izgleda mogu pohvalit, da sto sam tija to sam i dobija i to par dana prije dogovorenog roka,je da sam zivka malo i ispitiva sto i kako ali i proizvodjac je pri zavrsetku radova mene zva jako cesto i dogovara radnje,cak sam mu i prepustija neke odluke po njegovom gustu i ispalo je super :thumbup: (da ga sad ne reklamiram uzalud)je da su me neki upozoravali na neke stvari i poslusa sam ih i napravija tako i sve super.platija coviku koliko je reka i to je to iako neki nisu bili bas zadovoljni ...nazalost.valjda to mora tako bit u danasnje vrime... ;)
hobotnica
Old Senior Member

Tip plovila: dalmatinka by el passo-honda 40

PostPostao/la luc » 31. 05. 2013. (19:41)

Kapo je napisao/la:Nažalost...u ovoj našoj banani ispada da čim si nekome dao neki predujam (ne nužno samo za gradnju broda,nego općenito...) sam si sebe isti trenutak ucjenio svojim vlastitim novcem.

Ovo je jedna od najvećih istina 21 stoljeća.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la Knez_ » 06. 07. 2013. (16:34)

Kapo je napisao/la:Nažalost...u ovoj našoj banani ispada da čim si nekome dao neki predujam (ne nužno samo za gradnju broda,nego općenito...) sam si sebe isti trenutak ucjenio svojim vlastitim novcem.

Nije samo ovoj nego i u bananama sjevernije :wave:
Knez_
New Entry

Tip plovila: Damor 800

PostPostao/la MURTERINJO » 12. 08. 2013. (16:24)

Hebes brodograditelja di nema 20 gotovih brodova na izbor :D :D :D
MURTERINJO
Member

Tip plovila: Leidi 660

PostPostao/la ropee » 12. 08. 2013. (16:55)

da murterinjo , prije bi rekao 20 potencijalnih zaheba .
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la cady » 12. 08. 2013. (17:17)

MURTERINJO je napisao/la:Hebes brodograditelja di nema 20 gotovih brodova na izbor :D :D :D

Ja bi rekao,brodove spremne,opremljene za probnu vožnju.
Kao kod proizvođača auta. ;)
cady
Senior Member

Tip plovila: Zora 590 ven - Yamaha 25ks 4t

Sljedeća

Natrag na Mandrać

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.