Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i nazad"

Slike, priče, avanture, ulovi, opisi, komentari …

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la lupis » 04. 08. 2012. (15:41)

te cijene bi trebale bit brat bratu duplo niže,a HR dica ,i ona OŠ i ona srednjih škola u potpunosti oslobođena,kad već o tome uče u školi..,a ne da ih neko dere u ime HR povijesti ili prirodnih bogatstava i onda poslije ulupa milione u pozlaćene zahodske školjke..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la ceko » 04. 08. 2012. (15:45)

Ovo me podsjeća na film Oluja..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la marin » 04. 08. 2012. (16:55)

ruku na srce mop šta ti misliš vridi li veličanstveni pogled sa zidina i šetnja koja traje više od ure 70kn? Ta šetnja i pogled je medju najboljim stvarima koje hrvatska
ima za ponudit turistu. Očito se nisi puno maka iz Hrvatske kad ne znaš koliko se vanka turistima naplaćuju stvari koje se s dubrovačkim zidinama ne mogu stavljat u istu rečenicu. Evo u Veneciji se pišanje u javnom Wc-u naplaćuje 1,5 euro, ja i mali platitli 3 eura, osjećaš se popišan kad izadješ, ali ko ti je kriv kad oćeš doć u Veneciju ?

Mogli bi samo pričat o tome da li bi Hrvatskim državljanima turistima cijena trebala bit manja, npr. u Dubrovniku domaći (dubrovčani) plaćaju 9kn na tom istom mistu di je tvoja žena platila 18, znači za domaće je duplo jeftinije.
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la josme » 04. 08. 2012. (16:58)

I di vam je u toj svoj priči Mop-ov brod ??? :silent:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i nazad"

PostPostao/la teo_ribar » 04. 08. 2012. (17:07)

josme je napisao/la:I di vam je u toj svoj priči Mop-ov brod ??? :silent:

vezan u gružu.........................valjda :D
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la riberer » 04. 08. 2012. (17:44)

Vidim da ne koristi ... o nekim temama možete govoriti u Parlaonici, o nekima možda negdje drugdje, "Dosade" smo odavno eliminirali, a ova tema polako počinje baš njoj sličiti ... svako priča što ga volja.
Pišanje u Veneciji 1,5 euro? Pa popij caffe u Veneciji (košta manje nego u Gradu) i pišaj besplatno. I osjećaj se dobro ;)
(Zar i kod nas postoje javni WC-i ... :think: )

Putopis malog od palube će biti premješten u zasebnu temu, kamo i spada (i onako je forum pun njegovih priprema za to putovanje), a svi idući postovi koji budu "obrađivali socijalu" i slično, će biti uklonjeni.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la sans-ego » 04. 08. 2012. (17:59)

lupis je napisao/la:te cijene bi trebale bit brat bratu duplo niže

Te cijene su skoro besplatne, jer postoji, kako je naveo neko i "turisticka karta" gdje za nekih cca. 120 Kuna mozes obici sve relevantne muzeje, kule i zidove besplatno i ist i pit uz popust u prilicno solidnim restoranima i barovima, ici na ekskurzije za skoro nista, slusati koncerte i upoznati grad "in and out" za 3 dana, bez kukanja i cviljenja da je skupo. Isto je tako u Becu, Veneciji ili Rimu i u svakom drugom turistickom gradu - i za transport i za muzeje i restorane.
Svatko normalan se informira prije nego ide bilo gdje usred sezone, pa isto tako i u moguce najposjeceniji grad na Jadranu.

MoP - orasi, pomorsko dobro, Sveti Vlaho i sve ostalo sto tu citam...to ti nema veze s vezom - takve se stvari iz pristojnosti, ako vec ne zbog cega drugog ne pisu i ne usporedjuju i kritiziraju, koliko god neko bio pismen ili nepismen.
A na djite se ide da se upoznaju kraji i ljudi na najbolji moguci nacin, a ne sa kreditnom karticom i cviljenjem da nista ne radi i ne valja.
U Gradu gdje prodje 15.000 ljudi dnevno i kronicnim manjkom ATM-a normalno da je gotovina ili kes obavezna zadana forma - vec zadnjih 10 godina. :shock:

Ne vidim nista od slika i ne citam nista od interesantnih avantura, osim nema se crni tank, WC guta sve pa i uloske pa se onda zacepi, eko-kultura tvog nacina plovidbe je na prilicno niskom nivou. Brod je skoro ne-plovan, jer je izbacen iz balansa, (sto se u ovoj temi vec pisalo) pa se ceka bonaca nad bonacama da bi se moglo plutati bez valjanja, jer je maestralic ili more od 1-2 vec oluja itd. itd.

Na Lumbardi ima dobrog Grka, prilicno simpaticnog svita, barem tri divlje vale sa sjajnim dnom i plazama, Vrnik - odlicna ponuda i dobre konobe - vez ne kosta nista ako jedes na kopnu, Badija - koja mi se cini jos ima besplatni javni pristup i vez preko dana, a ima i "kamenolom" sa istocne strane u koji se da sidriti vrlo solidno sa cistim i plitkim morem, i ima se sto za vidjeti, obici isto kao i u Korculi - a ako ces biti u centru centara u marini onda ce to i kostati - svugdje.
Jos imas i srecu sa vezom jer ne i bilo dobro citati kako su te potjerali sa Porporela stapom i kamenjem...

Daleko od bilo cega slicnoga litoralnog-literarno-lirskog putopisa, kad ovako citam ovo do sada napisano, sve mi vise izgleda kao da sjedis na tenku i iza sebe ostavljas rusevine, prah i pepeo.

MoP mi se cini je to malo krenuo bez plana i pripreme, s karticom u dzepu i sa hrpom tinejdzerica (kojima nije bas mjesto na nazovi-brodu sa njima dosadnim srednjevjecnim parom), pa sada placa gotovansku cijenu i postaje stereotip onoga sto nitko ne zeli vidjeti na moru - sorry MoP ali ti je to za sada tako.
:wave:
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la mali od palube » 04. 08. 2012. (21:58)

Ma razbacali ste se na sve strane. Kod nas na jugu cijeli gradovi piške i kake u more, a ne samo barke. Kanalizacije koje su građene prije pedeset ili sto godina za nekoliko stotina tadašnjih stanovnika nekoga otoka danas se vrlo neuspješno nose s nekoliko tisuća turista ljeti. Primjeri od prije nekoliko godina su Susak, Unije, Ilovik... Na svim mi je tim otocima smrdila kanalizacija. Primjeri od prije nekoliko dana i danas su Zadar i Gruž. Ovdje gdje smo na vezu svako malo nas zapuhne neugodan miris, a ako iz barke bacim nekoliko komada kruha, ciplići se okupljaju u tako velikim jatima da skoro cijela barka bude okružena njima. Koliko god sam plovio ovim našim škojima i obalom, još nijednom nisam naišao na neki kontejner u kojega se prikupljaju crne vode. Doduše, nisam ga ni tražio... Valjda negdje ima. U svakom slučaju sans-ego ima pravo. Za iduću plovidbu ću ovaj WC izvaditi i staviti ili kemijski ili normalnu školjku s vodo-kotlićem i veliki crni tank. Ne znam gdje ću ga prazniti... Ako ne bude izbora, opet u more. Hebi ga...
Od silnog šunda u temi, zaboravio sam na ono najvažnije: zaista treba vidjeti stari Dubrovnik. Otprilike onako kako svaki musliman mora jednom u životu otići na ono hodočašće, tako bi i svaki građanin ove naše zemlje trebao barem jednom u životu vidjeti Dubrovnik. Nekidan u Korčuli mi je za oko zapela gornja od dvije stepenice na jednom od ulaza u katedralu. Osim što je savršeno izglačana (kao i kamenje na kalama, drugim stubama itd.), ta gornja stepenica je na onome mjestu, na kojemu na nju najčešće staje noga, udubljena za dobrih desetak cm. Vjerojatno je davni graditelj previdio da taj kamen ima grešku i da je vjerojatno mekši nego što bi trebalo, ali svejedno ne mogu ni zamisliti koliko puta nogom treba stati na kamenu stepenicu da se kamen udubi za desetak cm. Ma kako mekan bio...
A Dubrovnik? Dubrovnik takvih sitnih pojedinosti ima nebrojeno. Svaki zavoj na zidinama, svaka kula... sve ima neku svoju duuuugu priču.
No, doći i vidjeti Dubrovnik - to da, ali živjeti ili ljetovati ovdje - ni u ludilu. Mislim, dakako, na stari grOd. Kad oko deset sati navale rijeke autobusa s kruzera, ne mogu ni zamisliti kako se osjeća neka starica koja samo treba do dućana po kruh ili pak u ljekarnu, kod doktora i sl. Gdje se u ove ljetne mjesece igraju djeca koja tamo stanuju? Mi Terezu nismo ispuštali iz ruku, jer sam imao osjećaj da bi se u vrevi izgubila za desetak sekundi. Inače, od prije nekoliko dana ove starije klipse Terezu zovu Teroreza, jer nas sve redom udavi svojim prohtjevima i idejama. Čim otvori oči, otvori i usta. I do navečer, dok ne zatvori oči, ne zatvara ni usta. Eto, takva je naša najmlađa članica posade, Teroreza.
Sutra ujutro ispraćamo tri mušketirice na bus u Zagreb, a četvrtu (Elu) ćemo njenom tati predati prekosutra u Papratnom na Pelješcu. Odatle će trajektom na Mljet. Knjiga će spasti na tri slova: Gogu, Terorezu i mene. Najprije mi je žao, jer je putovanje zaista bilo za pamćenje. Imali smo daleko najljepšu posadu na Mediteranu. No, istovremeno mi je i drago, jer ćemo se Goga i ja konačno malo i odmoriti. Cure su divne i krasne, ali naprono je s njima baš jako. Kad nam konačno ostane samo Terezica, bit će znatno lakše.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la VLADIDA » 05. 08. 2012. (07:31)

mali od palube je napisao/la:
"U drugom razredu osnovne (ja sam inače učitelj) naglasak u nastavi hrvatskoga jezika je na razumijevanju pročitanog teksta. "

".... Na državnom, općinskom, školskom, zadružnom i tko zna čijem sve zemljištu.... " (sadio je "pisac")

....Kratko i jasno: ono tamo je pomorsko dobro. Točka.... (gradio je "čičica)

Da, problem s nama ostalima je u (ne)razumijevanju! :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
Pročitaj pažljivije komentare (i moderatora) pa sam zaključi što god hoćeš.

I dalje ti želim mirno i, po mogućnosti, što je moguće manje smrdljivo more u besplatnim lučicama.
VLADIDA
Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la sans-ego » 05. 08. 2012. (16:04)

mali od palube je napisao/la: Kod nas na jugu cijeli gradovi piške i kake u more, a ne samo barke. Kanalizacije koje su građene prije pedeset ili sto godina za nekoliko stotina tadašnjih stanovnika nekoga otoka danas se vrlo neuspješno nose s nekoliko tisuća turista ljeti. Primjeri od prije nekoliko godina su Susak, Unije, Ilovik... Na svim mi je tim otocima smrdila kanalizacija.

Krivi primjeri, opet, kao rezultat nezainteresiranosti. Na Susku i okolnim otocima je kanalizacija sagradjena prije 10 godina i bazirana na modernom sistemu eko-biorazgradnje i preljevnom sistemu otvorenih bazena. Dalje se relativno cista i filtrirana otpadna voda pumpa na 30 metara dubine daleko od otoka u more i tamo ostaje pod pritiskom dok se ne razgradi. Kapacitet kanalizacije (cca. 2000 ljudi) je daleko preveliki za populaciju otoka (cca. 180 stanovnika) i na pocetku sezone kad dolazi sve vise i vise ljudi i kad je jugo, onda se "cuje" iz cijevi dok ne proradi kako treba. Da si pitao znao bi ali tako ti je to kad ides u safari, a ne na djitu .. :wave:
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la mali od palube » 08. 08. 2012. (23:02)

U Stomorskoj smo. Na Šolti. Iz Dubrovnika smo krenuli u nedjelju. Goga, Tereza, Ela i ja. Čim smo izašli iz vale počelo nas je ljuljati jugo. Vrlo neugodni valovi, pogotovo kad dolaze u pola krme. Zavukli smo se između Olipa i Pelješca. Kupanje, ručak i čekanje da vani malo stihne. Kad smo vidjeli da od čekanja nema sreće, nastavili smo dalje prema Prapratnom. Ta me uvala oduševila. Pješčana plaža i kamp. Za razliku od dubrovačkih zidina, ovdje se čuje samo hrvatski jezik. I to ona meka bosanska varijanta. Čim smo vezali za rivu (na kojoj je bilo mjesta beskrajno), pojavio se tip s pitanjem "koliko ostajemo ovdje". Pomislio sam - evo ga opet! Kao da sjede negdje iza ćoška i čekaju kad ću se ja vezati.
- Planiramo prenoćiti ovdje. Zašto pitate?
- Zato što ova barka ne može van!
- ?!
- Sidrili ste preko njegovog kolpomorta...
Pogledao sam i - zaista. Tih nekoliko lokalnih barki nemaju kolpomorta iza krme, kao što je uobičajeno, već konop ide više od 45 stupnjeva na os broda prema izlazu iz vale.
- Ni Vaše sidro ne valja. Ako pojača jugo, otići će Vam krma na tu barku.
Sve u svemu, ustanovili smo da je to barka od njegovog rođaka i da će on možda večeras u ribe. Da sad ne petljamo, on će svoj konop ostaviti na mojoj bitvi. I još mi je čovjek rekao da svakako otplivam s još jednom cimom do njegove bove i uhvatim se tamo. I imao je pravo. Jugo se sve jače zavlačilo u valu i da nije bilo tog kolpomorta, morao bih paliti motor i seliti sidro. Sve u svemu ima nas i normalnih... Zbog juga sam tamo proveo dvije noći. Rođak se nije pojavio.
U ponedjeljak ujutro je po Elu došao tata i trajektom su otišli na Mljet. Goga, Tereza i ja smo u utorak zaplovili dalje. I Gogi je dosta broda i valjanja, pa je dogovorila s mojim šogijem da nas negdje presretne autom na obali. Dogovorili smo da to budu Igrane - još jedno prekrasno mjesto tamo ispod Makarske. Sastali smo je jučer oko tri popodne. I mi brodom i on autom iz Zg došli smo gotovo u isto vrijeme. Mi smo se bogme naplovili... skoro 9 sati od Prapratnog, oko Pelješca, pa oko istočnog vrha Hvara i konačno prema obali. Šogi (od moje sestre muž) je došao sa Stjepanom, svojim starijim sinom. Gogi se baš i nije vozilo nakon devet sati plovidbe, pa smo prošlu noć svi prespavali na brodu. U Igranama smo proveli prekrasno poslijepodne. U slastičarnici "Ivona" smo natočili vodu. Inače, u Dubrovniku na rivi su bile pipe s vodom. Cca 30 m od moje barke. Pitao sam mogu li natočiti 100 l vode za brod. "Mali od rive" mi je rekao da moram ići pitati u marinu i platiti. Do zgrade ima cca 1 km po paklenoj vrućini. Otišao sam preko ceste u kafić, naručio kolu i pitao konobara mogu li kod njih natočiti tu nesretnu vodu. Ne može on to meni dopustiti, on nije gazda, a gazdu sad ne može nazvati.. Idite dovraga svi skupa s tom vašom vodom. U Starom Gradu sam jednim uhom načuo kako vodič nekoj grupi turista objašnjava da je voda iz gradske fontane vrlo ukusna, hladna i svježa. Još je i demonstrirao - popio iz dlana i umio se. Još je jedna fontana na Pilama ispred zidina. Voda je i tamo pitka i teče u neograničenim količinama...
Sve u svemu, u Igranama mi je konobar Albanac vrlo ljubazno čak ponudio i crijevo do broda, da ne moram nositi karnistere.
Zoki, Stjepan i ja smo isplovili jutros oko 10. Goga i Tereza su autom otišle u Vlašiće. Prva dva sata plovidbe su prošla okej, ali onda nas je uz unutarnju stranu Brača počelo baš opako šamarati. Izdržali smo do Postire i morali bježati. Kad smo svezali barku u Postiri, nismo mogli biti u njoj, koliko je ljuljalo i u lučici. Poslije nas se tamo sklonilo još 5-6 brodova. Mačići na vrhovima valova su prerasli u tigrove. Budući da nismo mogli biti u brodu, gledali smo preko lukobrana kako se muči svaka barka koja ulazi. Najkritičniji im je okret prema ulazu u luku, kad bok moraju izložiti valovima. Usred tog kotla neko dvoje turista je u malom gumenjaku s pentom 4-5 konja isplovilo ravno prema obali. Mislili smo da će na brzinu preletjeti tu negdje, u neku susjednu valu, a oni preko debelog mora na obalu... Zoki je rekao da su to sigurno Česi...
Još se jedna ružna epizoda zbila u toj Postiri. Naime, svakoj barki koja se, izmučena valovima, konačno uspjela tamo skloniti... neki je klinac na biciklu uzeo plovidbenu dozvolu i nakon desetak minuta se vratio s računom. Dvije kune po metru za korištenje obale (tako mi piše na računu). Meni je to prestrašno! Ali ni to nije sve... Nakon nekog vremena pojavio se stariji momak i rekao da se moramo premjestiti jer tu treba doći brod koji ima to mjesto zakupljeno, a... pazi sad... nama je već ionako isteklo dva sata koliko smo platili "korištenje obale". Premjestili smo barku. Oko 6-7 predveče nam sa činilo da je mačića na moru puno manje i dogovorili smo se da isplovimo. Sve u svemu, nije to bila baš najbolja ideja. Nakon cca 2.5 h plovidbe s pola gasa uplovili smo u ovu Stomorsku i svezali se za terasu od picerije. K'o naručeno... Ovaj post pišem na krovu nadkabine i hlače su mi mokre od mokroga tapisona. Morali smo zatvoriti bokaportu na krovu nadkabine, jer je tuda špricalo more po cijelom kokpitu, po nama i po laptopima...
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la karamba » 08. 08. 2012. (23:45)

mop , stvarno si legenda !
uživajte :thumbup:
i meni ne paše ovaj šušur i naplačivanje svega i svačega na svakom koraku , najbolje je krenut za mjesec dana ...
pozz
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la dome » 09. 08. 2012. (00:55)

priklanjam se u potpunosti i bez rezervno karambinom stavu :thumbup:
mario uživaj i ako do nedjelje prođeš kraj molata nemoj da se ne javiš :wave:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la plavnik » 09. 08. 2012. (10:06)

Letimično sam pročitao par zadnjih postova...

Ja mislim da se sva privezišta trebaju naplaćivat!

Nisam zato da se dere ljude, ali nije naše more samo da se u njega prazne tankovi fekalija :x

Mi kad idemo na skijanje sve nam naplaćuju, ne mogu se ni popišat bez da par kuna pustim!

Ako hoću na planinu, prvo moram platit, a kod nas je problem ako moraju platit bovu pišljivih 10-30 € noć :thumbdown: (Cijena pive na Oktoberfestu)

Neki dan sam noćio na obližnjem otoku i jedan Židov (narodnost :D ) sa 20 m jedrilicom pola uvale zauzeo. Nije problem veličina jedrilice, nego se kreten cimom vezao za stijene i zatvorio prilaz plaži i rivi za nekih 15 m i tako noćio! I da je netko išao tuda po noći, eto sr@**a :x :x

Takve pak treba derat jer sam lud kad su bahati :Angry53:
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la karamba » 09. 08. 2012. (11:36)

plavnik je napisao/la:Letimično sam pročitao par zadnjih postova...

Ja mislim da se sva privezišta trebaju naplaćivat!

Nisam zato da se dere ljude, ali nije naše more samo da se u njega prazne tankovi fekalija :x

Mi kad idemo na skijanje sve nam naplaćuju, ne mogu se ni popišat bez da par kuna pustim!

Ako hoću na planinu, prvo moram platit, a kod nas je problem ako moraju platit bovu pišljivih 10-30 € noć :thumbdown: (Cijena pive na Oktoberfestu)

Neki dan sam noćio na obližnjem otoku i jedan Židov (narodnost :D ) sa 20 m jedrilicom pola uvale zauzeo. Nije problem veličina jedrilice, nego se kreten cimom vezao za stijene i zatvorio prilaz plaži i rivi za nekih 15 m i tako noćio! I da je netko išao tuda po noći, eto sr@**a :x :x

Takve pak treba derat jer sam lud kad su bahati :Angry53:

strancima nek naplačuju , ali ne i nama domačima , meni je to katastrofa ,svaka sigurna uvala je pod nekim koncesijama sve se naplačije a struja , voda i wc je rijetkost . uzimaju na gorivu od plovila par miliona svaki sat a zadnju rivu za običan puk su gradili za vrjeme austrougarske... to neide tako , potiču brodogradnju ,uvoz, nautiku a di če sva ta plovila bit vezana to nikoga nije briga i zato je takav kaos , treba ove iz remetinca,sabora i ostalih sličnih institucija upregnut na prisilan rad i nek samo klešu kamen i grade rive i svi čemo bit sretni i zadovoljni ;) riva i privezišta nikad nije previše .
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PrethodnaSljedeća

Natrag na Priče s mora i uz njega, o ribarenju … ribama

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.