Udesi na moru - 2013.

Neobavezni razgovori ... sa isključivo "morskim" temama

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Re: Udesi na moru - 2013.

PostPostao/la Turcin » 19. 09. 2013. (16:33)

Dosta ih nema svjetlo na kaicima jer nema akumulator, ili ako i ima stedi struju maksimalno.
Super stvar je naglavna LED lampa, po meni i bolje od obicnog svjetla jer imaju opciju blinkanja pa je lako uocivo.
Pogotovo ako su u pozadini kopnena svjetla, ovo obicno je dosta cesto nemoguce vidit.
Turcin
Senior Member

Tip plovila: maestral 600

PostPostao/la franac » 19. 09. 2013. (16:38)

Turcin je napisao/la:Dosta ih nema svjetlo na kaicima jer nema akumulator, ili ako i ima stedi struju maksimalno.
Super stvar je naglavna LED lampa, po meni i bolje od obicnog svjetla jer imaju opciju blinkanja pa je lako uocivo.
Pogotovo ako su u pozadini kopnena svjetla, ovo obicno je dosta cesto nemoguce vidit.

Istinu kazes. A ovo s led lampom je dobra stvar . Ja mislim da je bitno imat bar nekakvo svijetlo pogotovo kad ne lovis u grupi di ima vise brodica , ijako ocito iz ove nesrece ni to nemora bit :D
franac
New Entry

Tip plovila: istranka

PostPostao/la el passo » 19. 09. 2013. (16:43)

Zipi je napisao/la:ne pada minapamet opravdavat ih to sam već naglasio,ali ako se zna da su tamo treba povećat pozornost,smanjit brzinu i nemože se tada dogodit to što se dogodilo,nemože.

Jednom sam sa istrankom skoro pobrao dvije budale koje su radile to isto na plovnom putu bez ikakvog svjetla. Sudar sam izbjego za dlaku. Kad si u kabini i gledaš kroz staklo onda ne vidiš isto kao kad si na plovilu bez kabine. Brzina je bila negdje oko 4 čvora...tako da ne treba ići ko zna kako brzo da se dovedeš u takvu situaciju.
Apropo radara on ne hvata lako male kadice niskog profila.
Jedino mi je žao policije di će kapetan sigurno imati sr@**a zbog tog što se desilo
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la teo_ribar » 19. 09. 2013. (16:58)

sve barke tribaju imat jarbolno svitlo, pred par let je na mene došla policija (bil san va drvenoj pasari 4.5 m), na glavi sad imel bateriju i još jaka ručna baterija i svitin va njih da me vide, i oni na mene da moran imat jarbolno svitlo i na takovoj barčici
napisali nekakvu prijavu koju su proslijedili kapetaniji kamo san bil pozvan na očitovanje
sve to ko prošlo samo sa opomenom ;)
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la franac » 19. 09. 2013. (17:02)

teo_ribar je napisao/la:sve barke tribaju imat jarbolno svitlo, pred par let je na mene došla policija (bil san va drvenoj pasari 4.5 m), na glavi sad imel bateriju i još jaka ručna baterija i svitin va njih da me vide, i oni na mene da moran imat jarbolno svitlo i na takovoj barčici
napisali nekakvu prijavu koju su proslijedili kapetaniji kamo san bil pozvan na očitovanje
sve to ko prošlo samo sa opomenom ;)

Pa ja se slazem da treba imat jarbolno svjetlo. Mos ti njoma svitlit s baterijom al mislim da kad imas jarbolno svijetlo koje se vidi sa svih strana (cak sam negdje i citao da mora se vidit od 2nm) si najsigurniji , po meni je to tako
franac
New Entry

PostPostao/la franac » 19. 09. 2013. (17:05)

el passo je napisao/la:
Zipi je napisao/la:ne pada minapamet opravdavat ih to sam već naglasio,ali ako se zna da su tamo treba povećat pozornost,smanjit brzinu i nemože se tada dogodit to što se dogodilo,nemože.

Jednom sam sa istrankom skoro pobrao dvije budale koje su radile to isto na plovnom putu bez ikakvog svjetla. Sudar sam izbjego za dlaku. Kad si u kabini i gledaš kroz staklo onda ne vidiš isto kao kad si na plovilu bez kabine. Brzina je bila negdje oko 4 čvora...tako da ne treba ići ko zna kako brzo da se dovedeš u takvu situaciju.
Apropo radara on ne hvata lako male kadice niskog profila.
Jedino mi je žao policije di će kapetan sigurno imati sr@**a zbog tog što se desilo

Pa oper ako su bili u grupi vise brodica i da nije vidio nijednu mi je cudno.Pa ako je vidio bar neke , nece ic toliko blizu njih zar ne ?
franac
New Entry

PostPostao/la Zipi » 19. 09. 2013. (17:34)

to je to ,čak i da ih nije vidio nijednu,kad svi znaju da su tamo a on jedini ne zna....

jednom sam i sam doživio "kontrolu",kad je njihov gliser ušao u desetak većinom,ako ne i svih uredno obilježenih,i ta "kontrola" u noći u grupi od 10tak kaića koji se pomiču nije bezazlena nikako,svakako je opasnije to nego dok su svi u miru lovili,pa i oni neosvjetljeni

Ovo da se ne sviti dok je misec to mi je novo,evo čovjek ući dok je živ ali ulovi su mi uvjek bili veći kad je lampa radila. :wave:
Nepoznate ribe vraćajte u more jer su opasne!
Zipi
Korisnik baniran - dvostruki nick

Tip plovila: Elan pasara

PostPostao/la som » 19. 09. 2013. (17:52)

Za sva plovila koja nemaju svitla važi zabrana plovidbe od zalaska do izlaska sunca. Ako netko ima skuter za vodu neka pogleda šta mu piše u plovidbenoj dozvoli. Interesantno da nitko ne vozi auto po autoput bez svitla.

5) Brod na mehanicki pogon kraci od 7 metara, cija najveca brzina ne prelazi 7 cv, umjesto svjetala
odreenih u stavku 1. ovoga clanka, smije pokazivati bijelo kružno svjetlo, i mora, ako je moguce,
pokazivati takoer i bocna svjetla.
http://www.hgk.hr/wp-content/blogs.dir/ ... ovidbe.pdf
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Pestilence » 19. 09. 2013. (18:00)

som je napisao/la: Interesantno da nitko ne vozi auto po autoput bez svitla.

Bit će da ti analogija nije bas najbolja... :D
Mada poruka je jasna, i u pravu si...
Ako imas problem, napravi sve sta mozes da ga rijesis.
Ako ga nemozes rijesit, onda nemas problem.
Pestilence
Senior Member

Tip plovila: pasara Elan 490 + Yamaha F6

PostPostao/la perkins27 » 19. 09. 2013. (20:57)

Nije lako tuda proci, tuku ti svitla od grada pravo u oci, naprezes se da nekog vidis, a kad ga vidis onda ga gledas svaki cas da ga ne bi udrija. A budala pet metara dalje od njega misli da si vidija i njega,i da pazis kako vozis. A ne namjerava se oznaciti da ti pomogne proci tuda. Zna biti po 15-20 kaica i brodica na par sto metara, u cik-cak, pa ih sad ti izbjegni sve. Onda, kako je neko prije spomenija, pocnu palit upaljace da ih "bolje"vidis. Ne daj boze tamo uletit sa 9-10 kt brzine, ili brze, bilo bi skakanja u more.
A sta je najgore od svega - svake godine isto, jos se nisu opametili.
perkins27
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

PostPostao/la ceko » 19. 09. 2013. (21:08)

Šta još uvik tamo prolaze? :lol:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la Pape » 19. 09. 2013. (22:01)

...čujem večeras od rekla-kazala u birtiji...da ponovo uvode za polaganje voditelja brodice obavezno polaganje i u praktičnom dijelu...ako je istina...falin te gospon...

...samo bi ja uveja pod obaveznim dijelom ispita... sidrenje....i to ne po bonaci...nego da solidno puše...ko ne uspije...dođi ti ponovo za 15 dana...jerbo gledan vamo ovo lito cilo vrime...u vali 20-tak brodi...i dok je bonaca sve ok...jel je zapuvalo mrvu maeštrala...80% njih ...odoše u p.m....i lako meni kad odoše od mene u p.m....problem je kad krenu na mene ili moje sidro.....e onda san i ja u problemu i glava mi u toribi, i ne samo mene nego i moje familije....
...i da me se pita ne bi baš svaka ☇☇☇☇☇☇ položila čim je uplatila...dok ne naučiš kako triba...puni ti prika meni državni proračun ...ebe me se....

...tako da će i ovo za označavanje po moru valjda naučit kako zašto i zbog čega...jer je danas postalo lako doć do broda...i svaka šuša misli da može odma na palagružu, a pojma nemaju...e kad je već lako postalo doć do broda...e onda bi trebalo uvest da teže moš do dozvole za voditelja....satari ga dok ne nauči....neka vrišti...i ebe ti sve po spisku...al nema dok ne znaš...jer jedan dan kad se nađe u situaciji pa se iškapula....sitit će te se, neka i ne prizna da je....ne boj se....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la ivan3 » 19. 09. 2013. (22:42)

Amen na to!

Meni je neugodno bilo na tome ispitu. Pita me uvr glave 5 pitanja, a nije ni čeka odgovor do kraja...
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la lvky » 19. 09. 2013. (22:49)

vidija čovik znanje , iskustvo, predanost moru... :thumbup: ;) :thumbup:
"Najveća draž braka je što bračne partnere prisiljava na -preljub" by Oscar Wilde
lvky
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: beneteau antares 760, volvo penta 200ks

PostPostao/la ivan3 » 19. 09. 2013. (22:59)

Možda san samo nabuba skriptu napamet. :shh:

:thumbup: ;)
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PrethodnaSljedeća

Natrag na Mandrać

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.