Agregatom protiv liganja

Neobavezni razgovori ... sa isključivo "morskim" temama

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Agregatom protiv liganja

PostPostao/la som » 17. 11. 2010. (21:19)

Neki dan sam bio na moru i gledan, stanu ljudi pored mene, agregat na krmi i upale feral,svitli cila vala,potamanili sve lignje.Lampa ko od javne rasvjete.Zna li ko kakvi je to sistem.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

Re: Agregatom protiv liganja

PostPostao/la šetač pasa » 17. 11. 2010. (21:59)

Protuzakonit! Samo što oni koji bi to trebali kontrolirat prave se da ne vide. A svjetle k'o da su na Poljudu.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la Mali Dabar » 18. 11. 2010. (08:31)

Još samo fali da puste dvi žice od struje u more i sve potresu ! :thumbdown:
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 18. 11. 2010. (09:05)

sve je to goli qrac prema svitlima najmodernije plivarice na ovoj strani Jadrana,nedao ti bog da zasvitle u blizini a da se prije toga nisi opremio dobrim oćalima....

poslije će se ti isti biseri na brodu pitat di je srdela,di je plankton....,spržili su već sve ionako....

ček da počnu plakat iz svog Mercedesa u nekoj poljoprivrednoj emisiji kako nema ribe i kako im trebaju poticaji ili niža cijena plave nafte jer nemogu preživit...,a svake godine dodaju "nekoliko" kandela više....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la tramontana » 18. 11. 2010. (09:17)

Da sad ne kopam ... imaju li i profići ograničenje snage ferala?
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la franco » 18. 11. 2010. (09:22)

Ako se ne varam na plivaricama je 10Kw,ali problem je jedan drugi.Niko od mjerodavnih nije u stanju preračunat Watte u Candele a još uvijek je ograničenje u Candelama.Neka je naznaka da će se ipak preći na Luxe,šta je puuuuuno lakše za izmjerit.Npr u papirima ti piše da imaš feral od 400 svijeća(candela) a ti staviš halogeni reflektor od 400W i to je njima isto samo šta feral od 400 je malo jača svijeća a pod reflektorom od 400 more kuha.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la šetač pasa » 18. 11. 2010. (09:43)

tramontana je napisao/la:Da sad ne kopam ... imaju li i profići ograničenje snage ferala?

Prema još važećem pravilniku imaju, samo je pitanje kontrole.

PRAVILNIK O RIBOLOVNIM ALATIMA I OPREMI ZA GOSPODARSKI RIBOLOV NA MORU

Članak 13.

(1) S obzirom na namjenu i veličinu oka mreže plivarice dijele se na sljedeće:

1. plivarica tunolovka za okruživanje i ulov tune (Thunnus thynnus) i druge krupne plave ribe, čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 40 milimetara;

2. plivarica palamidara za ulov palamide (Sarda sarda), rumbaca (Auxis rochei), luca (Euthunnus alletteratus) i gofa (Seriola dumerilli), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 34 milimetara;

3. plivarica srdelara za ulov sitne plave ribe, čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 8 milimetara;

4. plivarica iglicara za ulov iglice (Belone belone gracilis), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 10 milimetara;

5. plivarica ciplarica za ulov cipala (Mugilidae), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 26 milimetara i

6. plivarica oližnica za ulov gavuna olige (Atherina boyeri), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 5 milimetara.

(2) Najveća dopuštena dužina plivarica je 800 metara, a najveća dopuštena visina je jedna četvrtina armane mreže, osim plivarica tunolovki.

(3) U ribolovu plivaricama zabranjeno je korištenje umjetne rasvjete, osim u ribolovu plivaricom srdelarom i plivaricom oližnicom, kod kojih je u ribolovnim zonama A, E, F i G ograničena instalirana snaga električnih rasvjetnih tijela do 10.000 W, odnosno kod plinskih ferala do 10.000 kandela po plovilu

Članak 15.

(1) Mreže potegače se sastoje od krila, grla i vreće.

(2) S obzirom na namjenu i veličinu oka, mreže potegače dijele se na sljedeće:

1. potegača srdelara namjenjena ribolovu sitne plave ribe, čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 8 milimetara;

2. potegača girarica je namjenjena ulovu gire oblice (Spicara smaris), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 12 milimetara;

3. potegača migavica namjenjena ulovu gire oblice (Spicara smaris), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 12 milimetara;

4. potegača šabakun je namjenjen ulovu gofa (Seriola dumerilli) i krupne plave ribe, isključivo u trenutku njihove pojave, a čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 28 milimetara;

5. potegača iglicara je namjenjena ulovu iglica (Belone belone gracilis), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 10 milimetara i

6. potegača oližnica je namjenjena ulovu gavuna olige (Atherina boyeri), čija veličina oka niti u jednom dijelu mreže ne smije biti manja od 5 milimetara.

(3) Užad koja se upotrebljava pri ribolovu mrežama potegačama ne smije biti duža od 500 metara (5 uza po 100 metara) na svakom krilu mreže.

(4) U ribolovu mrežama potegačama zabranjeno je upotrebljavati okićeni konop za plašenje ribe.

(5) U ribolovu mrežama potegačama zabranjeno je korištenje umjetne rasvjete osim u ribolovu potegačom srdelarom i oližnicom, ukupne jačine instalirane snage električnih rasvjetnih tijela do 2.000 W ili kod plinskih ferala do 2.000 kandela po plovilu.

(6) U ribolovu mrežama potegačama zabranjeno je povlačiti mrežu s plovilima u pokretu.

Članak 21.

(1) U ribolovu mrežama stajačicama zabranjena je uporaba svih sredstava i načina plašenja ribe, umjetne rasvjete i mamaca.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka u ribolovu oliž­nicom, gavunarom ili girarom dopušteno je plašenje ribe uz uporabu vesla i pobuka.

(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka u ribolovu vojgom dopuštena je uporaba umjetne rasvjete, instalirane snage električnih rasvjetnih tijela do 2.000 W, odnosno kod plinskih ferala 2.000 kandela po plovilu.
(4) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka u ribolovu menularom dopuštena je uporaba mamca, na način da se mamac stavlja na mrežu ili se baca uz postavljenu mrežu (brum).

Članak 35.

(1) Na odmetu smiju biti privezane najviše tri (3) udice.

(2) Na kančenici smije biti privezano najviše pet (5) udica.

(3) Na panuli smije biti privezano najviše deset (10) udica.

(4) Na tunjama samicama smiju biti privezane najviše dvije (2) udice.

(5) Uporaba umjetne rasvjete dozvoljena je samo kod ulova glavonožaca povrazima s kukom, instalirane snage električnih rasvjetnih tijela do 2.000 W, odnosno kod plinskih ferala 2.000 kandela po plovilu.

(6) U ribolovu odmetima, kančenicama i panulama zabranjeno je koristiti udice širine luka manjeg od 7 milimetara, a u ribolovu tunjama samicama i stajaćim parangalima udice širine luka manjeg od 10 milimetara.

(7) Iznimno od odredbe stavka 6. ovoga članka, u ribolovu plutajućim parangalom namijenjenim za ribolov tune (Thunnus thynnus) i drugih vrsta krupne plave ribe zabranjeno je koristiti udice širine luka manjeg od 30 milimetara.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
šetač pasa
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 18. 11. 2010. (10:56)

Ali 1 watt nije 1 candela, tako da je to lipo sve nelogično,ali valjda tako treba biti.
Nemore se preračunati watt u candelu, imali smo tu temu već na forumu
franco
Old Senior Member

PostPostao/la šetač pasa » 18. 11. 2010. (11:04)

Kako nije? Zbrojiš kruške i jabuke i ubaciš u voćnu salatu. Zbrojiš krumpir i luk pa imaš krumpir salatu (to se nosi zadnjih godinu i nešto).

Pa ja cjelo vrijeme trubim na forumu da su zakoni i pravilnici napisani zbrda zdola, pa su me čak pokušali proglasiti svakakvim, da zbunjujem ljude i sl.
šetač pasa
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 18. 11. 2010. (11:18)

Primjera radi bio sam neki dan na razgovoru sa ribarskim inspektorom naše županije.Kad sam mu ukazao u neke nelogičnosti, čovjek se zacrvenio ko paprika.Na početku razgovora bilo je: Ja znam sve,Ja sam najpametniji, na kraju razgovora: IZvini imaš pravo,da to nisam vidio-znao.
Ej ja radim na terenu sa ljudima,meni svaki alat prođe kroz ruke i ti bi mene ubjeđiva da je to tako kako ti misliš, e nije................(odnosi se na vlast)
PS. Polovicom srpnja mi je rečeno da je gotov novi pravilnik kojim bi se uskladili naši alati sa alatima u EU, bit će u NN početkom kolovoza. Kod mene je danas 18.STUDENOG, a ni P od pravilnika.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la labrax » 18. 11. 2010. (11:33)

šetač pasa je napisao/la:Pa ja cjelo vrijeme trubim na forumu da su zakoni i pravilnici napisani zbrda zdola, pa su me čak pokušali proglasiti svakakvim, da zbunjujem ljude i sl.

svi se mi slazemo da su napisani zbrda zdola ali u onoj temi je covik samo pitao kakvo je ogranicenje de lege lata alata na plovilu; ta odredba je de lege lata jasna i nimalo zbunjujuca, i zato nemoras pisati dugacke pateticne tekstove u kojima nam se izrugujes (@ "rasprava o teoriji prava") i negiras ispravnu argumentaciju sutkinje a samim svojim postom otvaras i ulazis u raspravu; i ponavljam,, covik je pitao kako stvari stoje de lege lata a ne kako to tvoji poluobrazovani prijatelji i kolege inspektori tumace...
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la šetač pasa » 18. 11. 2010. (12:24)

Prvo, Labrax, ne moraš odmah koristiti svađalački ton (ako sam pogrešno shvatio sorry), a neki koji su jako našli pljuvat mogli bi prije i diplomirat. Nema patetike, a pogotovo neću nikom solit pamet. Moji prijatelji su različite naobrazbe i ponosan sam na njih, bilo da su doktori znanosti ili su bez visokih škola. Ono što sam htio reči, ali ne mogu od vaših napada je da na temelju loše zakonske odredbe ne može biti napisana niti manje loša odredba pravilnika. A to onda zbunjuje ljude koji bi se toga trebali držati, a bogme i one koji bi ih trebali provoditi. Nemam ništa loše reči ni o mišljenju bilo kojeg suca ili sutkinje, no to je samo njihovo tumačenje primjenjivo u konkretnom slučaju i ne stvara analogiju. Nikad nisam nikoga htio zbuniti, a niti prodavati nekom pamet pa ponavljam, ja propise za sebe tumačim oprezno i rađe se ne igram s viškom pribora u brodu (mislim na pripremljen pribor). Odosmo izvan teme, pa da se vratimo na istu reči ću samo to da pri korištenju svjetla pazim na ograničenje vremenskog perioda kao i na ograničenje snage svjetla. Valjda će neka državna služba izaći na more i u večernjim ili nočnim satima. I da bih ubuduće izbjegao ovakve rasprave samo ću, ako baš budem smatrao potrebnim, okvačit odredbu zakona ili pravilnika pa neka si svako sam komentira.
šetač pasa
Old Senior Member

PostPostao/la labrax » 18. 11. 2010. (12:29)

nije to meni svađa, shvatit ces kad me upoznas :D

onaj dugacki post u onoj temi mi je bio patetican, a to ne znaci da te vrijeđam ili manje cijenim, samo imam svoje misljenje (@ tvoj potpis).

slazem se za losa zakonska odredba > los pravilnik
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la šetač pasa » 18. 11. 2010. (12:34)

Možda je onda vrijeme za :Drink40: .
šetač pasa
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 18. 11. 2010. (13:19)

šetač pasa je napisao/la:Možda je onda vrijeme za :Drink40: .

ma hebale vas te krigle i ko ih je donio na forum.......,ja se slažam da je ton svađalački i omalovažavajući i to podržavam..,i ako postoji kakav smajlić koji baca pepeljare i to podržavam...

nema veze koje koliko obrazovan ,nego koliko je inteligentan i pošten,to su sasvim druge mjere...,obrazovanje nažalost je degradirano u nas i to što netko je ili nije obrazovan ne znači i stručnost, pojedinci su do diploma nažalost dolazili i po principu robne razmjene iz feudalnog društva,s druge strane mnogi inteligentni ljudi se nisu uspjeli upisat i završit kakav fakultetić jer su bili ispod crte zbog prednosti "odabranih",kao i zbog lošijeg materijelnog stanja....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

Sljedeća

Natrag na Mandrać

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.