Stranica: 1/1.

Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 28. 03. 2011. (09:48)
Postao/la peroLA
Pripreme su trajale mjesecima.. bilo je lani, najprije kupnja barke(opremljena Dalmatinka sa DMB-om+Mercury6), pa sređivanje, pa testiranje i učenje... i ete polovice sedmog i idemo cura i ja prvi put sami, bez iskustva... od doma (luka Tunarica(RAški zaljev - okolica Labina) - Crna Punta - Pernat - Valun).. Prognozu sam pogledao na savjet svih, ali optimistički :), petak 0, subota 0, nedelja bura 2-3... pa plan je bio opet optimistički, krenut za doma nedelju jako rano prije bure... i tako doplovili petak do valuna, more 0, toplo, sve 5, nismo se ni vezali i odmah do mene primijetim dva susjeda pa eto nismo sami.., prespavali, i subota cijeli dan sun&fun, prijimjetih ja da popodne subotu su ta dva frenda otplovili ali nismo se niš dogovoarali... subotu navečer jedva se vežem na muring u valunu i tako bezveze čovjeku koji tamo radi napomenuh, prvi put smo ovdje pa nemamo iskustva, a on meni onda bježte odavde za Cres je mogao bi neverin.. a imate malu barku.. odmah ga poslušao, i pičimo za cres, tamo se uredno vezali i u mjeste jest i šetnja..nedelju ujutro je tek došao neverin i kiša, a popodne bura, i mi hrabri da idemo pokušat doma jer je ponedeljak trebalo bit u firmi... još me je frend zvao inače iskusni ribar, i rekao mi da ne vjeruje da ćemo uspjet preko.. još sreo neke ljude na Adriji1000 i pitao ih kako je vani oni kažu "Ne pada nam na pamet ić vidjet.." hm kako je u cresu bilo mirno mi ipak išli probat, vani je bila samo jedna jedrilica od 10-12m, i u jedno vrijeme počelo je tako valjat i udarat da se je more odbijalo u staklo od natkabine i prebacivalo preko,, curi sam vidio da ne radi baš dobro i odlučio pametno i okrenuo se nazad, zvao šefa i ostao još jedan dan na cresu, drugi dan popodne se smirilo i prošli bez problema doma... ne želim mislit šta bi bilo da se nisam na vrijeme okrenuo, da je dmb zakazao, pomoćni motor nije bio zavidan, pojasevi su bili u pretincu... poslije je bilo još izlete i uživancije ali uz puno više opreza, i čim se pruži mogućnost sigurnija barka...

Re: Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 28. 03. 2011. (11:29)
Postao/la riberer
Lijepa priča Pero ... i nadasve poučna slika

Re: Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 28. 03. 2011. (12:44)
Postao/la Dade
Iskustvo se upravo tako stiče, prijatelju, sve ostalo se ne broji,od tog trenutka ti si zauvek naučio jednu od najvažnijih lekcija.....nikad glavom kroz zid ali uvek prvo glavom.... :clap:

Re: Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 28. 03. 2011. (12:51)
Postao/la sinitram
Da, slazem se Dade. Jos jedna bitna stvar je poznavati mogucnosti svog broda. Tu se puno ljudi prevari a jedino se stice iskustvom.
PeroLA, :thumbup: Dobra prica!

Re: Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 28. 03. 2011. (13:46)
Postao/la vegium
Pero jako lipo :thumbup:

Re: Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 28. 03. 2011. (16:42)
Postao/la tramontana
peroLA je napisao/la:... ne želim mislit šta bi bilo da se nisam na vrijeme okrenuo, da je dmb zakazao...

... a, finili bi negdje oko ... Crne punte :roll: :lol:

Šalim se, priča ti je poučna i trebala bi biti od koristi onima koji još nisu naučili na vlastitoj koži da je more jako promjenjivo. Ako je tamo odakle krećeš (a to je najčešće nekakvo zaklonjeno sidrište) more kako-tako, samo milju dalje ili pola sata kasnije može biti puno puno gore.

Barem u današnje doba svemoguće internetizacije i mobitelizacije nije teško saznati kratkoročnu prognozu ... pa nismo valjda Česi :mrgreen:

Re: Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 28. 03. 2011. (17:00)
Postao/la lupis
obično nakon ljetnog neverina opi.di bura,to ti je tako,to se dogodi i po pola dana prije i tako treba planirat,druga stvar kad si na moru nema žurbe,nikava firma,nikakav šef,nikakve obaveze ne postoje zbog kojih treba stavit glavu u torbu...,treba isplanirat dobro đitu,vode i hrane za nekoliko dana +,dobro sidro,suha roba i goriva duplo od onog što misliš da ćeš potrošit,uzet koji dan rezerve i to je to,na moru ne pali cestovna teorije "tamo i nazad mi treba toliko i toliko"...

Re: Prvi prekomorski izlet

PostPostano: 31. 03. 2011. (09:32)
Postao/la svajgi
..poučna priča za sve nas!lp