Možda ova tema nije zamišljena na ovom mjestu ali će sigurno biti najviše korisna onima kojima je brod i kupovina broda na pameti.
Dakle, kriza u državi je od mnogih nekad vrijednih, poštenih i radišnih privrednika učinila ljude sklone nekorektnom postupanju. U stara vremena u kojima se dosta jednostavno manu moglo razlikovati od vrline, ljude koji ne plaćaju svoje radnike, naručuju robu za koju znaju da je neće moći platiti dobavljačima ili uzimaju kapare za proizvode koje znaju da neće moći isporučiti nazvali bismo jednostavno lopovima. Međutim, u vremena kada šaka ljudi iz državnog vrha može opljačkati cijelu državu teško je govoriti o moralnim standardima.
Dakle, preostaje samo istomišljenicima da jedni drugima pomognu. A mi smo ovdje, kada su more i brodovi u pitanju, istomišljenici.
Kako sam u kontaktu sa dosta ljudi kojima je nautika bliska često čujem kako kasni isporuka naručenog i plaćenog broda kod domaćih brodograditelja. Zanimljivo je da potencijalni budući vlasnici plovila, dakle ti koji su zakinuti, vrlo rijetko to javno spominju.Riječ je o stanovitom sindromu; kao što vlasnik plovila kojim nije zadovoljan vrlo rijetko javno spominje mane svoga broda, tako i oni koji čekaju mjesecima pa i godinama plovila koja su trebala biti isporučena ne spominju "svoje" brodograditelje. Zaključio sam da je to zato što se nadaju da će takvim postupanjem odobrovoljiti stvaraoca svoga plovećeg ljubimca i tako ga navesti da brže isporuči plovilo. A u biti je obrnuto, čim više šutite tim je vaše plovilo bliže kraju redosljeda isporuke plovila.
Ne znam koliki će broj ljudi biti spremno progovoriti ovdje o svojim trenutnim ili minulim problemima na ovu temu, ali svako izrežčeno iskustvo može pomoći budućim kupcima. Malo solidarnosti ne bi škodilo, ne mislite li tako. Iako je solidarnosti sve manje (zato nam i je tako), to najbolje vidim kad vozim cestom. Gotovo da je izumrlo ono staro blendanje svjetlima vozilima iz suprotnog smjera, kada zamjetite policijski radar na cesti. Netko naivan zaključit će da je to zato što danas više štujemo i volimo našu policiju od "one" milicije, što je pojačan negativan stav prema prekršiteljima. Ali to na žalost nije tako. Vozim se neki dan s jednim poznanikom (on za volanom), prolazimo kraj radara i ja mu spomenem da zablica onima s kontra bande.
Prvi namu susret dolazi Tuareg i prijatel komentira: "Ko ga j... ko zna koga je sve pokral da bi kupil ovakav auto,neka plaća kaznu!"
Iza njega piči prastari Unić koji također zavrijedi etiketu: " Ma vidi ga bijednik šta vozi, sigurno neka lenoba koja celi život niš ne dela, da mu nebi ja sad pomagal a takvi su mi stalno na grbači."
Slijedeći auto se na ističe ni cijenom ni starošću, ali za volanom je..."Pederčina,vidi mu se to p ofaci, ko ga j..."
I tako bi trajalo do Pule da nisam temu skrenuo na barke...
Ali vratimo se ovoj temi. Dakle, za života prosječan čovjek kupi nekoliko automobnila pa nakon svakog slijedećeg postaje iskusniji kupac. Kod plovila je malo drugačije, barka se često kupuje i samo jednom, pa to prosječnog kupca čini idealnom ovcom za čišanje. Zato probajmo učiniti što više kako bi pomogli da ljudi sa foruma budu manje ovce a više informirani budući nautičari.
Za početak nekoliko savjeta s moje strane za slučaj da vam je neki brod zapeo ozbiljno za oko:
-Brod vam se svidio, bilo da ste ga vidjeli na moru, na sajmu... Prije donošenja odluke raspitajte se o brodograditelju. Forum je recimo dobro mjesto za to. Možda je brod koji vam se sviđa idealan za vas, ali da biste bili zadovoljni brod mora biti proizveden i mora postati vaš. Mnogo je firmi u ova crna vremena pred stečajem, raspadom... Pazite da ne postanete dio crne statistike i izvisite baš u trenutku kada se okončala agonija nekog brodograditelja.
-Kada ugovorite plovilo, dakle kada definirate cijenu i specificirate opremu, ne pristajte na kompletno plaćanje niti plaćanje većeg dijela u naprijed. Pravilan put je radove na plovilu razbiti na faze i definirati cijenu svake te faze. Dakle lijevanje u kalupu je jedna faza, sklapanje plastike druga, opremanje... Naravno da je od većine domaćih brodograditelja danas teško očekivati da financiraju materijalne troškove proizvodnje vašega broda (prihvatite da je to tako, u takva vremena živimo!), ali pazite da vi ne financirate nečije tuđe plovilo koje je davno trebalo biti isporučeno. Dakle, plaćate jednu po jednu fazu u naprijed, inače ćete trebat čekat da neki nesretnik poput vas u nekoj budućnosti financira vaše plovilo.
-Sklopite ugovor prije početka radova i plaćanja bilo kakvog avansa i predvidite penale zbog kašnjenja. Ovo prepustite odvjetniku (svom, ne brodograditeljovom).
-Pratite proizvodnju svoga plovila i uvjerite se s vremena na vrijeme da je to baš vaše plovilo. Ne bi bilo prvi puta da se netko divi svojem plovilu koje u proizvodnoj hali raste iz dana u dan pa da se u jednom trenutku ustanovi da niste jedini koji to isto plovilo smatrali svojim. U pravoj proizvodnji na svakom trupu je izvješen radni nalog koji je tu iz dva razloga; da se zna čije je plovilo i da radnici znaju što na to plovilo moraju ugraditi. Nema razloga da tog naloga nema uz brod, jer je on svima od pomoći. Osim brodograditeljima koji nemaju čista posla.
-Posjetite koji puta brodograditelja nenajavljeni. Naravno da ne smijete biti dosadni i pre često to činiti jer nije korektno prema onim brodograditeljima koji savjesno rade svoj posao. Ali nenajavljenim dolaskom onemogućavate brodograditelja da na trup koji smatrate svojim izvjesi "vaš" radni nalog, dok je netom prije visio nalog Ante Antića, (ne)sretnog i nesvjesnog suvlasnika vašeg plovila.
Ovakvim blic posjetima uvjerit ćete se i da se posao radi stručno i korektno. Ukoliko se ne smatrate stručnim procijeniti kvalitetu radova, povedite sa sobom nekoga tko to jest.
-Kada je brod gotov ne brzajte s preuzimanjem. Jasno je da ste željni čim prije zaploviti i na to neki brodograditelji računaju. Isprobajte brod na moru, i pregledajte temeljito svu instalaciju. Naravno da je brodograditelj dužan u garantnom roku ispravljati nedostatke, ali i vama i njemu je daleki sigurnije u jednostavnije to napraviti u domicilu brodograditelja nego kod vas u portu. Osobno znam nekoliko plovila koja su na prikolici putovala po nekoliko puta na relaciji brodograditelj - porat (stotine kilometara na cesti), u toj situaciji nitko nije zadovoljan.
Toliko za početak teme, slobodno dopunite i iznesite svoja iskustva, siguran sam da ih ima svakakvih. I ne računajte da ćete dobiti bolji brod, ili ga dobiti brže zato što šutite i trpite - PERO (tastatura) JE NAJJAČE ORUŽJE!!! Iskoristite ga.