Samogradnja plastičnog broda

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Samogradnja plastičnog broda

PostPostao/la porer » 23. 07. 2025. (11:03)

Pa ovako, dosadila mi je drvenjača i planiram napraviti plastični brod cca 8 metara u samogradnji.
Plan je slijedeći:
- Napraviti negativ od stiropora
- Plastificirati to
- Iskopati stiropor kad se plastika stegne
- Zakačiti vanbrodski motor
- Ubaciti plinsku bocu za frigo i kuhinju
- Od blažujki napraviti krevete i nadgrađe
- Od PVC cijevi za strujne kabele napraviti osnovu za tendu, tetka Katica će mi kasnije sašiti od starih stolnjaka ima in tonu
- Na Jupolku montirati WC dasku za srati i pišati
- Solar jedno 20W dosta za mobitel i ledice

Pitanje: Gdje da montiram crvenu a gdje zelenu LED za navigaciju?
Ostali savjeti dobrodošli.

Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

Re: Samogradnja plastičnog broda

PostPostao/la ivan83 » 23. 07. 2025. (11:39)

porer je napisao/la:Pa ovako, dosadila mi je drvenjača i planiram napraviti plastični brod cca 8 metara u samogradnji.
Plan je slijedeći:
- Napraviti negativ od stiropora
- Plastificirati to
- Iskopati stiropor kad se plastika stegne
- Zakačiti vanbrodski motor
- Ubaciti plinsku bocu za frigo i kuhinju
- Od blažujki napraviti krevete i nadgrađe
- Od PVC cijevi za strujne kabele napraviti osnovu za tendu, tetka Katica će mi kasnije sašiti od starih stolnjaka ima in tonu
- Na Jupolku montirati WC dasku za srati i pišati
- Solar jedno 20W dosta za mobitel i ledice

Pitanje: Gdje da montiram crvenu a gdje zelenu LED za navigaciju?
Ostali savjeti dobrodošli.

Crvenu naprid montiras a zelenu nazad nego oce biti dosta 2 ruke plastike
ivan83
Member

Tip plovila: Drvena pasara 9metara, rakovica 3 cilindra

PostPostao/la peroLA » 23. 07. 2025. (11:48)

da si bar novi profil napravio za ovu temu, hahaha ovako nije zanimljivo ;)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la porer » 23. 07. 2025. (12:20)

ivan83 je napisao/la:
Crvenu naprid montiras a zelenu nazad nego oce biti dosta 2 ruke plastike

Pa takvi savjeti me zanimaju, želim čuti od vas iskusnih. Mislio sam dvije ruke ispod jedna odozgo. Griješim li?

porer
Old Senior Member

PostPostao/la som » 23. 07. 2025. (13:54)

Ne isplati se raditi krevete od blazujke. Stavis luftmadrace iz lidla, jedan livo a drugi desno tako da ti stane kanta od jupola izmedu i ako ih jako napuses netriba ti ni daska za WC. Malo skratis kantu i lipo sidis na dva kreveta i gustas. A ima i nadkabina gotova, sta bi se zaj...va.
Evo moj predlog:
slika
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Marin Bralic » 23. 07. 2025. (15:21)

Porer, u onoj temi o punjenu baterije preko solara i ac/dc punjaca si mi pomogao puno. I uzeo si si truda pa si i prakticno probao da li radi ili ne… Svaka ti cast na tome, imas znanja, imao si i volje ukljuciti se u raspravu…
Ali ovaj post, to je svima jasno, je sprdanje sa malim od palube. I sa ostalim sam svoj majstor ljudima koji su dosli na forum cuti poneki savjet oko stvari koje rade, i oko kojih su i sami svjesni da su improvizacije…
U redu mi je takvog covjeka upozoriti da improvizacija ne valja, upozoriti ga na posljedice koje bi se mogle dogoditi…
Ali zar se treba sprdati iz toga?
Nisam se htio ukljucivati u onu temu sto je pokrenuo MOP, ali sam ju pratio. Covjek je pitao par stvari, i kako napreduje sa radovima tako i uploada slike. Nije nikog vrijedjao, cak je, po meni, i imao dosta strpljenja oko ismijavanja koje je krenulo.
Da, kada mu se ocito tlak digao na onu recenicu (ne tvoju doduse), da su furesti krivi za sve…, onda je vratio istom mjerom.
A ta “ista mjera” je onda izazvala reakciju koja mi je, iskreno, najnize sto sam do sada kroz sve ove godine procitao na forumu… A to je, indirektna, lose zapakirana u celofan prijetnja sa prijavom kapetaniji… Do toga je doslo? Da ce se ljudima prijetiti da ce ih se prijaviti kapetaniji, i da nece registrirati plovilo?…
Ne znam, razmislite malo…
Uvijek nas se ucilo da glupa pitanja ne postoje, samo odgovori…
Ako covjek odluci improvizirati, ako mu se ima koja pametna reci, koji savjet udijeliti, ok. Ali nije u redu raditi sprdacinu iz toga jer to moze uvrijediti onoga tko improvizira.
Idemo se sprdati iz onih koji imaju kadice? Idemo se sprdati iz onih koji voze lose automobile, nemaju rijeseno stambeno pitanje,…? Vjerujem da bi svi radje uzeli gotovo plovilo opremljeno po PSu, ali eto, mozebit iz raznoraznih razloga ljudi se nekad odluce i za improvizacije. I vesele se plovidbi, a onda ih se ovako poklopi na forumu…
I kad se to spomene, onda (ne znam vise tko je to napisao), se odgovori da je to sve dio folklora na forumu, da se eto tako zeza na forumu… Sve ok, samo, kada onda druga strana odgovori istom mjerom i spomene tupe motike, e onda to vise nije folklor nego onda krene prijetnja kapetanijom…
Eto, htio sam ovo napisati, jer unatrag par dana mislim da se MOP-a nije trebalo tako sprdati…
Bez uvrede ikome.
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la josey » 23. 07. 2025. (15:52)

pitas savjet pa radis po svom?
koje je btw mimo svih sigurnosnih minimuma, to je ok?
i onda se hvalit kako je to jebeno postignuce.
sori al nije.

niko nije napisao da ljudi bez novaca nemogu plovit. dapace, al moraju postojat neki minimalni tehnicki i sigurnosni uvjeti. mislim da ce se oko toga svi slozit.

porer,
ja bi koristija pur table umisto stiropora, stiropor se topi pod poliester smolom.
umisto blazujke bi koristija napolitanku
cjevi od vode su ok za tendu, al celicne cjevi pa pituraj.
struju neznan sta si reka kako ces rjesit al probaj barem sa krutim PPY.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Groff » 23. 07. 2025. (15:57)

Mene su stari uċili: Na glupo pitanje moreš dobit samo glupi odgovor !
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la porer » 23. 07. 2025. (16:11)

@Marin Bralić
Nikoga i nigdje ja nisam vrijeđao.
Stvari su jednostavne - čovjek pita savjet, dobije ga a na to on kaže to je glupo ja ću ipak po svome i posere čitav niz ljudi koji su mu dobronamjerno dali savjet. Di sam ja tu pogriješio?
Oko kapetanije - gdje sam ja bilo čime prijetio? Ne daj Bože u životu nikada nikome nisam prijetio, čak što više meni je dotični svojevremeno prijetio i objavio moje osobne podatke i podatke moje obitelji i djece (tada malodobne). To su moderatori pobrisali i hvala im. Pitao sam samo u kojoj je kapetaniji načinio tehnički i registrirao? Di sam tu pogriješio?

Kalup od stiropora, to je pitanje neriješeno.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Marin Bralic » 23. 07. 2025. (16:58)

Josey, naravno da se svi slazemo da je neki tehnicki minimum tu radi nas samih, a ne radi administracije. Ali opet ponavljam, ok mi je upozoriti covjeka da radi opasne stvari po sebe i druge, ali nije mi u redu da se krene sprdati sa cijelom temom…
Lupis, promakao mi je post gdje su objavljivani osobni podaci, naravno da to nije u redu.
Ovo oko kapetanije…, ne znam, pitas ga gdje ce registrirati plovilo (ne pitas gdje je registrirao, nego gdje CE registrirati…), spominjes poznanstvo sa doticnim kapetanom, sve to nakon sto je on odreagirao sa tupim motikama na opetovane sprdnje…, ocito sam nesto krivo shvatio :-)
Mada, kada bolje razmislim, mozda i jesam nesto krivo shvatio, u tim tupim motikama moze biti da se ti i nisi pronasao posto si napisao da po defaultu nisi dalmatinac :-)
Marin Bralic
Member

PostPostao/la josey » 23. 07. 2025. (17:11)

Marine
kao sto ti je porer vec napisao, kaze mu se kako da napravi radi minimalne tehnicke ispravnosti i sigurnosti, i on sam isprda sve kako smo mi glupi i pizdimo bezveze.
Sta si ocekiva da ce ga ekipa dalje ode hladit lepezom, pogotovo sto on ima povijest aa starosjediocima na forumu (onima koji su ga isprdali)

Porer,
nista kad napravis, zovi me docu i donicu ist i pot pa ce mo krstit brod.
a cek u kojoj kapetaniji ces ga registrirat sa dva sloja laminata?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Marin Bralic » 23. 07. 2025. (17:20)

Ja krecem sad u osmom na svojoj jahti od 3.8 metra u open verziji, sa njemackim ovcarom, 9godisnjim sinom i zenom (ok, ona je jos upitna jer serucka da nejde) na djitu od par dana… Jupolka je spremna, ali nisam instalirao dasku na nju, vec u originalnom poklopcu samo izbusio rupu…
Samo se bojim sad da i mene netko ne prijavi tu sa foruma, ne znam, ovim inspekcijama sto se pisalo da se treba placati taksa za spavanje na brodu… :-)
Marin Bralic
Member

PostPostao/la mali od palube » 23. 07. 2025. (20:17)

Ajme, porer, pa nisam znao da ti to toliko znači. Mislim... to što ne slušam tu svu silu tvojih dragocjenih i genijalnih savjeta. Kako tvojih, tako i onih našega vrloga diplomiranog inženjera.
(Koji nikako da nađe svoj život, ali that's a whole another story...)
I on se jadan polomio dijeleći savjete...
Evo, oprosti. Svečano obećajem da ću od sada slijepo slušati tvoje savjete. Kad god ih budem tražio. I one našega vrloga diplomiranog inženjera, naravno. Kad ih od njega budem tražio.

porer je napisao/la:...čak što više meni je dotični svojevremeno prijetio i objavio moje osobne podatke i podatke moje obitelji i djece (tada malodobne)...

Nego, porer, sunce moje, pa nećemo sad lagati ha ha.
Bilo je to prije petnaestak godina, ali sjećam se u čemu je bio problem. Ti i tvoja prepametna buljumenta ste bili uvjereni da ja imam više profila i da vas samo vučem za nos. Onda je onaj ludi raptor napisao da će preko moje IP adrese saznati tko sam ja i jesam li baš ono što tvrdima da jesam itd. Na to sam ja odgovorio da se zovem Mario Šarić, da živim i radim u Sesvetskom Kraljevcu, Dugoselska cesta 95, da imam tamo stolarski obrt... opet itd. Nažalost, to su bili moji prvi dani na forumu i nekako sam valjda pomiješto tvoj i njegov nick (raptor-porer) i u nešto malo googlanja ustanovio tko si ti, gdje živiš i gdje radiš i to objavio.
Ali obitelj?!? Djeca, porer?!? Halooo!!! Pa nisam ja - ti. Već sam ti rekao da je čovjek sam sebi mjera svih stvari... pa tako i ti.
Nakon kratkog vremena sam ustanovio grešku i jasno i glasno ti se ispričao zbog eventualne nelagodnosti.

viewtopic.php?f=57&t=1959

Ja znam da si ti po prirodi jalan i zločest i da si ne možeš pomoći, ali lijepo molim, nemoj lagati ovaj napaćeni narod.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la porer » 23. 07. 2025. (21:57)

Šta ću sa plastikom kad izkopam stiropor? Da stavljam epoxy imam 20A + 10B kila, da to mažem?

https://www.youtube.com/watch?v=l482T0y ... rt_radio=1

Ja tražim savjete za samogradnju plastičnog broda metodom kako sam opisao. Molim samo ozbiljne odgovore.

https://www.youtube.com/watch?v=ZWijx_A ... eo&index=2
porer
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 24. 07. 2025. (18:24)

Vidim tema je isprebacivana ali da ne budem off topic pa pišem ovdje.

Prvo MoP nisam ja nikakvo tvoje sunce, odjebi sa tim gay spikama.
Drugo lažeš, bio si objavio imena mene, moje (bivše) supruge (nisi znao da mi je bivša, ne zamjeram) i moje maloljetne djece, adresu i broj telefona.
Treće nikakvu ispriku ti nisi dao a mene tako zaboli k urac kako se ti zoveš, gdje živiš i čime se baviš.
Četvrto nazivaš nas sa foruma "buljumenta" što god to značilo pa dakle nastavljaš u svom revijalnom stilu vrijeđenja i ismijavanja.
Peto Raptor već dugo nije na forumu otjerali ga takvi kao ti.
Šesto davali smo ti savjete a ti si ismijavao. To radiš i sada.

Ja ti želim svu sreću ovog svijeta ali sa tim što ti imaš u glavi ne znam kako guraš. Drži mi se :thumbup:

Da se vratim na temu - ovdje u lokalnom dućanu ima povoljno stirodur za fasade, ima li smisla da to uzmem za kalup?
porer
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.