Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i nazad"

Slike, priče, avanture, ulovi, opisi, komentari …

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la Rafter » 03. 08. 2012. (22:11)

Mop,

Samo mi nije jasno zasto se vezes u marinama kad ti je skupo..spavaj ma sidru ako ti je vec skupo.....i kako to da na otoku mislis platit kruh sa karticom :roll:
A i ovo sto ti je Pape napisao sve stoji....zamisli samo da pred tvojom kucom u S.K. parkira neki Splico i stjera te u qur..c kad mu kazes da je taj parking ipak nekako tvoj jer tu zivis cijele godine i da ce ti doci gosti na veceru...tako da si mogao malo i drugacije reagirat :thumbdown:

Nekako se nemogu oteti dojmu da bi ti htio da ti svi pomognu u toj tvojoj avanturi zvanoj krstarenje...od popravka motora do nalaska veza...hmmm..nadam se da sam u krivu :?
Rafter
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Naval19

PostPostao/la bofa » 04. 08. 2012. (01:55)

A mop sto to tebi smeta brod u spomen palim braniteljima i gdje si to pio kavu s mlijekom van zidina za 18 kn, malo mi se cini da siris neistine
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la mali od palube » 04. 08. 2012. (06:32)

bofa je napisao/la:A mop sto to tebi smeta brod u spomen palim braniteljima i gdje si to pio kavu s mlijekom van zidina za 18 kn, malo mi se cini da siris neistine

Nisam pio ja, nego žena. Na Pilama neki restoran-picerija s desne strane prije ulaza u stari grad. Ne znam kako se zove. A brod mi je ružan i ovoj luci nikako "ne stoji dobro". No, ja mogu shvatiti njegovo postojanje ovdje, jer mi je dobro poznata pozadina. Ali one silne kolone stranaca koji govore takvim jezicima da čak ne mogu dokučiti ni kojoj jezičnoj skupini pripadaju... ti ljudi ne znaju ništa o 91-95 zbivanjima ovdje. I zasigurno se mnogi od njih pitaju što ovo natrulo čudo radi ovdje.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la riberer » 04. 08. 2012. (06:45)

mali od palube je napisao/la:... I zasigurno se mnogi od njih pitaju što ovo natrulo čudo radi ovdje.

A možda se i varaš, možda ti stranci, ipak nisu toliko zaostali koliko se tebi čini, znaju jako dobro kamo su došli, ne putju baš svi kao kuferi ;)

P.S.
Moja preporuka je da nastaviš sa opisom putovanja izbjegavajući ovakve i slične detalje ... ne snalaziš se baš najbolje u tome, a tvoji nespretni komentari vode forum u smjeru koji je oduvijek nastojao izbjegavati. Ovdje smo radi drugih tema, pa ujedno molim forumaše da se suzdrže od reakcija koje nepotrebno dižu temperaturu u ionako vrućim danima :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la VLADIDA » 04. 08. 2012. (07:24)

mali od palube je napisao/la:Čičica se pokupio i više nije dolazio. Naravno, ni "gosti s gliserom" se nisu pojavili. To su te naše sitne duše. Pretpostavljam da je taj mulić nekada davno on sam gradio. Dakako, bez ikakvih dozvola i projekata. I sad ga duša boli čak i kad se rak iz susjedne vale popne po NJEGOVOM betonu. Naravno, sve je to na pomorskom dobru...
Cijelo predveče nas je dvoje-troje kupača oko molića malo poprijeko gledalo. To mu je zasigurno neka familija na ljetovanju kod njega. Konačno, mogli smo van iz broda...

E, na ovo moram i ja reagirati. A vjerojatno će i drugi (za i protiv). Osobno, u potpunosti se slažem s komentarima Pape i Raftera (evo i Riberera u međuvremenu dok sam ovo pisao). Gotovo da se tu nema što dodati. Kada sam u prethodnom postu naglasio da ti se divim na hrabrosti što se uputio na ovakvu đitu mislio sam, prije svega, na očigledno neiskustvo (a u velikoj mjeri i nepoznavanje toga što radi s tim brodom i u vesi s tim brodom). Na stranu što je sve to vrlo simpatično. No nešto se provlači kroz ovo naviganje, a to je da naš junak olako daje negativan sud o nekim stvarima (kada se radi o tome da drugi pokušavaju sebi osigurati određeni komoditet - mukotrpno izgraditi mulić za privez brodice), a da istodobno i u pozitivnom kontekstu govori kada on sam sebi na neke druge načine također osigurava određenu udobnost ("Naš forumaš Koko i njegova polovica osigurali su nam najbolji vez u Dubrovniku. Uz rivu na dnu gruške luke. Sve nam je u krugu od 100 m."). Što to znači osigurali su?! Valjda je njihov?! Ne, ljudi su ustvari predivni domaćini i potrudili su se. Tako isto je i taj "čičica", kako ga pogrdno nazivaš, nastojao osigurati komoditet sebi ili nekome svome za što ti nemaš niti malo razumijevanja.

Da, dragi kolega, u pravu si (pravno) da se možeš privezati na dotični mul ako nema koncesije, međutim, gotovo sve naše stare lučice na Jadranu nemaju koncesije a ipak postoji red, ne možeš tek tako doći i privezati brodicu na mjesto gdje se od davnina vežu brodice domicilnog stanovništva. To se jednostavno poštuje. Gotovo u svim malim otočnim mjestima su domaći bez ovlasti (čitaj: koncesijskog odobrenja i ugovora, a da ne govorim i da je to u suprotnosti sa propisima o građenju) teškim radom napravili nekakve mulete na pomorskom dobru da bi uopće mogli funkcionirati. Nikome zdrave pameti nije nikada palo na pamet da ih zbog toga proziva. Konačno, što se nisi privezao par metara dalje od tog mula na neku siku? Da je bilo neko nevrijeme, vjerujem da bi ti taj"čičica" još prihvatio i konope i ponudio smještaj.

Eto, radi svih tih stvari koje prate nautičare, oni koji su iskusniji ukalkuliraju i te probleme u plan putovanja pa je i to jedan od elemenata radi kojih pomno biraju rutu i odredišta kojom će ploviti i gdje će akoštati (ili sfurgati ako nema mjesta na obali), a posljedica toga je da manje navigaju jer imaju obzira prema ovim stvarima.

O nekim tvojim drugim kritikama već su dovoljno rekli drugi forumaši.

Mirno more ti želim.
VLADIDA
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la niksa » 04. 08. 2012. (10:13)

VLADIDA je napisao/la: a da istodobno i u pozitivnom kontekstu govori kada on sam sebi na neke druge načine također osigurava određenu udobnost ("Naš forumaš Koko i njegova polovica osigurali su nam najbolji vez u Dubrovniku. Uz rivu na dnu gruške luke. Sve nam je u krugu od 100 m."). Što to znači osigurali su?! Valjda je njihov?! Ne, ljudi su ustvari predivni domaćini i potrudili su se.

Da se nadovežem, Koko je, osim što je ustupio vez ponešto i riskirao... Taj vez nije njegov, već za njega plaća Lučkoj upravi pa ga kao takvog ne smije nikome niti ustupati, jer bi se to moglo "shvatiti" kao iznajmljivanjem na crno pa da odleprša sa veza.... To ti je, drgi moj Mop, isti papir koji si ti tražio od čičice a koji ti ga nije pokazao....
Važeš različitim utezima... :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i nazad"

PostPostao/la el passo » 04. 08. 2012. (12:06)

........ :lol: ovo ne podsječa na discoveryevu putopisnu seriju " An id... abroad "
Samo nastavi baš me uveseljava čitati tvoje pričice u stilu navedenog serijala :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la lupis » 04. 08. 2012. (12:19)

ja ti kažem da je ovo za Kiklopa,samo fali na dnu svakog ulomka "događaji kao i osobe izmišljeni su,svaka sličnost s drugim osobama i događajima slučajna je"..ehehehehee :lol:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la bofa » 04. 08. 2012. (12:31)

mali od palube je napisao/la:
bofa je napisao/la:A mop sto to tebi smeta brod u spomen palim braniteljima i gdje si to pio kavu s mlijekom van zidina za 18 kn, malo mi se cini da siris neistine

Nisam pio ja, nego žena. Na Pilama neki restoran-picerija s desne strane prije ulaza u stari grad. Ne znam kako se zove. A brod mi je ružan i ovoj luci nikako "ne stoji dobro". No, ja mogu shvatiti njegovo postojanje ovdje, jer mi je dobro poznata pozadina. Ali one silne kolone stranaca koji govore takvim jezicima da čak ne mogu dokučiti ni kojoj jezičnoj skupini pripadaju... ti ljudi ne znaju ništa o 91-95 zbivanjima ovdje. I zasigurno se mnogi od njih pitaju što ovo natrulo čudo radi ovdje.

E pa taj restoran ti je odma iza zidina i sto bi ti htio da ti je kava 7 kuna, ides okolo sa tom sajkom, cigancis se za vezove, popravke i ostala sr@**a i onda ti je tesko potrosit koju kunu vise za kavu s pogledom na zidine i nitko nije tjerao tvoju zenu da sjedne bas tu.
Po mome na djitu se ne ide ako ces gledat u svaku kunu, nije to to, sjedi doma skupljaj lovu i onda potegni ali ono pravo, opusti se covjece.
I taj po tebi ruzni brod ti je omogucio da danas radis to sto radis i zato malo postovanja
bofa
Member

PostPostao/la mali od palube » 04. 08. 2012. (13:36)

U drugom razredu osnovne (ja sam inače učitelj) naglasak u nastavi hrvatskoga jezika je na razumijevanju pročitanog teksta. Bojim se da su neki ovdje zapeli još na toj razini. Što se tiče mulića u Lumbardi, čičica nije lokalni tip. Mulić i kuća nisu među lokalnim barkama. On renta apartmane i potencijalnim gostima vjerojatno govori da im je osiguran vez (?!). Vani je bilo loše vrijeme i nije se moglo ploviti. Htjeli smo popiti nešto ledeno, dakle htjeli smo izaći iz broda. Tko nije razumio pročitano štivo, pojasnit ću mu malo: čiča je izmislio da mu trebaju doći gosti s gliserom, samo da bismo se mi maknuli s njegovoga mula. Već je bilo kasno poslijepodne i gosti se, dakako, nisu pojavili sve do jutra, kad smo mi otplovili. Dakle, ne ferma njega što smo mi s čoporom djece željni malo kopna i kafića s hladnim pićima. I nije bitno što mu pritom ni najmanje ne smetamo. I nije bitno što, konačno i pravno, govorimo o pomorskom dobru. Dakle, dok je gradio taj mol na nečemu što nije njegovo, moralo mu je biti jasno da će to biti na rapolaganju svima. Svojevremeno sam radio u selu u Prigorju, koje se zove Moravče. Bio sam mlad seoski učitelj i uhvatila me neka manija sadnje oraha. Posadio sam ih oko cijelog dječjeg igrališta, na nekadašnjem vinogradu škole, uz cestu prema Drenovi... gdje god sam stigao. Mladice sam ili dobivao na poklon ili sam ih kupovao. Od tada je prošlo skoro trideset godina. Iako sam u toj školici radio samo tri godine, još dan danas cijelo selo ta stabla zove Marijevim orasima. Dakako, osim oraha koje seoske babe kupe za kolače, za cca desetak godina će ta stabla biti za rušenje i dati vrlo vrijedno drvo. Onako otprilike... u tom sam selu zasadio sigurno više od 100 sadnica oraha. Na državnom, općinskom, školskom, zadružnom i tko zna čijem sve zemljištu. Zar zaista ovdje netko misli da sad imam pravo otići tamo ujesen i tjerati djecu i babe koje skupljaju orahe za kolače?
Kratko i jasno: ono tamo je pomorsko dobro. Točka.
Moram još dodati da je mulić širok cca 2 m. Provom smo se za njega primili jedan manji gliser i ja. Tako, samo provom, stale bi još dvije barke velike poput moje i svi bi sa špiruna mogli na rivu.
E sad, što se tiče broda. Ajmo opet malo u drugi osnovne: pisac je jasno rekao da razumije simboliku toga broda i da ona nije upitna, ali to ne mijenja činjenicu da natrulom ratnom brodu, obojanom ratničkim bojama (još uvijek i debelim slojem ideologije) nije mjesto u luci grada Dubrovnika. Ta luka je zaista ogledalo cijele Hrvatske. Nekome iz gradskoga poglavarstva se to onomad vjerojatno učinilo jako "hrvatski", pa je predložio da se brod postavi tamo. Naravno, i danas je vrlo malo onih koji se usude samo zucnuti nešto protiv te ideje... a kamoli onda. E, sad mene živo zanima što taj netko, kome je ideja prvome pala na um, ima na stolu svoje dnevne sobe. Ima li kakvu lijepu vazu ili teglu s cvijećem, veliku kristalnu pepeljaru, zdjelu s uvijek svježim voćem, ili pak ima trofejni puškomitraljez iz domovinskog rata? Ili barem pištolj? Ima li naš srčani bofa u svom dvorištu pred kućom cvijeće i vrtne patuljke ili mu se pred kućom širi desno krilo miga kojega je s ekipom srušio u ratu?
Dakle, brodu je mjesto u muzeju. Konačno, tamo će ga sačuvati i od raspadanja. A na šetnicu treba postaviti njegovu maketu od bronce. Ili neki stilizirani kameni brod, kojega će načiniti kipar. Ovo što je sad tamo je zaista šaka u oko. Zar stvarno netko na ovome forumu misli da će taj brod stajati tamo šesto godina, kao što, recimo, Orlando stoji pred crkvom sv. Vlaha?
Što se cijena tiče, zaista su paprene. Ulaz na zidine 70 kn. Naravno, bit će opet ser... pardon... mudraca koji će sad reći da što sam očekivaoooo?!
Pa, recimo... očekivao sam da danas tijekom tri sata provedena na zidinama čujem barem jednu riječ na hrvatskom jeziku. Barem jednu... Neki pater familijas mojeg godišta, ako želi izvesti ženu i svoje dvoje velike djece na zidine, mora nekom čudnom "Društvu prijatelja dubrovačke starine... tako nekako..." dati 280 kn. Zašto ne onda i 500... ili 1000?! Kad se jednom probije strop smisla, ostalo je samo veličina brojeva...
Sutra nam tri članice posade napuštaju brod. Išao sam im kupiti karte na busni kolodvor. I opet... Dubrovnik je ovih dana zaista centar Mediterana, a ja ne mogu autobusne karte platiti karticom. Ovo je zaista neobično. Prije ovoga putovanja ne sjećam se kad sam posljednji put neki račun veći od 200-300 kn platio gotovinom.
Zadnja izmjena: mali od palube; 04. 08. 2012. (13:49); ukupno mijenjano 1 put/a.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la niksa » 04. 08. 2012. (13:46)

Da si "dobar" koliko blagoglagoljiv doznao bi da postoji niz popusta, npr. turistička kartica, popusti pri ulazu u muzeje, doznao bi za jeftinja mjesta za piće i jelo, bio odveden, sa familijom naravno, na izlet u okolicu grada, na Srđ npr, ma svašta se moglo....
Ali kako ti je "jezik" brži od pameti, ili si samo "bolesno" iskren onda neka ti bude kako si izabrao... i zaslužio...
Zdrav i veseo bio.... :wave:
niksa
Old Senior Member

PostPostao/la bofa » 04. 08. 2012. (14:28)

I da, jesi li probao u Zagrebu na autobusnom kolodvoru kupit kartu karticom, e pa ne moze, samo gotovina i sto sad, opustis se, podjes na bankomat, uzmes lovu i kupis kartu, u cemu je tvoj problem, mozda nema love na bankomatu, rastezes li tu karticu na osamsto rata, zato u Moravce prodaj te orahe i onda na ljetovanje....uffff
bofa
Member

PostPostao/la niksa » 04. 08. 2012. (14:33)

bofa je napisao/la:I da, jesi li probao u Zagrebu na autobusnom kolodvoru kupit kartu karticom, e pa ne moze, samo gotovina i sto sad, opustis se, podjes na bankomat, uzmes lovu i kupis kartu, u cemu je tvoj problem, mozda nema love na bankomatu, rastezes li tu karticu na osamsto rata, zato u Moravce prodaj te orahe i onda na ljetovanje....uffff

Bofa, i ja sam se nasekiro, ali nemoj ovako.... ne priliči.... pusti ga nek istresa frustracije ovdje dok mu moderatori to dozvoljavaju... :wtf:
niksa
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 04. 08. 2012. (15:05)

niksa je napisao/la:... pusti ga nek istresa frustracije ovdje dok mu moderatori to dozvoljavaju... :wtf:

Moderatori s tim nemaju baš nikakve veze, niksa ;)

Tema ide u off radi komentara (kao i uvijek do sada), a ne radi pisanja malog od palube. Različita viđenja su prirodna, shvatljiva i razumliva, pa tako i njegovo, ne moramo ih dijeliti i složiti se sa njima (ta poznajemo ga već), različito mislimo i gledamo na puno toga, pa ne vidim razloga da i on ne bi iznesao svoja. Druga je stvar što će netko misliti (shvatiti i zaključiti, složiti se ili ne) nakon što je pročitao napisano, ali ga barem pustimo da napiše što je imao za napisati. Barem nas sada ne pita savjete za uređenje broda ...
U ostalom, nismo svi isti ... ne daj Bože da jesmo :D

Zato sam vas bio zamolio:
riberer je napisao/la:... molim forumaše da se suzdrže od reakcija koje nepotrebno dižu temperaturu u ionako vrućim danima :D

Iako :problem: ... nekako sam znao od prije da me nećete poslušati ... čudan je bio taj moj predosjećaj, zar ne? :lol:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la niksa » 04. 08. 2012. (15:18)

Dakle dozvoljeno je, slobodom osobnog mišljenja, vrijeđati i omalovažavati, iznositi neistinite tvrdnje i ostati živ????

Ajde, neka, ovo je i tako NOVA, PRAVEDNA HRVATSKA.... :wtf:
niksa
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Priče s mora i uz njega, o ribarenju … ribama

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.