evo da ne otvaram novu temu, pisem ovdje.
Trebam si montirati krmenu sondu od Humminbirda, brod je Dalmatinka sa produzenim spojlerom, motor Torpedo 18/24, brzina 6 milja.
Spojler se nastavlja u liniji broda, tako da nemam krmeno zrcalo “u moru” na koje bi mogao zavidati sondu.
Na desnu stranu spojlera, na rubu je zavidan nosac koji ide u more i na njemu se nalazi pumpa za bazen za zivu jesku.
Moja ideja je bila na slican nosac na lijevu stranu namontirati sondu, s obzirom da Torpedo okrece u smjeru suprotno od kazaljke na satu, te koliko shvacam, trebam na lijevu stranu staviti sondu.
Problem je i sto su tu skale, pa postoji realna sansa da bi netko mogao odvaliti sondu kod penjanja iz mora. Zato mi je palo na pamet mozda probusiti spojler jedno 20, 30 cm od skala, i zavidati sondu “ispod” spojlera, tu je nitko ne bi trebao dohvatiti kod penjanja iz mora ?
Takodjer, onda sigurno ne bi izlazila iz mora, jer mi se dogodi na valovima da pumpa za bazen za zivu jesku izlazi iz mora.
Takodjer, opcija je da maknem pumpu za bazen za zivu jesku negdje drugo, i da na to mjesto montiram sondu, znaci na desnom rub spojlera ?
Od propele bi sonda bila kojih 50, 60 cm pa ne znam da li bi to bilo dovoljno i prihvatljivo s obzirom na turbulencije od propele.
I na kraju, da li ima smisla montiranje sonde “nakon” propele, umjesto na krmeno zrcalo gdje je “iza” propele, s obzirom na turbulencije i to ?
Racunam da brzina od 6 milja nije nesto velika te da bih mogao ipak koristiti SI prikaz u voznji bez smetnji ?
Hvala unaprijed
Evo i par slika spojlera/krme: