Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i nazad"

Slike, priče, avanture, ulovi, opisi, komentari …

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la sans-ego » 10. 08. 2012. (17:19)

mali od palube je napisao/la: ... nijedna vaša tako stručna i znalačka procjena se nije ostvarila. Slovom i brojkom: nijedna.

Osim:

Ne znam je li tome kriva barka, ali zaista nas obilno zaljeva čak po krovu nadkabine. Kad smo izašli iz zaklona Kaprije, valjalo nas je desetak minuta i morali smo se vratiti. Na sidru u prekrasnoj uvali Jedinjača proveli smo nekoliko sati. Ponovno smo pokušali isploviti i ponovno se vratili.

Već je na izlazu iz vale bilo jasno da se ne može ploviti, ali morali smo se petnaestak minuta dobro izvaljati da se i one uvjere da ne možemo ovako više od tri sata do Korčule. Vratili smo se nazad...

Tapisoni na palubama i krovovima ipak imaju jednu manu - kad ih more zalije, sporo se suše, pa uvečer ne možemo sjediti na njima.

Ne možeš oprati suđe ili se pak popiškiti u wc, jer sve ima ispust u more.

Jedina zamjerka je što slabo drži pravac ako ga malo valja s boka ili u pola krme. Mlataram timunom amo-tamo, ko' budala i još uvijek krivudam.

ali nedje kod Preka na Uglanju mi je pukla sajla od timuna. Poprilično je valjalo, ali sam nekako, s pentom među koljenima, uspio dovesti brod u Zadar,..

No, čim smo izašli iz zaklona otoka, počelo nas je valjati s boka. Dva sata takve klimave plovidbe do Mljeta si nisam htio priuštiti. Vratili smo se u Lumbardu na Korčuli...

I na kraju sage:
mali od palube je napisao/la:S ovom barkom i ovom pentom na njenoj krmi možete i preko oceana.

Ne, hvala, predugo bi se cekalo na bonacu. Mozes mozda ti, kojemu struja jedva drzi vodu, pomidori, banane i zdjele s krumpir-salatom plesu po kabini pod normalno, gore osiguraci, tinejdzeri se ponasaju kao da su u kuci bez imalo "morskog" odgoja, ne znam bas koliko si prijateljstava stekao, prilicno si uvrijedio par respekatabilnih "gospara" i mene "sansegota" neznanjem, neprimjerenim i nepristojnim komentarima, vjerojatno jos po putu i ne mali broj ljudi od i sa mora, samo mozda nisi niti primjetio, prezentirao si jedan kolonijalisticko-kopnenjacki pogled na "aboridjine" koji zive na divljim obalama i otocima istocnog Jadrana, a tvoj doprinos u proracun turisticko-nauticke industrije je bio minoran, pa i ne bih to bas nazvao bohemski nego mi vise vuce na lihvarski... itd. itd. I sve usput mi zvuci kao prilicno isforsiran, neudoban, nategnut i neopusten odmor.

I mozda najbolja recenica u ovoj cijeloj temi:

karamba je napisao/la:Moj savjet je da koristiš explorera i nemaš problema.

:wave:
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la el passo » 10. 08. 2012. (17:30)

Evo, ja ću reći da vjerujem da je svim dušebrižnicima i ostalim zlicama ovog foruma sigurno drago da se vama i vašima nije desila nikakva havarija koja je mogla ugroziti vaše živote.
Siguran sam da na ovom forumu niko nikom ne želi nikakvo zlo samo da bi se pokazalo da je oko nečega bio u pravu. Vjerujem da su mnogi davali svoje procjene iz iskustva.
Moram priznati i da mi porerova dva zadnja posta na ovoj temi nisu baš legla, ali sad ga shvačam u potpunosti.

Drago mi je da je sve prošlo u redu i želim vam još puno, puno milja i užitka.

PS. budući da sam sebe smatram zlicom dozvoliti ću si da udijelim još jedan savjet, a to je da si za sljedeću đitu uzmete malo više motornog ulja ( ako je moguće namijenjenog za vanbrodske motore a ne automobile jer iako je nešto skuplje napravljeno je za tu svrhu ) :wave:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la el passo » 10. 08. 2012. (17:35)

Sans ego, molim lijepo, da nebi bilo :Angry53:

el passo je napisao/la:Moj savjet je da koristiš explorera i nemaš problema.

:lol:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Pape » 10. 08. 2012. (17:57)

sans-ego je napisao/la:Ne, hvala, predugo bi se cekalo na bonacu. Mozes mozda ti, kojemu struja jedva drzi vodu, pomidori, banane i zdjele s krumpir-salatom plesu po kabini pod normalno, gore osiguraci, tinejdzeri se ponasaju kao da su u kuci bez imalo "morskog" odgoja, ne znam bas koliko si prijateljstava stekao, prilicno si uvrijedio par respekatabilnih "gospara" i mene "sansegota" neznanjem, neprimjerenim i nepristojnim komentarima, vjerojatno jos po putu i ne mali broj ljudi od i sa mora, samo mozda nisi niti primjetio, prezentirao si jedan kolonijalisticko-kopnenjacki pogled na "aboridjine" koji zive na divljim obalama i otocima istocnog Jadrana, a tvoj doprinos u proracun turisticko-nauticke industrije je bio minoran, pa i ne bih to bas nazvao bohemski nego mi vise vuce na lihvarski... itd. itd. I sve usput mi zvuci kao prilicno isforsiran, neudoban, nategnut i neopusten odmor.

...e ovo je post miseca!.... :clap: :clap: :clap:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la karamba » 10. 08. 2012. (18:05)

vidim ja da su svi tu protiv mopa ali ja sam na njegovoj strani , imam malo godina dosta sam mora tu u rh prošao svakakvog s barkama koje su uglavnom bile krame pa neke čak i veče od ove njegove , ali u tom njegovom putopisu su večina stvari realne , pa da imaš i najboljeg dizela na svjetu u tako velikoj điti možeš očekivat neke probleme od motorizacije pa na dalje , i meni na barci od 4 metra lete stvari ponekad kad je vrjeme loše ali se to dešava i mnogo večim brodima , zaljevanje mora ,normalno je sve to svakome koji plovi , volio bi vidit čovika i barku koji prođe tu relaciju bez problema ,to je nemoguče .
meni je takvo đitavanje prva liga , jer kad vidim takvo ruglo od broda znam da nije čarter,znam da nije neki preserator s nekom fensi jahtom več neki entuzijast koji uživa u svakom momentu :thumbup:

mop , prav liga si !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Rafter » 10. 08. 2012. (20:21)

Pa uopce nije stvar u brod i krami kako ga i sam vlasnik skoro naziva nego u samom vlasniku istog...a sve sto se dogadjalo s brodom od pocetka otvaranja ove tema je samo odraz jednog genijalnog uma i nista vise :wave:
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la tg-boy » 10. 08. 2012. (23:11)

valjda je ovo sretan kraj :?
ne znam šta reći - neko je nazvao MoPa entuzijastom -- ne bih rekao,
u ciloj ekipi najstabilni mi je brod - barem od njega dobivaš očekivano ;)
ovako sve nešto plaća se - ne plača se - pomažu - normalno , viču i ne pomažu - divljaci jedni domoroci,
putopis je vrijedan autoru - pokupi svoje postove , ubaci par slika i eto ludilo, naše glupe komentare, savjete upozorenja izbaci i zanemari , na kraju još se izbelji ekipi i pokaže roge svima koji su mu savjetovali bolje planiranje puta, načine priveza, održavanje motora i slično te kaže vidite da se može i da niste bili u pravu--(šta je tribalo poginit :thumbdown: ).
...... ma u svakom slučaju Mop će nastaviti po svome , lagano uvlačeči nas u svoju priču kao sapunicu obiteljskih odnosa i rodoslovlja, a vješto izbjegavajuči komentare na trenutne poteškoče sa brodom ili posadom koja ne poznaje jedan vid kulture ( života na moru - brodu i otoku) i koja u ciloj ovoj priči ma koliko ona dana i milja trajala nikada neće biti ona prava i poučna nego samo inatno putopisna
--- nadam se da mi dica nikada neće na ovakav način ploviti i živiti . točka.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la plavnik » 11. 08. 2012. (07:31)

Bit će da sam se ja pogubio par zadnjih stranica, jer na kraju ipak ništa tako loše kao neki u zadnjih par postova ne mogu reći...

Bilo kako bilo, ljubomoran sam i divim ti se MOP koliko si đireva napravio ove godine... Ja ću valjda do penzije uspit sve te otoke proći :?

Mogu samo sanjat ovako veliki đir jer mi posao ne dopušta takve egzibicije :(
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la lupis » 11. 08. 2012. (11:27)

karamba je napisao/la:vidim ja da su svi tu protiv mopa ali ja sam na njegovoj strani , imam malo godina dosta sam mora tu u rh prošao svakakvog s barkama koje su uglavnom bile krame pa neke čak i veče od ove njegove , ali u tom njegovom putopisu su večina stvari realne , pa da imaš i najboljeg dizela na svjetu u tako velikoj điti možeš očekivat neke probleme od motorizacije pa na dalje , i meni na barci od 4 metra lete stvari ponekad kad je vrjeme loše ali se to dešava i mnogo večim brodima , zaljevanje mora ,normalno je sve to svakome koji plovi , volio bi vidit čovika i barku koji prođe tu relaciju bez problema ,to je nemoguče .
meni je takvo đitavanje prva liga , jer kad vidim takvo ruglo od broda znam da nije čarter,znam da nije neki preserator s nekom fensi jahtom več neki entuzijast koji uživa u svakom momentu :thumbup:

mop , prav liga si !

e baš tako...!!! :clap:

skloni smo podsmjehivanju u pravcu oronulih jedrilica iz "istočnih" zemalja,koje plove Jadranom,mada se radi o jeddrilicama u višegodišnjem vlasništvu istih ljudi koji su zadovoljni i sobom i svojim plovilom,i koji su tokom godina tu i tamo nešto "izmislili" da bi olakšali život na brodu,što nekom djeluje smiješno,najčešće onima koji u nautičkoj obući i odjeći šeću rivom svake večeri...,dok divljenje i poštovanje izazivaju čarteraške jedrilice od 12-16 metara i katamarani,a većinom u rukama instant skipera, kojima je to većini prva i zadnja plovidba,oni su se slikali kako bi slike obisili po uredima,i njihova je nautička karijera ,nakon ča je ispunjen primarni cilj,završena.
Nekom će kakav krš od jedrilice na moru za vrime nevremena djelovat nesigurno i smatra se da je ruci neznalice,a samo se radi o čoviku koji zna svoje mogućnosti.
S druge strane,megajedrilice u rukama "iskusnih" nautičara su danima na vezu zbog eventualnog prolaznog nevrimena,za svaki slučaj...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la legi » 11. 08. 2012. (12:10)

omiljeno ljetno štivo... MOP samo naprijed.. :thumbup:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i nazad"

PostPostao/la 4ever » 11. 08. 2012. (12:38)

lupis svaka ti je na mistu ka i u vecini postova :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la sinitram » 11. 08. 2012. (14:18)

:lol:
Ja sam provea pola zivota po moru i nikad dok sam ziv necu razumit ljude koji ginu po moru a nemaju nekog razloga da to cine.
Razum ribare, prevoz tereta, putnika, gradje za kucu na otoku neznam.. ali nikako nerazumin da neko gine na moru zato sta je zacrta cilj da mora negdi doc.
Ali samo da tamo dodje.
Citao sam o Simi nasem jedrilicaru koji je preplovija atlantik u onoj kadi i sta sad? mislim nekuzim. Skoro poginija miljon puta, puka na mozak i sad moze rec je ja sam preplovija veliku baru! I?
Citao sam i kapetanu Blight-u koji je sa 18 ljudi prevalija brodom od 8 metara skoro 3618 milja ne da bi prezivija, nego samo da moze gledat svoga prvog kuverte kako visi na jarbolu.
Evo citam i o MOP koji je prosa 500 milja sa brodom, dosa ziv hvala Bogu a samo da to moze napisat kako mu se brod nije raspa i da je prezivija sve nevere i mora preko pola Jadrana.
Meni je osobno drago da se nista nije dogodilo ali evo cujem da se sprema i na ocean.

Ne razumin tu zicu u ovim ljudima. :lol:

MOP, dabogda proda brod :lol: :lol:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la karamba » 11. 08. 2012. (15:43)

lupis je napisao/la:
karamba je napisao/la:vidim ja da su svi tu protiv mopa ali ja sam na njegovoj strani , imam malo godina dosta sam mora tu u rh prošao svakakvog s barkama koje su uglavnom bile krame pa neke čak i veče od ove njegove , ali u tom njegovom putopisu su večina stvari realne , pa da imaš i najboljeg dizela na svjetu u tako velikoj điti možeš očekivat neke probleme od motorizacije pa na dalje , i meni na barci od 4 metra lete stvari ponekad kad je vrjeme loše ali se to dešava i mnogo večim brodima , zaljevanje mora ,normalno je sve to svakome koji plovi , volio bi vidit čovika i barku koji prođe tu relaciju bez problema ,to je nemoguče .

mop , prav liga si !

e baš tako...!!! :clap:

skloni smo podsmjehivanju u pravcu oronulih jedrilica iz "istočnih" zemalja,koje plove Jadranom,mada se radi o jeddrilicama u višegodišnjem vlasništvu istih ljudi koji su zadovoljni i sobom i svojim plovilom,i koji su tokom godina tu i tamo nešto "izmislili" da bi olakšali život na brodu,što nekom djeluje smiješno,najčešće onima koji u nautičkoj obući i odjeći šeću rivom svake večeri...,dok divljenje i poštovanje izazivaju čarteraške jedrilice od 12-16 metara i katamarani,a većinom u rukama instant skipera, kojima je to većini prva i zadnja plovidba,oni su se slikali kako bi slike obisili po uredima,i njihova je nautička karijera ,nakon ča je ispunjen primarni cilj,završena.
Nekom će kakav krš od jedrilice na moru za vrime nevremena djelovat nesigurno i smatra se da je ruci neznalice,a samo se radi o čoviku koji zna svoje mogućnosti.
S druge strane,megajedrilice u rukama "iskusnih" nautičara su danima na vezu zbog eventualnog prolaznog nevrimena,za svaki slučaj...

lopy , ti imaš 6255 postova ja 2500 postova i čini mi se da je ovo prvi post u svim ovim godinama da se mi u nečem slažemo ???, sad mi nije jasno ,dali si bacio udicu da se zakačim ili nešto nije u redu ? ,morat ču sve još jednom pročitat i preispitat ovaj post jer sam se možda ipak zabunio ?
neznam ovo mi je malo čudno :roll:
,,
,,
moram se nadovezat na ovo mopopvo jadikovanje i besparicu , kad se malo osvrnem godinama u nazad zaključujem da smo najviše plovili kad nismo imali prebijene pare u đepu , mazneš doma par litara lož ulja kreneš na put oboružan kutijom udica ,pokoji peškafondo,litra ulja par trapula i na moru si 20 dana jedeš ,piješ,loviš,uživaš,stječeš poznanstva i kad sve zbrojiš nađeš smisao života (barem ja) jer inače ako tražiš neku logiku bolje se odma kad se rodiš upucat , uglavnom tako smo jednom prije 10-ak godina prošli cres,unije,srakane male velike i došli do suska , putem ulovili zubaca vezali se na lukobran i to lagano čistimo ,pripremamo za ručak u taj čas dolazi tip s pitanjem koliko metara je brod ,koliko dana mislite ostat i vadi neki blok , nakon početnog muka ljepo smo objasnili čovjeku da čemo ostat koliko želimo i da para nemamo a ne pada nam na pamet izič i usidrit se vani na otvoreno more riskirat glavu radi neke koncesije na mul koji je građen u austrougarskoj , sve smo to ljepo objasnili tipu kojem smo rekli da platit nečemo ali da može ostat kod nas na brodu,s nama ,ribarit,jest i pit koliko ga je volja.... od tog tipa i dan danas imam broj i dobri smo poznanici , uglavnom tip je odma došao kod nas na brod , svaki dan bio cijeli dan s nama (i mi s njim) lovili smo pili ,bili kod nas na brodu ili kod njega u kuči uglavnom izvrsna kombinacija ,i danas kad smo brži i idemo puno dalje i ,južnije volimo produžit đitu i za 50-60 nM samo da se javimo istom tom čoviku ....
nije sve u parama i koncesijama .....
treba se sjetit kakav je glas pratio naš primorski narod prije ovog masovnog turizma gdje svatko svakog dere ....
treba bit čovik prije svega :thumbup:
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la lupis » 11. 08. 2012. (17:20)

ne moraš gubit vrime i čitat ponovo ono ča sam napisao u temi...,to je tako..,al dobro ako baš imaš vrimena pročitaj ostatak od 6000 i kusur textova u šutu, pa ćeš shvatit da se slažemo odavno hehe.. ,meni pada napamet jedna scena iz Salija od prije čini mi 30 i jedne godine,kada smo familijarno u nekoliko drvenjača u kojima su bili danas omraženi socijalistički dizeli s 18 ks,proizvedeni u tvornici traktora i davno oružja,obilazili Srednji Jadran(tada sam baš bio MOP u pravom smislu,hehe),i kada su nas tamo primili u porat za vrime nevremena i ne samo da nismo trebali ništa platit te noći nego smo se najeli ribe te večeri na jednom taparu u čijoj smo neposrednoj blizini bili vezani).
Po tom pamtim Sali,a ne po tome tko mi je što naplatio,i što je najvažnije ,ne očekujem da to shvati netko tko za krmom nikad nije imao manje od 100 ks(za slučaj da zbrisat od nevere),"jer od viška glava ne boli"... :silent:
Naravno da su se vrimena prominila,pa se sad te iste rive koje su propale u međuvremenu,naplaćuje,kao i "vezove" po valama.

Al dobro....,puno se toga zato prominilo na bolje,pa netreba žalit.. :mrgreen:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la tg-boy » 12. 08. 2012. (21:29)

ma ja imam 24ks, ženu i dvoje dice na brodu i na godišnjemu puno manje milja prođem u puno više dana,
ne riskiram živote svoje obitelji dokazujuči pola sata valjanjem da je more preveliko za moj-naš brod,
na putu lovim ribu onoliko koliko je dovoljno za obrok - dva više ne ,
ne izlazim u finim toaletama na fensi -šmensi mjesta ,
ne pokazujem se na rivama i nudim paparazzima, na brodu mi je posada koliko toliko pomorski kulturna čak ni žena nema sušilo ni peglu za kosu :D :D
--- isto tako mi posada komunicira višejezičnim gestama tipa gore srednji prst jahtašu u glisiranju 30m od nas,
posada mi nikada ne povraća , a ja se osiguram da u nepoznatu valu dođem ujutro i za dana tako da se osiguram za slučaj promine vrimena noću spavam mirno,
poštujem i zakone i tradiciju kako mora tako i otoka i otočana i ne preodgajam domoroce----- (ovo se odnosi i na ljude s kojima ljetujem)
i ZATO se lupis i karamba ne slažem s vama jer onu priču koju pričate vi MOP ne može razumiti,
čovik leti 800nm u 10tak dana, bez obzira na vrima i uvjete samo da dođe di je zacrta - a vi to znate da s morem to ne ide tako - tu nema gušta to je samo za reći bija sam tamo i tamo ......
u svakom slučaju mirno mu more i dalje od mene :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PrethodnaSljedeća

Natrag na Priče s mora i uz njega, o ribarenju … ribama

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.