Sonda - bušiti ili ne?

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Sonda - bušiti ili ne?

PostPostao/la vicko.st » 04. 05. 2025. (10:25)

Pozdrav svima,

evo da ne otvaram novu temu, pisem ovdje.

Trebam si montirati krmenu sondu od Humminbirda, brod je Dalmatinka sa produzenim spojlerom, motor Torpedo 18/24, brzina 6 milja.

Spojler se nastavlja u liniji broda, tako da nemam krmeno zrcalo “u moru” na koje bi mogao zavidati sondu.

Na desnu stranu spojlera, na rubu je zavidan nosac koji ide u more i na njemu se nalazi pumpa za bazen za zivu jesku.

Moja ideja je bila na slican nosac na lijevu stranu namontirati sondu, s obzirom da Torpedo okrece u smjeru suprotno od kazaljke na satu, te koliko shvacam, trebam na lijevu stranu staviti sondu.

Problem je i sto su tu skale, pa postoji realna sansa da bi netko mogao odvaliti sondu kod penjanja iz mora. Zato mi je palo na pamet mozda probusiti spojler jedno 20, 30 cm od skala, i zavidati sondu “ispod” spojlera, tu je nitko ne bi trebao dohvatiti kod penjanja iz mora ?
Takodjer, onda sigurno ne bi izlazila iz mora, jer mi se dogodi na valovima da pumpa za bazen za zivu jesku izlazi iz mora.

Takodjer, opcija je da maknem pumpu za bazen za zivu jesku negdje drugo, i da na to mjesto montiram sondu, znaci na desnom rub spojlera ?
Od propele bi sonda bila kojih 50, 60 cm pa ne znam da li bi to bilo dovoljno i prihvatljivo s obzirom na turbulencije od propele.

I na kraju, da li ima smisla montiranje sonde “nakon” propele, umjesto na krmeno zrcalo gdje je “iza” propele, s obzirom na turbulencije i to ?

Racunam da brzina od 6 milja nije nesto velika te da bih mogao ipak koristiti SI prikaz u voznji bez smetnji ?

Hvala unaprijed

Evo i par slika spojlera/krme:

slika
slika
slika
slika
slika
vicko.st
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka, Torpedo 18/24

PostPostao/la Dalmato » 10. 07. 2025. (20:56)

Pozdrav svima,

kaže mi susjed da je on svoju krmenu sondu silikonom zalijepio u unutrašnjost trupa i da mu sve normalno radi osim temperature,koja je za cca 1 stupanj veća od temperature mora.

Sad mene zanima jeli itko od vas tako montirao sondu i treba li sondi hlađenje?
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la som » 11. 07. 2025. (07:10)

Vodeno ili zracno?
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Dalmato » 11. 07. 2025. (14:10)

som je napisao/la:Vodeno ili zracno?

Nemam pojma, na uputama proizvođača piše da sonda ne smije raditi na suho,a susjedu radi na suho...pa mi nije ništa jasno :shock:
Dalmato
Member

PostPostao/la josey » 11. 07. 2025. (15:50)

a som te zajebava
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Dalmato » 12. 07. 2025. (13:35)

Ma sve u redu,ja podržavam šalu,samo ja nisam rješio svoju nedoumicu :?
Dalmato
Member

PostPostao/la VERMO 65 » 23. 07. 2025. (20:09)

Evo da javim fijasko kod traženja pozicije sonde s unutarnje strane na dno Dalmatinke.
Dakle imam i ja spojler te je sonda do sada bila montirana na inox klizač pa sam na taj način svaki put na vezu dizao iz mora.
E sad sam i ja htio prebaciti s unutarnje strane ali ne mogu pronaći poziciju u kojoj bi slala i primala signal iako sam probao stavljati u vrecicu s vodom ili u plastiku.
Radi se o poziciji ispod desnog ležaja u kabini .
Sonda radi normalno kada se uroni u more a čuje se i kako klika i traži odaziv dna. Postavke FF su sve na normal.
Ima li netko kakvih ideja?
Hvala
VERMO 65
Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka 7m,Torpedo 18/24

PostPostao/la vicko.st » 28. 07. 2025. (20:46)

vicko.st je napisao/la:Pozdrav svima,

evo da ne otvaram novu temu, pisem ovdje.

Trebam si montirati krmenu sondu od Humminbirda, brod je Dalmatinka sa produzenim spojlerom, motor Torpedo 18/24, brzina 6 milja.

Spojler se nastavlja u liniji broda, tako da nemam krmeno zrcalo “u moru” na koje bi mogao zavidati sondu.

Na desnu stranu spojlera, na rubu je zavidan nosac koji ide u more i na njemu se nalazi pumpa za bazen za zivu jesku.

Moja ideja je bila na slican nosac na lijevu stranu namontirati sondu, s obzirom da Torpedo okrece u smjeru suprotno od kazaljke na satu, te koliko shvacam, trebam na lijevu stranu staviti sondu.

Problem je i sto su tu skale, pa postoji realna sansa da bi netko mogao odvaliti sondu kod penjanja iz mora. Zato mi je palo na pamet mozda probusiti spojler jedno 20, 30 cm od skala, i zavidati sondu “ispod” spojlera, tu je nitko ne bi trebao dohvatiti kod penjanja iz mora ?
Takodjer, onda sigurno ne bi izlazila iz mora, jer mi se dogodi na valovima da pumpa za bazen za zivu jesku izlazi iz mora.

Takodjer, opcija je da maknem pumpu za bazen za zivu jesku negdje drugo, i da na to mjesto montiram sondu, znaci na desnom rub spojlera ?
Od propele bi sonda bila kojih 50, 60 cm pa ne znam da li bi to bilo dovoljno i prihvatljivo s obzirom na turbulencije od propele.

I na kraju, da li ima smisla montiranje sonde “nakon” propele, umjesto na krmeno zrcalo gdje je “iza” propele, s obzirom na turbulencije i to ?

Racunam da brzina od 6 milja nije nesto velika te da bih mogao ipak koristiti SI prikaz u voznji bez smetnji ?

Hvala

Evo vezano na ovaj moj upit, da javim rezultat. Sondu sam montirao na inox nosac na lijevom kraju spojlera te je uronjena u more taman nesto ispod dna spojlera.

Pri voznji torpedom, nemam bas nekih pretjeranih smetnji , uredno cita dno pri svakoj brzini, dok se smetnje pojacavaju tek oko putne brzine, 5.5 milja, iako smanjenjem osjetljivosti se da ocistiti…ali recimo pri 4 milje uredno mogu sve sondirati, 2d, SI, DI, sve mi izgleda ok.

Kad vozim s pomocnom pentom od 6 konja, puno jace smetnje imam…ocekivao sam suprotno, da ce torpedo vise smetati “buckanjem”, ali eto penta vise radi smetnji :D

Ali opet, ok je na nekakvim malim brzinama oko 2, 3 milje kad se vrtim okolo i trazim itd.

Tako da, zadovoljan sam u globalu ovim pozicioniranjem sonde na kantun spojlera, mozda kome pomogne info :thumbup:
vicko.st
New Entry

PostPostao/la VERMO 65 » 02. 08. 2025. (16:53)

Evo i ja se vračam toj montaži jer ovo drugo nema vajde.
Čast svima koji su je uspjeli montirati na stakloplastiku ali ja nakon višednevnog testiranja po preporukama-
odustajem :?
VERMO 65
Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka 7m,Torpedo 18/24

PostPostao/la vicko.st » 09. 08. 2025. (19:36)

VERMO 65 je napisao/la:Evo i ja se vračam toj montaži jer ovo drugo nema vajde.
Čast svima koji su je uspjeli montirati na stakloplastiku ali ja nakon višednevnog testiranja po preporukama-
odustajem :?

Ja imam i malog garmin strikera u svojoj Dalmatinki, njegova sonda je ugradjena ispod sjedala vozaca na dno broda… otac je to smontirao, mislim u ono ulje (parafinsko?) i s onim sacblonon koji je dobije uz sondu , za nagib dna zavisno o kutu…i ta sonda isto radi super, u voznji i u mirovanju, nije bilo nekih problema.
vicko.st
New Entry

Prethodna

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.