"Šolta te dopala"

Slike, priče, avanture, ulovi, opisi, komentari …

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

"Šolta te dopala"

PostPostao/la ginekol7 » 26. 11. 2024. (11:16)

Kratka jesenja đita oko Šolte. Prognoza očajna ali nema odustajanja. Umišljamo da smo engleski nautičari koji imaju uzrečicu kako nema lošeg vremena nego samo loših olujnih odijela.
PRVI DAN
Ponedjeljak 18. studenog u 8.00. Po laganom jugu polazim iz Staroga Grada, obilazim puntu Kabla i uzimam smjer prema uvali Vela Farska na Braču.
Panula je u moru ali mašinica šuti. Arija mutna, visoka naoblaka, Vidova gora i Biokovo u kopreni juga i izmaglice. Volvo ugodno, prigušeno prede. Kako je malo potrebno da budem sretan. Možda sam u krivu, zar je ovakvo jutro -malo?
Nakon 75 minuta plovidbe stižem pred V. Farsku i u tom času udarac na panuli.
Brzo je kupim i na varalici (Rapalin Magnum, 9 cm, sinking, najbolje što sam ikada vukao za sobom). Luc, 70tak dkg. Ručak se koprca u kanti a ja ukrcavam Tihomira i polazimo niz Brač, prema zapadu, prema Šolti. Jugo je već ojačalo, podižemo glavno jedro i gasimo motor. Brzina 4 - 4,5 čv, ja presretan. Panula je u moru i nakon pola sata, ispred u. Osibova, udarac i divlje zujanje mašinice. Uzimam štap i počinjem motati. Vrlo je teško pa mi Tiho namješta borbeni pojas.
"Ovo je nešto pravo" komentiram. Već sam lovio palamide, luce i lampuge teže od 5 kg ali ovo je nešto puno jače. Skrećemo udesno, otpuštam jedro i sa desnog boka radim panulom. Tiho pali motor. Potom uzima kuku i sprema se za privlačenje ulova. U tome času, dvadesetak metara od broda, iz mora iskače mali iglun! Možda 7-8 kila. Prizor fenomenalan, kao iz filmova. Polako ga privlačim i malo popuštam kočnicu, najlon 0,5 mm, treba biti vrlo strpljiv i oprezan.
Tiho odlaže kuku i snima mobitelom. Privlačimo ovu prelijepu ribu uz brod, Tiho je, riskirajući pad u more, pažljivo hvata za sablju i rep a ja otkačim varalicu i puštamo igluna. Adrenalin mi curi iz ušiju, osjećaj je neopisiv.
"Idemo doma, nema dalje, nema bolje" komentira Tiho.
Nastavljamo plovidbu, jedreći prema Šolti. Jugo forcaje.
Prelazimo Splitska vrata i uz južnu obalu Šolte, niz jako jugo, konačno stižemo do prvog odredišta, uvale Stračinska. Lijepa, čak atraktivna uvala sa uvučenom uvalicom na zapadnoj strani, sa nekoliko kuća i malom rivom te uvalicom u dnu na sjevernoj strani, sa par kuća i mulićima za vez. Mi uzimamo vez u istočnom dijelu. Spuštamo sidro i vezujemo se krmom uz betonski mol ( tu su tri mola) sa kolonom za vezivanje. Objekt nekadašnje JRM. Tu smo u potpunoj bonaci i jugo se i ne osjeti. Počinje jaka kiša. Zatvaramo tendom kokpit, u kabini suho i ugodno. Tiho je očistio kapulu i narezao luca. Na jelovniku je brujet.
Sa nevjericom saznajem da u brodskoj špajizu nema pulente. Neoprostivo.
Uživamo u ugodi kabine i mirisima kuhinje. Kiša lije, grmi i sijeva.
Domaće crno sa Hvara.
U sutonu sve se smiruje. Kiša je prestala a i jugo je kalmalo.
Sat vremena se bajbotom vrtimo po vali pokušavajući priskrbiti lignje na kolutiće.
Za večeru ipak lešo verzot i sir. Hladni, orošeni, Pošip. Zapravo, vrlo pristojna kupaža sa Hvara.
Oko sedme ure palimo grijanje. Više za probu jer uopće nije hladno.
Oko osme ure sve gasimo. Prevruće.
Pomorska večer na Radio Splitu i lagana čakula. Sređivanje dojmova.

Nastaviti će se.

Tihomir Eterović, liječnik, spec hitne medicine sa Brača.
Uz njega se bolje osjećam :mrgreen:
Vjerni član posade još od 1982 kada smo u nekoliko godina, očevim Gradacem, oplovili čitavi Yu Jadran.
"Šolta te dopala" stara kletva u ovom dijelu Dalmacije. Danas je Šolta raj na zemlji.
Za par fotki ću zamoliti admina.
ginekol7
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

Re: "Šolta te dopala"

PostPostao/la peroLA » 26. 11. 2024. (11:27)

milina
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 26. 11. 2024. (12:23)

Ovo bi tribalo dobit na recept u današnje vrime, umisto Apaurina.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la riberer » 26. 11. 2024. (12:36)

Fantastično! :thumbup:

ginekol7 je napisao/la:... Za par fotki ću zamoliti admina.

forum.ribolovnamoru@gmail.com
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Ivek Zagorec » 26. 11. 2024. (15:55)

Wooooow, doktore ti kad napišeš post to je melem i odmor za čitat, obožavam tvoje postove.
Vidi si da si stari morski vuk ;-)
Zbilja imaš iskustva i znanja,još da ima više takvih tvojih postova di bi nam bio kraj.
O tebi i tvojima đitama bi se dao dobar dokumentarac snimiti siguran sam.
Jer kad ovo vidim da si cijeli jadran oplovio nema dalje, svaki tvoj post je milila za čitati.
A iskreno jedva čekam tvoju đitu za Italiju.:-) :thumbup:
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la Groff » 26. 11. 2024. (19:57)

Fala doktore !
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la riberer » 26. 11. 2024. (22:00)

Sutra slike :)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
riberer
Moderator

PostPostao/la ginekol7 » 27. 11. 2024. (15:34)

Hvala! :Other14:
Lagao bih kada bih rekao da mi komentari ne gode. Svi smo mi od krvi i mesa.
Volim pisati o moru i brodovima. To sam oduvijek volio. Na šufitu su mi prašnjavi rokovnici sa zapisima sa plovidbi još tamo od kraja sedamdesetih. Prepuni foto albumi. Da li mladi znaju što je to foto-album!? U časopisu "Otvoreno more" sam objavio desetak kratkih priča za koje sam dobio komentare da su najbolje koje su u tom časopisu objavljene. I inače mi je kratka priča najdraži format.
Želim se pohvaliti da sam prošlog ljeta dobio prvu nagradu na jednom književnom festivalu koji njeguje putopis u pisanoj, foto i video formi. Radi se o netipičnoj putopisnoj noveli o krstarenju oko Visa i Biševa. Petnajest stranica. Uz dozvolu i pomoć admina možda bih je smio postaviti ovdje za čitanje u zimskim večerima.
Kada nam ponestaje boljih opcija. Tamo, sredinom siječnja.
ginekol7
Senior Member

PostPostao/la Groff » 27. 11. 2024. (19:30)

Nestrpljivo čekam, imaš veliki talent za prenest priču na papir, samo naprijed ! Pozdrav !
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la riberer » 27. 11. 2024. (22:10)

slika

slika
riberer
Moderator

PostPostao/la riberer » 27. 11. 2024. (22:12)

ginekol7 je napisao/la:... Petnajest stranica. Uz dozvolu i pomoć admina možda bih je smio postaviti ovdje za čitanje u zimskim večerima.
Kada nam ponestaje boljih opcija. Tamo, sredinom siječnja.

Kada god želiš :D :thumbup:
riberer
Moderator

PostPostao/la pagus » 28. 11. 2024. (10:09)

Samo naprijed doktore ! :thumbup:
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la ginekol7 » 28. 11. 2024. (15:59)

Riberer, zar nije stigao video??
ginekol7
Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 28. 11. 2024. (18:46)

U očekivanju da se ipak pojavi video klip ulova igluna, plovimo dalje.

DRUGI DAN
Jugo se je tiho, rekao bih-stidljivo, uvuklo u Stračinsku i sitnim valovima rebatejice (bibavice) najavilo još jedan ciklonalni dan. Noć je protekla mirno. U neko gluho doba je negdje daleko na jugu sijevalo, grmljavina se nije čula. Nigdje nam se ne žuri.
Miris kafe je ispunio kabinu i doručkujemo polako i obilno. Na prognozi za pomorce (to smo, valjda?) najavljuju jugo u jačanju, mjestimično nevere, kišu...
Isplovljavamo oko devete ure i odmah dobijemo u lijevi proveni kvartir valove jakog juga. Skrećemo udesno i nastavljamo prema zapadu ploveći uz obalu Šolte. Guraju nas veliki valovi ravno u krmu a to je vrlo nezgodno za jedrenje pa plovimo motorom. Panulu ne puštamo, neznam što bi ako se nešto zakači.
Šolta je sa južne strane okićena brojnim uvalama od kojih je većina pristupačna samo po lijepom vremenu ali se mjestimično nude i duboke, lijepe uvale Grabova, Jorja, Tatinja, Zaglav...koje smo željeli bolje istražiti ali odustajemo iz straha da nas neka nevera ne uhvati uz ovu opasnu obalu.
Počinje pljusak pa zatvaramo kokpit. Unatoč svemu plovidba nije neugodna.
Suho je i toplo a limun krma lijepo prima valove koji nas sustižu.
Nakon jednog sata plovidbe ulazimo u otočje uz zapadni kraj Šolte. Prolazimo pored otočića Balkun i skrećemo udesno prema u. Šešula koja nam se otvorila po desnom boku. Gonjeni jugom plovili smo brzinom od 7,5 čv!!
U. Šešula je duboka, uska i vijugasta uvala visokih i strmih obala, poput fjorda.
Zaštićena od svih vjetrova osim onih iz zlokobnog trećeg kvadranta. Iz dna Šešule, gdje smo se usidrili, ne vidi se izlaz. A izlaz gleda prema trećem kvadrantu. Ne vidi se ako nešto dolazi. Može se i na mobitel pogledati, ako se sjetiš. A trebalo bi se sjetiti.
U potpunoj bonaci sidrimo na 2 metra dubine. Mulj.
Konačno dolazi trenutak da Tihomir vidi i okusi najbolju šalšu od pomidori na svijetu! Šalša je već odmrznuta i kuham 2 vrećice najtanjih špageta.
Parmezan i gratakaža su već na stolu. I hladni Pošip, ovaj put čisti, iz Milne na Hvaru.
Sve smo pojeli i popili i Tiho je priznao da bolju šalšu nikada nije jeo.
Sat vremena smo kunjali uz glazbu i nevezani razgovor a onda je počelo.
Brod se je zatresao kao da ga je nešto udarilo, sve je ispunilo urlanje vjetra i zavijanje pripona i gindaci uz jarbol. skočili smo kao opareni u kokpit ali se kroz stakla natkabine nije vidjelo ništa od kiše koja je lijevala. Nevera je udarila punom snagom (a kako drugačije?) a olujni lebić je uletio u uski fjord te, pojačan strmim obalama, udario brod snagom koja se nemože opisati. Počelo nas je zanositi desnim bokom prema pličini uz obalu. Palim motor a Tiho zajaše razmu i mezzomarinerom drži brod da se ne nasuče. Otvaram portelu na natkabini kako bih vidio ispred i zavezem punom snagom. Prelazim preko sidra koje dižem vinčem i nastavljam desetak metara prema izlazu gdje ga opet spuštam. Odmah zavezem unatrag da sidro ukopam. Motorom i kormilom kontroliram zanošenje broda pri udaru refula i situacija je pod kontrolom. Nakon deset minuta bonaca kao ulje i blješti sunce. Potpuno mokri presvlačimo se u tišini. Da mi se ovakva pogreška dogodi, nakon svih godina iskustva...Ubilo me je. Bilo bi oportunistički prešutjeti sve ovo ali nebi bilo pošteno.
U rani suton isplovljavamo i uzimamo smjer prema V. Drveniku. Burin je vrlo kratko puhao nakon nevere pa je opet okrenulo na jugo. Ostaje nestabilno. Vučemo panulu ali bez uspjeha. Rano se je smrknulo i po noći uplovljavamo u luku Veli Drvenik. Po prvi put nakon 1983. Bokom se vezujemo uz gat sa nautičkim vezovima u istočnom dijelu luke. Bonaca i blažena tišina. Šetamo dugačkom rivom i pozdravljamo rijetke prolaznike, kasne šetače. Dolazimo do kraja lungo mare, do spomenika Majka Domovina (nekada Majka Dalmacija) posvećenog umrlim u izbjegličkom logoru El Shatt na Sinaju.
Za večeru domaća blitva i frigane srdele koje su bile namijenjene za ješku na kančenici. Crno španjolsko iz Lidla. Litarska boca.
Do kasno smo sjedili i razgovarali i Tiho se je svojski trudio da mi izbije osjećaj krivice iz glave ali nije uspio.
Opet sijeva preko Drvenika, sa jugozapada. Treći kvadrant.

Nastaviti će se.

Ljeto 1983, na putu prema Kornatima, noćili u Šešuli. Sutradan, u Maslinici, ljetna nevera. Odatle za Veli Drvenik, Mali Drvenik, Primošten...
ginekol7
Senior Member

PostPostao/la riberer » 28. 11. 2024. (19:17)

ginekol7 je napisao/la:Riberer, zar nije stigao video??

Zar nije ovaj?
viewtopic.php?f=128&t=21646&p=415682#p415661
riberer
Moderator

Sljedeća

Natrag na Priče s mora i uz njega, o ribarenju … ribama

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.